icon

Chudoba na Slovensku - realita verzus prehnané obavy

15. nov 2025

Ahojte,aký máte názor na chudobu na Slovensku ? Človek ma ledva na hypoteku,nechodí do reštaurácie a šetrí kde sa dá a to my ešte nemáme deti. Potom pozriem správy a tam ľudia že letia do Zahraničia len tak lebo spustili novú linku a to sú rodiny s 3-4 deťmi,ale o to nejde ale celkovo čo poznám ľudi tak stále niekam chodia a cestuju,užívajú si a clovek rozmyšľa čo da v potravinách do košíka ,ja doprajem každemu len nechapem prečo všade pišu že ako sa tu zle žije že je tu chudoba a pritom človek vidi v 60% niečo iné,čo si myslite vy ? Tiež máte taký pocit,že tu nie je taka chudoba ?

Strana
z3
martinmmartin
15. nov 2025

@anonym_autor ja si naopak myslim ze taky blahobyt ako dnes tu v historii este nikdy nebol

anonym_e9651d
15. nov 2025

Su ludia, ktori deru chudobu, len o takych nebudes tolko pocut. Tym sa vacsinou nikto nechvali na socialnych sietach, ale dovolenkou v zahranici ano. Ja toto vobec neriesim, kto kam cestuje/co ma v kosiku. Hladim si, aby som sa ja mala dobre.

anonym_085151
15. nov 2025

@anonym_autor nie, ale v TN sa ukazujú práve tie rodiny, ktoré majú hlboko do vrecka.Deti značkové oblečenie, drahé školské tašky, ak nezobrries deti k moru pomaly máš výčitky.Zije sa dobre, ale určite sú rodiny hlavne v hladových dolinách, ktoré si nemôžu veľa veci dovoliť.Polovica veci v nákupných kosikoch sú hlúposti a najme, keď vidím čo ľudia nakupujú v DM drogérii.Plne obchody veci a ľudia si chcú všetko dopriať.

anonym_d93483
15. nov 2025

Tí, čo sa majú dobre sa asi nebudú sťažovať. Keď zas niekto dá príspevok/fotku/video, že niečo má alebo niekde bol, tak hneď ľudia nadávajú, spochybňujú, tak už rozumný človek nikam nepíše a nezverejňuje, že sa má dobre. Z toho vyplýva, že viac je viditeľné ako sa ľudia “majú zle”. Poväčšine je to však len finančná negramotnosť, zlé hospodárenie alebo nereálne nároky na život. Vzala by som si z tých, čo cestujú a kupujú príklad…prečo oni majú a ja nie a popracovať na tom. Takéto zamyslanie ťa nikam totiž neposunie.

anonym_e9651d
15. nov 2025

A to riesenie nakupnych kosikov ma vie vzdy dostat, to ozaj druhym cumite do kosikov a riesite, co tam maju?! Ja som rada, ze nezabudnem, co som chcela kupit a nie este nakupy druhych riesit😆😅ako keby to ma ist z mojej penazenky alebo co..

anonym_721cc4
15. nov 2025

Myslíš že všetci zarábame rovnako, všetci máme rovnaké náklady ? Predstav si že nie.
Vidím aj ľudí čo prerátavajú každé euro, nakupujú podľa letáku a vidím aj ľudí čo lietajú 20 x do roka niekam, lebo im to financie a čas dovolia. Neriešim, starám sa o nás, našu rodinu, aby nám dobre bolo.

anonym_1253b9
15. nov 2025

@anonym_autor niektorí peniaze majú iní zas nie, ja napr. sa prispôsobujem svojej aktuálnej situácii, min. rok, keď som nerobila sme boli na dovolenke v Chorvátsku autobusom (nikdy viac) a tento rok, keď pracujem sme boli na Kanárskych ostrovoch. A teraz kupujem na obed aj teľacinu aj kačku, no musím povedať, že potraviny sú u nás príšerne drahé-zožerú väčšinu rozpočtu.
Preto ľudia na severu chodia nakupovať do Poľska, na juhu do Maďarska a na východe do Čiech 😄

anonym_085151
15. nov 2025
@anonym_e9651d

A to riesenie nakupnych kosikov ma vie vzdy dostat, to ozaj druhym cumite do kosikov a riesite, co tam maju?! Ja som rada, ze nezabudnem, co som chcela kupit a nie este nakupy druhych riesit😆😅ako keby to ma ist z mojej penazenky alebo co..

@anonym_e9651d pozerám do košíkov, keď ľudia vykladajú tovar pri pokladni je to niečo zle?😜A hlavne, keď ľudia stoja v Lidli pri siskách a croasantoch a všetkých tých tukových sladkých veciach a pýtajú sa dieťaťa, ktoré na desiatu kúpime😆

markusrasford
15. nov 2025
@martinmmartin

@anonym_autor ja si naopak myslim ze taky blahobyt ako dnes tu v historii este nikdy nebol

@martinmmartin preco si to myslíš?

martinmmartin
15. nov 2025

Vidis plne lietadla na linkach o ktorych sa nikomu 10r dozadu ani nesnivalo?

anonym_e9651d
Autor odpoveď zmazal
anonym_241d03
15. nov 2025

Nieee, žiadna chudoba nie je. Ved tu zeny zarábajú minimálne 3k mesačne, ich muži 6k, dovolenky 8x za rok a pri tom maju 4 investičné byty...

anonym_f01379
15. nov 2025

Nie,len veľa finančne negramotných jedincov.
Sama vidíš, čo diskusia to chudák žijúci z ruky do huby lebo 3000 má málo

anonym_9ca078
15. nov 2025

@anonym_autor tak čo sa týka nehnuteľností tak to len na Slovensku majú ludia vlastne bývanie pretože tie hypotéky sú dostupné. Ak by sme žili v iných krajinách tak sme radi že sme v najme pretože tam je to štandard. Muž pracuje v Rakúsku a ani jeden z jeho kolegov nebýva vo vlastnom a to sú už aj muži okolo 40 rokov.
Áno potraviny išli hore a sú niektoré veci drahšie ale myslím že stále to nie je take akobolo dakedy že rodičia šetrili na jednu dovolenku skoro rok. Dnes už vieš letieť za lacno a nemusíš vôbec platiť cestovnej kancelárii ale záleží to od preferencii. Pre mna dovolenka nie je že sa musím niekde ukazovať že som bola v Dubaji ale skôr oddych a je mi jedno či som v Bulharsku/ Chorvatsku alebo v nejakom luxuse oddýchnem si rovnako. Ľudia majú potrebu mat všetko, veľa rozhadzuju, nešetria a neinvestujú. Však minule aj vyššiel článok že ľudia nemajú ani základnú 3 mesačnú rezervu na sporiacich účtoch a to už teda o niečom hovorí..

zmrzlinka2021
15. nov 2025

@anonym_autor

Z kade máš že Slováci všetci sú chudobní?

anonym_085151
15. nov 2025

Záleží v akej sociálnej bubline žijes.Staci zájsť niekde ďalej od Ba menšie dediny, mesta.muz bol na služobnej ceste na východe a večer sa nemali kde najesť dosť veľké mesto, lebo všetko sa pozatvaralo, alebo zatvoria o 19.My bývame v Ba a chudobu nevidím tu je taký vozový park, že kolega z DE bol prekvapeny

anonym_b85b58
15. nov 2025

Mne sa na sk zije dobre,biedu teda rozhodne netrpime.Ale zapisujem si,co kde dam a od 7.11.z 5300eur uz poslo 2800eur aj s poplatkami tie su z toho 1600eur.A to este asi 2000eur cakame,ale taky je iba tento mesiac,buduci bude len 5500eur opet velky rozdiel.Od noveho roku minus 478eur,ale vyplaty pojdu hore takze uvidime o kolko.
Aj na sk pokial pracuju obaja sa da zarobit,slovaci sa naozaj nemaju zle este,este stale ma stat z coho brat.

anonym_ef2e4e
15. nov 2025
@anonym_085151

@anonym_autor nie, ale v TN sa ukazujú práve tie rodiny, ktoré majú hlboko do vrecka.Deti značkové oblečenie, drahé školské tašky, ak nezobrries deti k moru pomaly máš výčitky.Zije sa dobre, ale určite sú rodiny hlavne v hladových dolinách, ktoré si nemôžu veľa veci dovoliť.Polovica veci v nákupných kosikoch sú hlúposti a najme, keď vidím čo ľudia nakupujú v DM drogérii.Plne obchody veci a ľudia si chcú všetko dopriať.

@anonym_085151 hlboko do vrecka znamena mat malo penazi...

markusrasford
15. nov 2025
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

Z kade máš že Slováci všetci sú chudobní?

@zmrzlinka2021 urcite nie. Nie sú všetci chudobní. Údaje štatistického úradu udávajú ze cca 800 tisíc ľudí žije na hranici chudoby. Je to skoro 1/5 Slovenska

anonym_085151
15. nov 2025
@anonym_ef2e4e

@anonym_085151 hlboko do vrecka znamena mat malo penazi...

@anonym_ef2e4e veď píšem..takých ukazujú v TN čo nemajú.Pravda je, že máme široko ďaleko najdrahšie potraviny a bývanie.Vcera hovoril analytik, že prudko klesli wellness, ubytovacie kapacity, dovolenky na SK ľudia šetria

anonym_6e4ac5
15. nov 2025
@martinmmartin

Vidis plne lietadla na linkach o ktorych sa nikomu 10r dozadu ani nesnivalo?

@martinmmartin a keby len to. Stačí pozrieť vozový park na Slovensku. Taký ani v Rakusku a v iných ekonomicky zdatnejších krajinách nie je.

martinmmartin
15. nov 2025
@anonym_6e4ac5

@martinmmartin a keby len to. Stačí pozrieť vozový park na Slovensku. Taký ani v Rakusku a v iných ekonomicky zdatnejších krajinách nie je.

@anonym_6e4ac5 plus najlacnejsi benzin v historii (kolko casu priemerne pracujes na liter)

a0
15. nov 2025

Za mňa nie, mladí sú mega šikovní. To vidím v mojom okolí aj s nimi spolupracujem 🙂. A v podstate čo mám okruh mladých okolo seba, tak buď majú firmy alebo nadštandardné platy. Súčasne však sú tu aj rodiny, kde obaja rodičia zarábajú minimálku, pripadne muž slabý priemer a žena rodičák… ťažko paušalizovať. Určite je na to juh a východ Slovenska horšie ako západ a sever 🙂.

anonym_f60e0d
15. nov 2025
@anonym_9ca078

@anonym_autor tak čo sa týka nehnuteľností tak to len na Slovensku majú ludia vlastne bývanie pretože tie hypotéky sú dostupné. Ak by sme žili v iných krajinách tak sme radi že sme v najme pretože tam je to štandard. Muž pracuje v Rakúsku a ani jeden z jeho kolegov nebýva vo vlastnom a to sú už aj muži okolo 40 rokov.
Áno potraviny išli hore a sú niektoré veci drahšie ale myslím že stále to nie je take akobolo dakedy že rodičia šetrili na jednu dovolenku skoro rok. Dnes už vieš letieť za lacno a nemusíš vôbec platiť cestovnej kancelárii ale záleží to od preferencii. Pre mna dovolenka nie je že sa musím niekde ukazovať že som bola v Dubaji ale skôr oddych a je mi jedno či som v Bulharsku/ Chorvatsku alebo v nejakom luxuse oddýchnem si rovnako. Ľudia majú potrebu mat všetko, veľa rozhadzuju, nešetria a neinvestujú. Však minule aj vyššiel článok že ľudia nemajú ani základnú 3 mesačnú rezervu na sporiacich účtoch a to už teda o niečom hovorí..

@anonym_9ca078 to, že tu sa ľudia snažia mať svoju nehnuteľnosť, je aj preto. že v dôchodkovom veku nie sú schopní utiahnuť podnájom. V zahraničí sú nájomné byty, ale toe nezhltnú také percento z príjmu, ako tu. Veď si zober priemernú výšku dôchodku na Slovensku a cenu nájmu v byte a nezabudni, že drvivá väčšina dôchodcov platí za lieky a nie malé čiastky. Podľa nehnuteľností by som rozhodne neposudzovala ekonomickú situáciu obyvateľstva. Lebo sú ľudia, ktorým neostáva takmer nič, keď zaplatia hypo, energie, šetria na strave a sú ľudia, pre ktorých je hypo zandbateľná čiastka z príjmu, ale tých je podstatne menej

conta22
15. nov 2025

Ja to teda vnímam silno hlavne u rodiny na východe. Jedia menej kvalitne veci lebo sú drahé, nechodia na dovolenky, iba sedia a nadávajú na Slovensko….a to nie je len moja rodina ale aj rodiny mojich kamarátov. Proste majú základ a tak fungujú, musia sa uskromnit. Napr ja žijem v BA s manželom a tiež nie sme bohatí sme tak stredná vrstva ale vnímame že za rovnakú cenu si vieme nakúpiť čím ďalej tým menej a to kupujeme kvalitne potraviny…

maranco
15. nov 2025

Na slovensku žije v chudobe milión ľudí, najviac sú ohrozené rodiny s deťmi 20% domácností s deťmi žilo v chudobe.
https://slovak.statistics.sk/wps/portal/ext/pro...

2,6 milióna Slovákov má mesačný príjem do 700€
https://www.dnes24.sk/z-tohto-maju-vyzit-v-chud...

Najvyššia miera chudoby je už dlhodobo v Prešovskom kraji, kde jej čelil každý štvrtý obyvateľ kraja (28,0 %), čo bolo približne 224-tisíc osôb.
Vysoké podiely osôb ohrozených chudobou nad úrovňou 20 % boli tiež v Banskobystrickom a Košickom kraji.

really8
15. nov 2025
@anonym_e9651d

@anonym_e9651d jasne ze pozeram do kosikov. Ved podla toho vyberam do akej rady sa postavim

anonym_9ca078
15. nov 2025
@anonym_f60e0d

@anonym_9ca078 to, že tu sa ľudia snažia mať svoju nehnuteľnosť, je aj preto. že v dôchodkovom veku nie sú schopní utiahnuť podnájom. V zahraničí sú nájomné byty, ale toe nezhltnú také percento z príjmu, ako tu. Veď si zober priemernú výšku dôchodku na Slovensku a cenu nájmu v byte a nezabudni, že drvivá väčšina dôchodcov platí za lieky a nie malé čiastky. Podľa nehnuteľností by som rozhodne neposudzovala ekonomickú situáciu obyvateľstva. Lebo sú ľudia, ktorým neostáva takmer nič, keď zaplatia hypo, energie, šetria na strave a sú ľudia, pre ktorých je hypo zandbateľná čiastka z príjmu, ale tých je podstatne menej

@anonym_f60e0d bohužiaľ to tak nie je. U nás sú tie prenájmy stále prijateľné ak to porovnas s inými krajinami. (Neporovnávam s nórskom ale susednými krajinami). Jednoizbový byt vieš prenajať starší v BA za 500-600€ v Rakúsku taký byt je už niečo cez 1000€. A zas rakúsky dôchodok nie je 2000€. Priemerný rakúsky dôchodok je cca 1400€ takze ti tiež bohviečo neostane. Je ale pravda že Slováci chcú mat vlastne bývanie porovnaj to s ceskou republikou kde bežne dôchodcovia bývajú v prenájmoch a vlastne byty si tam nekupujú. Napríklad v Brne 2- izbový byt v novostavbe vyjde aj 300 000€ a na Slovensku ho vieš kúpiť približne za 200 000. Do roku 2022-2023 boli úrokové sadzby do 1% takze väčšina dostala zadarmo hypotéku doslova. Áno teraz sa pohybuje 3,5-4% ale stále lepšie ako v českej republike kde boli vždy tie úrokové sadzby okolo 5%.
Takze stále na Slovensku sa bavíme o tom že byvanie je dostupné a väčšina si ten byt kúpi a zadĺži sa. Bytov je stále veľa, niektoré rodiny majú 2-3 nehnuteľnosti. Slovenské banky u nás schvália hypotéku takmer každému komu ostane nejaké to životne minimum. V inych krajinach to nie je až tak ľahké a tu hypotéku nedostane každý. To iste je aj s kúpou automobilu. Na Slovensku bežne ľudia kúpia nové auto a splácajú ho dalších 10 rokov namiesto toho aby si kúpili to na čo majú ( staršie do 5000€). Proste Slováci sa viac zadlžujú ako iné krajiny.

anonym_55892f
15. nov 2025

lebo v tv vidis tych bohatsich, sle nevidis 70 percent chudoby

anonym_6f8002
15. nov 2025

@anonym_autor neriešim ľudí, riešim svoje ambície. Nestojím o zážitky ľudí, mne to nič do života nedá. Riešim si svoj život. Každý ma taký život, aký si ho sám spraví. Padá im strecha na hlavu, ale na dovolenku treba ist 🫣 čo tam po streche? Hlavne že sa pochvalis dovolenkou🫣 to je také sedliacke..🤷‍♀️ vôbec im nezávidím taký život.

Strana
z3