icon

Následky fyzického trestania dieťaťa na jeho psychiku

matej223
16. máj 2026

Pre dieťa je rodič celým vesmírom.
Keď ho rodič udrie, dieťaťu sa rozbije celý jeho vesmír.
Nastáva moment absolútneho chaosu.
Kto ma má milovať mi ubližuje.

Táto bolesť nie je fyzická.
Fyzická bolesť pominie, modrina zmizne,
ale emočná trhlina tá ostáva.
Aby si zachovalo obraz milujúceho rodiča a nezrútil sa mu opäť celý jeho vesmír, urobí to najtragickejšie rozhodnutie svojho života.

Povie si: „Som zlé dieťa“ „ja som si to zaslúžilo“ .
V tej sekunde v ňom niečo zomrie.
Je to smrť jeho sebahodnoty a prirodzeného pocitu, že ma právo na bezpečie.

Snaží sa zlepiť svoj vesmír tak pevne, aby sa už nikdy znovu nerozsypal. Začne v sebe budovať mechanizmus neustáleho pozoru – „kráča po špičkách“, skenuje nálady, tóny hlasu a ticho v dome.

Vytvorí si presvedčenie, že ak bude dostatočne „dobré“, tiché alebo neviditeľné, udrží hnev rodiča na uzde. Toto úsilie je jeho zúfalým pokusom o bezpečie. Snaží sa kontrolovať nekontrolovateľné tým, že potláča samé seba.

Každá forma fyzického útoku od rodiča ničí vesmír dieťaťa. Pre dieťa nie je najviac zraňujúca sila úderu, ale fakt, že ruka, ktorá ho má chrániť a milovať, mu spôsobuje bolesť.

Strana
z3
barka1
16. máj 2026

Nie, po jednom udere sa "vesmír" naozaj "nerozbije".

anonym_fe6788
16. máj 2026

a ty si psycholog?!

anonym_5d85a4
16. máj 2026

Ohýbaj ma mamko,pokým som ja Janko.Keď ja budem Janom, neohneš ma mamo.Deti mám síce veĺké a nie som zástanca fyz.trestov.Ale keď prekročili hranice, boli si vedomé,že môže letieť jedna vzduchom chladená.Situácia možno 2x za rok.Ale to sa ešte len začne prejavovať, kde tá moderná a rešpektujúca nevýchova bude mať následky. Keď vidím,čoho sú dnešné deti schopné a chovanie mnohých výrastkov-skôr by som sa bála,aby nedostali bitku rodičia od nich.

matej223
autor
16. máj 2026
@anonym_5d85a4

Ohýbaj ma mamko,pokým som ja Janko.Keď ja budem Janom, neohneš ma mamo.Deti mám síce veĺké a nie som zástanca fyz.trestov.Ale keď prekročili hranice, boli si vedomé,že môže letieť jedna vzduchom chladená.Situácia možno 2x za rok.Ale to sa ešte len začne prejavovať, kde tá moderná a rešpektujúca nevýchova bude mať následky. Keď vidím,čoho sú dnešné deti schopné a chovanie mnohých výrastkov-skôr by som sa bála,aby nedostali bitku rodičia od nich.

@anonym_5d85a4 Za zatvorenými dverami sa stále bijú deti. Je to horšie ako kedysi. Navonok sa všetci tvária, že nebijú a milujú. To, že sú deti agresívne je výsledkom faktu, že ich za zatvorenými dverami mlátia a emocionálne ich prehliadajú. Nie toho, že majú volnosť. Stači aj fakt, že ak niekto povie pravdu ako napríklad ja, alebo výjde tisíce článkov o štatistikách bitia detí, tak sa ozve milión idiotov, ktorý facky ajtak obhajujú. Miesto toho, aby sa skutočne zamysleli. Viac ako 1780 detí bolo bitých za zatvorenými dverami v Čechách roku 2025.

anonym_5d85a4
Autor odpoveď zmazal
anonym_5d85a4
16. máj 2026
@matej223

@anonym_5d85a4 Za zatvorenými dverami sa stále bijú deti. Je to horšie ako kedysi. Navonok sa všetci tvária, že nebijú a milujú. To, že sú deti agresívne je výsledkom faktu, že ich za zatvorenými dverami mlátia a emocionálne ich prehliadajú. Nie toho, že majú volnosť. Stači aj fakt, že ak niekto povie pravdu ako napríklad ja, alebo výjde tisíce článkov o štatistikách bitia detí, tak sa ozve milión idiotov, ktorý facky ajtak obhajujú. Miesto toho, aby sa skutočne zamysleli. Viac ako 1780 detí bolo bitých za zatvorenými dverami v Čechách roku 2025.

@matej223 Pokojne ma nazvi idiotom. Mlátenie detí nepodporujem, ale je rozdiel medzi capnutím po zadku a v puberte výchovnou fackou a tým,čo opisujes ty. Nemám na to rovnaký názor ako ty.Ale ak len jedného rodiča tvoj príspevok odnaučí od týrania a fyz.násilia,tak to určite nejaký zmysel má.

matej223
autor
16. máj 2026
@anonym_5d85a4

@matej223 Pokojne ma nazvi idiotom. Mlátenie detí nepodporujem, ale je rozdiel medzi capnutím po zadku a v puberte výchovnou fackou a tým,čo opisujes ty. Nemám na to rovnaký názor ako ty.Ale ak len jedného rodiča tvoj príspevok odnaučí od týrania a fyz.násilia,tak to určite nejaký zmysel má.

@anonym_5d85a4 Nie je v tom rozdiel. Ja som si prežil násilie v rodine a viem, čo spôsobí jedna facka. Presne som to napísal, ale očividne ste sa nad tým ani nezamysleli. Dieťa si povie, že si to zaslúžilo, lebo ak by priznalo, že mu rodič ubližuje neprávom, zrútil by sa mu celý jeho vesmír. Dieťa je na svojom rodičovi existenčne závislé. Verí tomu celý život, že si to zaslúžilo a v dospelosti to berie, že je v pohode udrieť dieťa.. presne tak ako vy

anonym_5d85a4
16. máj 2026
@matej223

@anonym_5d85a4 Nie je v tom rozdiel. Ja som si prežil násilie v rodine a viem, čo spôsobí jedna facka. Presne som to napísal, ale očividne ste sa nad tým ani nezamysleli. Dieťa si povie, že si to zaslúžilo, lebo ak by priznalo, že mu rodič ubližuje neprávom, zrútil by sa mu celý jeho vesmír. Dieťa je na svojom rodičovi existenčne závislé. Verí tomu celý život, že si to zaslúžilo a v dospelosti to berie, že je v pohode udrieť dieťa.. presne tak ako vy

@matej223 Áno, vidím v tom rozdiel.Pretože som tiez raz za čas schytala a nebola som doma otĺkaná a mlátená a viem,že boli deti,ktoré sa veĺmi rodičov báli. Môj názor nezmeníš,prepáč.Ale ak sa ti uĺaví, môžeš ma znova otitulovať.Pekný deň ti prajem .

anonym_dc5883
16. máj 2026

@matej223 pred par dnami si založil takúto istú tému. Nechces ísť radšej na vyšetrenie?

matej223
autor
16. máj 2026
@anonym_5d85a4

@matej223 Áno, vidím v tom rozdiel.Pretože som tiez raz za čas schytala a nebola som doma otĺkaná a mlátená a viem,že boli deti,ktoré sa veĺmi rodičov báli. Môj názor nezmeníš,prepáč.Ale ak sa ti uĺaví, môžeš ma znova otitulovať.Pekný deň ti prajem .

@anonym_5d85a4 Lebo váš mozog tu bolesť vytesnil. Nie je ľahké si priznať, že vaši rodičia pri výchove zlyhali. Ja narozdiel od vás viem, čo je transgeneračný prenos traumy. Prajem pekný deň.

wolf_
16. máj 2026

Verím, že jedného dňa bude menšina tá čo obhajuje bitie/capnutie/nazvitesitoakochcete 🙂 Len to chce ešte čas...

ullala
16. máj 2026
@anonym_dc5883

@matej223 pred par dnami si založil takúto istú tému. Nechces ísť radšej na vyšetrenie?

Na vysetrenie by mali ist rodicia, ktori biju svoje deti. Kedze nevedia problemy riesit inak ako nasilim a ucia to aj svoje deti.
@anonym_dc5883

anonym_da2be2
16. máj 2026
@matej223

@anonym_5d85a4 Lebo váš mozog tu bolesť vytesnil. Nie je ľahké si priznať, že vaši rodičia pri výchove zlyhali. Ja narozdiel od vás viem, čo je transgeneračný prenos traumy. Prajem pekný deň.

@matej223 nepísal si to mne ale dovolím si zareagovať. Dostala som ako dieťa výchovnú, neschvaľujem to ale rozhodne nie som traumatizované dieťa, ktoré vytesnilo strašnú bolesť a jeho rodičia pri výchove zlyhali. Vieš, ja si myslím, že je zlyhaním sa tváriť nadradene myslieť si, že poznáš psychiku každého jedinca, pritom každý reaguje trochu inak. Ako si dovolíš hneď onálepkovať ľudí a ich rodičov? Nehraj sa na psychológa. Psychológ si nedovolí z jedného komentáru onálepkovať človeka. Mám skvelých rodičov, doma sme mali dobré prostredie a nezlyhali vo výchove tým, že mi dali po riti. Moji rodičia si vedeli a vedia priznať chybu, veľa sme spolu komunikovali, mohla som byť vždy sama sebou. To že teba jedna facka traumatizovala a musel si chodiť po špičkách neznamená, že to tak má každý. Super riešenie to nebolo, neschvaľujem bitku, ale skutočne ma iritujú mudrlanti ako si ty, ktorí si myslia že tá istá logika sa aplikuje na každú osobu. Nebavíme sa tu o dlhodobom týraní ale o jednej po riti. Keď sa rád zamýšlaš, tak sa zamysli aj nad sebou, či podaktorým ľuďom nekrivdíš.

andrejka1974
16. máj 2026

@matej223 vieš čo občas je lepšia tá facka ako hodinové vysvetľovanie prečo si to spravil a podobne otázky odpovede a hucanie do hlavy , že to si nemal spraviť je to podľa mňa oveľa horšie na psychiku ako tá facka , ktorá zaberie hneď a nikdy bezanechala žiadnu traumu

ullala
16. máj 2026
@anonym_da2be2

@matej223 nepísal si to mne ale dovolím si zareagovať. Dostala som ako dieťa výchovnú, neschvaľujem to ale rozhodne nie som traumatizované dieťa, ktoré vytesnilo strašnú bolesť a jeho rodičia pri výchove zlyhali. Vieš, ja si myslím, že je zlyhaním sa tváriť nadradene myslieť si, že poznáš psychiku každého jedinca, pritom každý reaguje trochu inak. Ako si dovolíš hneď onálepkovať ľudí a ich rodičov? Nehraj sa na psychológa. Psychológ si nedovolí z jedného komentáru onálepkovať človeka. Mám skvelých rodičov, doma sme mali dobré prostredie a nezlyhali vo výchove tým, že mi dali po riti. Moji rodičia si vedeli a vedia priznať chybu, veľa sme spolu komunikovali, mohla som byť vždy sama sebou. To že teba jedna facka traumatizovala a musel si chodiť po špičkách neznamená, že to tak má každý. Super riešenie to nebolo, neschvaľujem bitku, ale skutočne ma iritujú mudrlanti ako si ty, ktorí si myslia že tá istá logika sa aplikuje na každú osobu. Nebavíme sa tu o dlhodobom týraní ale o jednej po riti. Keď sa rád zamýšlaš, tak sa zamysli aj nad sebou, či podaktorým ľuďom nekrivdíš.

@anonym_da2be2 ani psycholog ti neodobri bitie deti. A vacsinou to nie je jedna po riti, ale tie decka dostavaju po riti za kazdu blbost. A teda aj po riti sa da dat poriadne.

anonym_5d85a4
16. máj 2026

Hej a nemalo by to končiť iba pri výchove detí. Aj tí, čo niekedy novinami capli svojho psa sú presne a úplne bez rozdielu rovnakí , ako tí,čo dokopú svojho psa ,že ledva chodí a takt ho týrajú pravidelne .Nie je v tom žiadny rozdiel. Určite aj ten psík,čo za hovno na koberci dostal po riti je z toho rovnako traumatizovaný.🥲

anonym_da2be2
16. máj 2026
@ullala

@anonym_da2be2 ani psycholog ti neodobri bitie deti. A vacsinou to nie je jedna po riti, ale tie decka dostavaju po riti za kazdu blbost. A teda aj po riti sa da dat poriadne.

@ullala niekde som napísala, že psychológ odobrí bitie detí? Ja píšem o jednom a ty o inom.

matej223
autor
16. máj 2026
@anonym_da2be2

@anonym_da2be2 Nemá zmysel tu niečo písať, keď ľudia len vytesnujú. Skúsťe sa vžiť do svojho malého ja alebo sa mu pozrite do očí a spýtajte sa ho, ako sa cítilo, keď dostalo po riťi. Ako dospelá si ľahko poviete, že to bolo v pohode, keď váš mozog tu detskú bolesť vytesnil. Ale keď ste boli malá, nebolo to pre vás v pohode. Ako malá ste si radšej povedali, že ste si to zaslúžili. A verite tomu celý život. To je tá trauma. Biť deti je zlé, je jedno, či to je capnutie po riťi, facka alebo mlátenie. Na duši dieťaťa to zanecháva rovnaké jazvy. Ale škoda.. vytesnili ste to.

anonym_da2be2
16. máj 2026
@matej223

@anonym_da2be2 Nemá zmysel tu niečo písať, keď ľudia len vytesnujú. Skúsťe sa vžiť do svojho malého ja alebo sa mu pozrite do očí a spýtajte sa ho, ako sa cítilo, keď dostalo po riťi. Ako dospelá si ľahko poviete, že to bolo v pohode, keď váš mozog tu detskú bolesť vytesnil. Ale keď ste boli malá, nebolo to pre vás v pohode. Ako malá ste si radšej povedali, že ste si to zaslúžili. A verite tomu celý život. To je tá trauma. Biť deti je zlé, je jedno, či to je capnutie po riťi, facka alebo mlátenie. Na duši dieťaťa to zanecháva rovnaké jazvy. Ale škoda.. vytesnili ste to.

@matej223 ja nie som taká stará ako si možno myslíš. Dobre si na tie veci pamätám. A áno, necítila som sa po tom super. Ale nazývať že rodičia úplne zlyhali vo výchove a ja som traumatizovaná a svoje traumy vytesnávam je moc. Nepoznáš ma ale hneď súdiš. Ja ti tvoje pocity neberiem. Ty neber moje. S rodičmi sa otvorene o veciach rozprávame, preberáme veci z detstva. Rozhodne vo výchove nezlyhali, lebo majú dôležitú vec pri ktorej mám pocit, že sa môžeš od nich učiť. Berú totiž moje pocity vážne, pýtajú sa, chápu, že tú istú vec prežíva každý inak. To že je pre nich niečo ol neznamená, že je to ok pre mňa. S rodičmi sme sa na túto tému bavili, tak netvrď ako vytesnujem. Ty odmietaš prijať iný pohľad, odmietaš že veci na iného človeka môžu pôsobiť inak ako na teba. Bitku nechvaľujem. A neschvaľujem tvoje škatuľkovanie iných ľudí. To nie je voči nám jednoducho fér. Moralizuješ jedna radosť ale sebareflexia ti chýba. Ver že ľudia čo si vedia priznať chybu sú omnoho lepšími ľuďmi ako niekto, kto trepne na koníka pár načítaných psychologických viet z netu.

oceanahory
16. máj 2026

Rovnako hrozne je aj presviedcat inych o tom, ze maju traumu, len si ju vytesnuju 😅...akoze mna naozaj mrzi, ze ty mas problem so svojim dusevnym zdravim, ale preco mas potrebu presviedcat kazdeho o tom, ze vsetcia co dostali v detstve vychovnu su traumatizovani len si to neuvedomuju? Kazda ludska mysel funguje inak, su silnejsie, slabsie, sentimentalnejsie....a rozne ine povahy, nefungujeme vsetcia rovnako. 🤷 Tvoje pocity a prezivanie naozaj nie je jedine mozne na svete...

matej223
autor
16. máj 2026
@anonym_da2be2

@matej223 ja nie som taká stará ako si možno myslíš. Dobre si na tie veci pamätám. A áno, necítila som sa po tom super. Ale nazývať že rodičia úplne zlyhali vo výchove a ja som traumatizovaná a svoje traumy vytesnávam je moc. Nepoznáš ma ale hneď súdiš. Ja ti tvoje pocity neberiem. Ty neber moje. S rodičmi sa otvorene o veciach rozprávame, preberáme veci z detstva. Rozhodne vo výchove nezlyhali, lebo majú dôležitú vec pri ktorej mám pocit, že sa môžeš od nich učiť. Berú totiž moje pocity vážne, pýtajú sa, chápu, že tú istú vec prežíva každý inak. To že je pre nich niečo ol neznamená, že je to ok pre mňa. S rodičmi sme sa na túto tému bavili, tak netvrď ako vytesnujem. Ty odmietaš prijať iný pohľad, odmietaš že veci na iného človeka môžu pôsobiť inak ako na teba. Bitku nechvaľujem. A neschvaľujem tvoje škatuľkovanie iných ľudí. To nie je voči nám jednoducho fér. Moralizuješ jedna radosť ale sebareflexia ti chýba. Ver že ľudia čo si vedia priznať chybu sú omnoho lepšími ľuďmi ako niekto, kto trepne na koníka pár načítaných psychologických viet z netu.

@anonym_da2be2 To, že si ospravedlňujete vlastné bitky je trauma. Každý, kto bol v detstve akokoľvek fyzicky udretý má v dospelosti traumu. Mnohí, bez toho, aby si to uvedomovali. Ja vás seriem, lebo nemá to tu absolútny zmysel. No tak smelo do toho.. udrite svoje dieťa nech sa tento zasratý kolotoč stále opakuje

anonym_c7c50f
16. máj 2026
@anonym_fe6788

a ty si psycholog?!

@anonym_fe6788 Ovláda prácu s A.I.;)

matej223
autor
16. máj 2026
@anonym_c7c50f

@anonym_fe6788 Ovláda prácu s A.I.;)

@anonym_c7c50f To nie je AI. Ale ako myslíš.

matej223
autor
16. máj 2026
@barka1

@barka1 Rozbije.

anonym_da2be2
16. máj 2026
@matej223

@anonym_da2be2 To, že si ospravedlňujete vlastné bitky je trauma. Každý, kto bol v detstve akokoľvek fyzicky udretý má v dospelosti traumu. Mnohí, bez toho, aby si to uvedomovali. Ja vás seriem, lebo nemá to tu absolútny zmysel. No tak smelo do toho.. udrite svoje dieťa nech sa tento zasratý kolotoč stále opakuje

@matej223 kde som ospravedlnila vlastnú bitku? Ty aj čítaš, či si len napísal príspevok, ktorý si dával pár dní dokopy a koniec? Napísať “ja vás seriem” pomerne ukazuje čo si za človeka… Kde píšem že udieram svoje dieťa preboha? Čítanie s porozumením na tak nízkej úrovni že až žasnem. Prečo píšeš takéto príspevky keď nemáš kapacitu normálne slušne a k veci odpovedať?

matej223
autor
16. máj 2026
@barka1

@barka1 človek, ktorý ma má milovať mi ubližuje. Mama mi ubližuje. Prečo ma udrela?

anonym_fe6788
16. máj 2026
@matej223

@matej223 ja traumu nemam, viem za co som dostala...

anonym_c7c50f
16. máj 2026
@matej223

@barka1 človek, ktorý ma má milovať mi ubližuje. Mama mi ubližuje. Prečo ma udrela?

@matej223 Neubližuje. Trestá. Asi som urobila niečo zlé. Nabudúce to nespravím. Asi sa to nemá. Mama ma aj tak ľúbi, aj ja ju.....

anonym_020f7e
16. máj 2026

@matej223 ja mam traumu z kriku a pamätám si doteraz napríklad aj to ako mi raz rodičia nekúpili jednu hračku akú som chcela a veľmi ma to vtedy bolelo.
Nedehonestujem čo si písal, len ti chcem povedať, že nie je jedna trauma, nie je jeden problém. Dieťa môže mať traumu z rôznych veci. Aj jednoduché zákazy sú v skutočnosti úder na psychiku, ktoré spôsobujú traumy, ale sú tolerované, lebo ich nazývame výchovou. Traumu ma človek aj z ľudí okolo neho, ja mám napríklad doteraz z 2 učiteľov.
Aby si pochopil čo ti vravím, ľudská psychika má traumy a bude mať traumy, lebo každá výchova je trauma, ide skôr o to kde je hranica, lebo život v konečnom dôsledku traumu vždy spôsobi.

huxy
16. máj 2026

Ja ani neviem či sa z tohto smiať alebo ťa ľutovať. Píšeš o traume, rozbití vesmíru a čo ja viem čo ešte.
Ja som ako dieťa dostala, keď som ozaj spravila zle. Na žiadnu "po riti" okrem jednej si nespomeniem (a aj to len preto, že mi utkvelo to, čo som spravila a nie samotné po riti). Takže aká trauma? S rodičmi mám dobrý vzťah, viem že sa na nich môžem spoľahnúť. Myslím, že zo mňa vychovali dobrého človeka. A ak dieťa vedome spraví zle, aj po predošlom upozornení, tak nejaký trest je na mieste. Nebavíme sa tu o mlátení či týraní. Ale ty asi máš takú skúsenosť, lebo z príspevkov cítiť tvoju frustráciu, a tú tvoju "traumu". Po riti je iné ako bitky a nikdy ma nepresvedčíš o inom.

Strana
z3