Ako sa zachovať pri prípadnom pohrebe blízkeho priateľa?
Mala som dlhorocneho kamarata, stretli sme sa uz v manzelstvach, on zrejme bol do mna zalubeny, no ostalo to len pri kamaratstve. Ani jeden z nas nechcel rozbijat rodiny. Denne mi napisal co ma nove jedna, dve spravy, asi 4x rocne sme sa stretli na kave pokecali. Raz za mesiac zatelefonoval. Nikdy medzi nami nebolo nic viac. Raz mi dal nahly bozk ale to som ho stopla. Jeho manzelka s dcerou raz nasli fotku Eifelovky bez ludi, ktoru mi poslal z dovolenky a vtedy dost zurili. Dcera bola a je v puberte. Nejako vydedukovali, ze ho ja uhanam ( co vobec nebola pravda, viackrat som to ukoncila a on sa ozval a prosil ma o kamosenie). Jeho dcera ma nenavidi odkedy nasli tu fotku. Kamarat vazne ochorel a umiera, viac menej je v nemocnici a blizi sa koniec. Teraz mam dilemu ci ist na pohreb, kedze pracoval vo velkej firme pridu aj jeho kolegovia, cize niekde vonku v dave kolegov by som sa vedela " ukryt". Neviem ci ma jeho manzelka a dcera poznaju inak ako z fotky ale skor asi nie. Druha moznost je ist na druhy den po pohrebe k hrobu a rozlucit sa. Nejako neviem ako sa zachovat v tej smutnej situacii aby to nebolo neuctive voci rodine a aby som sa aj ja rozlucila s clovekom, ktory mi bol blizky a pomohol mi.
@anonym_autor este nie je na druhej strane a uz sa vidis na pohrebe? Divne
Ak to pride nedrazdila by som, doma zapal sviecku a pospominaj. Vobec by som sa k hrobu neponahlala.
@anonym_9b4c6e ved ja dufam, ze sa stane zazrak a neumrie zial prognozy su ine
@anonym_autor Neprovokuj, naozaj smútiaci väčšinou ani nevedia kto všetko bol na pohrebe ak nepríde podať ruku lebo proste nie je čas obzerať všetkých ľudí, ale možno práve na teba im padne zrak... Radšej ak umrie doma zapáliť za neho sviečku a potom ísť na cintorín druhý deň po pohrebe zapáliť, ale na pohreb neísť.
fotka eifelovky bez ľudí a teba nenávidia kvôli tomu? Nerozumiem. A k tomu pohrebu ešte žijúceho človeka. Nechoď.
Na pohreb nechoď.
Hlavne on je stale na zive, takze je uplne bezpredmetne pytat sa na to, ze ci mas ist na pohreb alebo nemas. Na pohrebe by som sa nezucastnila, pretoze nevies, ako by zareagovala jeho rodina. Mozes ist k hrobu po pohrebe kedykolvek, bud v ten den alebo na dalsie.
@anonym_autor kebyze mi je naozaj blizky, isla by som najma za nim do nemocnice. Ked tam nik nebude. Na pohreb nie, to uz je jedno.
@anonym_autor Na pohreb nie. Ak ta zbada a spozna, tak to pre nebude obzvlast bolestive. Nerob im to. Ona pride o manzela a dievca o otca. Uz tak je to obrovska rana.
Určite za takýchto okolností na pohreb nie. Je to veľmi nevhodné a ublížila by si kamarátovi, aj jeho rodine. Keď tak by si veľmi chcela, tak niekedy neskôr po pohrebe zájsť na hrob, keď bude istota, že tam nikto z rodiny nebude.
Ak veria, ze si sa pokusila im rozbit rodinu a isla po nom, nechod za nim do nemocnice (niekto ta moze vidiet a povedat im to), ani na pohreb. Chod sa rozlucit neskor k hrobu.
Je jedno, ze to nebola pravda. Ak sa objavis, v nich zanechas trpkost a otazky, co ak si znamenala viac nez oni obe. Resp. ze este aj v takejto chvili si chces bezohladne uchytit svoju lubistnu chvilku s nim.
To k tomu, ze ho stratia a akekolvek otazky ostanu nezodpovedatelne, nepotrebuju. A skalene spomienky.
Zial, je jedno, ze je to cele inak. Oni to tak vidiet nebudu.
ak by som ho neuháňala, tak by som išla. nie som zodpovedná za pocity iných 😏
a možno aj keby som ho uháňala. to si neviem ale predstaviť že by som niekoho uháňala a on by odolával, že by som ho uháňala nejaký dlhší čas …
@anonym_autor nemôžeš mu zavolať ešte teraz? Alebo ako na tom vlastne je
Urcite by som sla do nemocnice kym este vnima.
Na pohreb by som išla. ešte som nevidela aby niekto niekoho z pohrebu odháňal. samozrejme ak pred dvermi nestojí ochranka - ale to sú pohreby umelcov, politikov a pod.
skús sa ís´t rozlúčiť aj do nemocnice - len tam môžeš stretnúť niekoho z rodiny a môže byť problém.
Nechoď. Ak ste mali byť nejakým spôsobom spolu, tak by ste boli. Ani on, ani ty ste to napokon nedoriešili, tak asi to takto malo byť.. na pohrebe je to mrtvemu už jedno, ale manželka a dcéra by na to mohlo zle reagovať. Nemyslím tak, že by ťa odhanali, ale určite by im to ublízilo, , ak by ťa videli.
@anonym_autor dobreho kamosa by som isla pozriet aj do nemocnice. Na pohreb kludne chod, nemusis im podat ruky. Uprimne, ak zomrie blizky si tak mimo, ze si nepamatas, kto tam bol alebo nebol. To nebudu ani vnímať. Pri podaní ruky, by si mohla rozdúchať vášne.
@anonym_autor Prepáč...žije a už ho pochovávaš..? Čudné. Samozrejme by som nešla. Nepatrí sa to! Môžeš doma zapáliť sviečku zaspomínať" raz" v budúcnosti aj na hrob.Ale nepochovávaj ho! A,zavhovaj si dôstojnosť hlavne!
Na pohreb by som išla. ešte som nevidela aby niekto niekoho z pohrebu odháňal. samozrejme ak pred dvermi nestojí ochranka - ale to sú pohreby umelcov, politikov a pod.
skús sa ís´t rozlúčiť aj do nemocnice - len tam môžeš stretnúť niekoho z rodiny a môže byť problém.
@deti95060810 "ešte som nevidela aby niekto niekoho z pohrebu odháňal" A čo takí Rezesovci a Harsanyova na Rezesovom pohrebe? A v podstate išlo o podobnú situáciu, aj keď v autorkinom prípade je to len vykonštruované, ale manželka a dcéra tomu veria a zbytočne bude jatriť rany v už aj tak smutnej chvíli. Z ich pohľadu by to bolo potvrdenie, že to čo si mysleli o autorke, je pravda...
Dakujem za rady ak to pride tak na pohreb nepojdem.
Išla by som hneď za ním kým žije
@anonym_autor
Nesla by som, ak by to jeho rodine malo byt neprijemne.
Mozno skus zavolat jeho manzelke, dajte kavičku, kolacik, porozprvajte sa
U mňa by asi záležalo, či by bol pohreb v úzkom kruhu rodiny, alebo niekde na vidieku kde každý každého pozná, alebo niekde v meste kde je dosť veľká anonymita. Asi by som aj trochu zmenila imidž. A rozhodla by som sa podľa toho, ako by som to cítila.

@anonym_autor este nie je na druhej strane a uz sa vidis na pohrebe? Divne
Ak to pride nedrazdila by som, doma zapal sviecku a pospominaj. Vobec by som sa k hrobu neponahlala.