icon

Ako sa osamostatňuje dospelý Asperger? Rady a skúsenosti

pentium3_net
Včera o 08:52

Ahojte, celkom často sa tu točia témy od mamín, ktoré sú zdesené z malých Aspergerov a boja sa toho, ako to ich deti budú v dospelosti zvládať.

Mám 21 rokov, AS mi bol diagnostikovaný v 5 rokoch. Rada odpoviem na vaše otázky ak chcete vedieť ako to zvláda osamostatnený Asperger v dospelosti. Nebojte sa, tí malí Aspergeri z veľa vecí vyrastú. 💙

anonym_dab13e
Včera o 10:29

ako sa to prejavovalo v detstve? Keď vravíš, že ťa diagnostikovali už v 5 rokoch

pentium3_net
autor
Včera o 10:31
@anonym_08b4d0

@pentium3_net A priateľ vie, že si na spektre? a s inými aspergermi si rozumieš lepšie, alebo naopak horšie?

@anonym_08b4d0 Hej, frajer vie, že som na spektre a je s tým úplne v pohode, má ma rád takú aká som. S ostatnými Aspergermi to je bezproblémové, lebo komunikujeme identicky. Tam nepríde k žiadnemu nedorozumeniu, sme akoby na tej istej vlnovej dĺžke.

anonym_08b4d0
Včera o 10:36
@pentium3_net

@anonym_08b4d0 Hej, frajer vie, že som na spektre a je s tým úplne v pohode, má ma rád takú aká som. S ostatnými Aspergermi to je bezproblémové, lebo komunikujeme identicky. Tam nepríde k žiadnemu nedorozumeniu, sme akoby na tej istej vlnovej dĺžke.

@pentium3_net a ako zvládaš nové veci? Napríklad nastúpenie do novej práce. Vieš si predstaviť, že by si raz mala deti? Myslím hlavne ten proces tehotenstva zvládnuť , prípadne prispôsobiť sa potrebám dieťaťa (ak je to príliš osobná otázka, tak ju ignoruj 🙂

pentium3_net
autor
Včera o 10:37
@anonym_dab13e

ako sa to prejavovalo v detstve? Keď vravíš, že ťa diagnostikovali už v 5 rokoch

@anonym_dab13e Bola som veľmi hnevlivé dieťa, akonáhle sa mi niekto neprispôsobil, tak bol krik a hádzala som kocky po dverách alebo som sa hodila o zem. Veľmi som chcela ostatným deťom v škôlke rozkazovať, a to sa im samozrejme nepáčilo. Mama to mala so mnou ťažké.

Hrala som sa tým spôsobom, že som hračky zoraďovala do jedného pásu cez celú izbu, ale inak som sa ich nechcela dotýkať. Ešte som mala dosť podrezaný jazyk, dospelácky slovník a motorické stereotypie. Trepotala som rukami nad hlavou keď som sa tešila, to mi zostalo ale viem to teraz skrývať. Prejavujem to už len keď som v súkromí a nikto ma nevidí.

Prvé vyšetrenie som mala na neurológií, odkiaľ ma rovno odporučili ku psychologičke, ktorá sa špecializovala na Aspergerov syndróm, tam som dostala diagnózu. A potom mi začali robiť rovno terapie na manažovanie hnevu, tie mi boli dávané asi do 7 rokov.

anonym_08b4d0
Včera o 10:37
@pentium3_net

@pentium3_net Myslela som, či si rozumieš s inými aspergermi v tom zmysle, či si rozumiete ľudsky / ako kamaráti, nie či je komunikácia bezproblémová.

pentium3_net
autor
Včera o 10:40
@anonym_08b4d0

@pentium3_net a ako zvládaš nové veci? Napríklad nastúpenie do novej práce. Vieš si predstaviť, že by si raz mala deti? Myslím hlavne ten proces tehotenstva zvládnuť , prípadne prispôsobiť sa potrebám dieťaťa (ak je to príliš osobná otázka, tak ju ignoruj 🙂

@anonym_08b4d0 Dávam v pondelok výpoveď po roku a pol a už sa teším na novú prácu. 2 mesiace je pre mňa dostatočne dlhá doba na to, aby som sa psychicky pripravila. Deti určite chcem aspoň 2, možno 3 ak to vyjde. 🙂

pentium3_net
autor
Včera o 10:40
@anonym_08b4d0

@pentium3_net Myslela som, či si rozumieš s inými aspergermi v tom zmysle, či si rozumiete ľudsky / ako kamaráti, nie či je komunikácia bezproblémová.

@anonym_08b4d0 Jasné, kamarátim sa asi s 5 Aspergermi a je to super, oni sú úplne v pohode. Tá komunikácia je bezproblémová.

anonym_4cb570
Včera o 10:42
@pentium3_net

@anonym_dab13e Musí so mnou niekto ísť, sama ten obchod nezvládam. Keď idem sama, som tam pol hodinu, blúdim lebo neviem na čo sa pozerám, kvôli tomu, že je všade priveľa farieb. Teraz so mnou chodí raz do týždňa frajer a niekedy mama.

@pentium3_net a neskusila si donasku potravin? Tesco, Edelia, Kosik, Bistro

pentium3_net
autor
Včera o 10:45
@anonym_4cb570

@pentium3_net a neskusila si donasku potravin? Tesco, Edelia, Kosik, Bistro

@anonym_4cb570 Košík som skúšala a je to veľmi drahé oproti tomu, za akú cenu viem kúpiť potraviny bežne v obchode. Nebolo to z dlhodobého hľadiska udržateľné riešenie.

anonym_08b4d0
Včera o 10:48
@pentium3_net

@anonym_08b4d0 Dávam v pondelok výpoveď po roku a pol a už sa teším na novú prácu. 2 mesiace je pre mňa dostatočne dlhá doba na to, aby som sa psychicky pripravila. Deti určite chcem aspoň 2, možno 3 ak to vyjde. 🙂

@pentium3_net Si úžasná, vážne, že to všetko tak zvládaš 👍

anonym_08b4d0
Včera o 10:50

A v akom veku sa to upravilo, že si zvládala bežne fungovať v živote (keď píšeš, že SŠ aj ZŠ boli hrozné) a s ostatnými ľuďmi

pentium3_net
autor
Včera o 10:53
@anonym_08b4d0

A v akom veku sa to upravilo, že si zvládala bežne fungovať v živote (keď píšeš, že SŠ aj ZŠ boli hrozné) a s ostatnými ľuďmi

@anonym_08b4d0 Začala som fungovať normálne akonáhle som sa zamestnala, to som mala 19 rokov po maturite. Zamestnala som sa v odbore, v ktorom som dobrá, čiže prácu som zvládala. Asi pol roka som sa musela socializovať, kým sa mi zlepšili socializačné schopnosti.

V 20 rokoch som sa presťahovala do podnájmu, som v ňom skoro 8 mesiacov, sama to celé utiahnem. Mám samozrejme aj také typické strachy, napríklad z telefonovania a vybavovania vecí, ale v tomto prostredí nemám na výber. To ma tak najviac núti posúvať sa dopredu a zlepšovať sa.

anonym_08b4d0
Včera o 10:57
@pentium3_net

@anonym_08b4d0 Začala som fungovať normálne akonáhle som sa zamestnala, to som mala 19 rokov po maturite. Zamestnala som sa v odbore, v ktorom som dobrá, čiže prácu som zvládala. Asi pol roka som sa musela socializovať, kým sa mi zlepšili socializačné schopnosti.

V 20 rokoch som sa presťahovala do podnájmu, som v ňom skoro 8 mesiacov, sama to celé utiahnem. Mám samozrejme aj také typické strachy, napríklad z telefonovania a vybavovania vecí, ale v tomto prostredí nemám na výber. To ma tak najviac núti posúvať sa dopredu a zlepšovať sa.

@pentium3_net Takže najviac pomohlo "hodiť do vody"?

pentium3_net
autor
Včera o 10:57
@anonym_08b4d0

@pentium3_net Takže najviac pomohlo "hodiť do vody"?

@anonym_08b4d0 Presne tak.

anonym_08b4d0
Včera o 11:00
@pentium3_net

@pentium3_net 👍 To je úžasné, a veľmi povzbudivé 🙂

anonym_0c791d
Včera o 11:15

@pentium3_net aspergeri sú na tom ešte najlepšie zo všetkých PAS diagnóz. Sú vysoko funkční, schopní sami fungovať uplne v pohode. Jedine majú svoje muchy ako sa hovorí.

anonym_0c791d
Včera o 11:19
@anonym_1bf6fb

mám 19.ročnú dcéru, nezvládla dokončiť gymnázium, maturovať bude v septembri, nevie si sama skoro nič vybaviť, doma nič nepomôže, aj po napomínaní, v izbe má neskutočný, ale že neskutočný bordel, v noci hrá hry, cez deň spí, jedlo to isté dookola, neviem, čo s ňou, keď tu nebudem

@anonym_1bf6fb robí to preto, lebo jej to jednoducho dovolíš.

anonym_786781
Včera o 11:33
@pentium3_net

@pentium3_net si ešte strašne mladučká a všetko vidíš ružovo 🙂. Čo je v poriadku, ale, prosím, nezovšeobecňuj náhľad na AS podľa tvojich skúseností a tvojho aktuálneho nastavenie, lebo sú to tvoje čisto osobné skúsenosti a tvoje nastavenie, všetko sa to môže zmeniť, AS je veľmi vážna psychiatrická diagnóza, ktorá prináša množstvo problémov a komplikácií pre jej nositeľa, vo vyššom veku je to už oveľa citeľnejšie.

anonym_786781
Včera o 11:35
@anonym_0c791d

@pentium3_net aspergeri sú na tom ešte najlepšie zo všetkých PAS diagnóz. Sú vysoko funkční, schopní sami fungovať uplne v pohode. Jedine majú svoje muchy ako sa hovorí.

@anonym_0c791d bodaj by to tak bolo 🙂. Aspergerov syndróm je pre nositeľa samotného najťažšia forma autizmu.

pentium3_net
autor
Včera o 11:36
@anonym_786781

@pentium3_net si ešte strašne mladučká a všetko vidíš ružovo 🙂. Čo je v poriadku, ale, prosím, nezovšeobecňuj náhľad na AS podľa tvojich skúseností a tvojho aktuálneho nastavenie, lebo sú to tvoje čisto osobné skúsenosti a tvoje nastavenie, všetko sa to môže zmeniť, AS je veľmi vážna psychiatrická diagnóza, ktorá prináša množstvo problémov a komplikácií pre jej nositeľa, vo vyššom veku je to už oveľa citeľnejšie.

@anonym_786781 Akým spôsobom zovšeobecňujem túto diagnózu? Je to predsa spektrum a každý Asperger je odlišný, niektoré znaky máme spoločné, ale je to veľmi individuálne. Preto sa rada podelím ohľadom toho, aké to mám ja, lebo sa v tom môže nájsť niekoho iného dieťa. Takisto netvrdím, že to mám v živote jednoduché.

anonym_786781
Včera o 11:38
@anonym_1bf6fb

mám 19.ročnú dcéru, nezvládla dokončiť gymnázium, maturovať bude v septembri, nevie si sama skoro nič vybaviť, doma nič nepomôže, aj po napomínaní, v izbe má neskutočný, ale že neskutočný bordel, v noci hrá hry, cez deň spí, jedlo to isté dookola, neviem, čo s ňou, keď tu nebudem

@anonym_1bf6fb má vyhorenie, alebo depresiu. Alebo oboje. U AS, žiaľ, bežné. Odporúčam terapie u kvalitného psych., ktorý rozumie AS diagnóze a pre teba konzultácie a taktiež spoločenstvo rodičov väčších AS detí.

anonym_786781
Včera o 11:39
@anonym_0c791d

@anonym_1bf6fb robí to preto, lebo jej to jednoducho dovolíš.

@anonym_0c791d prosím ťa, neraď v oblasti, ktorej evidentne absolútne nerozumieš.

anonym_0c791d
Včera o 11:42
@pentium3_net

@anonym_786781 Akým spôsobom zovšeobecňujem túto diagnózu? Je to predsa spektrum a každý Asperger je odlišný, niektoré znaky máme spoločné, ale je to veľmi individuálne. Preto sa rada podelím ohľadom toho, aké to mám ja, lebo sa v tom môže nájsť niekoho iného dieťa. Takisto netvrdím, že to mám v živote jednoduché.

@pentium3_net nikde som nenapisala ze to mas jednoduché. Ale v porovnaní s takým neverbalnym plienkovanym autistom s MP si naozaj vyhrala jackpot. Ten nebude schopný fungovať sám nikdy. O tomto ja píšem.

pentium3_net
autor
Včera o 11:44
@anonym_0c791d

@pentium3_net nikde som nenapisala ze to mas jednoduché. Ale v porovnaní s takým neverbalnym plienkovanym autistom s MP si naozaj vyhrala jackpot. Ten nebude schopný fungovať sám nikdy. O tomto ja píšem.

@anonym_0c791d O tých ale zase ja nepíšem, keďže je to téma o Aspergeroch a nie o nízkofunkčných autistoch. Preto mi príde zvláštne, že robíš také porovnanie.

anonym_0c791d
Včera o 11:44
@anonym_786781

@anonym_0c791d bodaj by to tak bolo 🙂. Aspergerov syndróm je pre nositeľa samotného najťažšia forma autizmu.

@anonym_786781 určite nie. Ale nebudem sa tu s tebou o tom hádať.

anonym_0c791d
Včera o 11:45
@anonym_786781

@anonym_0c791d prosím ťa, neraď v oblasti, ktorej evidentne absolútne nerozumieš.

@anonym_786781 tu autorka je sama príkladom.

anonym_786781
Včera o 11:49
@pentium3_net

@pentium3_net ak máš ty teraz s touto diagnózou fajn obdobie a zvládaš bežný život s malými úpravami je super, ale ako píšem vyššie AS je veľmi vážna diagnóza, kde je všetko nestabilné, často sa stav zhorší, pridávajú sa rôzne pridružené psych. diagnózy, pod vplyvom čoho sa aj dovtedy vysoko funkčný človek s AS úplne znefunkční. Treba aj to šíriť ako osvetu a treba to vnímať globálne. Lebo presne potom vzniká opačný efekt, ako u prispievateliek vyššie, kedy jedna opíše svoju dcéru s AS, ktorá je aktuálne neschopná dokončiť školu a fungovať a druhá jej napíše že to robí lebo jej to dovolí a dá teba ako príklad že to ide.

anonym_786781
Včera o 11:49
@anonym_0c791d

@anonym_786781 určite nie. Ale nebudem sa tu s tebou o tom hádať.

@anonym_0c791d píšeš že nie je z akej pozície?

pentium3_net
autor
Včera o 11:52
@anonym_786781

@pentium3_net ak máš ty teraz s touto diagnózou fajn obdobie a zvládaš bežný život s malými úpravami je super, ale ako píšem vyššie AS je veľmi vážna diagnóza, kde je všetko nestabilné, často sa stav zhorší, pridávajú sa rôzne pridružené psych. diagnózy, pod vplyvom čoho sa aj dovtedy vysoko funkčný človek s AS úplne znefunkční. Treba aj to šíriť ako osvetu a treba to vnímať globálne. Lebo presne potom vzniká opačný efekt, ako u prispievateliek vyššie, kedy jedna opíše svoju dcéru s AS, ktorá je aktuálne neschopná dokončiť školu a fungovať a druhá jej napíše že to robí lebo jej to dovolí a dá teba ako príklad že to ide.

@anonym_786781 To som ale aj spomínala, že som mala depresívne obdobia v puberte, a že nezvládam zmeny dobre, šikana v detstve, individuálny učebný plán v škole. Takisto aj to, že mi kolabuje nervový systém, keď sú náhle zmeny v mojej rutine.

Nerozumiem presne čo chceš dosiahnuť, tieto veci už boli z mojej strany objasnené v tejto diskusií.

anonym_cc0ca3
Včera o 11:54
@anonym_1bf6fb

@anonym_1bf6fb Toto je bežný jav. Takéhoto istého aspergera máme v rodine, chodí roky po psychiatroch, psychológoch a jeho matka, ktorá to celé absolvuje s ním hovorí, ze podobných osudov videla a zažila
veľa. Niektorí proste samostatný život nezvládajú, nezvládajú dokonca ani ten s pomocou rodiny.