Deti sú tiež ľudia, škola je toxická
Zaujimaju ma vase nazory a postoje k stranke detijsoutakylidi ktoru vedie Zdenka Sip Stankova
Jej vyjadrenia a v poslednej dobe jej príspevky mi prídu neskutocne vyhrotene, ako napriklad v jednom článku:
"Školské prostredie je toxické, či už psychicky, emocionálne, alebo fyzicky. Ak sa to dá, je lepšie zostať doma, kde má dieťa väčší priestor na rozvoj. Moje dieťa si mohlo vybrať," takisto samozrejme aj škôlky su hotova katastrofa podla nej.
Naposledy šikanovala mamičky ktoré umývajú deťom zuby aj napriek bojkotu a niektoré tam pisali ze by si vybrali radsej kaz svojho dietata nez pokazený vztah s nim, lebo teda tak sa na stranke detijsoutakylidi vyjadrovali ze tym sa nici dovera v rodica a vznikaju traumy.
Preto ma zaujima ako to vnimate na modrom koniku, toto jej posobenie, ci to je na vas tiez extrem alebo sa stotoznujete s jej nazormi🤔🤦🏻♀️ nemate uz dost týchto stranok ktore vas, ako mamy len davaju dole, ze pomaly vsetko co robite je zle?
@anonym_b079f9 jasne, nechat vyplakat male babatka su rady dost odveci samozrejme, to suhlasim, ale natlak podla mna nerobia, to uz skor ta sektarska mamila🫨 ale vacsina jej prispevkov su naozaj brutalne od nej v poslednej dobe a ja sa len cudujem preco ma tolko followerov, preto ma zaujimalo ci aj tu na MK ma tolko fanusikov 😃
@anonym_autor v čom konkrétne ti príde sektarska aj mamila?
Pre väčšinu detí je škola prispešná a zvládnuteľná. Pre niektoré deti je klasická škola niečo čo nezvládnu, alebo zvládnu veľmi ťažko s veľkou úzkosťou. A veľa krát sú to práve deti s dvojitou výnimočnosťou, mimoriadne nadané. Môžme ich zlomiť , oni sa budú naďalej maskovať a pôjdu so zaťatými zubami. Až do dňa, kedy ich už do tej školy nedostane nič a musia byt aj rok doma na antidepresívach. Naozaj to nepochopí človek, ktorý má štandardné dieťa. To len na margo tých komentárov, ktoré riešia, že do kedy budeme deti ofukovať a vodiť za ruku. Za mňa, čím viac podpory v detskom veku, tým vyrovnanejší dospelý.
@anonym_6ac794 áno s tým súhlasím, že sú deti a deti a že každé je iné a pre rôzne deti nemusí byť vhodné vsetko, ale nesúhlasím s tym, že snažiť sa dieťa chrániť od školy a nepohodlia dieťaťu pomôže. Lebo dieťa musí fungovať vo svete a svet je kruté miesto. Áno treba sa snažiť s ním pracovať a učiť ho žiť so svojimi problémami, ale vyhýbať sa problémom nenaučí dieťa rast, naučí ho utekať. To máš ako keď si ty urobíš vodičak. Áno bojíš sa a vyhýbaš sa tomu, ale ak chceš šoférovať musíš sa prinútiť a naučiť sa a musíš cvičiť. Ideš pomaly, ale naučíš sa. Zvykneš si. To aj dieťa.
@anonym_autor v čom konkrétne ti príde sektarska aj mamila?
@anonym_d256fd v tom ze zastavaju nazor ze len kojenie je jedina najlepsia moznost krmit svoje dieta, neexistuje ina moznost, ziadne flasky, vsetko je zle, cumel je zle, daj cievku a prikladaj, idealne neodsavaj, nepolavuj, nedavaj UM, a najvacsia bombaje ze kazdaaa zena moze kojit a ked nekoji tak sa vlastne malo snazi,je leniva. Mam par kamaratie vratane mna ktorych toto oz zdeptalo svojimi clankami a debatami atd. Niektore kamaratky nedali prikrm aj ked im dieta revalo od hladu a nepriberalo,lebo sak kazda zena moze kojit a bodka. Cez toto vlak proste podla nich nejde. Cerstvym mamickam by som tuto stranku uplne zakazala lebo je dost extremna podla mna
@anonym_autor v mnohých veciach má pravdu, aj keď sa to zle počúva a pokiaľ to bude aj naša generácia rodičov popierať, napriek tomu, že nás to utvrdzuje v chybách, ktoré sme doteraz na našich deťoch dopustili a vykonali, tak budeme vychovávať rovnako zranenú generáciu ako je tá naša.
@anonym_7cdbf8 ty si zranená? Čo sa ti pritrafilo??
Musím uznať, ze škola je toxicka a ťažká na psychiku. Ale môžu za to rodicia aky sú a ako vychovávajú svoje deti. Je tam veľké zlo,zakernost, málo empatie, ohováranie medzi deťmi, štvanie jedného proti druhému...
Dieťa si nemusí umyť zuby, lebo ONO nechce? S touto spoločnosťou je to už teraz veľmi zlé. Ale keď vyrastú dnešné deti v dospelé osoby, ktoré budú mať fungovať v bežnom živote, tak to len bude katastrofa. To bude táto spoločnosť úplne v riti (a nemyslím tým stav jej chrupu, i keď ani ten nebude Bohvie čo pri prístupe pani Zdenky 😂 )
Inak v našej bytovke by sa tiež dal robiť sociálny experiment. Sme novostavba, veľa mladých rodín. Keď sme sa nasťahovali väčšina detí boli bábatká. Tu sú mamičky, teda rodičia, ktorí tiež vychovávajú štýlom "nech si robia čo chcú". Teraz deti dorástli, sú to škôlkari a začína sa to prejavovať. A teda v novostavbe máme papierové steny a je tu riadne počuť ako rodičia po tých deťoch hučia. Ale tie deti si robia naďalej len to na čo boli zvyknuté - čo chcú. Rozdiel je asi v tom, že rodičom to tak trošku prerastá cez hlavu.
@anonym_7d7443 vidíš ja mám deti, ktorým nedovolím všetko a aj tak si niekedy robia co chcú. A toto je inak veľmi vtipné. Vychovávavam zle pre rodičov čo sú pokojní, lebo ja nie som a aj pokričím, vychovávam zle pre ľudí, ktorí pokojní nie sú, lebo im podľa nich všetko dovolím, vychovávavam zle, lebo ich neobliekam správne, vychovávam zle, lebo moje deti sú divé, vychovávam zle, lebo neviem čo ešte. Toto je presne to, že hodnotíme podľa toho čo sami nevidíme. Čo ty vieš aj tí rodičia sa možno veľmi snažia, ale ty to nevidíš, vidíš veci len zvonku.
@anonym_6ac794 áno s tým súhlasím, že sú deti a deti a že každé je iné a pre rôzne deti nemusí byť vhodné vsetko, ale nesúhlasím s tym, že snažiť sa dieťa chrániť od školy a nepohodlia dieťaťu pomôže. Lebo dieťa musí fungovať vo svete a svet je kruté miesto. Áno treba sa snažiť s ním pracovať a učiť ho žiť so svojimi problémami, ale vyhýbať sa problémom nenaučí dieťa rast, naučí ho utekať. To máš ako keď si ty urobíš vodičak. Áno bojíš sa a vyhýbaš sa tomu, ale ak chceš šoférovať musíš sa prinútiť a naučiť sa a musíš cvičiť. Ideš pomaly, ale naučíš sa. Zvykneš si. To aj dieťa.
@777januska777 prepáč ale nesúhlasím. niektoré dieťa si nezvykne. dieťa sa zlomí. také dieťa vám je schopné spáchať samovraždu vo veku 11 rokov. také dieťa vám od veku 7-8 rokov hovorí, že ono na tomto svete nechce žiť, že nevie ako. dajte to dieťa na domáce vzdelávanie a ono začne prekvitať. prečo by sme nemohli vytvoriť dieťaťu prostredie, v ktorom prekvitá a napĺna svoj potenciál? prečo potrebujeme aby boli všetci rovnakí, tlačíme na výkon, tlačíme na všetky tie nezmyselnosti z dôvodu - aj my sme to tak mali, alebo svet je zlý. a keď dieťa dozreje, samo pôjde do sveta. naučí sa v ňom fungovať rešpektujúc sam seba, svoje hranice. naučené ako pracovať s úzkosťou, strachmi a obavami. také dieťa potom (ideálne) v dospelosti nevyhorí, lebo pozná svoje limity. Ale my robíme dnes z mnohých detí budúcich psychiatrických pacientov, v zmysle depresií, úzkosti, vyhorenia.
@anonym_7d7443 vidíš ja mám deti, ktorým nedovolím všetko a aj tak si niekedy robia co chcú. A toto je inak veľmi vtipné. Vychovávavam zle pre rodičov čo sú pokojní, lebo ja nie som a aj pokričím, vychovávam zle pre ľudí, ktorí pokojní nie sú, lebo im podľa nich všetko dovolím, vychovávavam zle, lebo ich neobliekam správne, vychovávam zle, lebo moje deti sú divé, vychovávam zle, lebo neviem čo ešte. Toto je presne to, že hodnotíme podľa toho čo sami nevidíme. Čo ty vieš aj tí rodičia sa možno veľmi snažia, ale ty to nevidíš, vidíš veci len zvonku.
@777januska777 presne si to popisala,kazdy ma na vychovu iny pohlad a ja napriklad nesúdim,ani to ak niekto neumyje zuby svojmu dietatu, ok proste,mozno to nechce alebo nevie nasilu robit, beriem to, ja verim ze kazdy robi najlepsie ako vie. Ale co mi extremne vadi ze tieto nazory propaguje niekto kto ma tolko followerov a ludia sa tym inspiruju🤦🏻♀️ preco nie je ten jej príspevok o umyvani zubov postaveny na konkretnych tipoch pre rodicov ako umyvat zuby inak ale postavila ho prave takto? Ze ak umyvas nasilu je to absolutne cele zle,vsetko je v haji,pokazila si vsetko co sa dalo🤷🏻♀️
@anonym_autor ten nazor ohladom toho domskolactva hlasaju rodicia a teda zvacsa zeny,ktore maju vztah k vyucbe deti,dajme tomu pracovali predtym s detmi,su ucitelky,byvale ucitelky atd. Ja si napr seba neviem predstavit,ze si nastudujem ucebne osnovy prveho stupna a budem vymyslat na to kreativne sposoby a blabla. Ja som stastna,ze dcera chodi do skolky kde na to maju vystudovanych odbornikov,ktori presne vedia ako naviest deti k pozadovanemu vysledku - kreslenie,basnicky,pesnicky,tanec,grafomotorika...Jasne aj doma robime kadejake aktivity,hrame sa a kadeco cvicime,ale tu je moja hranica zvladania vyucovat maleho cloviecika. Skratka to globalne nejde,aby sme to vsetci takto robili. Vacsi zmysel mi dava vychovavat dieta,aby vyjadrili vlastny nazor,vedelo sa zastat sameho seba a komunikovat problemy.
@denithestrange1993 ale domskolactvo nie je o tom studovat si icebne osnovy....doma sa u i inak ako v skole....kto nevie co je domoskola, tak ma presne taketo mylne predstavy...apropo, minimalne 1.stupen dokaze skoro kazdy rodic naucit svoje dieta... to su predsa zaklady....a ja nemam vystudovane absolutne nic, len 8 rocne gymnazium a deti ucim sama....su velmi šikovne....vsade ich chvalia, ze maju rozumne odpovede, ze sa vedia pekne správať voci druhym a co sa tyka skoly, starsi syn ma zatial same jednotky a to sme cele 3 roky doma...je tretiak....mladsi syn je predskolak a uz sa uci citat, vie vymenovat abecedu a pocita druhacke priklady, scitanie aj odcitanie do sto spamäti spolu so svojim starsim bratom a malinká 3 ročná sa s nimi uci slovensku a aj anglicku a abecedu.... Vsetko o nastaveni...viem ze si to kazdy rodic nemoze dovolit, ale to neznamena, ze domskolactvo je zle....naopak...ucime sa viac veci potrebnych v realnom zivote nez uci škola....takže skor skola je bublina, z ktorej mnohi ked vyjdu, nevedia co ďalej a tak chodia na dalsiu hocijaku skolu, len aby nejaku mali....cest vynimkam....
@denithestrange1993 ale domskolactvo nie je o tom studovat si icebne osnovy....doma sa u i inak ako v skole....kto nevie co je domoskola, tak ma presne taketo mylne predstavy...apropo, minimalne 1.stupen dokaze skoro kazdy rodic naucit svoje dieta... to su predsa zaklady....a ja nemam vystudovane absolutne nic, len 8 rocne gymnazium a deti ucim sama....su velmi šikovne....vsade ich chvalia, ze maju rozumne odpovede, ze sa vedia pekne správať voci druhym a co sa tyka skoly, starsi syn ma zatial same jednotky a to sme cele 3 roky doma...je tretiak....mladsi syn je predskolak a uz sa uci citat, vie vymenovat abecedu a pocita druhacke priklady, scitanie aj odcitanie do sto spamäti spolu so svojim starsim bratom a malinká 3 ročná sa s nimi uci slovensku a aj anglicku a abecedu.... Vsetko o nastaveni...viem ze si to kazdy rodic nemoze dovolit, ale to neznamena, ze domskolactvo je zle....naopak...ucime sa viac veci potrebnych v realnom zivote nez uci škola....takže skor skola je bublina, z ktorej mnohi ked vyjdu, nevedia co ďalej a tak chodia na dalsiu hocijaku skolu, len aby nejaku mali....cest vynimkam....
@maduke takze na domskolactvo netreba ziadne pripravy? Zobudis sa a ides pozerat na luku na hmyz? Netreba ti na to ziadne pripravy? Ziadne osnovy? Ani na matematiku?
@777januska777 prepáč ale nesúhlasím. niektoré dieťa si nezvykne. dieťa sa zlomí. také dieťa vám je schopné spáchať samovraždu vo veku 11 rokov. také dieťa vám od veku 7-8 rokov hovorí, že ono na tomto svete nechce žiť, že nevie ako. dajte to dieťa na domáce vzdelávanie a ono začne prekvitať. prečo by sme nemohli vytvoriť dieťaťu prostredie, v ktorom prekvitá a napĺna svoj potenciál? prečo potrebujeme aby boli všetci rovnakí, tlačíme na výkon, tlačíme na všetky tie nezmyselnosti z dôvodu - aj my sme to tak mali, alebo svet je zlý. a keď dieťa dozreje, samo pôjde do sveta. naučí sa v ňom fungovať rešpektujúc sam seba, svoje hranice. naučené ako pracovať s úzkosťou, strachmi a obavami. také dieťa potom (ideálne) v dospelosti nevyhorí, lebo pozná svoje limity. Ale my robíme dnes z mnohých detí budúcich psychiatrických pacientov, v zmysle depresií, úzkosti, vyhorenia.
@anonym_6ac794 áno súhlasím, že ta situácia sa môže stať. Ale myslím, že to je vtedy tým prostredím v škole. Ja by som skôr hľadala zmenu školy, menší kolektív, menej detí, iné vzdelávanie. Nepopieram, že domáce vzdelávanie nemôže byť cesta, ale myslím si, že v dospelosti je to práveže ťažšie pre také dieťa. Lebo ten svet sa okolo neho nezmení, pôjde ďalej a nebude sa nikomu prispôsobovať. A v určitom bode chce každý z nás zapadnúť, každý hľadá to svoje miesto, puberta je o tom, že hľadáme potvrdenie zvonka a nie zo známeho prostredia a ak ho nenájde môže sa uzavrieť ešte viac. Keďže problém zapadnúť nezmizne.
S touto možnosťou preto treba neskôr počítať. Ak dieťa nikdy nebude fungovať vo svete, co bude robiť? Ja sama som nikdy nezapadala, som svojský človek a viem, že svet na mňa čakat nebude, nájdem si v ňom tú svoju cestu a naučím sa vychádzať aj s inými alebo sa zavriem?
Presne také individuá ako táto pani Zdenka, či ako sa volá, vychovávajú generáciu nepoužiteľných, precitlivených genderovo neidentifikovaných jedincov, ktorí celú spoločnosť pošlú raketovým tempom do p*dele... Dávať deťom priestor a podporu, to je jedna vec (a myslím si, že úplne prirodzená a každý rodič, ktorý nemá hlavu zarazenú v zadku, to robí aj bez "školenia"), ale pestovať kult dieťaťa, ako to predvádza práve ona a jej podobné, to je totálne choré.
@maduke a kedy chodíš do prace? Ako to mas s financiami? Lebo nemyslím si, že je podľa niekoho najlepšie a najľahšie dať dieťa do škôlky/skoly, ale je to aj o tých možnostiach?
@anonym_d256fd ano je to o moznostiach..tak doteraz som bola strieda o na materskej a na rodicovskej....dalej sa uvidi...nejaky prijem byt musi, tak hľadám moznosti ako pokračovať dalej bez skoly ☺️ ale ked uz by moje deti museli ist do skoly, lebo ina moznost nebude, tak pojdu do malotriedky, kde je v triede 10 deti, a su to spojene dva rocniky, co je podla mna uplne super a ucitel sa stiha venovat vsetkym ziakom, tobia ovela viac aktivit ako vo velkych skolach...takze je to podla mna mensie zlo 😁
@anonym_6ac794 áno súhlasím, že ta situácia sa môže stať. Ale myslím, že to je vtedy tým prostredím v škole. Ja by som skôr hľadala zmenu školy, menší kolektív, menej detí, iné vzdelávanie. Nepopieram, že domáce vzdelávanie nemôže byť cesta, ale myslím si, že v dospelosti je to práveže ťažšie pre také dieťa. Lebo ten svet sa okolo neho nezmení, pôjde ďalej a nebude sa nikomu prispôsobovať. A v určitom bode chce každý z nás zapadnúť, každý hľadá to svoje miesto, puberta je o tom, že hľadáme potvrdenie zvonka a nie zo známeho prostredia a ak ho nenájde môže sa uzavrieť ešte viac. Keďže problém zapadnúť nezmizne.
S touto možnosťou preto treba neskôr počítať. Ak dieťa nikdy nebude fungovať vo svete, co bude robiť? Ja sama som nikdy nezapadala, som svojský človek a viem, že svet na mňa čakat nebude, nájdem si v ňom tú svoju cestu a naučím sa vychádzať aj s inými alebo sa zavriem?
@777januska777 uplne si toto super napisala
@777januska777 presne to ze musis...ale co ked nemusis?? V com je skola realna? Ze pripravuje pre system poslusne ovecky, ktore budu bez pouzivania vlastneho mozgu slepo nasledovat svojho vodcu?? Kolko naucenych veci zo skoly realne v zivote pouzivate?? Kolko veci si zo skoly pamatate? Mnoho ludi nevie ani vyvrane slova, neovlada pravopis a ani netusi co je trojclenka ci ako sa vypocita velkost uhla alebo co je kolmica?? A to sa predsa uci v skole, tak ako je to mozne? A realne, naco je beznemu cloveku ovladat chemické zluceniny napriklad? Aj tak si vacsina ludi necita zlozenie ani liekov a ani potravin, kde to byva napisane.... Tak ha co nam je skola? Na co sa uci o celom svete, kolko ma USA štátov a pidobne, ked sa neuci ako sa postarat o rodinu, ako vychovat deti ci ako správne narabat s financiami?? To uzitocne sa v skole neuci...len plno zbytocnych informacii, ktore k beznemu zivotu beznemu cloveku nie su vobec potrebne....
Aj táto tu je trošku dosť mimo 🫣🤣
@anonym_5ba7de to co je toto 🤣
Tak moje dieta nebolo nikdy take nesikovne aby si oblieklo aj tricko, aj nohavice aj topanky naopak. Za toto uz vazne patri pochvala. To je tiez talent 🤣
@777januska777 presne to ze musis...ale co ked nemusis?? V com je skola realna? Ze pripravuje pre system poslusne ovecky, ktore budu bez pouzivania vlastneho mozgu slepo nasledovat svojho vodcu?? Kolko naucenych veci zo skoly realne v zivote pouzivate?? Kolko veci si zo skoly pamatate? Mnoho ludi nevie ani vyvrane slova, neovlada pravopis a ani netusi co je trojclenka ci ako sa vypocita velkost uhla alebo co je kolmica?? A to sa predsa uci v skole, tak ako je to mozne? A realne, naco je beznemu cloveku ovladat chemické zluceniny napriklad? Aj tak si vacsina ludi necita zlozenie ani liekov a ani potravin, kde to byva napisane.... Tak ha co nam je skola? Na co sa uci o celom svete, kolko ma USA štátov a pidobne, ked sa neuci ako sa postarat o rodinu, ako vychovat deti ci ako správne narabat s financiami?? To uzitocne sa v skole neuci...len plno zbytocnych informacii, ktore k beznemu zivotu beznemu cloveku nie su vobec potrebne....
@maduke vies co ja si napr nemyslim ze skola vychovava poslusne ovecky, samozrejme skolstvo ma vela,velmi vela medzier a veci ktore by potrebovali zmenu. To ze si niekto nepamata trojčlenku alebo ju v zivote nepouziva neznamena ze mu to do zivota nieco nedalo, podla mna to uci logickemu mysleniu a súvislostí ako aj ine veci nie konkretne trojclenka. Samozrejme ucenie sa nejakych pouciek o rovniciach alebo podobne bludy su odveci a sama som to neznasala, milovala som predmety kde som hladala suvislosti a logiku takze podla mna ani tie chemicke zluceniny podla mna na skolach nie su uplne odveci. A ano samozrejme sa zase dostavame k tomu najzasadnejsiemu, kazde dieta je ine. Niekto nema "logicke" myslenie radsej sa nauci cely dejepis v pouckach naspamat. Je tazke bagatelizovat a odsudit skolstvo ako take, zase povedzme si tak ako to je, skolstvo funguje roky a nemyslim si ze by vsetci boli nevzdelane ovce co vsetko zabudli, ale ano najdu sa aj taki samozrejme co ledva dokoncili zakladnu skolu a prospelo by im skor domskolactvo. Ucenie doma alebo v malych skupinach je tiez super ale takisto ma medzery,rovnako ako skolstvo.
Za mna by som aj tak uplne najviac vypichla kolektiv v skole, ja na skolu spominam velmi dobre vdaka super spoluziakom s ktorymi mam vztahy aj doteraz a toto im domskolactvo bezpodmienecne berie. Samozrejme ano,kamosov si najde aj inde,nejdem to hrotit,len to je moj pohlad na tento "benefit" skolstva
@maduke mna len hneva ako ty stale pises o domskolactve akoby si pre deti robila ciac ako my.
Uvedom si ze to ze moje deti chodia do skoly neznamena ze nechodime na vylety, do prirody, ze sa nerozpravame o veciach ktore ich zaujimaju, ze sa nemozu rozvyjat v tom co ich zaujima.
Nielen domskolacke deti travia cas s rodicom. 😎
@anonym_d256fd v tom ze zastavaju nazor ze len kojenie je jedina najlepsia moznost krmit svoje dieta, neexistuje ina moznost, ziadne flasky, vsetko je zle, cumel je zle, daj cievku a prikladaj, idealne neodsavaj, nepolavuj, nedavaj UM, a najvacsia bombaje ze kazdaaa zena moze kojit a ked nekoji tak sa vlastne malo snazi,je leniva. Mam par kamaratie vratane mna ktorych toto oz zdeptalo svojimi clankami a debatami atd. Niektore kamaratky nedali prikrm aj ked im dieta revalo od hladu a nepriberalo,lebo sak kazda zena moze kojit a bodka. Cez toto vlak proste podla nich nejde. Cerstvym mamickam by som tuto stranku uplne zakazala lebo je dost extremna podla mna
@anonym_autor no....to je skor o trpezlivosti....niekomu kojenie ode hned, niekomu to chvilu trva...ale je jasne ako facka, ze ked dietatu date UM, tak vydrzi dlhsie napapkane a tym padom sa nepyta kojit a tym padom sa nemoze tvorit mlieko, ked nie je dopyt...to ma logiku ci nie?? Ja som mala UM pripravene, lebo som sa bala, co ak budem mať malo mlieka atd..deptalo ma okolie... Prikladala som syna stale, hoci aj kazduch 30 minut...bolo to náročné obdobie, zaspaval na ceciku a ked som sa pohla, uz bol hore a znova len kojenim sa ukludnil a zaspal... Partner robil prvy pokrok skoro vsetko... varil, pral aj upratoval....aj ki pomahal s prebalovanim ci uspavanim ked som uz nevladala... Citila som sa ako dojna jraja, napojena vacsinou dna na malu pijavicu 😂 ale sme sa po 2 dnom krasne rozkojili...potom prisiel rastovy spurt a znova obavy ked maly stale plakal a kazdu chvíľku pytal cu kat, ze dam UM a bude pokoj...nedala som, zvladli sme to bez UM a syn do 4 rokov nemal ziadne choroby, iba raz mal asi 2 dni kasel, inak ziadne teploty, ziadne sopliky...kojila som ho 2 a pol roka....druheho tiez vyse 2 roky a tretiu takisto...nehovorim, su pripady kedy to ozaj nejde, ale treba na to klud a pohodu, ziadny stres, lebo so stresom to nepojde, stres blokuje tvorbu mlieka...ja som ani neodsavala a ani ziadne klobuciky som nepouzivala, hoci dom mala vpadnute bradavky a v nemocnici mi to odporúčali....nebolo treba..treba dat sancu prirode a ist jej naproti.... Treba skusat, lebo mnoho mamiciek povie ze skusali 2 tyzdne a nic...no niekedy to trosku trva, ale hovorim, musi byt pohoda, ziaden stres....a vela trpezlivosti, venovat ten cas ozaj tomu dietatu a nie ze musim navarit, musim upratat, musim ísť von... Vsetko ma svoj cas, ale babo by aspon pokial je tak malinke malo byt prioritou, takze kludne kojit aj kazdych 15 minut ak je treba....ono sa to zlepsi a bude dobre...fakt to chce strasne pevne nervy 😉 vela mamiciek asi otravuje venovat sa cely den bábätku...tak na co chceli dieta?? Na toto nikoho skola nepripravi....to je zivot....
@maduke škola je reálna v tom, že máš rôzne deti, že máš rôzne systémy. Pozri ja osobne nepopieram, že veci v škole sú všetky správne a učiť sa všetko čo vskole je dôležité. Ja sama sa snažím doma učiť sa deťmi po škole inak, ale nepopieram možnosti aké im dá škola. Uvedomujem si dôležitosť učenia sa aj nepotrebných veci. Napríklad učiť sa básničku, blbosti však? Ale v realite to neznamená, že si tu básničku máš pamätať do smrti, znamená to to, že si trénuješ pamäť a pre uciteľky je to najlepšie a najľahšie urobiť na tej básničke. A každé takéto vzdelávanie má dosah na iné veci a nie na tie konkrétne aké my teraz vidíme.
A to nepopieram, že učenie aj v škole sa nedá zlepšiť.
A chemické prvky no to je podľa mňa ďalší problém v učení. Že neučime zažitkom, ale chápem, že v škole sa to realizuje tažsie. Podľa mňa je toto veľmi komplexná téma a ťažko individuálna.
@777januska777 a urcite ste chodila do skoly vdak? To ze je niekto domskolak predsa beznamena ze sa v svete strati...kolki su strateni a chodili normalne do sjoly 🤦♀️
@anonym_autor inak mamile sa venoval aj zlty slon na IG
@maduke vies co ja si napr nemyslim ze skola vychovava poslusne ovecky, samozrejme skolstvo ma vela,velmi vela medzier a veci ktore by potrebovali zmenu. To ze si niekto nepamata trojčlenku alebo ju v zivote nepouziva neznamena ze mu to do zivota nieco nedalo, podla mna to uci logickemu mysleniu a súvislostí ako aj ine veci nie konkretne trojclenka. Samozrejme ucenie sa nejakych pouciek o rovniciach alebo podobne bludy su odveci a sama som to neznasala, milovala som predmety kde som hladala suvislosti a logiku takze podla mna ani tie chemicke zluceniny podla mna na skolach nie su uplne odveci. A ano samozrejme sa zase dostavame k tomu najzasadnejsiemu, kazde dieta je ine. Niekto nema "logicke" myslenie radsej sa nauci cely dejepis v pouckach naspamat. Je tazke bagatelizovat a odsudit skolstvo ako take, zase povedzme si tak ako to je, skolstvo funguje roky a nemyslim si ze by vsetci boli nevzdelane ovce co vsetko zabudli, ale ano najdu sa aj taki samozrejme co ledva dokoncili zakladnu skolu a prospelo by im skor domskolactvo. Ucenie doma alebo v malych skupinach je tiez super ale takisto ma medzery,rovnako ako skolstvo.
Za mna by som aj tak uplne najviac vypichla kolektiv v skole, ja na skolu spominam velmi dobre vdaka super spoluziakom s ktorymi mam vztahy aj doteraz a toto im domskolactvo bezpodmienecne berie. Samozrejme ano,kamosov si najde aj inde,nejdem to hrotit,len to je moj pohlad na tento "benefit" skolstva
@anonym_autor ja som cbodila do skoly kvoli profesorom, ktori ma ucili, ktorych hodiny ma bavili...so spoluziakmi sme si moc nesadli..mala som 2 naj kamosky ale tie boli len podla nalady naj a ked nebola nalada, nebavili sme sa...no...najlepsie sa asi buduje kolktiv na strednej...to uz sa deti spravaju inak nez na základke a mnohi si zo zakaldky ani spoluziakov nepamataju 😆 vacsine utkvie v hlave kolektiv zo strednej....takze urcite by som len kvoli kolektivu nesla do skoly.... Ale ano, su skoly a skoly...su domskolaci a domskolaci..kazdemu sedi nieco ine...no aj tak si myslim ze domskolactvo je praktickejsie pre realny zivot....
@maduke mna len hneva ako ty stale pises o domskolactve akoby si pre deti robila ciac ako my.
Uvedom si ze to ze moje deti chodia do skoly neznamena ze nechodime na vylety, do prirody, ze sa nerozpravame o veciach ktore ich zaujimaju, ze sa nemozu rozvyjat v tom co ich zaujima.
Nielen domskolacke deti travia cas s rodicom. 😎
@inaemre to netvrdim, ale domskolacke rodiny travia spolu ovela viac casu....a maju ovela vacsiu slobodu a volnost...samozrejme ze aj ja robim chyby ale chybami sa clovek uci...
@anonym_00d617 ved to je ok..... Som vdacna lebo to uz chapem....nehovorim ze je vporiadku udriet svoje dieta...nie je v poriadku udriet kohokolvek....a pracujem so sebou....nie su bite, ale obcas mi fakt ruka uleti...obcas to proste nezvladam no a? Ale ucim sa ovladat, zvladat situacie a bojujem sama so sebou....niekomu to ide ihned a niekomu to trvá dlhsie. Horsie by bolo keby s tym nic nerobím a denne bijem deti hlava nehlava....takze pracujem na sebe, ale je to velmi tazke...kazdy mame inak nastavenu volu atd...
@maduke aj tomu súrodencovi občas ujde ruka keď ho brat naštve a potom chceme od toho dieťaťa pravdepodobne aby sa bratovi ospravedlnil lebo to povazujeme za odsúdeniahodné konanie. Lebo násilím sa konflikty neriešia. A samozrejme by si rád očakával že s vekom bude vedieť to riešenie konfliktu násilím co najviac obmedziť lebo veď jeho mozog a voľa sa vyvyja.To je celé nič viac. Nik od nikoho nechce aby bol super človek a nerobil nikdy žiadne chyby. Problém vidím v Tom ak rodičia násilie považujú za výchovnú metódu a pritom zároveň odsúdenia hodne chovanie ak to robí dieťa. Zároveň si človek musí zvážiť pri každej činnosti benefit (Umyté zuby. Čo.ja považujem za veľmi dôležité ale nie dôležitejšie ako napríklad dávať pozor pri prechode cez cestu). A teda aj ja robím aj veľa bežných činností aj s použitím obmedzenia pohybu a zároveň chápem že sa dieťa za mňa na to hnevá. A niekedy aj ten hnev nevie tak dobre zvládať ako ja dospelý. Ale jednoducho si tu hranicu musím ustáť, lebo riešiť zhnité zuby v narkoze je to posledné čo chceme. Niekedy mozno na nejaké dieťa zaberie aj byť rôzne kreatívny v motivovaní a na niektoré dieťa ani nie.
@anonym_autor my formujeme deti a ked to nevieme a pokazime tak oni si to odskacu, tak ako sme si to odskakali my a potom sa vrhneme nepripraveny do "sveta" bez kompasu a zozerie nas prvy predator co ide okolo. Podla mna je detska dusa udupavana od narodenia blbymi pravidla ktore sme my zdedili.
@anonym_autor no....to je skor o trpezlivosti....niekomu kojenie ode hned, niekomu to chvilu trva...ale je jasne ako facka, ze ked dietatu date UM, tak vydrzi dlhsie napapkane a tym padom sa nepyta kojit a tym padom sa nemoze tvorit mlieko, ked nie je dopyt...to ma logiku ci nie?? Ja som mala UM pripravene, lebo som sa bala, co ak budem mať malo mlieka atd..deptalo ma okolie... Prikladala som syna stale, hoci aj kazduch 30 minut...bolo to náročné obdobie, zaspaval na ceciku a ked som sa pohla, uz bol hore a znova len kojenim sa ukludnil a zaspal... Partner robil prvy pokrok skoro vsetko... varil, pral aj upratoval....aj ki pomahal s prebalovanim ci uspavanim ked som uz nevladala... Citila som sa ako dojna jraja, napojena vacsinou dna na malu pijavicu 😂 ale sme sa po 2 dnom krasne rozkojili...potom prisiel rastovy spurt a znova obavy ked maly stale plakal a kazdu chvíľku pytal cu kat, ze dam UM a bude pokoj...nedala som, zvladli sme to bez UM a syn do 4 rokov nemal ziadne choroby, iba raz mal asi 2 dni kasel, inak ziadne teploty, ziadne sopliky...kojila som ho 2 a pol roka....druheho tiez vyse 2 roky a tretiu takisto...nehovorim, su pripady kedy to ozaj nejde, ale treba na to klud a pohodu, ziadny stres, lebo so stresom to nepojde, stres blokuje tvorbu mlieka...ja som ani neodsavala a ani ziadne klobuciky som nepouzivala, hoci dom mala vpadnute bradavky a v nemocnici mi to odporúčali....nebolo treba..treba dat sancu prirode a ist jej naproti.... Treba skusat, lebo mnoho mamiciek povie ze skusali 2 tyzdne a nic...no niekedy to trosku trva, ale hovorim, musi byt pohoda, ziaden stres....a vela trpezlivosti, venovat ten cas ozaj tomu dietatu a nie ze musim navarit, musim upratat, musim ísť von... Vsetko ma svoj cas, ale babo by aspon pokial je tak malinke malo byt prioritou, takze kludne kojit aj kazdych 15 minut ak je treba....ono sa to zlepsi a bude dobre...fakt to chce strasne pevne nervy 😉 vela mamiciek asi otravuje venovat sa cely den bábätku...tak na co chceli dieta?? Na toto nikoho skola nepripravi....to je zivot....
@maduke
Toto je presne ten extrem, citujem ta
"vela mamiciek asi otravuje venovat sa cely den bábätku...tak na co chceli dieta?? Na toto nikoho skola nepripravi....to je zivot...."
Dalej pises ze nemozes byt v strese ked sa snazis kojit a predtym si pisala ze ta deptalo okolie, takze bola si v strese ci nebola?
Vies, mne sa narodili deti predcasne, velmi necakane samozrejme, proste nic, ziadna rada nie je univerzalne platna na kazdeho. To ze niekomu sa novorodenec spravne prisaje uz pocas bondingu a na druhy den sa koji a matka moze mlieko rozdavat po porodnici tak super, to je ako vyhra v loterii a zelam to kazdej matke 👌🏻 sama pises ze za dva dni sis a rozkojila, vies si predstavit ako dlho sa niektore zeny snazia rozkojit? Nehovoriac o xy doplnkoch a roznych snahach,studovania ako na to. Je uplne samozrejmé ze tie zeny to stresuje. Nastastie bola u nas aj laktacna poradkyna, taka ta príčetná našťastie nie vyhrotena extremistka ktora videla ze som uz asi na pokraji a absolutne ma ukludnila ked mi povedala ze ak to je takto tak aj dokrm s UM je cesta. Taky kamen zo srdca co mi vtedy spadol pochopi len niekto kto to zazil. Psychika matky je rovnako dolezita ako novorodenec, ci maju matky v depresiach vychovavat svoje deti?

Dieťa si nemusí umyť zuby, lebo ONO nechce? S touto spoločnosťou je to už teraz veľmi zlé. Ale keď vyrastú dnešné deti v dospelé osoby, ktoré budú mať fungovať v bežnom živote, tak to len bude katastrofa. To bude táto spoločnosť úplne v riti (a nemyslím tým stav jej chrupu, i keď ani ten nebude Bohvie čo pri prístupe pani Zdenky 😂 )
Inak v našej bytovke by sa tiež dal robiť sociálny experiment. Sme novostavba, veľa mladých rodín. Keď sme sa nasťahovali väčšina detí boli bábatká. Tu sú mamičky, teda rodičia, ktorí tiež vychovávajú štýlom "nech si robia čo chcú". Teraz deti dorástli, sú to škôlkari a začína sa to prejavovať. A teda v novostavbe máme papierové steny a je tu riadne počuť ako rodičia po tých deťoch hučia. Ale tie deti si robia naďalej len to na čo boli zvyknuté - čo chcú. Rozdiel je asi v tom, že rodičom to tak trošku prerastá cez hlavu.
@anonym_7d7443 mali tie deti nechat radsej do dospelosti doma aby nechodili do toxickych skolok a skol,lebo toto je urcite ich najvacsi problem a bod urazu🤣 tiez mam obavy co vyrastie z dnesnych deti ked matky takto extremizuju 🤦🏻♀️ ja nechapem to je take tazke hladat nejaku zlatu strednu cestu? Asi by nrmala potom tolko reakcii a dosahov keby to nerobila takto extremne alebo ja neviem