Ako žijú slobodné a bezdetné ženy vo vyššom veku?
Ahojte,
pred 2 týždňami som mala 30 rokov. Celý život som single, muži o mňa nikdy nejavili záujem. V mojom veku už nepredpokladám, že sa situácia zmení. Chcem sa opýtať žien, ktoré sú single a bezdetné vo vyššom veku (30+, 40+, 50+, 60+) ako si žijú svoje životy - aké máte koníčky, čo vás baví robiť, máte nejaké hobby alebo aktivity, ktoré by ste odporučili inej single bezdetnej žene? Prosím, zazdieľajte mi svoje rady a tipy nech sa inšpirujem ako lepšie využiť voľný čas. 😀
PS: Viem, že toto je primárne mamičkovské fórum, ale neviem o žiadnej inej stránke pre ženy, kde by som sa mohla takúto otázku opýtať. Ďakujem za pochopenie. 🙏
Mám 45 rokov, som slobodná a bezdetná a som takto spokojná. Žiadne deti som nikdy nechcela a muža tiež nie. Vôbec nemám problém s tým, že by som sa bez detí a muža nejako nudila, veď takmer celý deň trčím v práci. Keď o 17. 30 prídem domov, som rada, že mám pokoj a môžem si robiť, čo chcem. Práveže si neviem ani predstaviť, že by som mala po práci ešte obskakovať muža a naťahovať sa s deckami. Po práci potrebujem pokoj a ticho, aby som načerpala energiu na ďalší deň. Nechápem, na čo sa vlastne sťažuješ, veď si zariaď život podľa seba a vlastne buď rada, že si sama. Veď s deckami sú len problémy a muž ťa môže aj tak hocikedy opustiť a zas by si bola len sama, a ešte aj s deckami na krku. Mnohé ženy chcú mať deti a muža len kvôli spoločenskému tlaku, myslia si, že potom budú mať väčšiu hodnotu ako tie slobodné.
Dobre je starej, s nadpriemerným príjmom a s deťmi. Mám ich tri, pomoc vždy, keď treba. Čím som staršia zisťujem, že by v starobe sa zišlo mať aj aj 10 detí. Dôležité je zabezpečiť si na starobu čo najvyšší dôchodok. V pohode je tých 2200-2500 Eur mesačne, aby na hanbu som nezostala na ťarchu deťom aj finančne, keď už fyzickú pomoc potrebujem. Všetko sa dá, ale na to treba myslieť už pred štyridsiatkou a v dôchodkovom veku pár rokov robiť na percentá bez dôchodku. Tá suma vyjde.
@evkatk naco by sa ti zislo v starobe 10 deti?
Mám 45 rokov, som slobodná a bezdetná a som takto spokojná. Žiadne deti som nikdy nechcela a muža tiež nie. Vôbec nemám problém s tým, že by som sa bez detí a muža nejako nudila, veď takmer celý deň trčím v práci. Keď o 17. 30 prídem domov, som rada, že mám pokoj a môžem si robiť, čo chcem. Práveže si neviem ani predstaviť, že by som mala po práci ešte obskakovať muža a naťahovať sa s deckami. Po práci potrebujem pokoj a ticho, aby som načerpala energiu na ďalší deň. Nechápem, na čo sa vlastne sťažuješ, veď si zariaď život podľa seba a vlastne buď rada, že si sama. Veď s deckami sú len problémy a muž ťa môže aj tak hocikedy opustiť a zas by si bola len sama, a ešte aj s deckami na krku. Mnohé ženy chcú mať deti a muža len kvôli spoločenskému tlaku, myslia si, že potom budú mať väčšiu hodnotu ako tie slobodné.
@anonym_d9c252 muzi sa neobskakuju a s detmi sa nenatahuje ked vyrastu, oni rozumeju co im hovoris a da sa s nimi pokecat😉
všimni si vo fóre, načo chcú ľudia deti, vyššie píše užívateľka evkatk
"Mám ich tri, pomoc vždy, keď treba. Čím som staršia zisťujem, že by v starobe sa zišlo mať aj aj 10 detí."
Aby mali otrokov v starobe. Sebecké od vás 🤣🤣🤣
Takú mater ako ona by som nechcela...ešte sa jej máli, aspoň 10 otrokov by chcela
všimni si vo fóre, načo chcú ľudia deti, vyššie píše užívateľka evkatk
"Mám ich tri, pomoc vždy, keď treba. Čím som staršia zisťujem, že by v starobe sa zišlo mať aj aj 10 detí."
Aby mali otrokov v starobe. Sebecké od vás 🤣🤣🤣
Takú mater ako ona by som nechcela...ešte sa jej máli, aspoň 10 otrokov by chcela
@queendixie pani evka je dochodkyna a silno zatazana na karieru a peniaze a deti jej vychovali jasle. Ani ona nemala materinsky cit, len v minulosti sa patrilo mat deti, patrilo to k spravnemu statusu zeny.
Inak,zaujimave ze ani jeden priklad slobodnej tu nepadol taky ze by pomohala ako dorovolnicka alebo v charitnej oblasti ,teda nejaka bohumila cinnost.same psy,cvicenie,cestovanie,zabava.to cloveka bavi do urciteho casu a potom prichadza strata zmysu z toho vsetkeho.
@anonym_5ad3e1 nemusíme o tom písať, ja chodím do útulku, do DSS a teraz začínam program TvojBuddy. Robím rôzne zbierky, pomáham. Ale nemusím o tom písač na MK.
Závidia, ohovárajú, šíria zlobu a nenávisť, miešajú sa všetkým do životov, zahlcujú sociálne siete nezmyselnými statusmi.... a hlavne.... po večeroch revú do vankúša.... samy.
PS prečo si niekoho nenájdeš?
Žijú normálne (aspoň tie,čo poznám)len nemajú partnera a deti.
Ja sama som sa vydávala ako 36 ročná, dovtedy som fungovala klasicky -práca, kamošky,kino, divadlo, plaváreň,drink, prechádzky,výlety. Buď s partiou, kamoškou alebo aj sama.
Mám kamošky aj kolegyne, ktoré nie sú vydaté, nemajú ani vážny vzťah a sú bezdetné. Takisto fungujú podobne,a to majú niektoré pred aj po 50 tke.
@anonym_d9c252 Ty vole. Znejes ako ucebnicovy priklad namrzenej starej dievky. Negativita z teba len tak srsi. V zivote si nepocitila ake je to mat muza a deti doma, ktore sa tesia ked ta vidia. Ktori su len proste radi, ze tam s nimi si. Zdvoveruju sa ti. Mozu sa s tebou zasmiat. Prezivat rozne situacie. Kokso, nechcela by som ta za kamosku lebo uz z tvojho prispevku si totalny vysavac energie.
@anonym_5ad3e1 nemusíme o tom písať, ja chodím do útulku, do DSS a teraz začínam program TvojBuddy. Robím rôzne zbierky, pomáham. Ale nemusím o tom písač na MK.
@anonym_cca4c6 a o cviceni,vyletovani a kamoskach si pisala?vsak aj tak pises anonymne,tak ?
@anonym_cca4c6 a o cviceni,vyletovani a kamoskach si pisala?vsak aj tak pises anonymne,tak ?
@anonym_5ad3e1 a čo jej tým pomôžem, keď ona nie je takto orientovaná? Napísala som o voľnom čase. Dobrovoľníctvo je niekedy aj na úkor tvojho času, nielen voľný čas. A nie je pre každého. Písala som to, čo sa jej zíde.
@anonym_5ad3e1 a čo jej tým pomôžem, keď ona nie je takto orientovaná? Napísala som o voľnom čase. Dobrovoľníctvo je niekedy aj na úkor tvojho času, nielen voľný čas. A nie je pre každého. Písala som to, čo sa jej zíde.
@anonym_cca4c6 bez komentara.
Som slobodna bezdetna zena a lutujem ze som nikdy nemala vlastne deti.
Som cele dni sama, rodina mi vymiera a aj ked mam penazi tolko ze nemusim hladiet na uctenky za tovary a sluzby statu, moj zivot sa zmenil na ciste prezivanie.
Ked mam chorobu, nema mi ist kto nakupit, podat potrebny liek a vodu, podporit ma.
Keby som mohla, kupim si za peniaze stroj casu a mam hned 2 deti.
Nie som vôbec slobodna, trpim😢
@anonym_ef4617 vieš koľké staré ženy s deťmi a s mužom poznám a su osamele? To je ešte horší pocit ako keď sú osamelé a bezdetné.
@anonym_5ad3e1 to je povinnosť osamelých slobodných žien? Veď aj ty sa môžeš angažovať dobrovoľníctve.
@anonym_5c350c poznám niekoľko žien s takým osudom ako máš ty, len s tým rozdielom, že tie zeny deti mali. Prečo si myslíš, že deti ti niečo zaručia? Dobré vzťahy, šťastie, opatieru a lásku? Vôbec to tak nemusí byť. Mnohé slobodné a bezdetné ženy majú šťastnejšie život, ako tie druhé.
Ja mám kamarátku, ktorá ma 41 a žije sama. Už vyše 20 rokov sme kamošky a spolu chodime každý rok cestovať a trávime spolu dosť času. Takže ona stravi dosť času s mojimi deťmi a s deťmi jej druhej naj kamošky, plus s deťmi jej brata. Ma prínosné prácu pre spoločnosť, vzdelaná kultúrna spokojná žena, ma hobby. V životoch mojich deti niečo znamená, oni ju často spomínajú, že s ňou chcú ist na bicykel a pod.
Nemyslím si, že zomre sama. Jej život je minimálne taký dobrý ako môj, aj keď je trochu, ale nie diametrálne iný. Lebo sa pobavíme aj o práci, aj o kultúre. Nerobi to pre nas žiadny rozdiel, že jedna ma deti a druha nie.
@queendixie pani evka je dochodkyna a silno zatazana na karieru a peniaze a deti jej vychovali jasle. Ani ona nemala materinsky cit, len v minulosti sa patrilo mat deti, patrilo to k spravnemu statusu zeny.
@anonym_814fef drvivá väčšina ma deti lebo sa to patrí alebo sa zadarilo. Aj keď sa tu. Budu do pŕs búchať že nie. A potom ich buzeruje ako tuna keď nadávajú na svokry ale oni budú rovnaké svokry ako jej svokry
A teraz nech sa ozvú tie ozaj staršie (70+), slobodné a bezdetné ženy....
@anonym_ef4617 moja suseda, 78, učiteľka. Má psa, veľa kamarátok, často máva návštevy, alebo ona chodí na návštevy a cestuje. Nemôžem za ňu hovoriť, neviem, či je osamelá, ale pomôcť jej vie vždy niekto. Ona ešte okrem toho nemá ani netere a synovcov, keďže jej sestra bola tiež bezdetná a zomrela pred 9 rokmi. Odvtedy je suseda sama vo veľkom dome s malým psíkom.
Inak, čo sa týka osamelosti a tej pomoci v staršom veku, to nemáme zaručené ani my, čo máme deti. Na to by som sa nespoliehala a preto som si deti nerobila.
Píšeš ako keby si mala minimálne 50
@anonym_428e2b.
@anonym_428e2b to sa zdá, čas beží, aj keby stretne zajtra niekoho, tak min 3 roky, kým sa spoznajú, ďalší skoro rok tehotenstvo atď. Keď si zoberieme, prešlo 6 rokov od Covidu. Zdá sa nám to? Nie. Takže mať takéto obavy v 30 je normálne. Mám 34 a som na tom rovnako ako autorka. Takže ju chápem viac ako ktokoľvek
Mám 44 rokov, toto rozhodnutie bolo zámerné, neľutujem. Mám priateľa, s ktorým sa stretávame vo voľnom čase, nebývame spolu, takto mi to vyhovuje. Mám prácu, ktorá ma baví, cvičím, mám priateľov, kolegov, cestujem, vzdelávam sa a študujem, bavím sa, divadlo, kino, kultúra, koncerty, v lete opekačky, grilovačky, turistika. Nikoho sa nemusím nič pýtať a nikomu sa prispôsobovať.
@anonym_cca4c6 super, takto si to predstavujem 🙂
@anonym_428e2b.
@anonym_428e2b to sa zdá, čas beží, aj keby stretne zajtra niekoho, tak min 3 roky, kým sa spoznajú, ďalší skoro rok tehotenstvo atď. Keď si zoberieme, prešlo 6 rokov od Covidu. Zdá sa nám to? Nie. Takže mať takéto obavy v 30 je normálne. Mám 34 a som na tom rovnako ako autorka. Takže ju chápem viac ako ktokoľvek
@prosimopomoc to je nejaká pravidlo že sa má čakať tri roky?
Aj keby si zajtra spoznala chlapa a čakala tie tri roky a o rok mala dieťa stále by nemala ani len 40 a mala dostatok času aj na ďalšie dieťa/deti
Mimochodom aktívne si hladaš partnera či iba čakas na ,, pečeného holuba,, ako ona?
Píšeš ako stará 90 rocna vyrovnaná babka nad hrobom a nie 30 rocna mladá baba. Nejaviki zaujem? A ty si niekedy zaujem prejavila? Kolkokrat som zistila, kolko mužov prejavilo zaujem, alebo by mali zaujem, ale som sa zdala nepristupná..to som pozerala ako puk. Na prahu 31 som bola po rozchode v nefunkčnomnvztshu a nic len pes. Aj svadbu som stihla, aj dieta. A to nikto s tým nepočítal. A že starnes? A co myslíš, že ti muži mladnu? Chodíš niekam? Ale máš záluby? Sú tam muzi? Lebo napríklad kurz rucnych prac to nebude. Moja spoluziacka to vyriesila geniálne. Zacals chodit do polovnickeho zdruzenia. Nie preto, že by ju tak bavilo polovnictvo, no ale kde inde je chlapov tolko pokope? Takmer ako vo výklade. Do 2 mesiacov bol vztah, o další rok a pol svadba. Sú rozne tanečne tábory, turistické zájazdy, tie spolky, vlak ti neusiel.
Píšeš ako stará 90 rocna vyrovnaná babka nad hrobom a nie 30 rocna mladá baba. Nejaviki zaujem? A ty si niekedy zaujem prejavila? Kolkokrat som zistila, kolko mužov prejavilo zaujem, alebo by mali zaujem, ale som sa zdala nepristupná..to som pozerala ako puk. Na prahu 31 som bola po rozchode v nefunkčnomnvztshu a nic len pes. Aj svadbu som stihla, aj dieta. A to nikto s tým nepočítal. A že starnes? A co myslíš, že ti muži mladnu? Chodíš niekam? Ale máš záluby? Sú tam muzi? Lebo napríklad kurz rucnych prac to nebude. Moja spoluziacka to vyriesila geniálne. Zacals chodit do polovnickeho zdruzenia. Nie preto, že by ju tak bavilo polovnictvo, no ale kde inde je chlapov tolko pokope? Takmer ako vo výklade. Do 2 mesiacov bol vztah, o další rok a pol svadba. Sú rozne tanečne tábory, turistické zájazdy, tie spolky, vlak ti neusiel.
@sfet pre zenu je viac moznosti ako stretnut viac muzov ako ten polovnicky spolok, ale co ak by to bolo opacne, kde by mal chodit starsi osamely muz, kde je viac nezadanych zien spolu?
Keď som mala niečo po 30, rozviedla som sa. Ostala som sama s dcérou. Spoznala som muža, ktorý sa rozhodol žiť s nami a sme spolu dodnes. Už dvanásť rokov. To len na margo tvojej poznámky v úvode (V mojom veku už nepredpokladám, že sa situácia zmení.). Nehádž flintu do žita 🙃
Mám dieťa milujem ho, keďže ho už mám tak si už neviem a nechcem predstaviť život bez neho, ALE ver mi život sa dá prežiť plnohodnotne aj bez detí. Ono to čo nemáme si často idealizujeme, no pravda je že deti obnášajú kopu starostí a nie len radosti a niekedy na starobu aj sklamanie. Mamina pracuje ako soc.pracovníčka v domove pre seniorov a veľká časť detí príde aj s vnúčatami len keď má babička dôchodok, sebe nič nedopraje len šetrí na ten jeden deň v mesiaci kedy deti prídu aby im dala. Sú aj šťastné prípady, ale nájde sa veľká časť ktorá bere rodiča na starobu len ako starosť. Fakt sa na toto nefxiuj, život je krátky užívaj si ten luxus času ktorý máš a cestuj, vzdelávaj sa, športuj, stretávaj s kamoškami, veď život ponúka toľko možností. Keď budeš stará, čo ani nikto nevie či sa staroby dožijeme, tak predáš čo máš a zaplatíš si starostlivosť.
@sfet pre zenu je viac moznosti ako stretnut viac muzov ako ten polovnicky spolok, ale co ak by to bolo opacne, kde by mal chodit starsi osamely muz, kde je viac nezadanych zien spolu?
@anonym_e69157 knižnica alebo spolok rucnych prac, ručne dielnicky, divadlo, koncert, možno kostol. Ale vacsina muzov co vidím, má prehnane ocakavania. Sám má 50 rokov, ale 45 rocna je stará. No co potom chce?.
@sfet Ja si nemyslím, že by som bola nedostupná. Normálne komunikujem s mužmi, tak ako so ženami. Chodila som aj na technickú VŠ a mala som väčšinu spolužiakov mužov a tam tiež nič. 🤷
Muži tiež nemladnú, ale muž 30+ už bude cieliť na ženy 20+.
A bohvie ako som na tom už aj s fertilitou. Úprimne by som sa už aj bála, či by sa mi narodilo zdravé dieťa, takže už by som to radšej ani neriskovala.
Ale ja som s tým v pohode. Vravím, že ja som si to sama v sebe už uzatvorila. Len keď už teraz normálne pracujem a nechodím do školy, tak mám celkom dosť veľa voľného času a keďže mám pocit, že nemám nejak veľa koníčkov, tak neviem čo s ním. Cítim, že by mi trebalo niečo nové do života, čo by ma bavilo a napĺňalo.
@anonym_autor slobodne zeny bez deti v mojom okoli sa zamerali na karieru a cestovanie ale povedala by som ze tie ktore deti mali a uz su odrastene tak ziju velmi podobnym zivotom ako tie slobodne. V urcitom obdobi zivota ta nepotrebuju ani vlastne deti ani manzel. Treba si budovat taky zivot aby si mala aj vlastne konicky a nasla zmysel aj mimo rodiny iba sama so sebou. Ak by som bola bezdetna tak by som zila asi tak isto ako aj s dietatom. Zase az taky velky rozdiel v tom nie je.

Dobre je starej, s nadpriemerným príjmom a s deťmi. Mám ich tri, pomoc vždy, keď treba. Čím som staršia zisťujem, že by v starobe sa zišlo mať aj aj 10 detí. Dôležité je zabezpečiť si na starobu čo najvyšší dôchodok. V pohode je tých 2200-2500 Eur mesačne, aby na hanbu som nezostala na ťarchu deťom aj finančne, keď už fyzickú pomoc potrebujem. Všetko sa dá, ale na to treba myslieť už pred štyridsiatkou a v dôchodkovom veku pár rokov robiť na percentá bez dôchodku. Tá suma vyjde.