icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

marionmarion
17. okt 2014

@lucus83 este k tym novinarom...z toho mi je uplne nagrc..cim horsie sa niekto ma, tym vacsiu senzaciu z toho robia...su to obycajne hyeny. Vobec im nejde o spravodlivost, o pomoc, o pravdu...je to len o senzacii 🙄

lucus83
17. okt 2014

@marionmarion ibaže tá babka nič iné ako pilulku nechce. Pracujem v lekárni a často upozorňujem pacientov, čo by mali robiť, aby tie pilule nemuseli, alebo aspoň nie v takom množstve. Čo myslíš koĺko ľudí sa s mojimi radami uspokojí a dačo na svojom živote zmení? Ak poviem 1 z desiatich, tak je to možno veľa. Ľudia nechcú zmeny, chcú čarovné pilulky, generálky na jednodňovej chirurgii. ... To je moja každodenná realita. ☹

lucus83
17. okt 2014

@marionmarion v našom meste je mladá lekárka obvoďáčka, čo si robí svoju robotu ozaj poctivo a dookola omieĺa svojim pacientom aj o tých klobáskach. Robí bez obeda, po obede chodí po pacientoch, dokumentáciu si dorába doma. babky si z nej urobili bútľavú vŕbu, jej rady však jedným uchom dnu a druhým von. Bez výsledku. Ako asi vyzerá jej osobný život keď príde vycucnutá domov? V záujme svojho zdravia si lekár musí udržať odstup a nauči´t sa odhadnúť kto sa chce skutočne liečiť a kto chce len pilulky

marionmarion
17. okt 2014

@lucus83 ano, je to smutne, u starsich ludi je to asi bezna realita...ale aspon ti mladsi by sa mozno este dali zachranit, aspon niektori, keby na to bol cas, priestor, peniaze...
No fakt je, ze ludia chcu verit na zazraky ci uz v podobe pilulky, samponov, samocistiacich mopov, cohokolvek 😒

marionmarion
17. okt 2014

@lucus83 to je taka smutna situacia...babka na dochodku, sama, nikto o nu nezakopne, iba obcas dojde v sobotu navsteva, ale ani vtedy ju nik moc nepocuva a ona sa chopi jedinej svojej sance dostat aspon trochu pozornosti a zacne rozpravat lekarke, lebo nema komu...a ta, kedze chce robit vsetko poctivo ( takych lekarov uprimne uznavam a obdivujem) tak jej to dovoli a neskor jej to asi prerastie cez hlavu...babkam by som asi zriadila nejaku zadarmo psychologicko socialnu poradnu...len na vykecanie

lucus83
17. okt 2014

@marionmarion ver tomu, že na veku nezáleží. Len tých mladších je štatisticky menej

marionmarion
17. okt 2014

@lucus83 asi mas pravdu...ti co chcu verit zazracnym pilulkam, pocuvat nikdy nebudu...

zita19
22. okt 2014

http://invivomagazin.sk/preco-ako-clovek-z-it-n...

...a napriek vsetkemu napisanemu poznam 2 ITckarov, ktoryiopustili nasu relativne pevnu podu a sli sa hrat na vseveducich v oblasti zdravia a medicíny...
... a zial maju dost nadsenych obdivovatelov, ktori im vsetky ich fantasmagorie zeru aj s topánkami...

digysa
24. okt 2014

@zita19 😉 😉 😉 😉 😎 Aky dobry clanok 😅 😅 😅 😅
Ja len, ze byt lekarom na Slovensku je horsie, ako smetiarom.

tilda
24. okt 2014

@digysa smetiara aspon neupodozrievaju,ze sluzi farmafirme 😉

digysa
24. okt 2014

@tilda Ja to vidim na Slovensku asi tak: Ked pojde o zivot cloveku, tak prva pomoc bude-spytaj sa na konovi,
Len 2 moznosti ma napadaju z tychto diskusii, do ktorych sa uz dobre dlho nezapajam:

Bud 1. Slovensko ma neskutocne slabe medicinske skoly, studenti su absolutni blbovia a vsetci lekari su pod uroven a uboho kvalifikovani ludia

alebo 2. Tymto zenam na MK to tu riadne zadrbava a uz sa to taha poriadne dlho...

Ja ked sem obcas pridem, tak mam normalne "utlm mozgu"- Ani neviem, ako by som sa dokazala zapajat do diskusii s ludmi, ktori sa neustale prezentuju, ze vedia viac, ako lekar.
No, ale vystudovane to ma maxmalne maturitu.... 😖 😖 😖 😖 Idem sa ja opat ukludnut a pridem zase za par mesiacov 🤐 🤐 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄

tilda
24. okt 2014

@digysa uplne s tebou suhlasim;)...ale tak zas treba uznat,ze tu byva riadna zabava,horsie je co si ludia dovolia k lekarom realne,nehovoriac o samoliecitelstve....pekny den🙂

zuzkaanicka
24. okt 2014

@digysa Slovensko je taka zvlastna krajina, tam vedia vsetci ako sa ma vyucovat, len ti blbi ucitelia to nevedia, vsetci vedia ako treba liecit, len lekari su uplne mimo 😝

jaron
27. okt 2014

Ahojte,

pri komunikácii so známym som narazil na takýto popis (nie je doslovný, ale princíp zostáva, zhruba takto a toto mi povedal):

"Chodím k jednému liečiteľovi, ktorý ma dáva dokopy. Vďaka nemu sa mi zlepšilo ochorenie srdca.
Čo sa týka liekov, úpravy stravy a celkovej životosprávy (vrátane pohybu), všetko dodržiavam, ale problémy zostávajú, mám ich ešte väčšie ako pred pár rokmi."

Dobre ma to pobavilo 🙂. Všimli ste si aj vy to, čo ma zarazilo i pobavilo zároveň, alebo je v tom vyjadrení všetko v poriadku?...

lucus83
27. okt 2014

Aj takto môže vyzerať medicína, pacient preberá zodpovednosť za svoje zdravie a lekár je radca, pomáha uzdravovať.
http://dolezite.sk/Smerujeme-k-tomu-ze-vacsina-...

zita19
27. okt 2014

@jaron No hlavne ze mu šaman pomohol, aj ked mu je horsie ako bolo šaman si moze pripisat spokojného zákazníka 😀 😀 😀

jaron
27. okt 2014

@zita19
hneď som si to nevšimol, ale keď som sa lepšie nad tými slovami zamyslel, som si uvedomil, ako veľmi funguje v tomto prípade viera a subjektívne videnie. Tomu liečiteľovi jednoducho dôveroval a na základe toho potom hodnotil realitu. Zároveň si tým pádom i protirečil, pretože:
konštatuje, že sa mu zlepšilo zdravie srdca (keď hovorí o liečiteľovi) a potom zároveň konštatuje, že má problémy ešte väčšie ako pred rokom (keď hovorí o klasickej liečbe a životnom štýle). 🙂
A samozrejme aj presne vie, že za zlepšenie môže liečiteľ, a klasická liečba a životný štýl mu nepomohli (stav sa ešte zhoršil).
(Tým sa mu nechcem nijako vysmievať, známeho si vážim, len si všímam, ako funguje naše zmýšľanie.)

Zaujalo ma to preto, lebo subjektívne hodnotenie (aká liečba pomohla, aká nie, ktorý produkt pomohol, ktorý nie, či za ochorením je očkovanie alebo nie atď.) - to nielen v tejto diskusii - ale celkovo u ľudí veľmi, veľmi prekvitá (napr. lyžica chia semienok denne mi pomohla schudnúť 🙂 - nič proti chia semienkam, ale...). Dosť ma táto téma zaujíma.

jaron
28. okt 2014

Dnes má výročie narodenia (nedožité narodeniny) Jonas Salk - objaviteľ vakcíny proti detskej obrne, zaujímavý je jeho životopis ("...mohli by ste si patentovať slnko?"):
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jonas_Salk

pajenka
28. jan 2015

Lékárnice špatně namíchala lék, málem zemřeli tři novorozenci - http://www.novinky.cz/krimi/360009-lekarnice-sp...

ice8
Odpoveď bola odstránená
aristka
9. feb 2015

@ice8 môžem vedieť o akom lieku hovoríš a na čo bol indikovaný ,hneď teraz ,keďže si taký múdri ....inak na čo potrebuješ liek ,keď máš liečiteľov.... 😅

adsumus
autor
10. feb 2015

@ice8 Jasná správa, ked tvoje dieťa pripraví nejaký šarlatán svojimi klamstvami o zdravie a teba o peniaze, pojdeš sa mu podakovať. Ano?

ice8
Odpoveď bola odstránená
adsumus
autor
10. feb 2015

@ice8 ty si pochodil u šarlatánov bez zlepšenia zdravia a finančnou stratou a to si natom ešte dobre a čo tí, ktorým šarlatáni zničili zdravie alebo spôsobili umrtie? Napíš mi na koho sa môžu obrátiť so sťažnosťou. Naozaj ma to zaujíma, na koho sa môže obrátiť oklamaný človek, ktorý doplatil na praktiky šarlatánov, ktorí za svoje odporúčania a škody nimi spôsobené zodpovednosť nepreberajú?

zita19
10. feb 2015

@ice8 ja žasnem...Ja dokonca nevychádzam z údivu..

lucus83
10. feb 2015

@ice8 baneocin je viazaný na recept a predaj liekov viazaných na recept je protizákonný. ATB nie su, až na par výnimiek volnopredajne. Dôvodom je predovšetkým bezpečnosť pacienta a obmedzovanie šírenia rezistencie voči antibiotikám. To, ze ti ho lekár napísal, ked uznal za vhodne je v poriadku. Ale lekárnik nebude kvôli tebe riskovať licenciu. Ináč by ma veľmi zaujímavo, ako by si si ho prírodne namiešali.
Stačí sa pozrieť na blízky východ, ako to dopadne ked je prístup k opiu- obrovský počet závislých ľudí. Bola by som veľmi prekvapená, keby ho nechválili. 😉
Ópium ani zďaleka nie je prírodný Ibalgin. Ma úplne iný mechanizmus účinku, iné účinky a aj nežiadúce účinky. Makové odvary pre deti, používané v minulosti často končili dosť smutne. Pri predávkovani smrťou, retardaciou, závislosťou ,tými najslabšími nežiadúcimi účinkami bola silná zápcha.

aristka
10. feb 2015

@ice8 tak s tými opiátmi si riadne zabil ,nemám slov a ty nemáš šajnu o čom hovoríš a dať na jednu úroveň ibalgin a ópium je úplne mimo a buď si istý ,že
@lucus83 ti to napísala ešte úplne odľahčene o opiátoch ,fakt nemáš šajnu čo všetko hrozí pri ich podávaní už kontrolovateľnom lekárom a nehovoriac nekontrolovateľnom laikom ,takže ako vieš nič o opiátoch tak potom asi moc nevieš ani o štúdiu na medicíne a čo nasleduje po štúdiu a nástupe na špitála ..škoda rečí vôbec niečo hovoriť na takéto príspevky ....

ice8
Odpoveď bola odstránená