Ako prekonať smútok po strate manžela?
Ahojte, je to rok, čo mi zomrel manžel. Bolo mi s ním fajn, boli mi priateľom, partnerom, kamarátom, oporou... Už prešiel rok a chcela by som niekam pohnúť, ale narážam na problém. Keď idem sama na prechádzku, na bike, tak vždy myslím na chvíľe s ním, a nie je mi až tak fajn, skôr opak... Ako to prekonať? Ako si poradiť? Nemáte skúsenosť...
Myslím, že je to skôr o mne, že sa ľutujem... a hneď plačem...
Ak to bude pravidelne, bude sa to zlepšovať?
Keď som v robote, mám zamestnanú hlavu je to fajn... doma ešte ako tam... mám dcéru, ale ak som sama niekde... tak katastrofa
Poraďte mi.
Este si to v sebe neuzavrela. Co ti nebrani chodit na rande, lebo dalsieho fajn partnera nestretnes ani o 2 tyzdne, ani o mesiac, ani o rok, ale moze to trvat aj dlhy cas. Kym hladas, mas cas uzavriet v sebe minulost.
@jaannah Časom sa to zlepší.Mne pomohlo myslieť na príjemné a úsmevné momenty s manželom.Syna táto strata zastihla v najhlbšej puberte.Bol nešťastný, sklamaný, rebeloval.Nechcel spomínať.Casom sa to aj u neho zmenilo/asi aj preto, že dospel/,ale my bezne spomíname na manželove hlášky, úsmevné situácie, ktorých aktérom bol...
@jaannah ahoj.
Strata blízkeho človeka zanecháva vždy emočnú stopu a niekomu vyrovnať sa trvá viac, niekomu menej čo je normálne.
Ale ja osobne si myslím že v tomto okamihu je dôležité deliť sa o pocity všedných dní aspoň cez písmenká. Čakať na správu, od kohokolvek. Tešiť sa zo všedných dní, a zdielať s niekim, aj malé veci, ktoré sú súčasťou dňa. Pocity, počasie, práca, záujmy.... a nemusí to byť hneď zoznámenie sa, ale úprimné priatelstvo o ochote podeliť sa z časom. Čas, je nenahraditelný a zároveň podstatný pretože vieš, že niesi sama.
Mám mnoho ludí okolo seba, čo takto komunikujeme. S istotou môžem povedať len tolko, že je to úžasný pocit, pretože aj v smutných chvílach je niekto kto ťa pozdvihne...
@jaannah ahoj.
Strata blízkeho človeka zanecháva vždy emočnú stopu a niekomu vyrovnať sa trvá viac, niekomu menej čo je normálne.
Ale ja osobne si myslím že v tomto okamihu je dôležité deliť sa o pocity všedných dní aspoň cez písmenká. Čakať na správu, od kohokolvek. Tešiť sa zo všedných dní, a zdielať s niekim, aj malé veci, ktoré sú súčasťou dňa. Pocity, počasie, práca, záujmy.... a nemusí to byť hneď zoznámenie sa, ale úprimné priatelstvo o ochote podeliť sa z časom. Čas, je nenahraditelný a zároveň podstatný pretože vieš, že niesi sama.
Mám mnoho ludí okolo seba, čo takto komunikujeme. S istotou môžem povedať len tolko, že je to úžasný pocit, pretože aj v smutných chvílach je niekto kto ťa pozdvihne...
ďakujem dievčatá, že so mnou zdieľate... za vašu podporu
@maxxim áno toto aj mne pomáha... zdieľanie...
Rok je za mňa málo. Neviem ako dlho ste bol spolu. Teda aspoň ja som človek, ktorý sa cez stratu dostáva ťažšie.
Čas je najlepší lekár. Možno i po čase si spomenieš na niečo z čoho Ti vyhŕknu slzy, ale usmeješ sa, poďakuješ za spomienku do neba a ideš ďalej. Často si hovorím, že by ma ani nenapadlo, aké spomienky si z bežných dní o danom človeku uchovám. Ako napríklad posledná úprava v zrkadle pred odchodom z domu, posedávanie v kresle a rôzne hlášky.
Je možné nechať tieto myšlienky prísť, precítiť ich a poslať ich ďalej. Nerochniť sa v nich, nepitvať ich, prišla si zabolela si, odchádzaš pápá... Časom budú prichádzať menej často, možno budú i menej intenzívne.
Občas mi to pripomenie rozchod. Ak si zažila, spomeň si, čo si sa snažila robiť, aby si na ex zabudla. Napríklad jedna z možností bola, ísť na rovnaké miesta, kde ste boli spolu s inou osobou a urobiť si na daných miestach nové krásne spomienky. Možno ešte nie si pripravená, nechať manžela ísť do úzadia v tvojich myšlienkach. Možno je tam i strach, čo sa stane ak to urobíš.
Možno sa bojíš, že takto ho už stratíš naozaj.
Ale ver, že tvoj život bez neho je rovnako dôležitý, ako tvoj život s ním!
Využi čas, ktorý ešte máš na tomto svete rozumne ❤

@jaannah Tam sa ti miesa aj podvedomo pocit ze ty milovanu odobu "zradis a podvedies" a v extremnom pripade ho vlastne znovu "zabijes" ak na neho zabudnes a vymenis za ineho a ak sa pohnes dalej. Velmi tazka situacia ktoru mas sancu zvladnut asi iba s odbornou pomocou. Vela sil