icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

marionmarion
17. jún 2014

@abbey1 sto bodov... pani adsumus by mala byt nominovana na oskara za to divadielko, co tu predvadza, ako sa hra na ukrivdenu a nepochopenu 😀

aristka
17. jún 2014

@marionmarion pýtam sa čo je definícia zdravej stravy ..prečo sa o mňa hneď do mňa obúvaš ,buď mi odpovieš alebo nevieš ..čakám .....

aristka
17. jún 2014

@adsumus ty máš normálne fanklub ,aj máš oficiálnu stránku ,nech sa pridám alebo ja si musím založiť fanklub, av už má a vyberá aj dobrovoľné príspevky aj slobodný vysielač ,tiež má z toho profit a vyberá príspevky,možno by sme mali porozmýšlať.... 😀

adsumus
autor
17. jún 2014

@marionmarion No tak to si teda vyprosujem, že divadielko....ja som dala reálne svoju skúsenosť s cukrom, ktorý som mala zakázaný užívať počas tehotenstva a opakujem nemala som žiadne stavy ako to opisujete, neviem či hysterické alebo abstinenčné...a natom aj trvám a divadielka a podobne si nechaj pre seba. Nechaj si ho, neposúvaj iným.

adsumus
autor
Odpoveď bola odstránená
zuzkaanicka
17. jún 2014

@adsumus neboj, aj ja a @zita19 sme si uz nominaciu na oskara vysluzili ... to bude zrejme taky folklor istej partie 😅

sirinka
17. jún 2014

@aristka tak nam daj, aky je rozdiel medzi klasickym slachtenim rastlin a gmo?

marionmarion
17. jún 2014

@adsumus za svojim nazorom si stojim...paci sa ti to alebo nie..a co sa vylucenia cukru tyka...vylucila si urcite vsetok cukor, ze? nejzjedla si ani jediny rohlik, ani krajec chleba, ani si nepouzila do nicoho paradajkovy pretlak, kecup, nejedla si natierkove maslo, ba ani mliecne vyrobky, ktore obsahuju mliecny cukor, vsak? Ja by som povedala, ze nemas ani sajnu o tom, v com vsetkom sa vlastne cukor nachadza...
a ty si tu nic nevyprosuj, ked tu sama urazas a kopes do kazdeho, koho nazor sa ti nepaci!

sirinka
17. jún 2014

Na okraj... Paradajky su tusim vobec prve plodiny, ktore boli geneticky modifikovane... Tak mozno aj tie v mojej zahradke su take 😅

adsumus
autor
17. jún 2014

@marionmarion Vieš ja som bola hospitalizovaná a nemohla som jesť nič čo mi nedali a testovali mi cukor každý den trikrát. Okrem toho som mala príšernú kyselinu po sladkom, tak ver tomu, že som sa ho ani nedotkla. A ani mi nechýbal a ani som sa netriasla, kludne som si čítala náučnú literatúru a cítila sa spokojne.

aristka
17. jún 2014

@sirinka nech ti to dá znalá @abbey1 ...mne len vychádza ,že ak niečo krížim vymieňam gény ,prečo ,načo začo od toho sú odborníci ....inak v tom článku dozadu ,píše nejaký pán výskumník a vysvetľuje to tam ,ak chceš viac info treba sa nakontaktovať a možno ozrejmia čo to je a o čo ide za akým cieľom ,plus okolnosti škodlivosti a prospešnosti ...

marionmarion
17. jún 2014

@adsumus ak nerozumies tomu ze sladke sa nerovna cukor, tak sa ozaj nemame o com bavit...a k nemocnicnym dietam by som sa tiez mohla vyjadrit, ale na co? Ty chces verit tomu, ze si v nemocnici neprijala ziadny cukor, tak si tomu ver...ja tomu verit nemusim

adsumus
autor
17. jún 2014

@marionmarion Tak načo diskutuje,š ked neveríš ludom s inou skúsensoťou ako máš ty? Presviedčaj, založ si tému a nediskutuj.

marionmarion
17. jún 2014

@sirinka myslim,ze dnes je uz priam nemozne najst odrody, ktore nie su slachtene...a tie co pestovali nasi stari rodicia, tiez existuju uz len na nejakych zastrcenych dedinach alebo v banke semien, kde sa uchovavaju vsetky existujuce odrody.
Semena, co kupis v obchode,to je uz slachtene vsetko...
ale rozdiel medzi slachtenim a gmo mi tiez nie je jasny...ak bude mat niekto viac info, rada si precitam

marionmarion
17. jún 2014

@adsumus ty veris vsetkemu, co ti kto v ramci diskusie povie? Nesranduj 😀 ja mam rozum a to, aby som ho aj pouzivala. A ty?

sanym
17. jún 2014

@adsumus http://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000653/1381181/...

Môžeš nám prosím napísať vzorový jedálniček na pár dní počas tvojich mesiacov neprijímania cukru? Ja som jednému z mojich synov cukor z potravy vyradiť musela, tak som zvedavá čo si vlastne jedla. Pretože pre mňa to bolo strašne náročné.

sirinka
17. jún 2014

@marionmarion rozdiel je v tom, ze pri klasickom slachteni mozes krizit len urcite druhy spolu, ci rastliny alebo zvierata, no pri gmo sa zanasaju aj take geny, ktore by inac nemali sancu krizit sa....proste uplne proti prirode a celkom neprirodzene zasahy....aj zvieracie geny do rastlin a podobne

sanym
17. jún 2014

@aristka paradajky pestujeme celé roky a v živote sme s plesňou problém nemali. Asi robíš niekde chybu. Možno by si namiesto dáždnika nad každým lístkom mohla skúsiť skleník. 🙂

adsumus
autor
17. jún 2014

@sanym Jedla som takmer výlučne zeleninu, ovocie a chudé mäso a pila som mlieko, celozrnný rožok so syrom....a neboli žiadne abstinenčné príznaky a môžem mať takú dietu kedykolvek...v podstate aj mám a nerobí mi to žiadny problém, nie že ešte abstinenčné príznaky porovnatelné so závislosťou na drogách...to je totálny horný dolný výplach. Tie paradjky nebudú modifikované, ked ste nikdy nemali plesen? To je bežné ochorenie u paradajok.

sanym
17. jún 2014

Pre tých, čo sa pohoršovali nad prirovnaním cukru k droge:
"Cukor je návykový. Pre jeho návykovosť a spôsob spracúvania ho lekári neváhajú porovnávať dokonca s heroínom! Hovoria o ňom ako o jednom z najničivejších narkotík. Môže za to parazitická kvasinka Candida albicans, ktorá sa v organizme človeka živí cukrom a za jeho pravidelný prísun nás odmeňuje neurotoxínami vyvolávajúcimi krátkodobú eufóriu. To je ten krátkodobý príjemný ukľudňujúci pocit po požití sladkej potraviny. Rafinovaný biely cukor je nebezpečnou drogou, ktorá vyvoláva závislosť, prehnane uvoľňuje a dilatuje organizmus. Pri úplnom vylúčení rafinovaného cukru zo stravy sa dokonca objavujú abstinenčné príznaky. Takmer každý človek začína s konzumáciou cukru už v detstve a preto si nie len vytvoril silnú chuť na cukor, ale aj nezvládnuteľnú túžbu po konzumácii."
http://www.vsetkoprezdravie.sk/clanok/nebezpecn...

adsumus
autor
17. jún 2014

Pre tých, čo ešte nevypatlali všetku mozgovú kapacitu na laterantíve.
Závislosť na cukroch?

"Cukor nespôsobuje fyzickú závislosť, ako to robia niektoré drogy. Áno, môžete sa po ich konzumácii cítiť dobre, ale to tiež pri konzumácií iných typov jedál, pri vyhraní nejakej ceny či pobozkaní dievčaťa. Osobne mám cukry tiež rád. Denne skonzumujem niekoľko prirodzene vyskytujúcich sa cukrov v jedle a tiež pridaného cukru. Ale nikdy som nemusel bojovať s nejakými problémami. Prečo? Mám silnú vôľu, disciplínu a viem, kedy je potrebné povedať dosť a jednoducho si už viac nedať. Človek má určité priority a nezahodí ich len tým, že má rád sladké. Ľudia, ktorí sú "závislí" na jedle, cukroch, video hrách či niečom niečo podobnom, skôr bojujú s psychickou závislosťou. Chýba im istá dávka sebazaprenia a nevedia sa jednoducho ovládať. Nehľadaj v cukroch vinníka za tvoju hmotnosť, tie za to nemôžu. Článok je dlhý, obsahuje mnoho informácií, a tak si ho prečítajte radšej dvakrát, než aby ste mali v komentároch spomínať niečo, čo netvrdíme. "Vidíme" sa pri objasnení niektorej z ďalších otázok zase raz nabudúce."

http://fitcult.refresher.sk/85/Cukor-Skutocny-d...

saska.t
17. jún 2014

@adsumus no ked si mohla jest ovocie,tak to si mala naozaj silnu dietu,kedze po skoro vsetkych druhoch ovocia lieta cukor hore ako zmyslov zbaveni(ja viem,ty si jedla urcite len tych par druhov),teraz ti uz fakt strasne verim a mlieko k tomu to si mala ukazkovy jedalnicek,myslim,ze by si mala navstivit skupinu tehotenska cukrovka,aby si vedela,co je to dieta bez cukru a predpokladam,ze aj drogy si brala,kedze to vies posudit...

saska.t
17. jún 2014

@sirinka @sanym aj keby ste Sem dali milion linkov,damy nechcu pochopit a budu sa bit ako levice 😀 tak sa nenamahajte,som ani netusila,ze jeden moj vlozeny vyrok rozputa taku diskusiu 😀

saska.t
17. jún 2014

pardon,"zmyslov zbaveny"

adsumus
autor
17. jún 2014

@saska.t Jedla som len jablká, presne jedno na den. Zbytočne sa tu pechoríš a nafukuješ, aj tak som nejedla umelé cukry a závislosť som nemala. Co teraz? Dali tu linky dievčence, lenže o potkanoch, že ked im odobrali cukor boli nervozne a to ja za dôkaz, že cukor vyvoláva závislosť horšiu ako na kokse neberiem.

sirinka
17. jún 2014

@saska.t vsak ano.

@adsumus zaujima ma, na zaklade coho si sa rozhodla verit prave tomu clanku z toho zdroja a jeho autorovi?

saska.t
17. jún 2014

@adsumus pechorit nafukovat,vobec netusim o com to rozpravas...vestenie ma silnu moc...robis to z gule ci kavy?

adsumus
autor
17. jún 2014
vld
17. jún 2014

."@saska.t No ved ok, len naco bol dobry ten pateticky zaver..."okrem ineho tam bolo jasne napisane ze je to moj nazor,ten snad este mozme vyjadrit,ci mam na vsetko pritakavat aj ked s tym nesuhlasim?"...ako keby som niekde nieco take tvrdil...

No, asi ta to prekvapi, ale tie sladkosti v sebe spravidla tie jednoduche/rafinovane cukry obsahuju, a nie malo. Takze to nie je az tak nieco ine. To ako keby si tvrdila, ze clovek, ktory chlasta vela alko napojov nemoze vediet co je zavislost, lebo nepoziva cisty etanol...

Ak totiz ma platit, ze je mozne povazovat cukor za latku navykovu presne v tom zmysle ako ine klasicke drogy, tak je to potom jedno, ci sa napchavas samotnym cukrom po lyzickach alebo ho prijimas v lacnych sladkostiach a sladenych napojoch...

Este sa k tomu vratim, teraz nemam cas...ale z toho, co som si stihol zatial dohladat mi vychadza, ze sa niektore info ak nie rovno prekrucaju, tak minimalne dezinterpretuju...