Ako zvládnuť život bez detí a nájsť povzbudenie?
Pekný podvečer všetkým. Som už žena po 40tke. V pomerne mladom veku som ochorela, a choroba mi zasahuje do života. Niekedy je horšia obdobie, niekedy je lepšie a fungujem ako normálny človek. Keď keď je veľmi, veľmi zle, skončím na PN alebo priamo v nemocnici. Asi v 26tich, keď som videla, ako mi robí problém sa niekedy postarať aj sama o seba som sa rozhodla, že mať dieťa nebudem. Jednak by bola určitá šanca, že sa bábätko nenarodí zdravé, jednak som vedela, že materstvo by ma mohlo zlomiť, hlavne tehotenstvo by moje telo asi nezvládlo. A nechcela som, aby dieťa vyrastalo s matkou, ktorá mu nevie dať to, čo by potrebovalo. Samozrejme materstvo je celoživotná rola a ja som vôbec nevedela, dokedy tu budem. V 25tich som sa zoznámila s mojim partnerom a rovno som mu povedala, že mať vlastné dieťa nebudem, nechcem, nemôžem, nejde to. Všetko to akceptoval a stál pri mne celé tie roky. Neskôr sa zhoršil jeho zdravotný stav, pritom vždy bol veľmi zdravý muž. Dnes hovorí sám, že asi je dobré, že deti nemáme, keďže máme čo robiť postarať sa niekedy samí o seba. Napriek tomu mi stisne srdce, keď idem popri ihrisku s deťmi, keď vidím malé dieťa, ako robí s maminou prvé kroky, keď vidím dieťa ako sa smeje, ako sa hrá s otcom. Keď ideme do obchodu, zastavím sa pri detských veciach a hovorím, čo by nosila naša malá dcéra - rockerka.
Prosím tí, ktorí nemáte deti, ako to zvládate. Skúste mi prosím zhrnúť tie pozitíva?
Resp. asi potrebujem nejaké povzbudenie. Prídem si totiž taká nekompletná.
Psíka máme, je náš maznák. Ale to nie je vaše dieťa, asi to všetci chápeme. Paradoxne tieto pocity prišli po 40tke. Ďakujem za pomoc, za podporu.
@anonym_autor adoptuj?
@anonym_78ff22 ešte raz si prečítaj prosím príspevok. Nájdeš tam odpovede.
Mam to podobne. Mam par psychiatrickych diagnoz a dieta by to mohlo zdedit. Tiez som mala take pocity, rada by som sa o dieta starala. Dnes mam 47 rokov a asi pred dvoma rokmi prislo take zmierenie sa s tym. Dnes si uz neviem predstavit mat v tomto veku mimco, uzivam si cestovanie, dovolenky. Mam tiez dvoch domacich milacikov. Mam dve neterky a tie raz po mne zdedia.
Ahoj mama ti hovorim ze naozaj o nic neprichadzas, ja mam pocit, ze som len z nich na nervy, cakam kym vyrastu a konecne budem mat ako taky klud (normalny klud nebudem asi uz nikdy).
Uzivaj si zivot, vsak tak vela ti toho ponuka, deti nie su zarucene stastie, to ze je je to zmysel zivota je len nejaka zauzivana fraza ludi, co potrebuju mat niekoho na nich zavisleho, aby sa citili plnohodnotni…
Mne pri čítaní tvojho príspevku udrelo do očí to, že tvoj mozog pravdepodobne selektívne vníma hlavne to pekné. Opisuješ príklady, že keď vidíš ako sa dieťa smeje, ako sa hrá s otcom, ako robí prvé kroky... Lenže to je iba jedna časť. Rovnako sú aj iné obrazy... Dieťa, ktoré vzdoruje.. hádže sa o zem.. vrieska.. Rodičia na ktorých vidíš, že sú úplne KO fyzicky aj psychicky. Mamu, ktorú stretneš v obchode a dieťa tam chce všetko brať príp aj hádzať o zem a vidíš to zúfalstvo, že aspoň 5 minút kľudu na nákup. Dieťa, ktoré urobilo prvé kroky, ale následne ani za svet nechce ísť tou cestou, ktorou treba a ani za svet sa nebude držať ruky. Neutíchajúci plač dieťaťa, ktorý počuješ z okna paneláku v čase kedy nemusíš ani vidieť dnu a je ti jasné, že tam niekde je unavený rodič, ktorý túži po spánku....
Mne pri čítaní tvojho príspevku udrelo do očí to, že tvoj mozog pravdepodobne selektívne vníma hlavne to pekné. Opisuješ príklady, že keď vidíš ako sa dieťa smeje, ako sa hrá s otcom, ako robí prvé kroky... Lenže to je iba jedna časť. Rovnako sú aj iné obrazy... Dieťa, ktoré vzdoruje.. hádže sa o zem.. vrieska.. Rodičia na ktorých vidíš, že sú úplne KO fyzicky aj psychicky. Mamu, ktorú stretneš v obchode a dieťa tam chce všetko brať príp aj hádzať o zem a vidíš to zúfalstvo, že aspoň 5 minút kľudu na nákup. Dieťa, ktoré urobilo prvé kroky, ale následne ani za svet nechce ísť tou cestou, ktorou treba a ani za svet sa nebude držať ruky. Neutíchajúci plač dieťaťa, ktorý počuješ z okna paneláku v čase kedy nemusíš ani vidieť dnu a je ti jasné, že tam niekde je unavený rodič, ktorý túži po spánku....
@wolf_ práve preto som do materstva nešla, lebo som vedela, čo prináša. Boli od malička okolo mňa moje netere a synovcovia, zažila som od malička pri sebe nonstop malé deti, videla som na mojich súrodencoch, čo to znamená, videla som popôrodnú depresiu u mojej sestry a keď mi diagnostikovali ochorenie, vedela som, že to nezvládnem. Ale samozrejme, že aktuálne vidím tie pekné veci. Aj keď zdravý sedliacky rozum mi hovorí, že všetko je tak, ako má byť.
@anonym_autor Neviem ci stojis aj o takyto pohlad ale skusim ti dat moj. S partnerom sme obaja zdravi ale rozhodli sme sa pre dobrovolnu bezdetnost. Mame vek okolo 35, sme spolu par rokov. Nemam pocity ako ty. Ked idem okolo detskeho ihriska tak si ponyslim akurat na to, ze mi je luto tych matiek, ktore vkuse musia okrikovat deti, ktore ich maju na haku. Ked si predstavim tie male uslintane stvorenia, vkuse nalepene na rodicoch, som rada, ze toto nebudem musiet nikdy zazivat. Strata sukromia, osobnosti, integrity, unava, vycerpanie, bezmocnost, frustracia, nekonecne vydavky... A ked sa ti nahodou narodi chore dieta, autisticke, citlive alebo s akoukolvek inou specialnou potrebou, tak to je snad celozivotna nocna mora. Vcera som isla vlakom, bola som s priatelom na vylete vo Frankfurte(nezijeme na Slovensku) a celou cestou v nasom vozni plakalo male dieta. Ja si neviem ani predstavit co by som robila keby bolo moje. Takto som si jednoducho mohla presadnut do ineho vozna a uzivat si svoj pokoj. Ja uprimne naozaj nerozumiem ako niekto moze mat tuzbu po detoch 😀 Ako bezdetna mozes robit co chces, uzivat si, prisposobivat sa len svojim potrebam, vstavat cez vikend poobede napriklad 😀
skus napisat o ake ochorenie u teba ide....len pre info...
@anonym_autor Ja so myslim,ze sis a rozhodla spravne,je to a bolo to urcite tazke rozhodnutie ale namoniec toto obdobie smute ia prejde a zhodnotos tcoj krok ako spravny.Je dobre ze mas pri sebe partnera ktory pri tebe stal a stoji.Ale ak ta tato tuzba teraz viacej chytila tak skus robit dobrovolnicku v detsiom domove,nozno tam by si tu tuzbu vedela uspokojit.
Si silná. Zodpovedná.
Zároveň si ľudská, citlivá. Najťažšie rozhodnutie je vzdať sa toho, po čom najviac na svete túžiš. Ja som to nedokázala.
Ak si k deťom inklinovala, je podľa normálne, že sa cítiš akási nekompletná.
Je ťažké za teba povedať, čím prekryť tieto tvoje pocity. Treba si nájsť nejaké zmysluplné naplnenie. Hocijaké.
Neviem, či je rozumný nápad chodiť do DD.
Napr. ja ako učiteľka som vedela, že ak by som vlastné deti nemala, musela by som radikálne zmeniť profesiu. Nevedela by som byť niekde, kde by sa mi denne pripomínala moja bolesť.
Každý to má nastavené inak.
Niekomu je dopriate prežiť láskyplný vzťah, porozumenie.
Niekomu ani to.
Ceň si, čo máš. Nie je to samozrejmosťou.
@anonym_autor Tiez si myslim, ze si sa rozhodla velmi spravne. Mam svagrinu s podobnym zmyslanim a teda aj osudom, ako ty. Aktualne ma 40, ma svoje slabe chvilky, ked lutuje, ze do toho nesla aj napriek zdravotnym problemom...ale na druhej strane si vzdy uvedomi, ze je lepsie neriskovat.
Ona napr. zboznuje mojho syna, dost si to pri nom vynahradza, ja nemam problem jej maleho aj zverit, maju krasny vztah. Takze aj toto je riesenie, samozrejme v ramci moznosti. A rada by som upriamila pozornost aj na tuto organizaciu nizsie, ak by si ju nepoznala, mohlo by ta to oslovit ☺️. Hlavne nezabudaj, ze zivot naozaj nie je iba o rodicovstve a vie byt urcite plnohodnotny aj bez dietata! A to hovorim, ako matka, co miluje svoje dieta, ale som si vedoma toho, co vsetko ine a krasne zivot ponuka 🤗💛.
@anonym_autor Tiez si myslim, ze si sa rozhodla velmi spravne. Mam svagrinu s podobnym zmyslanim a teda aj osudom, ako ty. Aktualne ma 40, ma svoje slabe chvilky, ked lutuje, ze do toho nesla aj napriek zdravotnym problemom...ale na druhej strane si vzdy uvedomi, ze je lepsie neriskovat.
Ona napr. zboznuje mojho syna, dost si to pri nom vynahradza, ja nemam problem jej maleho aj zverit, maju krasny vztah. Takze aj toto je riesenie, samozrejme v ramci moznosti. A rada by som upriamila pozornost aj na tuto organizaciu nizsie, ak by si ju nepoznala, mohlo by ta to oslovit ☺️. Hlavne nezabudaj, ze zivot naozaj nie je iba o rodicovstve a vie byt urcite plnohodnotny aj bez dietata! A to hovorim, ako matka, co miluje svoje dieta, ale som si vedoma toho, co vsetko ine a krasne zivot ponuka 🤗💛.
@oceanahory toto nie, bola som súčasťou toho procesu, ale neprešla by som výberom. Ja nie som schopná poskytnúť dieťaťu pravidelnosť. Bola som na vstupných pohovoroch a sebakriticky som prijala fakt, že to nedám a neprešla by som.
@oceanahory toto nie, bola som súčasťou toho procesu, ale neprešla by som výberom. Ja nie som schopná poskytnúť dieťaťu pravidelnosť. Bola som na vstupných pohovoroch a sebakriticky som prijala fakt, že to nedám a neprešla by som.
@anonym_autor Chapem, tak samozrejme netreba silit to, co nejde.
@anonym_autor ako matka sa citim fajn, ale obcas mam chvile, ked rozmyslam ci by som ho este nejak nenatlacila do babyboxu. Presne tak ako ty mas chvile, ked lutujes, ze deti nemas mam aj ja chvile, ked mi rodicovstvo prerasta nad hlavu. Ale inac mi rozum aj srdce hovori, ze byt matkou je dobre rozhodnutie.
@anonym_autor su to biologicke hodiny a je to normalne. My mame 3 uz skolakov a ked vidim 2-3r deti zavidim tym mamickam ten zlaty vek...moji 2 su uz v puberte.
Su to emocie, casom to prejde. Ja som tuzila este po stvrtom, ale rozum a zdravotne problemy nedovolovali. Ten pocit presiel az po par rokoch.
Mám dieťa,pre mňa dieťa nieje žiadny problém ani záťaž o nič viac ako hociktoré ine veci v živote
Takže, niekto to nezvláda a niekto hej
Niektoré ženy sú zdravé ine nie,tak isto deti
Je normálne, že máš v sebe tie pocity a sú prirodzene,preto si nemyslím, že potlacat ich je správne
Väčšine ľudí ajtak niečo v živote chýba co je cenné
Či rodičia, deti,partner, zdravie,mier, mať čo do úst a mnoho iného
Niečo ide /niečo nejde zmeniť
Ak si chceš dať zoznam ,tak si napíš za čo všetko si v živote vďačná
Ja o sebe poviem, ze som asi sebecka, ale mne by dieta bolo na pritaz. Chcem mat svoj/nas klud, nechcem byt v nicom obmedzovana, chcem pracovat, cestovat, nepozerat sa a brat ohlad na dieta, ze niekde s nim nemozem ist, alebo este s nim niekam nemozem ist. Cudzie deti mi nevadia, nie je to o tom, ze ich nemam rada, aj sa s nimi zabavim. Je to iba o mne a partnerovi.
Ale ty si sa rozhodla spravne, podla toho co si napisala. Logicky si sama vies vysvetlit preco bolo lepsie nemat dieta a to niekedy staci, iba cista logika. Drzim palce!
Ahoj, ja napíšem môj pohľad na vec. Som rodinný typ a vždy som chcela mať aspoň 2 deti. Bohužiaľ ani mne ani mladšej sestre sa nedalo dlhodobo otehotnieť. Mne sa to podarilo po 12tich rokoch snaženia a dnes vidím, že tie brebdené noci stáli za to keď sa na mňa usmeje naše malé zlatíčko. Boli sme už nastavení tak, že bábo mať nebudeme a adopciu by sme nedali. Sestra má psíka a teší sa z našej dcérky.
@anonym_autor Neviem ci stojis aj o takyto pohlad ale skusim ti dat moj. S partnerom sme obaja zdravi ale rozhodli sme sa pre dobrovolnu bezdetnost. Mame vek okolo 35, sme spolu par rokov. Nemam pocity ako ty. Ked idem okolo detskeho ihriska tak si ponyslim akurat na to, ze mi je luto tych matiek, ktore vkuse musia okrikovat deti, ktore ich maju na haku. Ked si predstavim tie male uslintane stvorenia, vkuse nalepene na rodicoch, som rada, ze toto nebudem musiet nikdy zazivat. Strata sukromia, osobnosti, integrity, unava, vycerpanie, bezmocnost, frustracia, nekonecne vydavky... A ked sa ti nahodou narodi chore dieta, autisticke, citlive alebo s akoukolvek inou specialnou potrebou, tak to je snad celozivotna nocna mora. Vcera som isla vlakom, bola som s priatelom na vylete vo Frankfurte(nezijeme na Slovensku) a celou cestou v nasom vozni plakalo male dieta. Ja si neviem ani predstavit co by som robila keby bolo moje. Takto som si jednoducho mohla presadnut do ineho vozna a uzivat si svoj pokoj. Ja uprimne naozaj nerozumiem ako niekto moze mat tuzbu po detoch 😀 Ako bezdetna mozes robit co chces, uzivat si, prisposobivat sa len svojim potrebam, vstavat cez vikend poobede napriklad 😀
@anonym_e45cbb Naozaj nerozumiem, ako ta mohla tvoja mama porodit... Taku nocnu moru...
@anonym_e45cbb Naozaj nerozumiem, ako ta mohla tvoja mama porodit... Taku nocnu moru...
@anonym_73e05b Moja mama asi chcela mat deti, ked si ich urobila 😀

@anonym_autor adoptuj?