icon

Ako riešiť porušovanie osobného priestoru žobrákmi?

24. aug 2026

Dnes som mala takú skúsenosť že som si išla vybrať peniaze z bankomatu a za mňa sa asi 10cm od mňa postavila tmavšia občianka a počas procesu vyberania začala s tým že je na ulici že nech jej pomôžem a dám nejaké peniaze. Bola som uprostred procesu, tak som ju nevedela riešiť lebo by som sa pomýlila, ale proste stála v mojej diskrétnej zóne a tým porušila pravidlá že ak si jeden vyberá druhý človek nestojí pár centimetrov od neho.
Aj som myslela že sa ozvem ked dovyberám, že pani pýtať peniaze máte samozrejme právo, ale takto blízko človeka ked vyberá peniaze čo stáť. Ale prišla k bankomatu druhému druhá pani, tej urobila to isté a nepovedala jej nič, ešte tej pani padli nejaké centovky a ona hned nech jej dá a pani že ona drobné nemá. Prečo proste sa nevedia ľudia ohradiť voči takýmto osobám, je to zo strachu alebo? Ako to riešite vy?

Strana
z2
anonym_03b377
24. aug 2026

Ja sa viem ohradiť a reagovať ale ja som aj zmierená s tým, že proti reakcia môže byť agresivna
Takze nie každému to odporúčam
Niekedy je lepšie byt ticho

fairyy
24. aug 2026

ja sa viem ohradit aj poslat prec cloveka... cas od casu sa ale pustia do teba preto sa vela ludi rozhodne situaciu len pretrpiet... ovladne ich strach... ja sa necudujem ...ostavam ticho resp nie uplne ale menej asertivne reagujem ak mam okolo moje deti a este som s nimi aj sama vtedy skor volim cestu rychleho odchodu

anonym_1ee54d
24. aug 2026

Najlepsie ignorovať,nepovedat ani slovo a ani očný kontakt. Ale telom by som si chranila priestor kde zadavam udaje.

natalka13
24. aug 2026

Ty si jej tiez nic nepovedala.
Pani jej aspon povedala ze drobne nema aj ked mala.

anonym_0cb4ce
24. aug 2026

Bankomat, ktorý najčastejšie používame je pri vchode do potravín.Nedaleko často sedáva skupinka popíjajúca,flakajuci sa.Ked su tam, nevyberám peniaze, lebo by som nemala šancu uchrániť si vybraté peniaze pred nimi . Niekedy rozmýšľam, že kam sme sa to dopracovali..

anonym_90ab9a
24. aug 2026

Ja sa ohradím a často aj keď je “útok” na iné osoby ale ja som z tých, ktoré sa neboja a viem rýchlo reagovať aj na agresivitu.

anonym_2c20e4
24. aug 2026

Nie vždy je byť hrdinom dobrý nápad. Chápem, že je to obťažujúce a že to človeka až vytočí. Ale, ja som sa raz ohradila, bolo to už asi piaty raz čo za mnou prišiel a štyrikrát som mu slušne povedala, že nemám. Na piaty raz som mu to povedala už nepríjemnejšie a on ma opľul. Cudzí chlap čo stál kdesi za mnou ma začal brániť a bezdomovec odišiel. Ktovie čo by mi spravil kebyže som tam sama. Nemám problém sa brániť, ale do vyfetovanej hlavy nerozumne skákať nebudem. A raz som bola svedkom ako iný bezdomovec sotil ženu, ktorá mu odmietla dať peniaze, na zem. Odvtedy to robím tak, že ak vidím podobné individuá ako sa niekde blízko motajú, výber nerobím. Ono jedna vec je chrániť si svoj osobný priestor a druhá púšťať sa zbytočne do niečoho čo sa môže zvrtnúť.

podvody
25. aug 2026
@anonym_90ab9a

Ja sa ohradím a často aj keď je “útok” na iné osoby ale ja som z tých, ktoré sa neboja a viem rýchlo reagovať aj na agresivitu.

@anonym_90ab9a čo presne robíš? Daj modelovú situáciu. Lebo obvykle začnú byť agresívni, nech reaguješ akokoľvek.

autor
25. aug 2026
@natalka13

Ty si jej tiez nic nepovedala.
Pani jej aspon povedala ze drobne nema aj ked mala.

@natalka13 Však v príspevku vysvetľujem prečo som nič nepovedala, potom komunikovala s tou pani lebo sú dva bankomaty vedľa seba, keby pani nepríde tak ked dovyberám ozvem sa... A onak teda z mojej skúsenosti ignorácia ich vytočí viac ako ak niekto ich klame že nemá, veľakrát som počula ak ich bolo viac a napríklad stáli pred obchodom a opýtali sa a ja som nič nepovedala že potom sa rozprávali medzi sebou a dosť ich to vytočilo že som ich ignorovala... Ale ako ja klamať že nemám nemienim zo strachu, radšej odignorujem a naozaj v takomto prípade že ak niekto poruší pravidlá ako včera som mala chuť sa aj ozvať.

autor
25. aug 2026
@anonym_2c20e4

Nie vždy je byť hrdinom dobrý nápad. Chápem, že je to obťažujúce a že to človeka až vytočí. Ale, ja som sa raz ohradila, bolo to už asi piaty raz čo za mnou prišiel a štyrikrát som mu slušne povedala, že nemám. Na piaty raz som mu to povedala už nepríjemnejšie a on ma opľul. Cudzí chlap čo stál kdesi za mnou ma začal brániť a bezdomovec odišiel. Ktovie čo by mi spravil kebyže som tam sama. Nemám problém sa brániť, ale do vyfetovanej hlavy nerozumne skákať nebudem. A raz som bola svedkom ako iný bezdomovec sotil ženu, ktorá mu odmietla dať peniaze, na zem. Odvtedy to robím tak, že ak vidím podobné individuá ako sa niekde blízko motajú, výber nerobím. Ono jedna vec je chrániť si svoj osobný priestor a druhá púšťať sa zbytočne do niečoho čo sa môže zvrtnúť.

@anonym_2c20e4 No tu je sila že to bolo v nákupnom centre s SBS- nie niekde na opustenej ulici, Ale SBS bol za rohom inde tak mala drzosť... Fakt pomaly človeku vlezú do kabelky, čím dalej tým viac drzejší...

anonym_ec6e6b
25. aug 2026

@anonym_autor fiha normalne teraz rozmyslam kedy naposledy som vyberala peniaze z bankomatu alebo mala v ruke hotovost.
Tak mi napadlo naco vobec vyberate peniaze z bankomatu?

Inak niektora banka ma sluzbu ze cez mobil zadas vyber z konkretneho bankomatu a k bankomatu si yz prides len rovno vybrat peniaze, vobec nerobis tie ukony ako bezne. Asi cez nejaky kod to funguje.

lienka9
25. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_2c20e4 No tu je sila že to bolo v nákupnom centre s SBS- nie niekde na opustenej ulici, Ale SBS bol za rohom inde tak mala drzosť... Fakt pomaly človeku vlezú do kabelky, čím dalej tým viac drzejší...

@anonym_autor mne sa to uz tiez stalo a som sa normalne otocila,ze prosim ak sa moze posunut,ze je strasne blizko.vcera zas znama pesnicka ze prisla z nemecka a stratila doklady,ci nemam na cestu neviem kam..tak ja kazdemu poviem,ze nemam vobec hotovost..ale niekedy ked dobiedzaju len ignorujem.zalezi aj od toho ako som naladena,ci by sa mi chcelo dohadovat ak by boli agresivni.

anonym_90ab9a
25. aug 2026
@podvody

@anonym_90ab9a čo presne robíš? Daj modelovú situáciu. Lebo obvykle začnú byť agresívni, nech reaguješ akokoľvek.

@podvody nedám pocítiť strach a idem si nadradenosť nad tou osobou, zvyčajne keď cítia väčšie sebavedomie, tak sa stiahnú, lebo im to je nepríjemné. Ale teda keby prišlo k reálnej bitke, tak väčšina týchto ľudí sa biť nevie (ja áno), aj keď sa vždy snažím skôr držať všetko vo verbálnej rovine a úplne najviac, treba počkať kým odídu, neotočiť sa chrbtom.

soldi
25. aug 2026
@anonym_ec6e6b

@anonym_autor fiha normalne teraz rozmyslam kedy naposledy som vyberala peniaze z bankomatu alebo mala v ruke hotovost.

Inak niektora banka ma sluzbu ze cez mobil zadas vyber z konkretneho bankomatu a k bankomatu si yz prides len rovno vybrat peniaze, vobec nerobis tie ukony ako bezne. Asi cez nejaky kod to funguje.

@anonym_ec6e6b prima banka to ma napr. a ano, je to cez kod v aplikacii

eeffka
25. aug 2026

Je to asi smutne ale tym ze som z KE a zijem tu s nimi som uz otrla a nevrla, mam taky reflex ze proste taky odomna minimalne na 2m a zrejme je to na mne aj vidiet. Zavrcim nie, odstup, daj mi pokoj a idu prec. Minule som sa uz chystala na takeho jedneho pana vybehnut a on chudak len hladal jednu firmu.

anonym_be5fbf
25. aug 2026
@anonym_ec6e6b

@anonym_ec6e6b

to je čo za otazku, ze načo vyberate peniaze z bankomatu?

minimalne pre deti - do skoly na rozne platby, vreckove, ano maju kartu, ale je viac zariadeni, stankov, kde beru len cash, idu na pizzu a skladaju sa viaceri ....
ja chodim do papiernictva kupovat veci na vinted zasielky a pri platbe cash maju zlavu 10 percent....
milion situacii mi napadne z fleku...na trznici, na zmrzku....

anonym_ec6e6b
25. aug 2026
@anonym_be5fbf

@anonym_ec6e6b

minimalne pre deti - do skoly na rozne platby, vreckove, ano maju kartu, ale je viac zariadeni, stankov, kde beru len cash, idu na pizzu a skladaju sa viaceri ....
ja chodim do papiernictva kupovat veci na vinted zasielky a pri platbe cash maju zlavu 10 percent....

@anonym_be5fbf no ja mam v penazenke cca 30eur uz dlhu dobu a nemam kde minut. Nechavam si ich keby sa nedalo platit kartou ale mam ich mozno aj par rokov. A v bankomate som nebola ani nepamatam. Mne pride ze s hotovostou je len ostara.
Akurat mas pravdu ze niekde preferuju hotovost, daju zlavu, po tej konsolidacnej dani som si to vsimla.
A teraz som si spomenula, toto leto v jednom muzeu na vychode od nas chceli za vstupenky len hotovost.

anonym_3d3521
25. aug 2026

Hotovost vzdy treba,ja som isla dnes do obchodu a nesla im kasa,drobaky ma zachranili.Takze aj preto,treba mat drobne vzdy pri sebe.

anonym_3d3521
25. aug 2026

A nehovoriac,ze mam doma obalku s 3000eurami,pre pripad,ze su vyssie vydavky,takze na dalsi mesiac zase vytiahnem hotovost a vratim spät do obalky v trezore.

natalka13
25. aug 2026
@anonym_be5fbf

@anonym_ec6e6b

@anonym_be5fbf kde byvas ze neberu hotovost?
ja som po zavedeni trans.dane pouzivala hotovost ale prestalo ma to rychlo bavit.
ved je to ostara.
ano v Prahe tam sa mi stava casto ze neberu kartu ale na Slovensku?

natalka13
25. aug 2026
@anonym_3d3521

A nehovoriac,ze mam doma obalku s 3000eurami,pre pripad,ze su vyssie vydavky,takze na dalsi mesiac zase vytiahnem hotovost a vratim spät do obalky v trezore.

@anonym_3d3521 ake vyssie vydavky nevies platit kartou?

anonym_3d3521
25. aug 2026
@natalka13

@anonym_3d3521 ake vyssie vydavky nevies platit kartou?

@natalka13 co treba tak kartou,co treba tak hotovost.U nas to tak je.

anonym_91e3b0
Včera o 05:23

Ja som z 99% s 2malými deťmi, tak vždy reagujem, že ak si výplatu rozdám, nebudem im dať čo do úst, väčšinou je reakcia, že oni nemôžu lebo sú chorí, moja reakcia ukážem im jazvu na krku a poviem že tiež som onkologický pacient a nikto mi nepomáha. A teda reálne som rakovinu mala. Väčšinou len nadávajú a idú preč, nikto ešte nebol agresívny.

podvody
Včera o 06:22
@anonym_90ab9a

@podvody nedám pocítiť strach a idem si nadradenosť nad tou osobou, zvyčajne keď cítia väčšie sebavedomie, tak sa stiahnú, lebo im to je nepríjemné. Ale teda keby prišlo k reálnej bitke, tak väčšina týchto ľudí sa biť nevie (ja áno), aj keď sa vždy snažím skôr držať všetko vo verbálnej rovine a úplne najviac, treba počkať kým odídu, neotočiť sa chrbtom.

@anonym_90ab9a ty si úplne ako Simona tá sa aj do cigánov pustila na námestí. Obdivujem vás. Ako máš pravdu že väčšina sa z nich biť nevie, lebo videl som ako boli prekvapení keď na nich vybehla. Ale iné ženy tu písali že ak je niekto sfetovaný tak nevieš čo spraví, neuvedomuje si silu akou ťa udrie alebo on necíti ak ho udrieš ty, lebo má otupené zmysly. Vtedy by si čo urobila?

anonym_90ab9a
Včera o 06:34
@podvody

@anonym_90ab9a ty si úplne ako Simona tá sa aj do cigánov pustila na námestí. Obdivujem vás. Ako máš pravdu že väčšina sa z nich biť nevie, lebo videl som ako boli prekvapení keď na nich vybehla. Ale iné ženy tu písali že ak je niekto sfetovaný tak nevieš čo spraví, neuvedomuje si silu akou ťa udrie alebo on necíti ak ho udrieš ty, lebo má otupené zmysly. Vtedy by si čo urobila?

@podvody vidíš od pohľadu, kto je na tom ako so silami. Keď vidím, že je niekto nad moje schopnosti riešim s PZ, nie sama. Nie som zas hrdinka za každú cenu, mám pre koho žiť. Našťastie sa mám takýchto zlých situáciu veľmi málo za svoj život. To už skôr niekomu volávam sanitku, než sa konfrontujem.

podvody
Včera o 07:08
@anonym_90ab9a

@podvody vidíš od pohľadu, kto je na tom ako so silami. Keď vidím, že je niekto nad moje schopnosti riešim s PZ, nie sama. Nie som zas hrdinka za každú cenu, mám pre koho žiť. Našťastie sa mám takýchto zlých situáciu veľmi málo za svoj život. To už skôr niekomu volávam sanitku, než sa konfrontujem.

@anonym_90ab9a si jedna zo šťastnejších, ja úplne chápem človeka ktorý založil túto diskusiu, lebo neskutočne veľa takýchto vecí sa deje. Bezohladu na to v ktorom meste si. Možno nechodíš často okolo staníc, necestuješ verejnou dopravou, ale denne otravujú predajcovia parfémov, žobrajúci asociáli, číhači pre bankomatoch. Ja som zažil skoro každú situáciu čo vidím v komentároch. Lebo slušná verzia by bola že sa ťa róm opýta či kúpiš parfém, ty povieš nie, on to akceptuje. Skutočnosť: povieš nie, on ti to začne nasilu pchať do tašky, lebo chce vytvoriť situáciu že už ti to dal, tak mu zaplať. No a zaujímavý je moment keď ti to pchá do tašky, ak si v aute, hodí ti to dnu oknom, a to už je fyzické, kontakt, narušienie osobnej zóny, a pod. Oni sú už na toto trénovaný, už majú ten scenár 1000x spravený, ale nič netušiaci laik má tomu odolávať. Preto ťa veľmi obdivujem. Kiež by bolo viac takých ako ty.

PS: Ich motivuje to, že ludia sa nechajú. Keby boli všetci do jedného ako anonym_90ab9a tak by to nerobili.

podvody
Včera o 07:14

Keby na nich vybehli 3 ženy spolu. Tak by už nerobili hlúposti. Nulová tolerancia. Vidíte že jednu otravuje asociál, hneď tam pribehnete 3-4 ženy a dáte ho dole. Keby sa to furt opakovalo, už by to nerobili. Napríklad Patrik neznáša hlavnú stanicu práve kvôli nim.

autor
Včera o 09:43
@anonym_ec6e6b

@anonym_ec6e6b Ja som aj vkladala aj vyberala, vkladala som 150 eur v 50tkách čo som dostala od známeho za to že som mu s niečím pomohla za prácu a plus benzín a zároveň som vyberala 40 eur v desiatkách lebo napríklad u nás v pizzerii karty neberú a rovnako u kozmetičky kde chodím na obočie sa dá platiť len v hotovosti.

anonym_ec6e6b
Včera o 13:06
@anonym_autor

@anonym_ec6e6b Ja som aj vkladala aj vyberala, vkladala som 150 eur v 50tkách čo som dostala od známeho za to že som mu s niečím pomohla za prácu a plus benzín a zároveň som vyberala 40 eur v desiatkách lebo napríklad u nás v pizzerii karty neberú a rovnako u kozmetičky kde chodím na obočie sa dá platiť len v hotovosti.

@anonym_autor nemalo sa od nejakeho datumu dat platit kartou uz vsade? Viem ze kvoli tomu predajcovia hundrali. Ale mozno su nejake vynimky.

podvody
Včera o 22:58
@anonym_ec6e6b

@anonym_autor nemalo sa od nejakeho datumu dat platit kartou uz vsade? Viem ze kvoli tomu predajcovia hundrali. Ale mozno su nejake vynimky.

@anonym_ec6e6b ale zaviedli také polovičaté riešenie, že neprinútili predajcov mať terminály na bezkontaktnú platbu kartou, ale len nejaké QR kódové a na to musíte mať smartfón s dátami, aplikáciou od banky, vedieť s tým narábať. A mnoho ľuďom sa to nechce. Proste veľa ludí lúbi tak platiť že vytiahne bankomatovú kartu z peňaženky a iba pííp a vybavené.

Ja mám mobil na kredit, a nemám vždy dáta a vtedy už QR platba padne. Dokonalé by to bolo keby sa všade dalo naozaj platiť niečom offline bez potreby mať smartfón a dáta zároveň. Na tých miestách je bohužial len hotovosť tá jednoduchšia voľba.

Strana
z2