icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

tobinko11
13. sep 2014
tobinko11
13. sep 2014

@tobinko11
oh ospravedlnujem sa znova som to dala s pc ..ale zas nie je to problem ak niekto chce zadat si tu adresu hoci aj do google a ukaže sa mu to..xi

veriiii
13. sep 2014

@nae ano, si pohltena, ale sama si ma aj vyzvala..takze to len preto..
nepochopitelne je,ze sa to netestuju plosne----?
---vakciny boli testovane aj so svojimi pomocnymi latkami..
--myslim,ze ak by bolo urcite mnozstvo tychto reakcii, tak by to to prehodnocovalo a zrejme by najskor doslo k vyluceniu...
-- predpokladas, ze toto je za ekzemami,alergiami, po ockovani?
--ak ti vadia aj samotne antigeny v ockovacich latkach-neockuj...
--neda mi nereagovat k tej laktoze-vies,ako sa prejavuje alergia na laktozu??iba prdikmi?skusas, ci nevies, ze sa prejavuje aj hnackami, ekzematickym vysypom, dieta neprospieva,je nekludne, placlive, odmieta az krmenie/kojenie?kamaratka ma takeho syna veru to zistla davno pred prvym ockovanim..
---k tej DNA vo vakcinach-vies, ze DNA ak zoberieme jej proteinovu povahu je nestabilna ak je vystavena urcitym chemikaliam napr.vo vyrobnom procese, v konecnej vakcine sa nachadza minimalna frakcia a aj to DNA je fragmetovana..nemoze vytvorit cely protein...
takato DNA z vakcin sa nevie vclenit do ludskej bunky..
--k hliniku som sa uz vyjadrila dost tu..
--k neuvedenym zlozkam-mozem ja za to,ze mame taku legislativu,ktore umoznuje neuverejnist zosnam
prvkov ktore sa vyskytli na zaciatku alebo v nejakej faze vyroby ale v konecnom produkte nie su vobec,alebo v s t o p o v o m mnozstve.?
vies co,urcite otazky ,ktore kladies zneju velmi amatersky....a akurat slobodouvockovani by som sa neriadila..
---.napr.ked pan fillo rozobera toxicke ucinky hlinika, nevie,ze tych 125 mcg je na jednu vakcinu,nie kombinovane,
----a ked spomina limit hlinika v plazme ,ktory este nevedie k otrave =" Tzn. úroveň hliníka v krvnej plazme nad 100 μg/l vystavuje jedincov riziku otravy hliníkom"
pouzije toto iste cislo na jeho vypocty s celu krvou "Typicky 5 kg vážiace bábätko pri prvom očkovaní Prevenarom + Infanrixom Hexa má približne 0,35 až 0,5 litra krvi.Hranica otravy hliníkom je pre 5 kg vážiace bábätko na úrovni 100 μg/l x 0,35 až 0,50 l = 35 až 50 μg hliníka v krvi (celkovo), ale možno aj nižšie (ani v USA to nevedia presne a asi to závisí aj bábätko od bábätka).
...ale moj poznatok ,je,ze krv obsahuje 55 %plazmy)
---polemizuje,a pocita prekrocenie limitu ,ze ak by sa v jednom casovom okamihu( WTF) dostal cely hlinik do krvi....

veriiii
13. sep 2014

@nae to bolo ktore ockovanie,ktore ste odmietli?

veriiii
13. sep 2014

@nae..nie alergia na laktozu,ale intolerancia som chcela napisat.. 🙄

tobinko11
13. sep 2014

@veriiii no čo sa tyka tvohjo konštatovania že osypky ako epidemiu sme tu nemal už davno tak s tym szuhlasim ...tak napr prečo sa davaju detom povinne vakciny bez vyšetrenia na protilatky na chorobu ktora fakticky ani nie je v obrovskych rozmerov ...no a že sem tam prepukne to je predsa normalne ---vy si myslite že sa očkovanim vyhubili a vybili jednotlive choroby ...ved to je niečo ktore preživa nedokaže sa vybit - mutuje a tak dookola ..to je len hlupe tvrdenie že choroby sme vybili očkovanim ...spusta chorob ktore tu zurili bola na zaklade zlej hygieny , podviživy a pod . ako som pisala konkretne osypky je choroba nedostatku vit A - je to uvedene v knihach - takže zoberte v akych podmienkach žijeme dnes my a naše deti ..zda sa vam že trpime podvyživou - aj ked by som to mohla tiež potvrdit že je to tak - ale teraz k teme - naše hyg. navyky a byvanie v krasnych suchych domoch a luzxusny život ktory vedieme oproti rokom 200 dozadu to všetko nas chrani pred chorobami ...takže nie je to všetko zasluha vakcin a mne vadi najma to že sa davaju vakciny aj na choroby ktore teraz nezuria a nezabijaju
a dalej ako som pisala robia sa všetky možne podvody s vakcinami - skresluju sa vysledky len aby vyšlo tak aby vakcina mala učinnost a pod - ved to su všetko škandaly ktore si možte prečitat - to náe su konšpiračne teor...takže kde mate istotu že ta vakcina vas okrem toho že vam može ubližit - že vas chrani ...ved už ani samotny američania pre ktorych je slovo prezidenta puismo svete neveria vakcinam a verejne to vykrikuju do sveta ...ved len si zoberte tuberkulozu ..cele roky nam bolo vštiepovane do hlavy aka je super a neškodna pokial sa neziostil pravy opak a stiahla sa z obehu a nedava sa ..samozrejme s odovodnenim že tbc sa u nas nevyskytuje čo je uplny nezmysel lebo chodte do cigansk. osad , a čo teraz podvod a afera s thimerosalom - tiež po prepuknuti stiahnuta vakcina z obehu a dana nahrada - kolko rokov vam tvrdili že je to uplne bezpečne ?...pokial nezačalo zomierat stovky det i a tisicky ich je poškodene ...
a čo sa tyka tych latok vo vakcine každy vo vlastnom zaujme by si mal preštudovat zloženie a pribalovy letak ale nie naš .. tu je iba polovica z toho ake učinky može mat - no vidite nie je to divne že ked som chcela vediet skutočne zloženie vakciny a najma vedl učinkov muselasom sui najst zahran. stranky ...a o vedkla. učinkoch som sa rozpravala s lekarom tu v AT kde nie je očkovanie povinne a kde vam každy lekar otvorene povie ake su miožne učinky a na kolko je vakcina nebezpečna ...prečo to nerobia lekari u nas ...tieto veci mi na tom podvode s očkovanim vadia ...nie ste vobec informovany ..a verte mi keby to zloženie ake je vo vakcinach bolo v nejakom lieku tak tam stoji - červenym ..nasledky smrti alebo ako povedal jeden lekar - keby ste do striekačky natiahli ortut . hlinik . virusy , antibiotoka , dna , krv zo zvietata a ešte dalčie svinstva a pichli to svojmu dietatu tak vas zatvoria za ubliženie na zdravi ...ale vakciny to obsahovat možu ...nech si ich davaju ludom ktori chcu ale nievnucovat všetkym a nie na choroby ktore neohrozuju zdravie ludi - pozrite si len pneumokoky - ved tych 7 kmenov ktore vakcina ma sa v celej EU ani nevyskytuje - a očkovat tym maličke det len preto že asi podla zmyšlaniA TYCH HORE - V PONDELOK SI ZOBERUIEM TABLETKU LEBO V PIUATOK MA MOžNO BUDE BOLIET HLAVA
ved to je mna hlavu ..a dalšie neviem prečo sa tak zastanciovia očkovania stavaju arogantne a dokonca uražlivo voči tym ktori nie su tpoho presvedčenia ...ved každy ma pravo rozhodovat sam za seba a svoje dieta ..keby to bolo dobrovolne ako vo všetkych štatoch okolo nas tak by k tomu nedochadzalo....som v AT už 11 rokov za ten čaS SOM NEZAžILA JEDINU EPIDEMIU CHOROB KTORYMI VAS STRAšIA A žIJU TU CELE GENERACIE LUDI KTORI V žIVOTE NEBOLI OčKOVANI ..TAK PROSIM VAS SPAMATAJTE O AKEJ IMUNE tu hovote...to sme teda jediny štat ktory musime očkovat aby nedajbože nas naši neočkovani susedioa nenakazali ...zobudte sa už a ked sa tak silou mocou sa snažime vo všetkom dobehnut tie vyspele štaty ako Rakusko Nemecko a osttatne tak preboha majme aj v tom tie iste zakony ...ak nemusia oni a čoby oni sa ani neboja lebo ich nemal kto 50 rokov strašit chorobami a epidemiami ako to robili s nami ...ved oni na nas pozeraju ako na blaznov pretože sa otvorene porušuju všetky prava a zakony a to tym že štat uklada povinnost ale odmieta prebrat zodpovednost ...ved je to v rozpore so všetkymi pravami v dem .spoločnosti ...a my sme ticho a nechavame deti na pokusy ...viete hovoria že aj tu je očkovanost - ano je pioznam tru pomery ale každy sa sam a dobrovolne rozhodne kedy a čim da svoje dieta zaočkovat ..to znamena tu sa male deti 3 mes ani neočkuju..a to nehovorim o tom aky je rozdiel ak dam dietatu pichnut vakcinu proti 3-5 chorobam a to už staršiemu ktore ma silnejšiu imunitu a potom koniec a rozdiel ked sa začne jak na pase od 3 - 4-6 . 3 x hexa ...ved to je davka jak pre kona - prečitajte si o kolkonasobne dieta dostane vyšiu davku len hlinika ako stanovuje svetova norma pre dospeleho ..a potom to pokračuje dalšimi vakcinami ...jasne že detsky organizmus to nemože zvladnut -- nema ani čas sa zregenerovat a dostava dalšiu davcku mnohopočetnych virusob a zarodkov chorob --...musi bojovat s viacerymi chorobami na raz a to je vcelka zataž - prečitajte si k tomu fakty ....a to je rozdiel medzi dobrovolnym a nutenym očkovanim ...
ja len nechapem jedno v AT kde pracujem nie jje povinne očkovanie a pritom ti mladi vedia o nom tolko vela a hovoria otvorene o rizikach a podobne ...a tu sab to zatlka nie len našimi predstavitelmi a lekarmi ale ešte aj mladi medzi sebou vediete slovne vojny a utoky len zato že niekto povie pravdu inač ...a pritom ked som tro tu sledovala informovanost o tejto problematike u vas je minimalna a ti čo o tom všetkom vedia sda radšej do diskusie nezapajaju ...lebo viete človeku možete dat chleba ale rozuimu nie

tobinko11
13. sep 2014

@veriiii
tu je k tej dna ..pridam sem aj vyskum pracovnikov ktori presne opisuju riziko a najma ako to funguje ..ale dokazane je že to škodi a velmi
http://therefusers.com/refusers-newsroom/new-st...

veriiii
13. sep 2014

@tobinko11 tiomersal sa stale vyskytuje vo viacdavkovych vakcinach,napr u chripkovych viacdavkovych avsak po kontroverznych reakciach sa u deti uprednostnuju jednodavkove,su uz castejsie vyrabane ako v minulosti...a preco sa tak rychlo vyradil?lebo osial co sposobilo toto tvrdenie viedlo k poklesu vakcinacie a aby nebol klesajuci trend bolo -co do casoveho useku promptnejsie ho odstranit ..a nezabudaj, ze sa nikdy nevyskytoval napr v MMR...
tiomersal, hlinik,mumpsovy antigen,HERV, .. toto vsetko a viac spobuje autizmus..dost siroke spektrum,preco nie je aspon 50% a viac ocko populacie autistickej?

veriiii
13. sep 2014

@tobinko11 citas same av vedecke stranky 😀 dufam,ze im aj rozumies po odbornej stranke.. 🙂

veriiii
13. sep 2014

@tobinko11 neviem, z toho si to vsetko vycitala?
.......... That DNA is incorporated into the host DNA. Now it’s changed, altered self and body kills it.
--------iba ak tak v sci fi😀 alebo zeby sme mali v tele kazdy maleho genoveho inziniera,co by tam nasukal fragmentovanu alebo denaturovanu DNA😀

tobinko11
13. sep 2014

@veriiii suhlasim s tebou len na margo toho ...tie vakciny sa b nadalej pichaju v pakistane indii a tychto štatoch lebo škoda ich vyhodit podla koncernu
no neviem či by som dala ruku do ohna či u nas sa už uplne a všade prestali uživat ...ved polovica mamičiek dava deti očkovat bez toho aby sa o to zaujimsalo takže v tom by som si nebola ista
a svinstvo na tom ako vraviš ošiali bolo to ako možeš čitat v internej sprave a vyjadreni predstavitelov Merk že vedeli o tom davno a novu verziu už mali nachystanu pretože hned ju ako tvrdiš promtne mohli dat do uživania len prečo by ju davali do obehu ked boli na jej vyrobu vyššie naklady a proti stareej škodlivej nikto neprotestoval a vieš velmi dobre že na vyrobu vakciny je potrebny čas takže oni ju už mali davno vyrobenu......to je v tom najvaščiea nehanebnost lebo tu išlo o zdravie deti o tom to všetko jer
a ešte ako si pisala o tej davke hlinika podla svetovych noriem bezpečna dava hlinika pre človeka sa stanovuje na rok ..oprav ma ak sa mylim ..takže spočitaj si všetky vakciny ktore dieta sostane do seba len za 1 rok života ..a len ta proti hepatitide ma cez 200 ak sa nemylim ..dam tu tie vysledky mniožstva AL v jednotl.vakcinach takže nie je to ako si pisala tych 120 ..je to mnohonasobne viac
a ešte k tej dna - prave že tie kratke retazce sa dokažu včlenit do dna dietata a tym pachaju škody ...čo sa tyka toho nebudem to tu pisatn dam tu stranku kde je to jasne vysvetlene lebo nechcem tu napisat nejaky nezmysel
a ešte k tym latkam vo vakcinach ...nesmieme zabudat na jedsno ..ak su tieto latky spolu vo vakcine ich učinok sa vyrazne znasouje takže to je to nebezpečenstvo - jedna latka sama o sebe nemusi predstavovat problem ale v spolu s inou sa jej učinok može drasticky zvyšit . a tak je to pri vakcinach

tobinko11
13. sep 2014

@veriiii xi vieš čo všetko dnes vyzera ako scifi a je to pravda?...nemyslim si že by si to dovolili zverejnit ak by to nebolo ani zrnko pravdy ...

počula si už napr chorobu Morgelony?...tiež podla niektorych by to mohlo vyzerat ako scifi a pritom je to skutočnost
a ja nie som odbornik na biotechnologiu ale ako laikovi sa mi tiež nezda žeby sme len tak halabala mohli vpravovat dna do inyho človeka ...mame zistene a su študie o tom čo to može sposobovat : žiadne ...ved študie sa robili na detoch ktore sa napichali a pozorovali 5 dni a potom sa pustila vakcina do obehu ...takže ako mohli pred cca45-50 rokmi vediet čo bude sposobovat ta ludska dna v človceku ...a nezabudaj ..vtedy sa očkovalo 5 vakcinami takže to nrelo riziko ako teraz ked je telo masivne zamorovane 32 vakcim povinne a ešte dalšie k tomu nepovinne ...o to tu ide ....a žiadne vyskumy v tejto oblasti farmakoncern ani nerobi
sa čo sa tyka toho čitam rozne stranky ktore sa tu snažim vlasdtnymi slova podat a nie opisovat z nejakych študii a stranok
presne toto čo si pisala o tom hliniku a dna ti tu možem vycapit stranku z ktorej je to odslova doslova prekpopirovane ...ja sa tu nechcem a nepotrebujem hrat na vševeduceho mne tu ide o to povedat svoj nazor čo zrozumitelnejšie ...vedecke študie si necham sama pre seba na čitanie ...asi tolko k tomu a ak chceš možeš mi napr vysvetlit svojimi slovami - nie opis - funkciu tej dna ..budem rada

tobinko11
13. sep 2014

http://www.whale.to/vaccine/miller89.html - ohladom mitochondrialneho ochorenia a autizmuhttp://www.whale.to/vaccine/miller1.html#other_...
//www.whale.to/vaccine/miller1.html#British_Gover...
http://www.vaclib.org/news05/alresearch.htm
http://www.vaclib.org/docs/alum/aluminum-allerg... - ako našim malym prospieva hlinik vo vakcine

http://articles.mercola.com/sites/articles/arch...

a jeden zaujimavy članok - Nakazena krv pri tvorbe vakciny proti detskej obrne ktory u nas určite nevyšiel a je fakt na zamyslenie ohladom bezpečnosti vakcin
http://www.rense.com/general6/vac.htm

Blood Of Irish CJD obete Použité
Pri tvorbe 83.000 Dávky
vakcíny proti detskej obrne
http://www.abcnews.go.com/wire/World/reuters200...
> -19 - 00

DUBLIN (TASR) - Írska vláda bagatelizoval obavy verejnosti v utorok po tom, čo vyšlo najavo, britský štátny príslušník, ktorého krv bola použitá, aby vakcíny proti obrne podávané v Írsku, bol diagnostikovaný s variantom Creutzfeldt-Jakobovej choroby. Minister zdravotníctva Micheal Martin povedal, že bol poučený o popredných odborníkov na zdravotníctvo, že riziko nákazy variantné CJD - ľudská podoba bovinnej spongiformnej encefalopatie (BSE), alebo choroba šialených kráv - z vakcíny bola nulová. Povedal, že vzhľadom k úrovni riedenie krvi použitého vo vakcíne - dodané Evans / Medeva v Británii - a metód čistenia zamestnaných bol "100 percent istý", že žiadne nebezpečenstvo. Avšak, verejnosť má právo poznať informácie, sa objavil, dodal. Variant CJD zabil viac ako 80 ľudí v Británii. Krv bola jedna z 22.000 darov určených na výrobe šarže 83.500 dávok vakcíny proti detskej obrne podávané s niektorými 50.000 deťom v období medzi januárom 1998 a januárom 1999, povedal, že ministerstvo zdravotníctva. Tento produkt bol vyrobený špeciálne pre Írsko "s očkovacej kampane v tej dobe a bol pravdepodobné, že by boli použité inde, dodal.

http://www.gulfwarvets.com/dunbar.htm- hepatitida a autoimunne ochorenie

http://www.vaccines.net/newpage18.htm - cukrovka

http://www.vaclib.org/email/merekins.- zloženie a učinky novej MMR Free vakciny...zaujimave čitanie

http://www.vaclib.org/email/babytest.- a tu niečo ohladom zabijania vakcin a nie jedneho ako tu bolo dane- obrazok

adsumus
autor
14. sep 2014

@tobinko11 Cisté bludy, jeden vedla druhého. vidím, že si sa rozhodla nám sem nakopírovať všetky antivvaxerské nezmysly, ktoré boli za posledných 100 rokov vyprodukovane bez ohladu, čo ti k tomu napíšem. Vyjadrím sa len ku katolickej cirkvi, ktorá očkovanie podporuje. To, čo si dala ty je jasná manipulácia antivaxerov. tu máš vyhlásenie biskupov, lebo si to asi v tej záplave antivaxerských nezmyslov prehlidla.

Stanovisko Subkomisie pre bioetiku Teologickej komisie Konferencie biskupov Slovenska
k niektorým etickým aspektom povinného očkovania

Subkomisia pre bioetiku Teologickej komisie Konferencie biskupov Slovenska sa na svojom zasadnutí dňa 26. 10. 2013 opätovne zaoberala etickými otázkami spojenými so zachovaním systému povinného očkovania na Slovensku. Dôvodom boli početné otázky veriacich rodičov a iných osôb nesúcich zodpovednosť za starostlivosť o deti a za ich výchovu, ktorým niektoré osoby alebo mimovládne organizácie pôsobiace v slovenskom verejnom a internetovom priestore predkladajú rozličné pomýlené či deformované „informácie“ týkajúce sa povinného očkovania detí a povinného preočkovania mládeže a dospelých. Pritom sa nezriedka odvolávajú aj na výroky Učiteľského úradu Katolíckej cirkvi, pápežov či Pápežskej akadémie za život, pričom však tieto vyjadrenia svojvoľne prekrucujú alebo nesprávne vysvetľujú. Subkomisia pre bioetiku sa preto cítila povinná zaujať toto stručné stanovisko aspoň k tým etickým aspektom povinného očkovania, ktoré majú v súčasnosti najzávažnejší praktický dosah na oblasť zdravotnej starostlivosti, a tým na život a zdravie detí, mládeže i celej spoločnosti.
1. Subkomisia chce zdôrazniť, že vhodnosť konkrétnych druhov povinného očkovania, očkovacích látok, povinného očkovacieho kalendára, posúdenia medicínskeho a verejno-zdravotníckeho prínosu daného očkovania vo vzťahu k jeho možným rizikám a nežiaducim účinkom vo všeobecnosti, ako aj vo vzťahu ku konkrétnemu dieťaťu, je výsostne odbornou, medicínskou a epidemiologickou záležitosťou. V tejto súvislosti Subkomisia chce povzbudiť i náležite oceniť zodpovednú prácu a kvalifikovaný prístup lekárov, osobitne pediatrov, lekárov pre dorast a ďalších odborníkov, ktorí zabezpečujú potrebné odborné a rozhodovacie činnosti pri zabezpečení prípravy a kontinuálnej realizácie povinného očkovacieho programu, a to v potrebnej spolupráci a pod dohľadom príslušných vedeckých, odborných a regulačných štátnych inštitúcií. Výsledky tohto programu, dosiahnuté na Slovensku v priebehu uplynulých desaťročí, osobitne v období po druhej svetovej vojne až po naše časy, sú právom považované za jeden z najväčších úspechov našej medicíny a organizácie zdravotnej starostlivosti, a to aj v medzinárodnom meradle a porovnaní.
2. Nikto nemá právo zodpovedne prijatý a vedecky podložený odborný úsudok našich lekárov a iných zdravotníkov, odborníkov vo veci povinného očkovania, bezdôvodne či ľahkovážne spochybňovať alebo popierať. Ohrozoval by tým neprípustným spôsobom zdravie, ba i život nevinných, osobitne detí a zdravotne postihnutých alebo oslabených osôb. Subkomisia zároveň vyzýva a žiada lekárov a ďalších odborníkov zúčastnených na príprave a realizácii povinného očkovacieho programu na Slovensku, aby naďalej k tejto svojej práci pristupovali s najvyššou mierou zodpovednosti, odbornej kvalifikovanosti, ako aj s potrebným rešpektovaním etických noriem a mravného rozlišovania.
3. Vo vzťahu k riadne schválenému povinnému očkovaciemu programu majú rodičia voči svojim deťom závažnú morálnu povinnosť im účasť na tomto programe zabezpečiť, a to s ohľadom na ochranu ich zdravia a života. Zároveň tým prispievajú aj k spoločnému dobru celej spoločnosti, na ktorom však majú sami rodičia, ako aj ich deti priamy podiel. Okrem toho poskytujú ochranu aj tým deťom a iným osobám, ktoré nemohli byť z medicínskych alebo časových dôvodov zaočkované. Táto povinnosť je vzhľadom na medicínske a epidemiologické dôvody natoľko závažná, že zo strany zodpovedných štátnych inštitúcií oprávňuje – v záujme dosiahnutia spoločného dobra a s potrebným rešpektovaním dôstojnosti a skutočného dobra každého jednotlivca – vyžadovať plnenie tejto povinnosti aj všeobecne záväznými právnymi predpismi a nariadeniami, vrátane primeraných sankcií, aby sa dosiahlo ich naplnenie. Pochopiteľne, s ohľadom na predpokladanú dobrú vôľu a dobrý úmysel rodičov a iných zodpovedných osôb, ktoré tieto osoby majú mať voči deťom a zvereným osobám, štátne inštitúcie majú uprednostniť, pokiaľ je to možné, skôr prístup vhodnej a zodpovednej osvety, informovanosti a vzdelávania. V tomto smere Subkomisia chce vyzdvihnúť zodpovednosť, povinnosť a nezastupiteľnú úlohu škôl, médií masovej komunikácie a tiež osôb, ktoré sú schopné pozitívne ovplyvniť názory a postoje v spoločnosti.
4. Napokon, Subkomisia sa chce vyjadriť k rôznym nepravdivým tvrdeniam, akoby sa v očkovacích látkach nachádzali súčasti potratených ľudských zárodkov alebo plodov, prípadne akoby sa očkovacie látky z nich alebo s ich použitím vyrábali. V skutočnosti sa pri príprave niektorých očkovacích látok (napríklad na rozmnoženie vírusov, ktoré sa po zneškodnení stávajú súčasťou danej očkovacej látky) používajú bunkové alebo tkanivové kultúry, pri ktorých príprave sa na začiatku, pred mnohými rokmi, použili tkanivá z umelo potrateného ľudského plodu. To je, pochopiteľne, samo osebe, smutnou skutočnosťou, s ktorou z morálneho hľadiska nikdy nemožno súhlasiť, ani ju schvaľovať. Na druhej strane, pokiaľ nie je k dispozícii očkovacia látka, ktorá by bola pripravená s použitím bunkovej alebo tkanivovej kultúry pripravenej eticky vhodným spôsobom, rodičia sú morálne oprávnení, ba povinní – vzhľadom na závažné dôvody ochrany života a zdravia svojho dieťaťa – dať svoje dieťa zaočkovať aj existujúcou očkovacou látkou. Zároveň rodičia majú povinnosť pôsobiť v rámci svojich možností na to, aby sa pri príprave, výrobe, ako aj pri objednávaní očkovacích látok uprednostnili tie, ktoré boli vyrobené eticky vhodným spôsobom. K tomuto úsiliu chce Subkomisia naliehavo vyzvať a povzbudiť aj zodpovedné slovenské štátne orgány a inštitúcie. Rovnako sa Subkomisia s naliehavou žiadosťou obracia aj na samotných výrobcov a distribútorov očkovacích látok, ktorí vzhľadom na svoje možnosti a postavenie majú v tomto smere primárnu morálnu zodpovednosť.

Štrbské Pleso 26. októbra 2013

Mons. Štefan Sečka
predseda Subkomisie pre bioetiku TK KBS
http://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vy...

adsumus
autor
14. sep 2014

@nae Sa mi páčilo ako si chcela od lekárky podpis, že zodpovedá za všetky nu, čo nastanu po okčovaní a čo ty teda? tiež si zodpovieš pred rodičmi, ktorým radíš neočkovať za všetky následky, ktoré nastanu v dôsldku neočkovania? Podpisuješ im zodpovednosť? V boha neveríš a v čo teda? Si antropozoofka? Vieš,ako matku, ktoru odhováraš od očkovania ma celkom zaujíma, či svoje presvedčenie máš z náboženských dôvodov, lebo medicínske neuvádzaš žiadne. 😖

nae
14. sep 2014

@adsumus Za prvé, nikdy som ťa od očkovania neodhovárala. Písala som ti viackrát, že nech sa očkuješ čím chceš, koľko chceš, aj členov svojej rodiny - povinným, nepovinným, nech sa páči.
Ja osobne nemám prečo niekomu niečo podpisovať kvoli rozhodovanie sa o očkovaní. Každý rodič si je zodpovedný za svoje deti, pokiaľ je ich zákonným zástupcom. Nech sa každý rozhodne podľa svojho uváženia a schopnosti zdravého úsudku 😉
Zodpovednosť mám v odbore, v ktorom pracujem, za výsledky, ktoré vykazujem, pretože tie výsledky svojím sposobom ovplyvňujú životy mnohých ľudí. Tam sa podpisujem rada, každodenne veľakrát a s úctou 😉
O svojom vierovyznaní som sa už vyjadrila jasne. Keď chceš konkrétnu definíciu - lebo tebe zjavne nestačí, keď napíšem, že neverím v Boha a podobne - tak ti napíšem, že verím v to, že každému sa všetko zlé vráti. Presviedčam sa o tom takmer každý deň.

abbey1
14. sep 2014

@adsumus Zaujímajú ta aj vyhlásenia iných bioetikov? Ak áno, rada poskytneme kontakt. Tak ako lekári majú rôzne názory na očkovanie, líšia sa aj názory bioetikov. Niekto berie svoju vieru povrchné a vyberie si len to, čo mu vyhovuje, niekto je veriaci s hlbsou vierou.
Len na objasnenie, nie som veriaca, ale prečítala s so články viacerých bioetikov, s niektorými som mala tu česť hovoriť. Preto len poukazujem na fakt, že i v cirkvi sa názory na problematických otázok v očkovaní líšia a nič na tom nemení oficiálne vyhlásenie predsedu subkomisie pre bioetiku. Preto je z tvojej strany nesprávne obviniť niekoho, že šíri bludy. Možno ai len ty nedostatočné informovaná o nejednote postoja katolíckej cirkvi.

nae
14. sep 2014

@veriiii Nepotrebujem klásť odborné otázky, toto je fórum pre každého a čím jednoduchšie vysvetľovanie a pýtanie sa, tým je to zrozumiteľnejšie pre ostatných.
Máš pravdu, že vakcíny boli testované pred ich zavedením na trh. To ma ale absolútne neuspokojuje do tej miery, aby som nechala do svojho 2 mesačného dieťaťa napichať koktejl antigénov s prídavnými látkami, o ktorých netuším, ako na ne MOJE dieťa zareaguje. V tomto smere mi može byť jedno, že 1000 detí nreagovalo nijako, len dve nejako, vypočítame si pravdepodobnosť, a tá nás má upokojiť. Ale mňa neupokojí, keď to mizivé percento detí, ktoré zle na vakcínu reagujú, bude práve to moje. Sme ale samozrejme v extrémnej situácii, ale je to jasný príklad, preto ho píšem.
Antigény ako také mi vo vakcínach nevadia, to sme sa nepochopili. Dobrá imunita by si s nimi poradila raz dva, keby neboli viazané na adjuvans.
Za legislatívu v našom štáte nemožeš (aspoň dúfam 🙂) , ale je to na pováženie, prečo majú rovnaké vakcíny rozdielne príbalové letáky, respektíve neúplné.
Čo sa týka hliníku v krvi, na to sme tu mali extra tému. Pokiaľ ale odborníci typu dr. Lipták budú verejne prehlasovať, že hliník obsiahnutý vo vakcínach sa pri súčasnej aplikácii dvoch vakcín nesčítava, tak amen tma a rýchlo preč 😎

adsumus
autor
14. sep 2014

@abbey1 Ziadna nejednota tam nie je, ich vyhlásenie bolo urobené na vyhlásení Vatikánu z roku 2005.
http://www.cogforlife.org/vaticanresponse.htm Názory sa môžu líšiť, to je normálne, môžem vedieť, kto a kde sa v rámci katolicek cirkvi vyjadril proti očkovaniu?

adsumus
autor
14. sep 2014

@nae Priamo ty si ma neodhovárala, nato si moc chytrá, ale tvoji bratia vo viere spolumoderátori tu už popísali dosť ludom aby sa v žiadnom prípade neočkovali, samozrejme bez prebratia zodpoevdnosti za ako oni to nazývaju SKODY, ale spôsob akým píšeš o očkovaní je hrôzostrašný, píšeš o toxických jedoch vo vakcínach, že vakcíny niektorým deťom škodia, že im ubližuju, to stačí, aby si slabšie povahy vystrašil dostatočne nato, aby si deti nechali neočkované. Skoda, že sme si to s tou tvojou Vierou nevyjasnili. zostávam v presvedčení, že si antropozoofka a že tvoje názory na očkovanie neovplyvnuje strach o dzravie, ale náboženské dovody. Máš nato samozrjeme právo.

abbey1
14. sep 2014

Napr bioetok Balak, ktorý sa problematike dlhodobo venuje. Len neviem, či ho uznas za odborníka, napriek jeho mnohorocnej aktívnej práci. Skús si prečítať aj jeho, a nie len jeho, postoj k danej téme. Potom by si podľa zdravého rozumu mala uznať, že nejednota tam je. Rovnako i u cirkevných predstaviteľov priamo vo Vatikáne.

adsumus
autor
14. sep 2014

@abbey1 Balák je proti očkovaniu?

nae
14. sep 2014

@adsumus Keď ťa to spraví spokojnou obyčajnou mamou, že moj názor na riziká očkovania je formovaný náboženskou v(V)ierou, tak dobre, ber to tak. Ostatní moj postoj pochopili už z príspevkov predtým, nebudem sa opakovať. Dúfam, že som ťa teraz urobila šťastnejšou. Idem sa robiť šťastných zase ostatných a tebe ešte posielam svoje jediné srdiečko, potrebuješ ho. Ahoj. 😉

adsumus
autor
14. sep 2014

@nae Si zlatá, dakujem. 😉

fem
14. sep 2014

@adsumus viera je osobna zalezitostou chranena ustavou, cize nie je mozne na nu utocit. A ty mas vieru materialnej vedy 19. storocia? Mozes a nemusis odpovedat, lebo je to tvoje osobne pravo.
Podla teba, ako ludia nemozu rozpravat o svojich osobnych skusenostiach s cimkolvek (to ako, co ty chces ludom zakazat akoze rozpravat, vyjadrovat sa ...). Tvoja argumentacia je totalne scestna, ze ludia pocutim nejakych pribehov sa rozhodnu na zaklade nich. Ty nepovazujem cloveka za svojpravneho sa rozhodnut sam za seba.
Na tvojom mieste by som pouvazovala, ci naozaj chces vystupovat s takymi argumentami dalej, oni su tak na prvy pohlad velmi velmi jednoduche. Ale ich dosledna aplikacia opat znamena uplnu nivelizaciu demokratickeho prava cloveka, rozhodnut sa, hovorit o sebe, vyjadrovať sa, mat osobnu vieru. Kto si ty? novodoby povolany vlada, ktroy sa tu raz predstavi. Ci ako.

adsumus
autor
14. sep 2014

@fem to sú tvoje argumenty, nie moje, pripisuješ mi niečo čo nie je pravda, typická antivax taktika, potrebujete iných ludí zhadzovať,aby ste sami vyzneli ako krásni a morálni. Ja plne rešpektujem každého náboženské vyznanie a demokratické princípy našej spoločnosti. A nepíš, že útočim na niečiu vieru, lebo to je klamstvo,to je v poriadku, v súlade s princípmi, ktorými sa tu ohánaš, očiernovať ludí?

fem
14. sep 2014

@adsumus tak, ked nedokazes rozumiet vlastnemu textu, takto proste sa zamysli. Nepis take argumenty proti demokratickemu pravu cloveka. Nerob to len preto, ze to robia ostatni. To je ich zodpovednost. Treba viac reflexie, dovzdelavat sa, lebo tie veci su faktom. Mna absolutne nezaujimaju ani anti- ani pro-. To som uz napisala, man zaujima konkretny clovek, ten je pravne zodpovedny. Mna len udivuje, ze niekto kvoli nejakemu nazoru, ktory prezentuje, zacne pouzivat siet takychto argumentov, ktorym poriadne nerozumie. Lahka obet demagogie.

adsumus
autor
14. sep 2014

@fem Konkretne, ked okydávaš, poprosím, ktorý moj príspevok je proti demokratickým právam človeka? už neviete ako sa ma zbaviť v diskusii?

veyuska
Odpoveď bola odstránená
abbey1
14. sep 2014

@adsumus Prečítala si si jeho postoj? Ak áno, odpovedať nemusím.