icon

Ako prekonať smútok po strate manžela?

jaannah
24. máj 2026

Ahojte, je to rok, čo mi zomrel manžel. Bolo mi s ním fajn, boli mi priateľom, partnerom, kamarátom, oporou... Už prešiel rok a chcela by som niekam pohnúť, ale narážam na problém. Keď idem sama na prechádzku, na bike, tak vždy myslím na chvíľe s ním, a nie je mi až tak fajn, skôr opak... Ako to prekonať? Ako si poradiť? Nemáte skúsenosť...
Myslím, že je to skôr o mne, že sa ľutujem... a hneď plačem...
Ak to bude pravidelne, bude sa to zlepšovať?
Keď som v robote, mám zamestnanú hlavu je to fajn... doma ešte ako tam... mám dcéru, ale ak som sama niekde... tak katastrofa

Poraďte mi.

martinmmartin
24. máj 2026

@jaannah Tam sa ti miesa aj podvedomo pocit ze ty milovanu odobu "zradis a podvedies" a v extremnom pripade ho vlastne znovu "zabijes" ak na neho zabudnes a vymenis za ineho a ak sa pohnes dalej. Velmi tazka situacia ktoru mas sancu zvladnut asi iba s odbornou pomocou. Vela sil

anonym_0c1b0c
24. máj 2026

Este si to v sebe neuzavrela. Co ti nebrani chodit na rande, lebo dalsieho fajn partnera nestretnes ani o 2 tyzdne, ani o mesiac, ani o rok, ale moze to trvat aj dlhy cas. Kym hladas, mas cas uzavriet v sebe minulost.

anonym_2ccd5a
24. máj 2026

@jaannah Časom sa to zlepší.Mne pomohlo myslieť na príjemné a úsmevné momenty s manželom.Syna táto strata zastihla v najhlbšej puberte.Bol nešťastný, sklamaný, rebeloval.Nechcel spomínať.Casom sa to aj u neho zmenilo/asi aj preto, že dospel/,ale my bezne spomíname na manželove hlášky, úsmevné situácie, ktorých aktérom bol...

ivicatolic
24. máj 2026

@jaannah ak niekoho nájdeš , určite sa to zlepší 👍💚🍀

maxxim
24. máj 2026

@jaannah ahoj.
Strata blízkeho človeka zanecháva vždy emočnú stopu a niekomu vyrovnať sa trvá viac, niekomu menej čo je normálne.
Ale ja osobne si myslím že v tomto okamihu je dôležité deliť sa o pocity všedných dní aspoň cez písmenká. Čakať na správu, od kohokolvek. Tešiť sa zo všedných dní, a zdielať s niekim, aj malé veci, ktoré sú súčasťou dňa. Pocity, počasie, práca, záujmy.... a nemusí to byť hneď zoznámenie sa, ale úprimné priatelstvo o ochote podeliť sa z časom. Čas, je nenahraditelný a zároveň podstatný pretože vieš, že niesi sama.
Mám mnoho ludí okolo seba, čo takto komunikujeme. S istotou môžem povedať len tolko, že je to úžasný pocit, pretože aj v smutných chvílach je niekto kto ťa pozdvihne...

jaannah
autor
24. máj 2026
@maxxim

@jaannah ahoj.
Strata blízkeho človeka zanecháva vždy emočnú stopu a niekomu vyrovnať sa trvá viac, niekomu menej čo je normálne.
Ale ja osobne si myslím že v tomto okamihu je dôležité deliť sa o pocity všedných dní aspoň cez písmenká. Čakať na správu, od kohokolvek. Tešiť sa zo všedných dní, a zdielať s niekim, aj malé veci, ktoré sú súčasťou dňa. Pocity, počasie, práca, záujmy.... a nemusí to byť hneď zoznámenie sa, ale úprimné priatelstvo o ochote podeliť sa z časom. Čas, je nenahraditelný a zároveň podstatný pretože vieš, že niesi sama.
Mám mnoho ludí okolo seba, čo takto komunikujeme. S istotou môžem povedať len tolko, že je to úžasný pocit, pretože aj v smutných chvílach je niekto kto ťa pozdvihne...

ďakujem dievčatá, že so mnou zdieľate... za vašu podporu

@maxxim áno toto aj mne pomáha... zdieľanie...

maxxim
24. máj 2026
@jaannah

ďakujem dievčatá, že so mnou zdieľate... za vašu podporu

@maxxim áno toto aj mne pomáha... zdieľanie...

@jaannah kludne mi napís, môžeme sa deliť o každý deň, či už smutne dni, ale i tie radostne...

billy_jean
24. máj 2026

Rok je za mňa málo. Neviem ako dlho ste bol spolu. Teda aspoň ja som človek, ktorý sa cez stratu dostáva ťažšie.

anonym_c4a033
24. máj 2026

@jaannah počkaj ešte aspoň rok, dopraj si čas.

anonym_a6551c
Včera o 14:34

Čas je najlepší lekár. Možno i po čase si spomenieš na niečo z čoho Ti vyhŕknu slzy, ale usmeješ sa, poďakuješ za spomienku do neba a ideš ďalej. Často si hovorím, že by ma ani nenapadlo, aké spomienky si z bežných dní o danom človeku uchovám. Ako napríklad posledná úprava v zrkadle pred odchodom z domu, posedávanie v kresle a rôzne hlášky.
Je možné nechať tieto myšlienky prísť, precítiť ich a poslať ich ďalej. Nerochniť sa v nich, nepitvať ich, prišla si zabolela si, odchádzaš pápá... Časom budú prichádzať menej často, možno budú i menej intenzívne.
Občas mi to pripomenie rozchod. Ak si zažila, spomeň si, čo si sa snažila robiť, aby si na ex zabudla. Napríklad jedna z možností bola, ísť na rovnaké miesta, kde ste boli spolu s inou osobou a urobiť si na daných miestach nové krásne spomienky. Možno ešte nie si pripravená, nechať manžela ísť do úzadia v tvojich myšlienkach. Možno je tam i strach, čo sa stane ak to urobíš.
Možno sa bojíš, že takto ho už stratíš naozaj.
Ale ver, že tvoj život bez neho je rovnako dôležitý, ako tvoj život s ním!
Využi čas, ktorý ešte máš na tomto svete rozumne ❤