Deti nie sú zlé. Sú presne také isté ako kedysi.
Často počúvam, že dnešné deti sú „iné“, horšie alebo drzejšie. Pravda je však taká, že deti sú v jadre presne také isté, aké boli kedysi. Majú rovnakú potrebu lásky, prijatia a bezpečia.
Rozdiel nie je v nich, ale v tlaku, ktorému musia čeliť. Žijú vo svete, kde sa na ne kladú obrovské nároky, no zároveň sa im nedostáva pochopenia. Namiesto pomocnej ruky im dospelí často hádžu pod nohy kamene v podobe kritiky, nepochopenia a hnevu.
Stali sme sa spoločnosťou, ktorá deti vytesňuje. Mnohí dospelí ich vnímajú ako prekážku, ako niečo, čo treba „zlomiť“ a vyformovať silou. Prevláda krutý mýtus, že sú zlé a že jediný spôsob, ako z nich niečo „vychovať“, je úder.
A čo je na tom najtragickejšie? Tie deti to vedia. Cítia tú nenávisť, cítia ten chlad a vidia tie zdvihnuté ruky. Cítia, že svet, do ktorého prišli, ich vníma ako nepriateľov, ktorých treba poraziť.
Dieťa si nezaslúži bojovať o svoju dôstojnosť so systémom a dospelými, ktorí ho majú chrániť.
@123profil321 áno, to mi je jasné, sama vidím, že starší 11-rocnt syn už z toho vyrástol a takéto maniere trucivania už nemá. Mladší občas ešte áno. Ale rodičia aj tak nechápu, zecz toho vyrastú, oni tvrdia, že my sme takí neboli, aby sme si dovolili odpapulovat starkym. Ani v tom veku
@lienka175 tak, ono záleží aj na tom, ako starí rodičia zareagujú. Ak tak, že kúpia nový bicykel, dieťa bude vyskakovať, lebo vie, že môže. Ok ho napomenú... tak uvidí hranice...
@anonym_05ecab prosim ta, coho su schopne ucitelky sa nestacim cudovat, moje dieta mi referuje co vsetko vypustia z ust, tolko ponizenia, pasivno agresivnych poznamok alebo otvorenej sikany voci jednotlivcom. V skole sa deti naucia ze ich nazory a pocity nikoho nezaujimaju su udupavane a pripravena na oracovny trh kde treba drzat hubu a makat. A nezabudni napisat ze nech si deti vzdelavame doma 😒
@anonym_533983 taký človek by profesiu učiteľa vykonávať nemal
@matej223 máš 32 rokov, ty ako vieš aké boli deti pred 20-30 rokmi? To by vedeli zhodnotiť hádam tvoji rodičia, ale nie ty.
A áno, predstav si, deti boli vtedy iné ako tie dnešné.hovor si co chceš, len hlavne nemudruj o niečom, o com nič nevieš.
@anonym_533983 taký človek by profesiu učiteľa vykonávať nemal
@123profil321 suhlasim
@matej223 deti sú v prvom rade nevyvhovane. Nie zle.
@anonym_c56449 presne tak ja sa s tym stretavam denne u mojej neterky absolutne ziadna ucta k starsim ludom krici na nich, len tak kopne babku dedka a este rodicia ju ospravedlnuju ze ona sa zle vyspala 😳😳 a kec im to prerasta cez hlavu tak ju udru s cim ja nesuhlasim a ani nesuhladim s ich vyvhovou ale kazde dieta je vizitka rodica bohuzial.

Deti sú rovnaké, len možnosti a výchova sa zmenili. Deto vždy skúšali a budú skúšať hranice.