Čo je podľa vás morálne dno?
Čo je pre vás morálnu dno,
Dnes mi jeden človek (anonym )napísal,že tu často obhajujem morálne dno .Ja považujem za dno vraždy,tyranie (akékoľvek),znásilnenie
Vy ostatní ,čo to je ,veľa ľudí sa tu prezentuje ako lepší ľudia,morálne správne nadstaveni ,správne žijúci ,to znamená majú rodinu(lebo vsak rodina je zmysel života a nič iné nie je ),ja tebe môžem napísať ,že si sprostý,sprostá ale ty už mňa nie ,tak teda čo je dno
Podľa veľa ľudí tu,každý kto ma v manželstve milenca/milenku,kazdy chlap čo neplatí vyzivne, ako si zena predstavuje ,zena čo bola na potrate ,jooj chlap čo ma sex za peniaze ,ľudia čo mali v zadku vtáka ,to už by ani nemali mať práva ,zena čo ma minisuknu,tanga,je stetka a zaslúži si znásilnenie
Naozaj je toto podľa vás morálne dno
@rozculena poznám takých, mne osobne člen rodiny povedal, že som satan, lebo mám nemanželské dieťa a on ako pravý kresťan so mnou nič nechce mať spoločné. Taký pravý kresťan je, že má 4 deti s 3 rôznymi ženami. 2krát rozvedený a s poslednou sa oženil, keď deti už do škôlky chodili 🤣 ale on môže, lebo chodí každú nedeľu do kostola a na spoveď. A ja ani nie som pokrstená a mám nemanželské dieťa 😅
@anonym_5dd50f krestan, ktory sa neriadi podla krestanskych hodnot je ako vegetarian, ktory si pred tebou pravidelne vychutnava rezen. to je proste vysmech alebo teda sebaklam? take nieco.
@minenkaa nerozumiem preco máš potrebu riešiť čo je podľa mňa a hlavne pre mňa morálne dno a rozoberáš moju "minulosť". Jednoducho ja to takto mám a kvôli nikomu svoj názor nezmením.
@huxy v pohode je to pre podvadzajucich, ked sa ocitnu na tej strane ako podvadzany zrazu to je uz problem 😎
moralne dno je klamat vo svoj prospech, ale to je aj zbabelost a totalna priposratost, ked uz sa tu rozobera tema nevera, keby ten ta kto chce byt neverny povedal vies co chcem trtkat inde ok zariadi sa clovek, ale je moralne dno ak to bude tajit, ohrozovat druheho pohlavnymi chorobami, neuctou a nerespektom ak si dobrovolne vybral manzelstvo a lasku v nom, za mna klamstva su moralne dno, ked niekto chce byt klamany a nevadi mu to nech sa paci, ale klamat a mat z toho prospech je moralna zbabelost
Čo kto vníma alebo nevníma za morálne dno je naozaj veľmi subjektívne.
Ale ja tiež napr. tú spomínanú neveru vnímam ako "morálne dno". Ale ja osobne hlavne skrz to klamanie milovanej osoby, zradu, atď... Ak sa jedná o dohodnutý "otvorený vzťah", polyamoriu, trojku alebo pre mňa za mňa aj "päťku", proste čokoľvek čo nie je poza chrbát, tak pre mňa je to "ok, každého vec, pohoda". Ale akonáhle je to NEVERA a s tým spojená zrada tak pre mňa je to DNO 🤷♀️
Práve preto, že každý má iné svedomie. Čo je pre niekoho katastrofa, pre iného je každodenná pohoda. Sú tu ľudia, podľa ktorých pomlieť babätko na faširky vo vlastnom lone je "voľba" a sú ľudia, ktorí v tom vidia vraždu.
Sú ľudia, pre ktorých podvádzať manžela/ku je v pohode a sú ľudia, ktorým vadí aj keď ten druhý sa usmeje na opačné pohlavie.
Sú ľudia, pre ktorých je kvapka alkoholu problém a potom sú takí, čo sa denne zožerú jak dogy a je im to jedno.
Svedomie sa mení aj časom a vonkajšími vplyvmi, nie je to "vrodené", skôr vytrénované.
V tomto to pápeženci majú ľahšie - majú morálnu autoritu (Boha), ktorý je neomylný a neovlpyvňuje ho to, čo prežívame.
@thirstymonk Slabo studujes cirkevnych otcov, ty papezenec. Napriklad :
Podľa svätého Tomáša Akvinského vstupuje rozumná ľudská duša do plodu 40. deň po počatí u mužského zárodku a 90. deň po počatí u ženského zárodku.
Tri fázy vývoja duše Vegetatívna duša: Plod má najprv iba schopnosť rásť a prijímať živiny.Senzitívna duša: Neskôr zárodok získava živočíšnu dušu, teda schopnosť vnímať.Duchovná (rozumná) duša: Nakoniec Boh vtláča do tela ľudskú dušu. To sa deje až vtedy, keď je telo dostatočne biologicky vyvinuté.
Teda ziadne nemenne ucenie, az po roku 1869 sa preslo na sucasnu verziu o dusi od pocatia ...
Pre mna su moralne dno homosexualne pedofilni knazi a ich nadriadeni, ktori ich dlhe roky len prekladali na nove posobiska, kde si nasli dalsie obete.
Problém dnešnej doby, že sa posúvajú hranice morálky a súbežne sa posúvajú hranice slobody a vzniká tým konflikt s kt.ludia nevedia pracovať
Niekto je zástancom,ked nejde o ,, život,, nejde o nič
A niekto , keď nejde o život, práve preto nieje ospravedlnenie na posúvanie morálky
Som za to aby ľudia mali slobodu rozhodnúť sa,slobodu prejavu,tak ako s niečím súhlasia,tak aj nesúhlasia
Tak ako niečo schvaľujú,tak aj odsúdia
Len jednoducho musíme viac pracovať (podľa mňa)komunikacne a emočne aby sa našli zmierlivejsie cesty a hlavne aby sme to vôbec chceli
Nevera teda určite nie. Moje telo patrí predsa mne a nie partnerovi/manzelovi a môžem si s nim robiť čo chcem 🤷♀️😀
@minenkaa pre mňa je morálne dno Filip Sulík. Dnes som ho videla v Trenčíne na námestí s frajerkou a bol oblečený v tričku s veľkým nápisom na chrbte:
Môj syn bude je*ať vaše dcéry. 😨😨😨
Samozrejme bez hviezdičky.
To sme kam dospelí toto...na grcanie mi je z toho chlapca 🤢🤢
Ano to ja viem,každý mame hranice inde ,chcem vedieť hlavne čo znamená to morálne dno a prečo
@minenkaa Nerozumies, ze pre kazdeho moze byt moralne dno nieco uplne ine ? To sa neda zadefinovat ako matematicka rovnica ze 1+1=2.
@minenkaa pre mňa je morálne dno Filip Sulík. Dnes som ho videla v Trenčíne na námestí s frajerkou a bol oblečený v tričku s veľkým nápisom na chrbte:
Môj syn bude je*ať vaše dcéry. 😨😨😨
Samozrejme bez hviezdičky.
To sme kam dospelí toto...na grcanie mi je z toho chlapca 🤢🤢
@anonym_aa770d To ako vazne ? By som sa hanbila jak pes keby tricko s takymto ubohym primitivntm napisom nosili moje deti 🙉🙈
@rozculena Do kasičky som ešte nikdy žiadnych 5 eur nehodil. Desatora sa snažím držať. Nikto ale nie je dokonalý. Cirkev tvoria hriešny ľudia a majú potrebu sa spovedať. Spovedá sa aj pápež mimochodom. Tak neviem čo tu do mňa skáčeš? Urobil som ti niečo zlé alebo som ťa hádam urazil?
@bloger mne je jedno,kto to napísal,ja reagujem na farizejstvo veriacich
@rozculena poznám takých, mne osobne člen rodiny povedal, že som satan, lebo mám nemanželské dieťa a on ako pravý kresťan so mnou nič nechce mať spoločné. Taký pravý kresťan je, že má 4 deti s 3 rôznymi ženami. 2krát rozvedený a s poslednou sa oženil, keď deti už do škôlky chodili 🤣 ale on môže, lebo chodí každú nedeľu do kostola a na spoveď. A ja ani nie som pokrstená a mám nemanželské dieťa 😅
@anonym_5dd50f
Tak to je sila 🤣! Po smrti ho vyhlásia určite za svätého!
Ľahko sa človeku súdi situácia iných ľudí, dokým to nezazije na vlastnej koži. Dá sa predstaviť kvantum scenarov ci už nevera, zrada, klamstvo..... a predpokladať ja by som sa sa zachovala takto a toto by som urobila.... No v skutočnosti kým človek reálne nezažil takú situáciu, málokedy sa zachová tak ako si to predstavuje a taktiež si to ani nedokáže predstaviť, čím si daná osoba prechádza ...... Čiže áno morálne dno u každého človeka je iné, stačí aj napr. malé klamstvo od človeka, ktorému úplne doverujes.....
@bloger mne je jedno,kto to napísal,ja reagujem na farizejstvo veriacich
@rozculena Vôbec nie je farizejske spovedať sa. Skús si najskôr o tom niečo zistiť. Mimochodom spoved neznamená, že sa dá všetko zázračne do poriadku. Totiž škodu je potrebné nahradiť. Nestačí 5 eurovka do kasičky. Mrzí ma, že máš takýto nepriateľský postoj. Desatoro nepropagujem to bolo spropagované už dávno. Pekný večer.
Podľa svätého Tomáša Akvinského vstupuje rozumná ľudská duša do plodu 40. deň po počatí u mužského zárodku a 90. deň po počatí u ženského zárodku.
Tri fázy vývoja duše Vegetatívna duša: Plod má najprv iba schopnosť rásť a prijímať živiny.Senzitívna duša: Neskôr zárodok získava živočíšnu dušu, teda schopnosť vnímať.Duchovná (rozumná) duša: Nakoniec Boh vtláča do tela ľudskú dušu. To sa deje až vtedy, keď je telo dostatočne biologicky vyvinuté.
Teda ziadne nemenne ucenie, az po roku 1869 sa preslo na sucasnu verziu o dusi od pocatia ...
@patrike
Prosím ťa a ten Tomaš Slovinský toto vedel odkiaľ??
@anonym_955645 čítala si vôbec otázku?
@minenkaa tvoja otazja : "co je podla vas moralne dno ? " "naozaj je toto podla vas moralne dno " moja odpoved : podla kazdeho je moralne dno nieco ine
@zuzitko74 nie nevadí,ja mám rada,keď mi ľudia úkazu aj iný smer ,snažím sa to pochopiť ale zas na druhej strane viem,že ja veľa veci beriem,že keď človek dokáže aspoň chodiť ,tak sa nič nedeje a veľa veci nechapem, prečo to ľudí tak boli alebo trápi,či už v tom čo ľudia povedia alebo cítia bolesť a preto mám veľa blbých otázok
@minenkaa morálne dno je Fico.
@zuzitko74 nie nevadí,ja mám rada,keď mi ľudia úkazu aj iný smer ,snažím sa to pochopiť ale zas na druhej strane viem,že ja veľa veci beriem,že keď človek dokáže aspoň chodiť ,tak sa nič nedeje a veľa veci nechapem, prečo to ľudí tak boli alebo trápi,či už v tom čo ľudia povedia alebo cítia bolesť a preto mám veľa blbých otázok
@minenkaa vražda, týranie, znásilnenie je trestný čin. Tí ľudia, ktorí to robia su psychopati. A mali by skončiť v base, liečebni. Tu sa o morálke nedá hovoriť.
Morálne dno sú pre mňa chlapi/ženy, ktorí majú milenky/milencov, ženy, ktoré sa ponúkajú na nezáväzný sex chlapom, o ktorých vedia, že majú doma ženy, deti. Vliezť niekomu do postele, koho doma čaká žena a deti len preto, že ona chce len sex a nie vzťah je pre mňa morálne dno. Myslím, že je dosť slobodných ľudí, ktorým môže liezť do postele a ukojiť si potrebu
Nie, muž nieje majetok ženy. Ani žena majetok muža. Ale raz keď sa rozhodnem oženiť/vydať, tak idem do toho s tým, že už budem len s manželom/manželkou a nie, že ma partner bude celý život podvádzať lebo nieje môj majetok. Tak nech ostane slobodný/á a trt*á každý deň s inou/iným. Tangáče, miniskukne, výstrihy mi nevadia , samozrejme na dospelých ženách. 12 ročné dievčatá v podprsenke v škole s trčiacimi tangáčami už sú morálne dno. Do školy, práce, na kulturne podujatia sa treba obliecť vhodne. Vy tiež nechodite do prace v spodnom prádle.
@minenkaa naši rodiča nám vždy vraveli, aby sme žili tak, aby sa za nás nemuseli hanbit. Každý dospelý človek vie rozlíšiť dobre od zlého. Určite ako manželka si nebudem hľadať milenca. Ak by som si našla, tak u mňa by to už bolo to morálne dno.
No moralne dno ma každy inak nastavene- niekto viac, niekto menej. Ale nie je len o tyrani a vrazdach, znasilneni- ty si uviedla trestne ciny- jasne ze su moralnym dnom , ale spojila si to s protizakonnou cinnostou. Moralne dno myslene vseobecne su aj veci, ktore nemusia byt trestne, ale ludi znechucuju, nie su brane za spolocensku normu, ktora sa zvykne v krajinach lisit, ale casto je tam prienik. Napr. clovek co v kuse nadavky pouziva v kazdej 3 vete- jedneho som takeho poznal hrôza. Chlap/zena neustale podvadzajuci- nie ze mas milenku vztah sa rozpadne a zalozis druhy, nie je to ukazka cestnosti ale vztahy nemusia vyjst, je to prirodzene- myslim uplny suknickar co musi pretiahnut kazdu bez moralky. Aj rodicia co v kuse chlastaju/droguju a deti trpia a zoberu ich do decaku su moralne dno pre mna.
Táto debata by mala zmysel iba vtedy, ak by sme sa všetci narodili s rovnakým " softvérom " v tele a môžme začať moralizovat, kto uz vybehol z normy.
Su tu povahove črty, miera empatie, schopnosť prispôsobiť sa a veľa iného.
Mne vadí násilie na ženách, deťoch, zvieratách...za mna morálne dno a o zneužívaní deti, ani nevravím.
Niekto si v pohode také video kúpi a pozerá.
Nevera, rovnako ako vražda moze mat tiež rôzne dôvody....ak je človek neverný a zostane vo vzťahu ďalej, je to fuj. Ak by ten isty clovek opustil zenu s 2 malými deťmi, síce neverný nieje uz ale rovnako je to chrapun. No tak si potom vyber🙆♀️.
Ja osobne nemusím hlavne pokrytectvo a moralizovanie tam, kde sa to nikoho konkrétneho nedotýka. Ži a nechaj žiť.
Môžem mat kamarátku co je "morálne čistá" a moze ma podraziť , sklamať a kludne mozem mať kamošku čo je " crazy" a je to ta naj osôbka na svete.
@oskvarka nie je vôbec neberiem na ľahkú váhu psychické ochorenia ,myslím tak,že človek pokiaľ sa dokáže hybat a postarať sa o seba vlastne,vždy môže vstať a ist ďalej aby bolo dobre lebo postaviť sa a ist ďalej je to najdôležitejšie ,bolo mi tu veľa krát vytknúť,že nemám dieta ,na prvom mieste ale ja to napr beriem tak,že pokiaľ bude mne dobre ,to decko nemá somnou starosti a ja jemu môžem pomáhať
Ja to mám jednoducho tak ,že vždy pre kazdeho musí byt na prvom mieste ja sám a nerucat sa z toho ,že napr partner ide niekde inde a ,niekto iný že mi tak zničil zivot a považovať to za morálne dno ,bola to sprostosť ,ale je na mne čo bude ďalej
Keď ma ale niekto bude týrať niekoľko rokov tým zlomí moje vnútro a nedokážem sa o seba už starať a vtedy toto je zle a morálne dno ,vziať niekomu zivot a budúcnosť
A k tým otázkam ,vždy dávam jednoducho otázku ,fakt staci to len prečítať a nepredávať konšpirácie ,tu si strasne veľa ľudí domysla konšpirácie
@minenkaa no ja ako nesledujem kto čo píše takže ani neviem čo zvykneš ty písať .. nemyslela som že to berieš na ľahkú váhu ja som myslela to že práve tieto nemorálne ublíženia ktoré si často človek povie veď čo si z toho ten a ten robí veľa ľuďom práv wpsychicky ublížia a zlomia ich a je ťažké si to predstaviť keď to človek nežije práve alebo nezažil... Alebo len jednoducho je odolnejší...mne osobne tu na fóre tiež vaši najviac vybudovanie sa a hejt.. lebo to čo ostatný deklarujú sú len ich deklarované preferencie a tie sa od tých ozajstných môžu líšiť lebo na papieri môže byť každý taký ako si seba predstavuje. Nik nie je rovnaký takže sám nik nevie ako by reagoval v takej či onakej situácii pri takom životnom nastavení ako má ten druhý. Nik si tie druhého topánky obuť nemôže. Takze už je tu len tá možnosť že budem sa to snažiť nejak pochopiť rešpektovať a so všetkým rešpektom skúsim poradiť alebo pomôcť s vlastnej skúsenosti. No ale to sa tu často nedeje a to je smutné keď si človek vezme že mamičkovské fórum a deti sa učia a formujú hlavne príkladom.
@minenkaa vražda je už zločin
@anonym_c3ba8b áno je a zároveň je to konanie človeka ktorý mal nejaké motivácie (na základe chemických procesov v mozgu tak ako každý) ..žiaľ chorého-nie neurotipickeho mozgu ktorý nie je teda spôsobili žiť voľné medzi ľuďmi to je všetko. A je to naozaj zlý čin. Nemorálny a nesprávny. Len tým možno chceme povedať že toto je už jedno jednoznačne. Že to má tak každý (alebo 99 percent ľudí.) takže ohľadom toho nik nebude polemizovať ani sa sporiť. Ale žiaľ svet nie je taký čiernobiely vo všetkých konaniach. A sú dokonca kultúru kde niektoré veci sú ok a v inej by ich považovali za absolútne no go. Napríklad chodiť odhalený po uliciach, na plážach, v kostole ?
@patrike Ja cirkevných otcov neštudujem a študoval som len okrajovo. Patristika ma až tak nezaujíma, ja sa špecializujem na apologézu a exegézu.
Snaď ti ale nemusím písať, že to čo povedal, alebo napísal Tomáš Akvinský nie je Ex catedra, lebo tomáš akvisnký dokonca ani nebol pápež, takže nie je chránený od omylov. To je úplne normálne a vyskytuje sa to často.

@anonym_ca19e4 ano a pom naozajstne vraždy,znásilnenia a tyranie ,je potom čo
To sú tak neporovnateľne veci
@minenkaa ja si myslim, ze moralka a s tym suvisiace moralne dno je jedna vec a psychopaticke a sadisticke chovanie je trocha cosi ine.
Za moralne dno povazujem napriklad to, ze nemoralny clovek umyslne podvedie, okradne, ublizi a pod. znevyhodneneho cloveka (napr. chudobneho, postihnuteho, trpiaceho a pod.).