icon

Ako prekonať traumy detstva s rodičmi alkoholikmi?

Včera o 18:24

Ako sa vám podarilo vyrovnať sa s takýmto detstvom ? Pomohlo vám v dospelosti sa k tomu vrátiť a "spracovať to" nanovo (možno aj s pomocou psychológa) ? Čítali ste knihu Dospelé deti alkoholikov ? Pomohla ? Existujú na Slovensku aj stretnutia ? Máte osobnú skúsenosť ?
Možno príliš veľa otázok, no nejak sa to na mňa celé začalo valiť a rozmýšľam čo ďalej. Mám 40, prežila som náročný rok a začali sa mi vracať nepríjemné spomienky z detstva, desivé sny, keď stretnem opitého človeka, nie som schopná triezvo uvažovať. Cítim veľký strach, mám chuť niekam utiecť, schovať sa.

euka210
•
Včera o 18:34

@anonym_autor asi to mal manzel lahsie, lebo "len" otec bol alkoholik. Ked bol triezvy, tak bol manualne sikovny. Nebil nikoho, len penazi mali malo. Nikto z 3 deti nepije ani nefajci, normalne usporiadane manzelstva maju. Manzel s tym nema nejaky problem, ma aj vela dobrych spomienok na neho.
Ked prichadzaju veci z minulosti, treba to spracovat, kludne aj psychologicka.

anonym_819aca
•
Včera o 18:40

@anonym_autor mna byvaly ked bol opity, znasilnil. co mam tvrdit ja?

anonym_182411
•
Včera o 18:48
@euka210

@anonym_autor asi to mal manzel lahsie, lebo "len" otec bol alkoholik. Ked bol triezvy, tak bol manualne sikovny. Nebil nikoho, len penazi mali malo. Nikto z 3 deti nepije ani nefajci, normalne usporiadane manzelstva maju. Manzel s tym nema nejaky problem, ma aj vela dobrych spomienok na neho.
Ked prichadzaju veci z minulosti, treba to spracovat, kludne aj psychologicka.

@euka210 mám to podobne, boli aj svetlejsie chvíle a samozrejme zlé. Pil aj dedo aj otec, ale násilný neboli. Nikdy som nepila ani len neochutnala, mne to k životu nechýba. Hoc som sa odsťahovala pred 25r do dnes nedržím doma alkohol

anonym_59a6e9
•
Včera o 18:49
@anonym_819aca

@anonym_819aca takéto veci sa neporovnávajú.. kto to mal horšie.. Pre každého je to to čo si prežil

anonym_25085e
•
Včera o 18:51
@anonym_819aca

@anonym_819aca nechcem hovoriť, že znasilnenie nie je traumatické. Zároveň si však bola dospelá, samostatná osoba a z nejakého dôvodu si s danou osobou mala vzťah. Po udalosti si mohla vzťah ukončiť a odísť. Deti alkoholikov túto možnosť nemajú, ani nemusia tušiť, ako vyzerá zdravé prostredie, vzťahy, nemajú kam ísť.

marianarem
•
Včera o 18:54

@anonym_autor Manzel mal otca alkoholika a citali sme aj tu knihu. Je to nieco, co v nom zanechalo hlboke stopy a narobilo mu problemy, ktore si dlho niesol aj v dospelosti. Otec bol typ alkoholika, ktory ked si vypil, tak bol neprijemny a boli s nim problemy. 10 poslednych a najhorsich rokov jeho "kariery" som uz zazila aj ja a bolo to naozaj tazke s nim - rozne urazy, sanitky, hospitalizacie, epilepticke zachvaty, ale aj slovne utoky, vysinute spravanie, rozdavanie majetku, vela toho bolo. Pritom inteligentny, zrucny a vtipny clovek, skoda ho bola. Manzel chodil aj k psychologicke a niektore veci prekonal aj sam, niektore s mojou pomocou.

2691
•
Včera o 19:16

@anonym_autor vyhľadaj psychológa.
Už to, že sa budeš môcť u niekoho vyrozprávať ti veľa pomôže. Choď do toho!

anonym_4a1900
•
Včera o 19:32

@anonym_autor Mám 40 rokov, otec bol alkoholik. Žila som iba s ním. Pil každý deň, po čase nepracoval. Už v mojich 16 rokoch som musela brigádovať, aby sme neprišli o byt, aby sme mali elektrinu a podobne. Občas som to nestihla a učila som sa pri sviečke. Nechodil na rodičovské. Triedna na ZŠ a na strednej bola v tom, že doma klamem a nehovorím termín rodičovského združenia. Doma raz prerazil sklo na balkóne, všade bola krv. Počúral sa v chodbe, v obývačke a podobne. Vyriešila som si to sama mentálne.

anonym_4a1900
•
Včera o 19:34
@anonym_819aca

@anonym_819aca každý si nesie svoje bolesti. Neporovnávaj nikoho.

2691
•
Včera o 19:38
@anonym_4a1900

@anonym_819aca každý si nesie svoje bolesti. Neporovnávaj nikoho.

@anonym_4a1900 a každý ich aj inak prežíva.

anonym_4a1900
•
Včera o 19:41
@2691

@anonym_4a1900 a každý ich aj inak prežíva.

@2691 preane tak, preto netreba porovnávať, kto sa mal horšie.

marijan2025
•
Včera o 20:13

@anonym_autor Podarilo sa mi z toho dostať skrze tri famózne skutočnosti:
- Kerygma
- Charizma
- Koinonia
Pre väčšinu ľudí neznáme pojmy,ale neskôr vysvetlím.

Žiť s otcom alkoholikom bolo peklo na zemi. 22 rokov v kuse každý deň hádky za peniaze,alkohol,po revolúcii začal hrať automaty,niekomu za fľašu alkoholu išiel ručiť,ten to nesplácal, hrozil nám exekútor.Ponizoval mňa,mamu,sestru ( tá má určité následky - vnútorne zranenia doteraz) ,babku.Kradol nám peniaze,robil hanbu, najradšej by som chodil po kanáloch.Bol som vnútorne zranený,zažíval som strach, úzskosti, nemal som žiadne sebavedomie.Tak ako anorektičkám nejaký " hlas" v ich hlave kričí, že sú tučné,tak mne " hlas" v hlave kričal: ty si nikto.A to bolo neznesiteľné.Bol som z toho taký zdrvený, že som nevedel už dať lásku priateľke, terajšej manželke.

Tak z toho zúfalstva som sa modlil nejaké tri zdravase pri kaplnke pri kostole,nech s tým Boh niečo spraví,nech zmení môjho otca.O dva týždne ma pozvala jedna známa na kurz Filip do Nitry,ktorý robila Komunita Ján Krstiteľ.Je to taká víkendová famózna duchovná obnova.

Boli tam biblické prednášky, svedectvá ľudí, ktorým Boh zmenil život,hrali sa na gitarách chvály.A po modlitbe za vyliatie Ducha Svätého som doslova hmatateľne fyzicky,aj vnútorne zažil Boží dotyk.Zazil som, že ma Ježiš Kristus miluje, že je blízko mňa.Doslova nebo na zemi.Takéto " vlny" Božej lásky som zažíval ešte týždeň po kurze.

Toto, čo som zažil za ten týždeň,som nezažil ani zďaleka za dvadsať rokov chodenia do kostola.

Po tejto mocnej skúsenosti som aj na ďalších kurzoch zažil mocnú Božiu prítomnosť a lásku.A táto skúsenosť ma tak motivovala, že som začal chodiť pravidelne raz za mesiac na pol dňa na modlitebno - chválové stretnutia koinonie do Banskej Bystrice.

A Ježiš ma počas tohto kráčania postupne vnútorne uzdravil, oslobodil od sebaľútosti,oslobodil od komplexu menejcennosti, ukázal mi moju obrovskú hodnotu, vrátil sebaúctu.Dal mi silu odpustiť môjmu otcovi.Dal mi lásku do srdca, aby som mal čo dávať svojej manželke, deťom a ostatným v mojom okolí.
Ako hovorí Biblia: zmenil môj smútok na radosť.

Skrze to, že som prijal Biblicku pravdu o sebe, že som ním nekonečne milovaný a hodnotný - to je tá KERYGMA.

Skrze to, že to čo som čítal v Biblii som zažíval skrze Ducha Svätého - to je tá CHARIZMA.

A skrze priateľstvo, povzbudzovanie, zdieľanie,spoločnú živú modlitbu s ľuďmi, ktorí si prešli podobnými problémami ako ja - to je tá KOINONIA,alebo spoločenstvo.

V tomto čase je 26 rokov čo navštevujem modlitebné stretnutia v koinonii.

Tak ako mňa Ježiš Kristus skrze Ducha Svätého a priateľstvo s ostatnými veriacimi priateľmi oslobodil,uzdravil z tráum, ukázal moju hodnotu,tak môže uzdraviť a oslobodiť aj Teba.

anonym_ae1a88
•
Včera o 20:53
@anonym_819aca

@anonym_819aca toto sú nejaké preteky?

vilma7
•
Včera o 21:00

Otec bol agresivny alkoholik, bil mamu, mna a sestru nie, prvy epilepticky zachvat som u neho videla asi ako ročna, ostatne znaky ako uz vyššie spomínali..počúravanie, hanba v meste , ožraty za bieleho dňa, vynášanie a predávanie vecí z bytu, nakoniec zomrel ragicky keď som bola na strednej (vypadol opity z našeho bytu).

Neriešila som to s odborníkmi, mala som hlavne obavu aby som taleho nemala aj ja...a nejajý vzorec správania som si vzala sebou, ktorý sa prejavil ale až po 40.tke. pre nás bola jeho smrť oslobodenie.

anonym_431269
•
Včera o 21:28

môj manž. nechce na detstvo ani spomínať. Problémy s alkoh. mali obaja rodičia.

anonym_88e4d8
•
Dnes o 04:59

My sme to doma riešili tak, že som spadla do toho aj ja, aj moja sestra. Nie sme žiadne socky, nikdy by ste to o nás nepovedali. Ja nepijem už 5 rokov, zatiaľ viem, že je to krátko. Sestra stále pije, ale tvári sa, že nie, že ona nemá problém.

zuzulkika
•
Autor odpoveď zmazal
•
autor
•
Dnes o 14:52

Ďakujem za podporu. Ťažko sa číta, čím ste si mnohí prešli.
Pomohlo vám vrátiť sa k detstvu alebo to radšej v sebe zavrieť a pokúsiť sa ísť ďalej ?
Viera a spoločenstvo mi veľmi pomohli počas dospievania, teraz mám pocit, že sa deje niečo zlé, s čím si sama neviem poradiť. Bola som presvedčená, že to mám v sebe spracované a čaká ma už len pokojný život. Mám vlastnú rodinu, manžela, deti, prácu, bývanie, kamarátov a napriek tomu ma to posledný rok prenasleduje, mám strach, budím sa v noci.

anonym_c32d1b
•
Dnes o 15:07

Ja nebyvam s rodicmi cez 10 rokov a mam rodinu svoju atd. a sny s otcom stale ako pije, bije nas, budim sa s placom, prenasleduje ma to stale 😔