icon

Čo drží ľudí na Slovensku?

Včera o 21:42

Asi všetci vieme, že by sme v Rakúsku/Česku mali vyššie platy, vyššiu životnú úroveň, lepšie školstvo/zdravotníctvo.
Drží nás tu len lokalpatriotizmus alebo existuje nejaká nádej, že dobehneme Čechov/Poliakov?
Vopred ďakujem za diskusiu bez útokov.

Strana
z2
anonym_e3bf15
Včera o 21:44

Pohodlnosť, nechce sa im ísť za hranice, učiť sa jazyk, začínať od začiatku, makat 2x toľko čo už zabehnutí a mat pozíciu ekonomického migranta

anonym_a0f4f4
Včera o 21:46

@anonym_autor lenivosť, spokojnosť s nedostatkom, nevôľa, ale aj rodina, istota a zázemie.

anonym_6a1d5f
Včera o 21:46

snáď nemyslíš že v Čechách by nás zobrali všetkých.
myslím že veková kategoria 50+ a viac sa už do zahraničia len tak hrnúť nebude. To by už ozaj musel byť dôvod.

martinmmartin
Včera o 21:55

To iste co ludi drzi v zlych joboch alebo vztahoch - poznaju ich a vedia co pride vedia presne co cakat predvidat ako reagovat a vedia v tom plavat - nie su prekvapovany novinkami
zvyk je zelezna kosela. Zmena boli a maju strach ze co ked to bude este horsie a v tom plavat nebudu vediet.

anonym_f20b27
Včera o 21:58

Ja som tu s mojou pracou aj tym ako je ohodnotená spokojna, v Cechach by som vyrazne viac nezarobila, podla toho co viem od kamaratov z odboru. V Rakusku a dalej na zaoas aj hej, ale nie o tolko, aby mi stalo zato opustit rodinu a cele socialne zazemie, ktoré mám vybudovane tu. Pocas studia som bola v zahranici rok, bola to skvela skusenost, ale zistila som, ze to nie je pre mna. Chapem ludi, ktori sa odist rozhodli, ale som rada za kazdeho, ktory sa rozhodol zostat alebo este lepsie so skusenostami vratit s tym, ze prispieva k tomu, aby sme sa tu mali aj tu lespie.

anonym_b71d23
Včera o 22:00

Zázemie. Bývala som len v inom meste na SK mne veľmi chybalo moje mesto. Takže nikdy ma to nelákalo bývať niekde inde.

anonym_4607ca
Včera o 22:00

Prscujeme s manzelom pre medzinarodnu firmu, pokojne by sme mohli odist zit do zahranicia, jazyk ovladame, nemali by sme problem s pracou. ALE moje dieta tu ma starych rodicov a my tu mame rodicov a rodinu, ktora uz naozaj nepojde nikam. Takze ja osobne tu ostavam kvoli rodine.

anonym_252859
Včera o 22:02

@anonym_autor kde žiješ ty??

anonym_9185c8
Včera o 22:10

@anonym_autor na koho vlastne myslíš?
My s mužom vekovo 50+ ktorý museli byť povinne pioniermi, povinné sa učiť rusky a byť so sovietskym zvazom na vecne casy a nikdy linak?
Ak keby som vedela viac jazykov čo by nás u rakúšanov čakalo? Veď keby sme dom predali rakby to stačilo tak na miesto na parkovanie?
Koľko by sme tam dostali dôchodok o pár rokov? Dalo by sa podľa teba z toho vyziť? Pochybujem
Jedno dieťa máme už v zahraničí ani sa neplánuje vrátiť domov. Druhé odchádza na jeseň a tiež sa nechce vrátiť.
Kmotrovci majú všetky tri detí v zahraničí, susedovci tiež. Sesternice mám v UK, bratranca v Nemecku, ich matka v DSS, chodia k nej 2x ročne.
Posledný nech zhasne

autor
Včera o 22:21
@anonym_252859

@anonym_autor kde žiješ ty??

@anonym_252859
V Rakúsku, manžel podniká na Slovensku, plus zároveň pracuje z home Office pre strednú Európu a čiastočne ázijský elektrotechnický trh. Zaujíma ma to len preto, lebo to mám k rodičom autom asi hodinu a pol a mám okolo seba kopec schopných ľudí, ktorí by v zahraničí urobili závratnú kariéru. Len keď sa na to spýtam, berú to tak,.že rýpem. Lebo ja tam som a mám viac. (Pritom je to blbosť, lebo spätne to nebolo jednoduché, stálo ma to veľa síl, ale už teraz viem, že áno, vypracovala som si nejakú pozíciu a vďaka tomu pracujem len preto,.lebo ma to baví)

anonym_a2ee1f
Včera o 23:41

Vylezou dva červi – otec se synem – z hromady trusu.Syn se rozhlédne kolem sebe, uvidí krásnou zelenou louku, rozkvetlé květiny, ucítí vůni lesa a svítící slunce.Otočí se na tátu a ptá se: „Tati, je tam venku na té louce hezky?“„Je, synku, moc hezky.“„A tati, v jablíčku je to taky pěkné a sladké?“„Ano, synku, v jablíčku je to skvělé.“„Tati, a proč tedy my musíme žít tady v tom smradlavém hovně?“Otec se na něj vážně podívá a odpoví: „Protože to je naše vlast, synku!“

pr85
Dnes o 01:04

@anonym_autor Keďže väčšina dobrých miest je v hlavnom meste, tak by ti do úvahy pripadala Vieden. Lenže Viedeň už nie je európske mesto, čo sa týka demografie. Je to mix Turecka a arabských krajin. Nechcel by som vychovávať deti v meste, kde je 41% žiakov na základných školách moslimského vierovyznania. Šikanujú "neveriacich", t.j. katolíkov, pravoslávnych a ziakov bez vyznania. A tento problém sa bude vo Viedni len zhoršovať.

anonym_c27633
Dnes o 03:41

Mňa len to ze som sama s dvoma deťmi a nemám vstupný "kapitál" na nový život v zahraničí. Depozit za byt školské poplatky a celkovo sťahovanie sa a začiatky kde treba kadečo kúpiť. Moja sestra išla sama ale nemala ani len žehličku žehliacu dosku riad do kuchyne hrnce obliečky paplóny vankúše. Nič všetko musela kúpiť co najskôr lebo sú to veci co sa používajú. A kúpiť také periny s oblieckami hneď trojmo nie je tiež mala čiastka. A nech chýbajú ďalšie veci tak vyše 1000€ človek pusti len za domácnosť kde aj tak bude tráviť minimum času. Keď je človek sám je to jednoduché sam sa človek podeje dočasne hocikde ale deti potrebujú dôstojne zaobchádzanie. Keby mam šťastie na partnera ktorý by s nami išiel a zároveň by sme si budovali spoločný život tak áno 🩷 ale žiaľ viaceré sme bez muža = bez pomoci

citronove_koliesko
Dnes o 03:42

@anonym_autor ja neviem co inych, ale mne je tu dobre. Stahovala som sa pred 20r vramci SK z vychodu na zapad, kvoli lepsim pracovnym moznostiam a nelutujem. Ak by mi bolo.zle tak sa kludne prestahujem aj mimo SK.

mandzula
Dnes o 03:54

Nikdy, bez ohladu na vek alebo na politicku situaciu, som netuzila zit v zahranici. Tu sa proste citim doma a ten pocit je pre mna na nezaplatenie. Netuzim po ziadnej specialnej kariere, zivotnu uroven, ktora mi vyhovuje, vieme ako rodina dosiahnut aj tu. Napriek tomu, ze mame v rodine aj vazne choroby, nase zdravotnictvo ich uspesne zvlada. Co sa skolstva tyka, dcera studuje na skole, ktora ju bavi, cize ani toto ma nijako nekvari.

anonym_32bdae
Dnes o 04:16

Mnohych chudoba a deti, je to zacarovany kruh.

anonym_8f2e17
Dnes o 04:24

@anonym_autor lebo nechcem žiť niekde ako cudzinec 😁

anonym_8526f5
Dnes o 04:37

pohodlnost, mnohi ludia neovladaju ziadnu rec, staci im cicat Slovensky stat, ti sikovnejsi teraz sedia na AMS a cicaju taky rakusky stat 🙂 a mozno ich drzia podedene hnutelnosti a nehnutelnosti a rodina...Ale taky Rom co maka vo Viedni a ma 5 deti na Kopcianskej je teda ozaj riadne vysmiaty ;) , niekedy staci malo, vyjst z komfortnej zony, hlavne ludia co ziju pri hraniciach ...

anonym_dcb661
Dnes o 05:10

Ja sa mám v Bratislave (finančne) dobre. Mám tu veľmi dobre platenú robotu, aj keď je okolo nej veľa stresov a nie každý by to zvládol. Keď vidím štátnych zamestnancov, tak tí maju oproti mne uplnu pohodičku. Ale zase prd zarobia, ale majú veget a stabilitu. Keby som tu na SK mal však len nejako prežívať možno za nejakých smiešnych 1500 eur hrubého, tak idem z SK preč aj ja.

stvura
Dnes o 05:24

@anonym_autor co ma drzi? Minule sme o tom s manzelom debatili. Dom, byt, uver, decka na ZS a SS, pes, macka a rodicia ktorí su uz sedemdesiatnici. Ono ked nic nemas a nemas zavazky nie je problem sa zbalit a odist. Problem su uz taketo veci - statky

anonym_29cd6a
Dnes o 05:26

Čo drží ľudí na Slovensku? Nás konkrétne spokojnosť a hlavne bezpečnosť, ktorá už v mnohých metropolách Európy už nie je samozrejmosťou

katkaseiner
Dnes o 06:10

Ja ti poviem z mojej strany... zili sme v Dansku aj v UK. Zivot tam sme zili ale s tym, ze sme vedeli ze sa raz vratime...
Vracali sme sa kvoli rodine a priatelom a zial cele to nie je take ako sme si predstavovali. Kazdopadne sme si mysleli ze sa tu nieco uz konecne zmeni k lepsiemu a bude tu dobre. Vychovavame 2 deti, zatial obe na zakladnej skole. Do anglicky hovoriacej krajiny by sme sa vedeli presunut lebo vsetci sme na velmi dobrej urovni ale zacinat zas niekde je ta tazka vec...
Ano lutujem, ze sme sa vratili, mohli sme si zivot vybudovat radsej v zahranici. Ani tam sice nepadaju pecene holuby ale aspon deti by uz neboli pristahovalci.
Momentalne ma tu drzi len to ze celkom dobre zarabame, deti by aj isli aj neisli do zahranicia (kvoli rodine a kamaratom by to bolo velmi tazke pre nich). Ak sa deti pohnu do zahranicia, tak sa mozno premozeme aj my a pojdeme za nimi.

madeincssr
Dnes o 06:10

@anonym_autor celkova bezpecnost, rodinne.a priatelske vazby, postavenie domaceho, nie gastarbeitera; netravenie drvivej vacsiny casu pracou/karierou - volny cas je najvzacnejsia komodita; mnohych mozno aj blizkost/dosah peknej prirody. Pre kazdeho nie je hmotny blahobyt primarnou motivaciou.

anonym_87c8ff
Dnes o 06:14

som uz stara, mam tu nejake vazby a nemam take vzdelanie, aby som sa tam mala vyrazne lepsie. tu to poznam, orientujem sa v "systeme". ano, ak by mi lietal drony nad hlavou, tak nic z toho neriesim a utekam. ale som ako strom, ktory uz tu ma zapustene korene. dieta ale odislo v 16 a ma uplne inu startovaciu ciaru.

anonym_b5a76b
Dnes o 06:24
@anonym_a0f4f4

@anonym_autor lenivosť, spokojnosť s nedostatkom, nevôľa, ale aj rodina, istota a zázemie.

@anonym_a0f4f4 áno žijú na sk len lenivý

anonym_b5a76b
Dnes o 06:34
@anonym_a0f4f4

@anonym_a0f4f4 mali sme stretávku a teda môžem skonštatovať že mám šikovných spolužiakov ktorí sa uplatnili na sk a majú ozaj dobrú kvalitu života, keď porovnávali so spolužiakmi ktorí sú mimo sk tak ozaj nič netratili cestujú napr. oveľa viac, majú viac voľna, takže poznáš len čudných ľudí

anonym_26aaa2
Dnes o 06:34

@anonym_autor nie je všetko zlato čo sa blyští, čo ja viem napr. vo Francúzsku je platená materská len 1/2 roka a každú stredu majú všetky školy voľno, nie ako u nás, že si 3 roky doma alebo ako mnohé pracujú + ešte poberajú materskú

pseudomonas87
Dnes o 06:39

My sme žili v Nemecku 13 rokov, vrátili sme sa na Slovensko, keď si to rozmenim na drobné, neľutujeme. Nemecko sa mení, a už to nie je to čo bývalo možno v 90 rokoch a okolo roku 2000. Práca tak bola dobrá, aj ja aj muž sme mali dobre kariery, ale.....za tých 13 rokov sme si našli jeden pár skutočných kamarátov. Náš život sociálny bol veľmi slabý, veľmi nám chýbala rodina, rodinné väzby, a taký ten sociálny život. V piatok večer len tak vybehnút k našim na chatu , ísť s kamarátmi von, s krstňaťom na výlet, neexist. Každá dovolenka pomaly len na SVK, lebo chceš vidieť rodinu. Ďalej, čo sa týka škôlky, polovica detí nevedela po nemecky, učiteľky nulový zaujem niečo ich naučiť , deti sa len strážili a dovidenia. Otváracie hodiny o ničom. Od 7:30 do 15:00 a to som musela doniesť potvrdenie od primára, že ma potrebuje v nemocnici,aby sme vôbec miesto dostali. Aktuálne Naša škôlka na SVK je asi tak 100 x lepšia, lyžiarsky, plavecký, výlety do múzeí ,galérii za smiešny peniaz v porovnaní s DE. Tam sme za štátnu škôlky vyvalili 500 eur a svacinu som jej ja musela baliť. V škôlke keď chceš , spi, jedz, keď nechceš nespí, nejdz.....s týmto som sa nevedela zžit. Čo sa týka mojej práce, na SVK som spokojná, zarobím dobre, kolegovia dobrí. Samozrejme v niektorých veciach sú tu ľudia veľmi konzervatívny dlho trvajú zmeny, kým sa niečo presadí, ale celkovo sme tu ako rodina oveľa spokojnejší. Asi ten rozhodujúci moment bol, keď manžel oslavoval 40 ku a boli sme samy, on, ja , dcéra a rodina na whatsappe.

anonym_8ed5b3
Dnes o 06:39
@anonym_autor

@anonym_252859
V Rakúsku, manžel podniká na Slovensku, plus zároveň pracuje z home Office pre strednú Európu a čiastočne ázijský elektrotechnický trh. Zaujíma ma to len preto, lebo to mám k rodičom autom asi hodinu a pol a mám okolo seba kopec schopných ľudí, ktorí by v zahraničí urobili závratnú kariéru. Len keď sa na to spýtam, berú to tak,.že rýpem. Lebo ja tam som a mám viac. (Pritom je to blbosť, lebo spätne to nebolo jednoduché, stálo ma to veľa síl, ale už teraz viem, že áno, vypracovala som si nejakú pozíciu a vďaka tomu pracujem len preto,.lebo ma to baví)

@anonym_autor ked zijes v cudzine preco sa pytas Co NAS drzi na Slovensku? Vsak teba sa to uz netyka

thirstymonk
Dnes o 06:48

Možno zistenie, že ani v zahraničí netankuješ zadarmo, že nestačí otvoriť hubu, do ktorej ti z neba padne pečená klobása. Že za jeden poondiatý zub zaplatíš toľko čo na slovensku celá výplata.

Strana
z2