Budú ľudia bez detí šťastní aj v starobe?
Často narážam na články o tom ako je nízka pôrodnosť a keď si čítam komentáre tak je neskutočne veľa ľudí čo nechcú vôbec deti, ospevujú to, chvália sa bezdetnosťou. Nechcem nikoho uraziť a úplne chápem keď sa niekto rozhodne deti nemať a užiť si svoj život inak.
Len sa zamýšľam nád tým čo bude s tými ľuďmi keď budú mať zrazu 60-70 rokov. Či budú ľutovať že sú úplne sami alebo im bude aj vtedy tak dobre. Predsa len bez rodiny ostane človek sám. Rodičia sa pominú, súrodenci, poprípade niekto nemá súrodencov, tety, ujovia.
Viem.. budete písať o situáciách keď ludia majú deti a vykašlu sa na starobu na rodičov. Nie je žiadna záruka že deti budú pri vás a dopredu nikto nevie, ako sa zachovajú. Z toho čo som si všimla vo svojom okolí aj v rodine, najčastejšie ostávajú sami tí starší ľudia, ktorí robili svojim deťom počas života zle alebo im robili zo života peklo.Napríklad matka má 5 deti, správala sa tak ako sa správala a rozhadala si ich všetkých. Je to jej vina že súrodenci si pomaly nevedia prísť na meno a je to jej vina že s ňou nikto nechce byť. Teraz je sama vo veľkom dome a sťažuje sa že je sama. Kto vie či ju napadlo aky je dôvod že je sama. Potom mám druhý prípad v rodine kde bola láska a tie deti s veľkou radosťou chodia za svojou mamou a s radosťou jej pomáhajú v starobe, mala ich dokopy 7 .
No neviem si predstaviť že by som bola bez detí, nemala rodinu a bola takto v starobe úplne ale úplne sama.
Budu ludia s detmi stastni aj v starobe? To nikto nevie
Deti nie su zarukou nicoho. Je uplne scestne takto premyslat, ze clovek, co nema deti, tak bude v starobe nestastny. Clovek, co nema deti, tak bud sa tak vedome rozhodol a vobec mu to nevadi alebo ich mat nemoze a asi je z toho nestastny uz aj teraz. Ale zit sa s tym da a aj vyrovnat sa s tym da.. Ja skor nechapem ludi, ktori si myslia prave to, ze deti su nejaka zaruka stastia alebo toho, ze sa o nich v starobe niekto postara. Ja to mam presne opacne - od dietata absolutne nic neocakavam a moje stastie je nezavisle na dietati. Isteze ma potesi, ked pride na navstevu, ked sa ozve a iste by ma potesilo, ak bude mat deti a ja vnucata, ale aby som stavala na tom moje stastie, tak to ani nahodou..
deti sú budúcnosť, kto nechce nemá a nikto nevie dopredu či by bol šťastný alebo nešťastný
@zuzinka888 často ale nie všetkým.............. lebo tu sa to berie ako fakt že všetci a pritom veľa ľudí na starobu je spokojných, samozrejme staroba má svoje úskalie, ale súdny človek s tým ráta
@alenka58 ano, v mojom prvom komente pisem- ze deti nie su zarukou stastia v starobe.
@alenka58 ano, v mojom prvom komente pisem- ze deti nie su zarukou stastia v starobe.
@zuzinka888 áno ani priatelia, ani manžel..............taký je život
Kazdy nieco lutuje v zivote, kto tvrdi ze nie tak klame.
A podla mna je ovela mudrejsie si to lutovanie nechat na starobu ktora bude tak ci tak stat za staru backoru.
Mat decko a tajne to lutovat cely aktivny zivot je najvacsia tragedia
Ja som sa rozhodla nemat deti z dovodu, ze mam viacero psychiatrickych diagnoz vratane aspergera a nechcela som, aby to zdedili. Mala som a mam velmi tazky zivot a nechcem aby moje deti mali taky. Viem, ze na starobu zostanem sama, desim sa toho, ale nic s tym nespravim.
Pridi sa sem opytat tak o 40r ci su tie zeny spokojne aj na stare kolena.
Teraz ti kazda povie,ze ano,ze to tak chceli a vybrali si to.
Pridi sa sem opytat tak o 40r ci su tie zeny spokojne aj na stare kolena.
Teraz ti kazda povie,ze ano,ze to tak chceli a vybrali si to.
@anonym_c23a72 😀 to áno o 40 r
Nikto nevie, čo bude na starobu. Áno, sú to moje obavy - staroba... Ale faktom je, že skrátka to nevie nikto. A nemyslím si, že ten kto má deti má väčšiu záruku spokojnej staroby.
Nehovoriac o tom, že nemáme všetci rovnakú psychickú potrebu blízkeho kontaktu s inými ľuďmi. Tak ako v mladosti, tak aj na "staré kolená". Nehovoriac o tom, že ak niekto prežil väčšinu života v kľudnej tichej domácnosti, kde žil buď sám alebo napr "len" s partnerom, tak možno potom aj s pribúdajúcim vekom to bude znášať lepšie ako niekto kto prežil väčšinu života v "plnom dome" a zrazu ticho, sám a občasná návšteva detí a vnúčať...... Ktovie. Teoretizujem. Zistím/e keď (ak vôbec) budeme v tej situácii.
@anonym_autor bezdetni stari ludia tiez tvrdia niekedy, ze praveze sa citia celkom spokojne v domove dochodcov - lebo im nema kto chybat. Je im luto ich
spolubyvajucich, ktori su smutni, ze ich deti
ziju svoje zivoty a nenavstevuju ich kazdy den, citia sa osameli. Ale bezdetni nemaju spomienky na cas ked na nich dieta zaviselo, nema im kto chybat,
a nemaju pomyleny pocit,
ze im nejake deti nieco "dlzia" takze velakrat sa citia podobne ako cely zivot celkom fajn sami so sebou a je im luto
tych ostatnych co sa denne stazuju, ze syn znovu neprisiel.
@anonym_autor My s priatelom sme sa zhodli, ze nechceme mat dieta. Co bude v 70tke nevie nikto ale rovnako si neviem predstavit obetovat svoj zivot dietatu, znicit si telo, zdravie, obmedzovat sa roky rokuce a nezit svoj zivot podla seba. V mojich ociach je viac desive byt matkou nez byt sama v 70tke.
je rozdiel byt osamely a sam. Osamelost je v hlave- zavislost. Ty pises, ze si nevies predstavit nemat deti, no vidis a je kopu ludi, ktori si zasa nevedia predstavit mat deti. Bezdetni tak proste ziju, vedia, ze v starobe mozu byt sami a aj tak sa tak rozhodnu. Mne sa velmi paci ta odvaha, postavit sa voci spolocnosti, ktora stale (bohuzial) kaze- deti su zmyslom zivota a treba ich mat. Oni maju zmysel zivota proste iny.
Hoci mať deti ešte nezaručuje to, že sa o vás na starobu postarajú, je tu aspoň aká taká šanca. Ti, ktorí deti nemajú, budú na starobu veľmi nepríjemne prekvapení. Osamelosť a hlavne to, že sa o nich na starobu nikto nepostara, hoci peňazí budú mať dosť, by ma desila.
Hoci mať deti ešte nezaručuje to, že sa o vás na starobu postarajú, je tu aspoň aká taká šanca. Ti, ktorí deti nemajú, budú na starobu veľmi nepríjemne prekvapení. Osamelosť a hlavne to, že sa o nich na starobu nikto nepostara, hoci peňazí budú mať dosť, by ma desila.
@pr85 zaplatena starostlivost ktori si bezdetni budu moct skor dovolit moze byt lepsia a istejsia ako postaranie sa pribuznych. Takisto nebudu mat pocit ze su niekomu gula na nohe
@pr85 na starobu môže byť veľmi nepríjemne prekvapení každý kto má nejaké očakávania. A v princípe je jedno, či je to bezdetný človek, ktorý má napr. očakávania od seba (napr. budem s tým OK) alebo je to očakávanie od druhých - napr. od detí, vnúčat (napr. postarajú sa o mňa s láskou)... Skôr je možno polemizovania hodné, či je väčší risk mať očakávanie od seba (čo má človek "jakš-takš" pod kontrolou) alebo očakávanie od druhých (čo v podstate pod kontrolou nemá prakticky vôbec) 🤔
@anonym_ae3140 Ale ak to bude robiť niekto len za peniaze tak to nikdy nebude z lasky
@pr85 staci ze to bude robit poriadne, profesionalne.
Ja si radsej starostlivost zaplatim ako by som ocakavala ze moj dajme tomu 50 rocny potomok odide zo zamestnania a bude sa o mna starat na ukor seba alebo svojej rodiny
je rozdiel byt osamely a sam. Osamelost je v hlave- zavislost. Ty pises, ze si nevies predstavit nemat deti, no vidis a je kopu ludi, ktori si zasa nevedia predstavit mat deti. Bezdetni tak proste ziju, vedia, ze v starobe mozu byt sami a aj tak sa tak rozhodnu. Mne sa velmi paci ta odvaha, postavit sa voci spolocnosti, ktora stale (bohuzial) kaze- deti su zmyslom zivota a treba ich mat. Oni maju zmysel zivota proste iny.
@anonym_902c0a žiadna spoločnosť neprikáže mať deti, je to prirodzený vývoj niekto má, niekto nemá a niekto nechce
@anonym_autor deti pri vas nebudu su v zahranici
@renesance80 úplne všetci sú v zahraničí 😅
@pr85 aby si neskončil sklamany, keď sa deti o teba nebudú môcť starať. Bohužiaľ, doba je dnes úplne iná, ako pred pár rokmi, tvoje deti budú chodiť do práce ešte v 70-ke, tak chcem vidieť, ako sa starajú o rodičov. 🙄
@anonym_902c0a poznam starych ludi ktori su velmi spokojni s tym, ze nemaju deti lebo tym padom sa necitia opusteni. Lutuju vsetkych svojich znamych,
ktori smutne vzdychaju, ze preco ma nepridu moje deti navstivit...

@alenka58 pracovala som v nemocnici- a casto sme " museli" starkym klamat,ze volali,ze sa pytali ako sa maju.... takze presne viem.
@zuzinka888 často ale nie všetkým.............. lebo tu sa to berie ako fakt že všetci a pritom veľa ľudí na starobu je spokojných, samozrejme staroba má svoje úskalie, ale súdny človek s tým ráta