icon

Ako ostať motivovaný po dlhom dni?

27. feb 2026

Máte prosím vás nejaké dobré rady ako zostať motivovaná? Je to pre mňa neskutočne ťažké hlavne ked prídem domov po dlhšom dni tak sa mi veľa krát stane že sa pristihnem ako som už pol hodinu na mobile. Nenávidím to chcem to zmeniť no najhoršie je že si jeden deň poviem že áno zmením to a aj začnem robiť niečo užitočné lenže zasa na ďalší deň opakujem predošlý cyklus a proste nerobím nič užitočné a potom som z toho demotivovaná a mám pocit že nemá zmysel začínať napríklad sa učiť novú vec alebo si stanoviť nejakú rutinu lebo viem že som to v minulosti veľa krát skúšala a vždy som to pokazila. Neskutočne ma to štve lebo chcem naozaj využívať svoj čas naplno ale keď vidím aj ostatných ako sú väcsinou len na mobile a keď si spomeniem ako ja do toho spadne vždy... Je to fakt strašné ja by som bola najradšej keby sa zrušia všetky siete a žije sa ako predtým

venom19
27. feb 2026

Ahoj, clovek si potrebuje vydychnut, nacerpat sily. Mobil je rychlym zdrojom dopaminu... treba skusit najst ine veci, co ta potesia. Ale je to narocne, kedze mobil je najrychlejsie, nalahsie, najdostupnejsoe riesenie.

sara07
27. feb 2026

ráno si napíšem zoznam veci na papier a ten si dám k pc ,
ked mám aspon 80% potom zábavky
takže niekedy mobil mám v ruke len ked čakam na deti ked maju kružky alebo na zastavke
prípadne urobim 1 položku 5 min ale striktne pauza, zase 2 položky urobim atd ...
je to o zadeleni si a sebadiscipline to dodržat
ja viem tie videa, serialy su také navykove že ta držia , ale o to ide o rychly dopamín ...
potom si raz za čas urobim den uplny veget ... totálne relax

reanda
27. feb 2026

motivuje ma to, ze nieco potrebujem spravit.. napr. k vareniu ma motivuje hlad.. k upratovaniu to, ze mam rada cistotu, k praniu to, ze potrebujem ciste veci.. k praci v zahrade to, ze treba napr. poliat, lebo mi to uschne a nebudem mat urodu.. inak ak nic nepotrebujem spravit, tak nerobim nic.. nemusim nutne za kazdu cenu robit nieco 'uzitocne', napriklad ucit sa nove veci, ktore v skutocnosti ani nepotrebujem, len aby som mala pocit, ze nemrham casom.. uzitocne je aj odpocivat a zabavat sa..
ak ta pobyvanie na mobile tesi a oddychnes si pri tom, nie je to marnenie casom.. ak tam fakt len cumis na kraviny, z ktorych ani nemas dobry pocit, tak take aktivity zrus, zablokuj, proste tam nelez..

autor
27. feb 2026
@sara07

ráno si napíšem zoznam veci na papier a ten si dám k pc ,
ked mám aspon 80% potom zábavky
takže niekedy mobil mám v ruke len ked čakam na deti ked maju kružky alebo na zastavke
prípadne urobim 1 položku 5 min ale striktne pauza, zase 2 položky urobim atd ...
je to o zadeleni si a sebadiscipline to dodržat
ja viem tie videa, serialy su také navykove že ta držia , ale o to ide o rychly dopamín ...
potom si raz za čas urobim den uplny veget ... totálne relax

@sara07 ja mám skôr ten problém že chcem rozvíjať svoje záujmy svoj dajme tomu talent. Lenže ja vôbec nemám žiadne inšpirácie v poslednej dobe a nedokážem sa prinútiť odlozit mobil a orzymdlat a zapisovať si myšlienky a rôzne inšpirácie v poslednej dobe mi to príde zbytočne a štve ma to

wolf_
27. feb 2026

Ja si myslím, že motivácia sa preceňuje a kľúčom je sebadisciplína. Jasné, motivácia je skvelá, keď je vlna motivácie treba ju využiť a tešiť sa z nej. Ale sebadisciplína je to, čo vytvára konzistentnosť.

anonym_0b6dd4
27. feb 2026

@anonym_autor Dievčata pustite si Pavlinu Bulguri a cvičte alebo DIY velku noc, alebo ako ja malujem podla čisel, servitkovu techniku uplne zbožnujem...alebo upratujem podla Marie Kondo...niekedy neviem čo skôr cvičiť...no a ešte sa učiť s deťmi a chodiť von....aj teraz idem sa natiahnuť ale nie lahnuť....A nemam socialne siete ...uživam si slobodu😀😀😀.

elz1920
27. feb 2026

Treba vedieť aj leňošiť bez výčitiek svedomia. Kam sa treba stále hnať? Po dlhom pracovnom dni treba oddych.
Občas sú obdobia, keď je človek unavenejší, to obdobie prejde, nič netrvá večne.

anonym_b02cb6
27. feb 2026

@anonym_autor zacni s 5 minutovou motivaciou. Citanie? 5 minut. Cvicenie? 5 minut. Ucit sa novy jazyk? 5 minut.
A postupne pomaly pridavaj. Casom sa z toho stale zvyk. Ludsky mozog potrebuje neviem presne kolko ale proste niekolko dni kym si vytvori zdravy navyk kedy sa nemusis k nicomu nutit.

wolf_
27. feb 2026
@anonym_b02cb6

@anonym_autor zacni s 5 minutovou motivaciou. Citanie? 5 minut. Cvicenie? 5 minut. Ucit sa novy jazyk? 5 minut.
A postupne pomaly pridavaj. Casom sa z toho stale zvyk. Ludsky mozog potrebuje neviem presne kolko ale proste niekolko dni kym si vytvori zdravy navyk kedy sa nemusis k nicomu nutit.

@anonym_b02cb6 vraví sa, že 21 dní 🙂 ale rozhodne by som nepovedala, že keď sa vytvorí návyk tak sa k tomu už netreba nútiť, resp. že keď sa vytvorí návyk tak zázračne zmiznú okamihy/dni kedy sa nechce/je kríza/treba sa dokopať/atď. Tak to, bohužiaľ, naozaj nefunguje.

autor
27. feb 2026
@wolf_

@anonym_b02cb6 vraví sa, že 21 dní 🙂 ale rozhodne by som nepovedala, že keď sa vytvorí návyk tak sa k tomu už netreba nútiť, resp. že keď sa vytvorí návyk tak zázračne zmiznú okamihy/dni kedy sa nechce/je kríza/treba sa dokopať/atď. Tak to, bohužiaľ, naozaj nefunguje.

@wolf_ áno toto som už počula aj som skúšala lenže presne ako hovorite môžem mať kľudne celý týždeň taký že to dodržiavam a potom stačí jeden zlý deň a už to je zasa na začiatku

wolf_
27. feb 2026
@anonym_autor

@wolf_ áno toto som už počula aj som skúšala lenže presne ako hovorite môžem mať kľudne celý týždeň taký že to dodržiavam a potom stačí jeden zlý deň a už to je zasa na začiatku

@anonym_autor ono tých "21 dní" môže pekne fungovať ako taký odrazový mostík. Kľudne si spraviť odškrtávačku a snažiť sa za sebou odškrtnúť 21 dní - ak vynecháš, nerútiť sa z toho, vlastne sa nič nedeje, ale hej, odškrtávať nanovo 🙂 Na začiatok to môže byť fajn pomôcka (odskúšané na sebe). Taká tá motivácia a dokopávanie, že "jejda, nemôžem už vynechať, však už mám odškrtnutých 10 dní, nechcem zas odškrtávať od 1. dňa 🙈"...
A áno, do určitej miery ten návyk vznikne. V zmysle, že už bude tá činnosť pre človeka taká prirodzenejšia, viac integrovaná do života.Ale netreba od toho čakať zázrak. Aj keď sa niekto niečomu venuje hoc 210 dní každý deň, aj tak to bez sebadisciplíny proste nejde.

sara07
27. feb 2026
@anonym_autor

@sara07 ja mám skôr ten problém že chcem rozvíjať svoje záujmy svoj dajme tomu talent. Lenže ja vôbec nemám žiadne inšpirácie v poslednej dobe a nedokážem sa prinútiť odlozit mobil a orzymdlat a zapisovať si myšlienky a rôzne inšpirácie v poslednej dobe mi to príde zbytočne a štve ma to

@anonym_autor to je proste o nastaveni samej seba, o sebaovladani
mobil serial - proste jeden diel dost aj ked sa škriabem po stene ako to bude dalej, ale viem rano vstavam, makam inak to nejde
tak skus si nastavit kuchynske minutky napr na hodinu alebo pol hodinu alebo nejaky usek a splnit aspon 5 z 10 uloh čo si daš
a ono sa to podda, toto je vyslovene v tvojich rukach
ja napr milujem niekam vypadnut na vikend teraz bez tv, mobilu čokolvek , parada to tak človek super vypne

anonym_40c405
27. feb 2026
@wolf_

Ja si myslím, že motivácia sa preceňuje a kľúčom je sebadisciplína. Jasné, motivácia je skvelá, keď je vlna motivácie treba ju využiť a tešiť sa z nej. Ale sebadisciplína je to, čo vytvára konzistentnosť.

@wolf_ 👌👌👌presne tak to je.