Kanarík alebo andulka: Ktorý vtáčik je vhodnejší na začiatok?
Ahojte mile chovateľky.
Chcela by som sa informovať ako začiatočník ktorý vtacik je kľudnejší a cistotnejsi, lahsi na starostlivosť ci je potrebne na začiatok kúpiť uz párik.
? Znesú sa aj dvaja samcekovia?
Ďakujem za odpoveď
Je rozdiel v ich povahach a spravani. Pripadne ma niekto obe druhy v jednej klietke?
@lapersefona ku kanarikovi sa neviem vyjadrit, ale k andulkam ano. Dvaja samcekovia sa ti neznesu, parik ano- ale to sa priprav aj na mladatka. Ak sa andulke venujes, kludne moze byt aj sama. Ak nemas cas, tak parik. Mala som asi 6 anduliek, oba pohlavia, co andulka, to iny charakter🫣a boli rozdiely aj v hlucnosti, kazda bola inac hlucna. Ale u mna boli samicky kludnejsie ako samcekovia. Plus sa priprav na bordel, hlavne okolo klietky. Ak bude na volno, tak aj v celej izbe. A plus bude problem s veterinarom, vacsina nechce brat a zapodievat sa malym vtactvom (lebo za par € mas novy kus🙄), takze je mozne, ze andulka sa nedozije vysokeho veku a zomrie relativne skoro na beznu chorobu.
@lapersefona Aj jedno aj druhé je nenáročný druh. Tu je pár rozdielov v bodoch:
Kanárik:
- žije skôr v kŕdľoch, ale môžeš mať aj párik
- je menší, menej zožerie
- stačí mu menší priestor (klietka)
- je menej hlučný
Andulka:
- dobré je mať párik, sám sa bude nudiť
- potrebuje väčší priestor
- narobí trochu viac bordelu
Ale inak je to takmer jedno, len jeden je z rodu papagájovitých, druhý nie.
My sme mali kanarika, ked som bola mala - trebalo stale tu klientku cistit, rad sa kupal a my sme ho ja ponbyte zvykli pustat lietat - ale potom musis utierat hovienka 😅. K nam priletel do bytu a uz nevyzeral mlady. Mali sme ho 9 rokov. Potom mu vypadalo perie z jednej strany hlavicky a aj ocko vyzeralo, ze bolo chore. Asi kvoli tomu nejako zle dopadol a zlomil si jednu nozicku a uz cupkal iba po dne klietky. Ked sme ho zobrali k veterinarovi, uz mu nemohol pomoct. Tak uz len tak dozil skackajuc po "zemi". Ale mal sa u nas dobre, mohol mat odhadom veterinara az 15 rokov 😁. Lebo chudacik uz vyzeral aj starucky. Ale mal dost pphybu, kedze sme ho nechavali lietat po byte a miloval tie stredy z papriky - tie zrniecka a celkovo vselijaku zeleninu okrem prosa, co jedaval.
@lapersefona ku kanarikovi sa neviem vyjadrit, ale k andulkam ano. Dvaja samcekovia sa ti neznesu, parik ano- ale to sa priprav aj na mladatka. Ak sa andulke venujes, kludne moze byt aj sama. Ak nemas cas, tak parik. Mala som asi 6 anduliek, oba pohlavia, co andulka, to iny charakter🫣a boli rozdiely aj v hlucnosti, kazda bola inac hlucna. Ale u mna boli samicky kludnejsie ako samcekovia. Plus sa priprav na bordel, hlavne okolo klietky. Ak bude na volno, tak aj v celej izbe. A plus bude problem s veterinarom, vacsina nechce brat a zapodievat sa malym vtactvom (lebo za par € mas novy kus🙄), takze je mozne, ze andulka sa nedozije vysokeho veku a zomrie relativne skoro na beznu chorobu.
@vevesh dakujem lemen za info. Este mas andulky ako casto mhsis upratovať okolo klietky. Všade su aj pierka kazdy den okolo klietky aj krmivo?
Tak veterinári asi nenarobím vela na malých vláčikoch. Ako si to potom riešila keď ti jedna ochorela
@lapersefona Aj jedno aj druhé je nenáročný druh. Tu je pár rozdielov v bodoch:
Kanárik:
- žije skôr v kŕdľoch, ale môžeš mať aj párik
- je menší, menej zožerie
- stačí mu menší priestor (klietka)
- je menej hlučný
Andulka:
- dobré je mať párik, sám sa bude nudiť
- potrebuje väčší priestor
- narobí trochu viac bordelu
Ale inak je to takmer jedno, len jeden je z rodu papagájovitých, druhý nie.
@chrobak7 dakujem za info mal si obe druhý?
@chrobak7 dakujem za info mal si obe druhý?
@lapersefona Mal som veľa anduliek a väčšie papagáje a zebričky. Zebričky sú veľmi podobné kanárikom (nemyslím výzorovo, ale správaním). Mne osobne prišlo jednoduchšie chovať andulky, najmä, čo sa rozmnožovania týka.
@vevesh dakujem lemen za info. Este mas andulky ako casto mhsis upratovať okolo klietky. Všade su aj pierka kazdy den okolo klietky aj krmivo?
Tak veterinári asi nenarobím vela na malých vláčikoch. Ako si to potom riešila keď ti jedna ochorela
@lapersefona okolo klietky musis vysavat pierka a hovna niekolkokrat denne, plus teda klietku čistiť
@lapersefona okolo klietky podla nalady vtacika (kolko toho rozsype a okaka), ale tak raz -3 krat do tyzdna. Kompletne cistenie klietky raz do tyzdna. A ked andulka ochorela, tak ak sme nasli ochotneho veterinara, tak sme ho vzali. Ak nie, snazili sme sa zmiernit to, co mu bolo- napriklad ak mal triasku, tak sme ho ohrievali vlastnym teplom, alebo lampou alebo radiatorom- to zistite, co vtacikovi bude robit dobre a co bude mat rad. Jeden dokonca so mnou spaval v case choroby🫣. Alebo potom google, ai a rozne portaly chovatelov v dnesnej dobe by som riesila...🙃
Mali sme 2 andulky, v živote by som už vtáčika nechcela. 4 psy v dome nenarobia taký bordel, ako 2 andulky v klietke. A to večné čvirikanie, no na nervy. Nikdy viac.

Je rozdiel v ich povahach a spravani. Pripadne ma niekto obe druhy v jednej klietke?