Deti sú tiež ľudia, škola je toxická
Zaujimaju ma vase nazory a postoje k stranke detijsoutakylidi ktoru vedie Zdenka Sip Stankova
Jej vyjadrenia a v poslednej dobe jej príspevky mi prídu neskutocne vyhrotene, ako napriklad v jednom článku:
"Školské prostredie je toxické, či už psychicky, emocionálne, alebo fyzicky. Ak sa to dá, je lepšie zostať doma, kde má dieťa väčší priestor na rozvoj. Moje dieťa si mohlo vybrať," takisto samozrejme aj škôlky su hotova katastrofa podla nej.
Naposledy šikanovala mamičky ktoré umývajú deťom zuby aj napriek bojkotu a niektoré tam pisali ze by si vybrali radsej kaz svojho dietata nez pokazený vztah s nim, lebo teda tak sa na stranke detijsoutakylidi vyjadrovali ze tym sa nici dovera v rodica a vznikaju traumy.
Preto ma zaujima ako to vnimate na modrom koniku, toto jej posobenie, ci to je na vas tiez extrem alebo sa stotoznujete s jej nazormi🤔🤦🏻♀️ nemate uz dost týchto stranok ktore vas, ako mamy len davaju dole, ze pomaly vsetko co robite je zle?
@anonym_autor inak mamile sa venoval aj zlty slon na IG
@janulik2008 musim to pozriet vdaka za tip
@maduke aj tomu súrodencovi občas ujde ruka keď ho brat naštve a potom chceme od toho dieťaťa pravdepodobne aby sa bratovi ospravedlnil lebo to povazujeme za odsúdeniahodné konanie. Lebo násilím sa konflikty neriešia. A samozrejme by si rád očakával že s vekom bude vedieť to riešenie konfliktu násilím co najviac obmedziť lebo veď jeho mozog a voľa sa vyvyja.To je celé nič viac. Nik od nikoho nechce aby bol super človek a nerobil nikdy žiadne chyby. Problém vidím v Tom ak rodičia násilie považujú za výchovnú metódu a pritom zároveň odsúdenia hodne chovanie ak to robí dieťa. Zároveň si človek musí zvážiť pri každej činnosti benefit (Umyté zuby. Čo.ja považujem za veľmi dôležité ale nie dôležitejšie ako napríklad dávať pozor pri prechode cez cestu). A teda aj ja robím aj veľa bežných činností aj s použitím obmedzenia pohybu a zároveň chápem že sa dieťa za mňa na to hnevá. A niekedy aj ten hnev nevie tak dobre zvládať ako ja dospelý. Ale jednoducho si tu hranicu musím ustáť, lebo riešiť zhnité zuby v narkoze je to posledné čo chceme. Niekedy mozno na nejaké dieťa zaberie aj byť rôzne kreatívny v motivovaní a na niektoré dieťa ani nie.
@oskvarka ja nehovorim, ze je to vporiadku a ako som pisala, pracujem s tym, bojujem so sebou...ucim sa zvladat situacie a riesit veci inak a ucim to aj svoje deti, lebo ano, robia to co vidia...my si aj zubky umyvame spolu a malinka 3 rocna sama pride a povie maminka alebo tatinko pod ideme umyt zubky....takze vsetko sa da...no starsi si niekedy umyje a niekedy nie... Nezabujem ho za to....uz mubtrhi aj zub, ale zatial nechape....lebo mu narastie novy....ale vysvetlujeme, snazime sa, stale dokolecka dokola, idem prikladom a verim, ze jedneho dna sa prida 😉
@777januska777 a urcite ste chodila do skoly vdak? To ze je niekto domskolak predsa beznamena ze sa v svete strati...kolki su strateni a chodili normalne do sjoly 🤦♀️
@maduke ja viem prečo som nechodila do školy rada. Mňa ničil systém perfekcionizmu. Všetko musí byť správne a nemôžem mať chybu a viem, že aj moji rodičia ten systém podporovali. Preto ja v škole a učení podporujem u detí voľnosť ale v rozumných medziach. A rovnako som nezapadala, lebo som bola a stale som zvláštny človek. A predsa viem, že nik sa mi neprisposobi, musím si nájsť svoju cestu sama.
Ale rozumiem systému, rozumiem prečo musí byť a aj vidím jeho výhody. Rovnako ako vidím výhody voľnosti v učení. Vidím schopnosti ľudí a rovnako vidím zničený potenciál. Lenže to je všetko veľmi zložité, človeka tvorí obrovské množstvo veci a okolností. Neexistuje jedna vec, ktorá človeka zničí. Neexistuje jedna trauma aká nás vypne.
@maduke
Toto je presne ten extrem, citujem ta
"vela mamiciek asi otravuje venovat sa cely den bábätku...tak na co chceli dieta?? Na toto nikoho skola nepripravi....to je zivot...."
Dalej pises ze nemozes byt v strese ked sa snazis kojit a predtym si pisala ze ta deptalo okolie, takze bola si v strese ci nebola?
Vies, mne sa narodili deti predcasne, velmi necakane samozrejme, proste nic, ziadna rada nie je univerzalne platna na kazdeho. To ze niekomu sa novorodenec spravne prisaje uz pocas bondingu a na druhy den sa koji a matka moze mlieko rozdavat po porodnici tak super, to je ako vyhra v loterii a zelam to kazdej matke 👌🏻 sama pises ze za dva dni sis a rozkojila, vies si predstavit ako dlho sa niektore zeny snazia rozkojit? Nehovoriac o xy doplnkoch a roznych snahach,studovania ako na to. Je uplne samozrejmé ze tie zeny to stresuje. Nastastie bola u nas aj laktacna poradkyna, taka ta príčetná našťastie nie vyhrotena extremistka ktora videla ze som uz asi na pokraji a absolutne ma ukludnila ked mi povedala ze ak to je takto tak aj dokrm s UM je cesta. Taky kamen zo srdca co mi vtedy spadol pochopi len niekto kto to zazil. Psychika matky je rovnako dolezita ako novorodenec, ci maju matky v depresiach vychovavat svoje deti?
@anonym_autor toto je inak hrozne ako všetky tie informácie ktoré sa snažia materstvo všeobecné zaskatulkovat ktoré sú aktuálne dostupné stesuju matky je to hruza. (A ešte aj pritichodne...co mne aspoň pomohlo v tom si uvedomiť že to nebude asi až také dôležité ak niekde tvrdia tak a inde tak- vedeli ste že dieťa v Anglicku má mať vždy o jednu vrstvu oblečenia menej ako rodič a na Slovensku o jednu vrstvu viac 😂 a tiež že dieťa sa má kúpať maximálne 1 krát do týždňa aby sa mu nezmyla ochranná vrstva kože a koža sa nedrazdila 😂 ...no ako psycho fakt ..)..A pritom nič nie je zle ak to robíš so srdcom základ pre bábätko je pokojná matka ...toto je presne to čo sa vytráca trochu citu bez presný hnpostupova odsudzovania vzájomného a hrotenia.
@maduke
Toto je presne ten extrem, citujem ta
"vela mamiciek asi otravuje venovat sa cely den bábätku...tak na co chceli dieta?? Na toto nikoho skola nepripravi....to je zivot...."
Dalej pises ze nemozes byt v strese ked sa snazis kojit a predtym si pisala ze ta deptalo okolie, takze bola si v strese ci nebola?
Vies, mne sa narodili deti predcasne, velmi necakane samozrejme, proste nic, ziadna rada nie je univerzalne platna na kazdeho. To ze niekomu sa novorodenec spravne prisaje uz pocas bondingu a na druhy den sa koji a matka moze mlieko rozdavat po porodnici tak super, to je ako vyhra v loterii a zelam to kazdej matke 👌🏻 sama pises ze za dva dni sis a rozkojila, vies si predstavit ako dlho sa niektore zeny snazia rozkojit? Nehovoriac o xy doplnkoch a roznych snahach,studovania ako na to. Je uplne samozrejmé ze tie zeny to stresuje. Nastastie bola u nas aj laktacna poradkyna, taka ta príčetná našťastie nie vyhrotena extremistka ktora videla ze som uz asi na pokraji a absolutne ma ukludnila ked mi povedala ze ak to je takto tak aj dokrm s UM je cesta. Taky kamen zo srdca co mi vtedy spadol pochopi len niekto kto to zazil. Psychika matky je rovnako dolezita ako novorodenec, ci maju matky v depresiach vychovavat svoje deti?
@anonym_autor ved fajn ano pisala som ..mna deptalo okolie este pocas tehotenstva e som sa rozhodla pocuvat sama seba a svoje telo....
@anonym_autor ja som cbodila do skoly kvoli profesorom, ktori ma ucili, ktorych hodiny ma bavili...so spoluziakmi sme si moc nesadli..mala som 2 naj kamosky ale tie boli len podla nalady naj a ked nebola nalada, nebavili sme sa...no...najlepsie sa asi buduje kolktiv na strednej...to uz sa deti spravaju inak nez na základke a mnohi si zo zakaldky ani spoluziakov nepamataju 😆 vacsine utkvie v hlave kolektiv zo strednej....takze urcite by som len kvoli kolektivu nesla do skoly.... Ale ano, su skoly a skoly...su domskolaci a domskolaci..kazdemu sedi nieco ine...no aj tak si myslim ze domskolactvo je praktickejsie pre realny zivot....
@maduke tak to ze ty si nemala dobry kolektiv neznamena ze to tak mal kazdy, a ani to ze vacsina si nasla kamosov az na strednej, to tiez tvrdis ako keby si robila o tom prieskumy 😃
Ale jasne ved kazdy si mysli svoje, co je prenho praktickejsie. Niekto si domskolactvo nemoze dovolit aj keby velmi chcel a potom ked cita ze skolstvo je toxicke tak dakujem pekne co to musi s nimi narobit, jedine ist zit do lesa a jest co dopestuju aby nemuseli chodit zarabat a doma sa ucit.
Extrém.
@maduke pri traveni casu s detmi je dolezitejsia kvalita ako kvantita.
Len tolko k tomu.
@inaemre áno máš pravdu úplnú ale v dnešnej uponáhľanej dobe je podľa mňa v niektorých rodinách toto len heslo na zlepšenie očí lebo zase určite je tam už hranica toho kedy je toho času už naozaj málo. 😉 Ale bude to určite aj o ľuďoch. Domáca škola má aj svoje úskalia.
@maduke aj tomu súrodencovi občas ujde ruka keď ho brat naštve a potom chceme od toho dieťaťa pravdepodobne aby sa bratovi ospravedlnil lebo to povazujeme za odsúdeniahodné konanie. Lebo násilím sa konflikty neriešia. A samozrejme by si rád očakával že s vekom bude vedieť to riešenie konfliktu násilím co najviac obmedziť lebo veď jeho mozog a voľa sa vyvyja.To je celé nič viac. Nik od nikoho nechce aby bol super človek a nerobil nikdy žiadne chyby. Problém vidím v Tom ak rodičia násilie považujú za výchovnú metódu a pritom zároveň odsúdenia hodne chovanie ak to robí dieťa. Zároveň si človek musí zvážiť pri každej činnosti benefit (Umyté zuby. Čo.ja považujem za veľmi dôležité ale nie dôležitejšie ako napríklad dávať pozor pri prechode cez cestu). A teda aj ja robím aj veľa bežných činností aj s použitím obmedzenia pohybu a zároveň chápem že sa dieťa za mňa na to hnevá. A niekedy aj ten hnev nevie tak dobre zvládať ako ja dospelý. Ale jednoducho si tu hranicu musím ustáť, lebo riešiť zhnité zuby v narkoze je to posledné čo chceme. Niekedy mozno na nejaké dieťa zaberie aj byť rôzne kreatívny v motivovaní a na niektoré dieťa ani nie.
@oskvarka ta myslienka o surodencovi sa mi velmi paci,aj vsetko ostatne co si popisala 👌🏻
V idealnom svete "deti jsou taky lidi" sa asi surodenci navzajom nebiju no🤭 a ked ano tak samozrejme za to moze zly rodic🤣
@maduke a dieta potom nechodi na preskusanie? Nema osnovy ktore sa musi naucit? Ci zacne im tam same rozpravat co sa naucilo? Ci za co ma tie jednotky? Akoze realne ma to zaujima 😃
@anonym_autor realne su na to ine skupiny nie tato...ale ano, chodi na preskusanie, no nemusime odrecitovat vsetky učebnice ako v skole..dostane test a napise ho.... Jasne ze su osnovy, co ma dieta v danom polroku ovladat, ale funguje to inak ako v skole...mozeme sa ucit inym sposobom, neucime sa cely den...ucime sa napriklad len doobeda, niekdy hodinku,niekedy 2...niekedy sa ucime kazdy den, niekedy sa aj 2 tyzdne neucime vobec nic... Iba sa motame v zahrade... deti maju vlastnu zahradku, tak si pestuju svoju zeleninu...pozorujeme chrobaky, mravce, mraveniska, vcely, vtaky, srnky ci motyle alebo zaby a jasterice...potom mame napriklad nejake ucivo z prirodovedy ale syn to uz ovlada, lebo pozorujeme a zazivame nazivo, nie iba nakreslene obrazky v učebnici alebo napozerane videa..zazitok da ovela viac ako ucebnica... Pozorujeme jezkov, lastovicky ako stavaju hniezdo, lebo ich mame na dvore...jezkov mame v zahrade, chytame zaby a jasterice... No proste vla veci sa da lepsie naucit doma ako v skole...lebo ucit sa doma, neznamena sediet 5 hodin nad knihami ako v skole..ucit sa doma znamena ucit sa tak ako sa nam chce, vtedy kedy sa nam chce a takym sposobom ako sa nam chce, respektive ako nam to vyhovuje....
@anonym_autor realne su na to ine skupiny nie tato...ale ano, chodi na preskusanie, no nemusime odrecitovat vsetky učebnice ako v skole..dostane test a napise ho.... Jasne ze su osnovy, co ma dieta v danom polroku ovladat, ale funguje to inak ako v skole...mozeme sa ucit inym sposobom, neucime sa cely den...ucime sa napriklad len doobeda, niekdy hodinku,niekedy 2...niekedy sa ucime kazdy den, niekedy sa aj 2 tyzdne neucime vobec nic... Iba sa motame v zahrade... deti maju vlastnu zahradku, tak si pestuju svoju zeleninu...pozorujeme chrobaky, mravce, mraveniska, vcely, vtaky, srnky ci motyle alebo zaby a jasterice...potom mame napriklad nejake ucivo z prirodovedy ale syn to uz ovlada, lebo pozorujeme a zazivame nazivo, nie iba nakreslene obrazky v učebnici alebo napozerane videa..zazitok da ovela viac ako ucebnica... Pozorujeme jezkov, lastovicky ako stavaju hniezdo, lebo ich mame na dvore...jezkov mame v zahrade, chytame zaby a jasterice... No proste vla veci sa da lepsie naucit doma ako v skole...lebo ucit sa doma, neznamena sediet 5 hodin nad knihami ako v skole..ucit sa doma znamena ucit sa tak ako sa nam chce, vtedy kedy sa nam chce a takym sposobom ako sa nam chce, respektive ako nam to vyhovuje....
@maduke dobre teda ale pises ze vela oviec zo skoly si nepamata ani vybrane slova a nic zo skoly proste,tak ked sa niekto takyto chce rozhodnut pred domskolactvo tak co potom? Ved musi o tej jasterici vediet aj nieco povedat,alebo sa na nu staci len pozriet a chytit ju? Ty si zo skoly pamätáš presne vsetko o zivocichoch ze vieš ist kazdy den bez akejkolvek pripravy a vzdelavat deti? Napriklad aj tu spominanu matematiku?
@maduke tak to ze ty si nemala dobry kolektiv neznamena ze to tak mal kazdy, a ani to ze vacsina si nasla kamosov az na strednej, to tiez tvrdis ako keby si robila o tom prieskumy 😃
Ale jasne ved kazdy si mysli svoje, co je prenho praktickejsie. Niekto si domskolactvo nemoze dovolit aj keby velmi chcel a potom ked cita ze skolstvo je toxicke tak dakujem pekne co to musi s nimi narobit, jedine ist zit do lesa a jest co dopestuju aby nemuseli chodit zarabat a doma sa ucit.
Extrém.
@anonym_autor nerobila som priekum, ale ked sa napriklad zo skoly bavime na stretavkach zo skoly o skole, tak takmer kazdy si pamata iba strednu skolu..malokto si spomenie na nejakeho spoluziaka ci učiteľku zo zakladky...a rovnako to je aj v mojej ci partnerovej rodine, ked sa nahodou niekto zmieni o skole, vacsinou len o strednej
@maduke ja teda este len dufam ze tymto stylom "kedy sa nam chce ako sa nam chce" nebudu pristupovat k zivotu aj ked pojdu na strednu, vysoku, alebo do prace ci dokonca v beznych dennych situaciach😃
@maduke presne to iste robime aj my. Pises akoby ine deti sedeli cely den v lavici alebo pozerali videa 😅
Ved dcerka je len do 12:40 v skole. Myslis ze potom robi co? Presne to iste co vy 🤔
Mame zahradku, chodime jazdit na konoch, cvicime spolu. Predstav si ze lienku videla uz predtym ako ju preberali v skole. Ale v skole sa naucila ja latinsky nazov aj k akemu druhu hmyzu patri a tak. Zaujima ju to, tak to ona hovorila mne a nie naopak.
Je tretiacka a este nikdy nemusela recitovat ucebnice naspamat. Ja naozaj neviem do akej skoly si ty chodila a ci vies ako dnesne skoly funguju.
@maduke presne to iste robime aj my. Pises akoby ine deti sedeli cely den v lavici alebo pozerali videa 😅
Ved dcerka je len do 12:40 v skole. Myslis ze potom robi co? Presne to iste co vy 🤔
Mame zahradku, chodime jazdit na konoch, cvicime spolu. Predstav si ze lienku videla uz predtym ako ju preberali v skole. Ale v skole sa naucila ja latinsky nazov aj k akemu druhu hmyzu patri a tak. Zaujima ju to, tak to ona hovorila mne a nie naopak.
Je tretiacka a este nikdy nemusela recitovat ucebnice naspamat. Ja naozaj neviem do akej skoly si ty chodila a ci vies ako dnesne skoly funguju.
@inaemre uplne suhlasim. A inak aj toto je dalsia vec ze odkedy sme my chodili do skoly sa vela zmenilo. Nedavno ked mi ukazovala neter ako pocita priklady,uplne inymi systemami a postupmi az som bola prekvapena 😃
@maduke tak polemizuj.
Co je lepsie pre deti? 4 hodiny s matkou pri pozerani telky akebo ked nervozne pobehuje po dome, upratuje a pri tom na nich pokrikuje, alebo hodina vonku v prirode alebo spolocnom citani?
O com pri tomto musis polemizovat?
@inaemre a kto tu tvrdi ze spolocne sa da cas travit len pri telke ?? 4 hodiny tam utvote nesedime, niekedy telku nezapneme aj niekolko dni..3 roku sme telku ani nemali, lebo sme sa s partnerom tak rozhodli a bolo nam fajn....ja som s detmi radsej vonku v zahrade, v parku, na detskom ihrizku, na túre v prirode a podobne...netravime cele hodiny na elektronickych zariadeniach....
Extrém.
@anonym_autor ale je to iné ak si neurotipicky alebo aj si v niečo povedzme zvláštny. Deti vedia byť kruté. Tiež som si tým prešla, ľahko sa to niekomu z druhej strany nechápe. A pritom nemusíš byť ani dieťa so špeciálnymi potrebami (ako by sme to teraz riešili a dakedy len dieťa lenivé neposlušné neposedné nedonosene alebo nevychovane) ja som bola dyslektik (okrem iného a samozrejme bez papiera) a spolužiaci mi to dali riadne pocítiť. Učitelia sa ma mali na haku. Bola som na liekoch na depresiu 😉. Všetky moje deti majú dislexiu z toho jedne má šťastie že len miernu. Každý sme nejaký a nie nepotrebujú tie deti byť vychované ako neschopné trosky ktoré sa nevedia zapojiť do života a treba im ofukovat zadky práve naopak zažijú si viac samostatnosti ale s tým že im nikto nemusí hneď dať dole celé sebavedomie lebo nie sú neurotipický.
@inaemre a kto tu tvrdi ze spolocne sa da cas travit len pri telke ?? 4 hodiny tam utvote nesedime, niekedy telku nezapneme aj niekolko dni..3 roku sme telku ani nemali, lebo sme sa s partnerom tak rozhodli a bolo nam fajn....ja som s detmi radsej vonku v zahrade, v parku, na detskom ihrizku, na túre v prirode a podobne...netravime cele hodiny na elektronickych zariadeniach....
@maduke nepisala som o tebe.
Chcela si polemizovat o vete "pri case s detmi je kvalita dolezitejsia ako kvantita".
@maduke dobre teda ale pises ze vela oviec zo skoly si nepamata ani vybrane slova a nic zo skoly proste,tak ked sa niekto takyto chce rozhodnut pred domskolactvo tak co potom? Ved musi o tej jasterici vediet aj nieco povedat,alebo sa na nu staci len pozriet a chytit ju? Ty si zo skoly pamätáš presne vsetko o zivocichoch ze vieš ist kazdy den bez akejkolvek pripravy a vzdelavat deti? Napriklad aj tu spominanu matematiku?
@anonym_autor no tak na zakladne veci netreba vysoku skolu....ved sa pozriem na jastericu a vidim, ze ma 4 nohy a chvost... Na matematike, akoze takmer kazdy si vie zratat kolko je 2+2 alebo kolko je 5x9... Ci nie? Toto je zaklad a to mna napriklad ucil moj tato a mama este ked som mala len 5-6 rokov...mama ma učila pisat a citat a tato pocitat...ale dnes su tak super ucebne pomocky a su dostupne komukolvek...su uplne ine moznosti.... A ved led ja viem pocitat, naucim ten zaklad bez problemov aj svoje deti a dokonca aj bez diplomu z vysokej.skoly...na toto podla.mna fakt papiere netreba...mna to tiez niekto naucil, ale nakviac si pamatam ked som sa ucila sama...mne to pali, v skole som len pocuvala a nejak mi to samo skakalo do hlavy...nikdy som sa na 1.stupni doma nic neucila, ulohy som.robila v skole hned po hodine cez prestávku a mala som same jesnotky az po 8.triedu..
Tam už boli zdravotne problemy a vynechavanie v skole a nemal sa mi kto venovat a doucit ma to vsetko...dnes su uz ale ine moznosti a je ich nespočetné mnozstvo, tak preco ich nevyuzit?? Angli u som napriklad v skole neznasala, nebavila ma, ale teraz som kupila synovi take ucebnice, ze sa ucime spolu a bavi ma to ovela viac ako v skole a zistujem ze z tej angliny nie som az taka blba ako som si to myslela...doma sa ucime svojim tempom, nik nas nenahana a vsetko zvladame a stihame tak ako treba
@maduke ja teda este len dufam ze tymto stylom "kedy sa nam chce ako sa nam chce" nebudu pristupovat k zivotu aj ked pojdu na strednu, vysoku, alebo do prace ci dokonca v beznych dennych situaciach😃
@anonym_autor a preco nie? Ved my nemusime chodit do prace, my mozeme chodit do prace a to je rozdiel... Nemusime robit to co nas nebavi ale mozeme skusat co nas bavi a popripade sa tym aj zivit....prečo by sme si nemohli robit co chceme?? Ked v niecom vidim zmysel, budem to robit, ale ked v tom zmysel nevidim, prečo by som mala?? Jednoduche... Len ludia sa nemaju cas zamyslat nad zivotom..idu na automatickom programe...
@inaemre to bolo obrazne povedane....nehovorim ze sa ucia rescitovat ucebnice...ale proste sa vela veci uci z ucebnic naspamat, pritom lepsi je realny život.... Ale tu ide napriklad o to, ze od 8 do 12 sedi dieta v skole, potom sa uci alebo si robi pobede ulohy doma a zase sa uci a obera sa o ten cas mtory sa moze hrat alebo skumat svet.... My sa vacsinou ucime len doobeda a potom mame volno....ucime sa hodinku ci 2 a nie 4 ci 5...o tom to je...
prečo sa pýtate, ako si zvykne domoškolák na strednej alebo vysokej? Veď normálne sa adaptuje. Ak bude potrebovat podporu, tak ju dostane. Na vysokej už je viac samostatnosti a nervový systém úplne niekde inde. A viete prečo toto všetko to dieťa zvládne? Lebo si so sebou nenesie školskú traumu. A nie, školská trauma nie je o šikane. To je o úplne bežných veciach, nad ktorými sa neurotypicá vacsina ani len nezamýšľa ale pre špecifické dieťa sú to neprekonateľné problémy, hluk, nepredvídateľnosť, silná úzkosť z nedorozumení, tlaku na výkon, nepochopenie situácií, zamrznutie, nevie čo povedať, ako reagovať, nevie odpovedať učiteľovi. .. dieťa každe ráno ide do školy s obrovským batohom obáv podá tam herecký výkon hodný oskara a doma sa zrúti. každý deň, stále dookola. Ja chcem naozaj vidieť tie matky, ako by v praxi uplatnili tie svoje názory typu, svet je zlý, tam nikto nebude mať s tebou zlutovanie. som zvedavá, do kedy by to vydržali. vychovávať cudzie deti, hlavne tie divné, vie každy.
@anonym_7d7443 vidíš ja mám deti, ktorým nedovolím všetko a aj tak si niekedy robia co chcú. A toto je inak veľmi vtipné. Vychovávavam zle pre rodičov čo sú pokojní, lebo ja nie som a aj pokričím, vychovávam zle pre ľudí, ktorí pokojní nie sú, lebo im podľa nich všetko dovolím, vychovávavam zle, lebo ich neobliekam správne, vychovávam zle, lebo moje deti sú divé, vychovávam zle, lebo neviem čo ešte. Toto je presne to, že hodnotíme podľa toho čo sami nevidíme. Čo ty vieš aj tí rodičia sa možno veľmi snažia, ale ty to nevidíš, vidíš veci len zvonku.
@777januska777 Ale ja nehovorím o náhodných mamičkách, ktoré vidím na ihrisku raz za život alebo raz za mesiac. Ja hovorím o tých z našej bytovky, ktoré poznám viac. Nehovorím, že sme kamošky, ale dosť času spolu trávime pred bytovkou na ihrisku. Takmer každý deň sa stretneme na našom ihrisku, rozprávame sa, kým sa deti hrajú. Vidím ROKY ako vychovávajú, vidím ako sa ich postoj mení. Najprv nech si deti robia čo chcú, do ničoho nezasahovali. A teraz keď je toho už moc (napríklad hromadné trieskanie s kameňmi do kovovej preliezky) a aj idú zasiahnuť, tak už to nejde, deti ich majú totálne v paži. Aj sa ma pýtali, že ako to, že moje deti sú poslušné. Na to som povedala, že som im nastavovala hranice od začiatku a nie až v troch rokoch. Takže asi ani nejaké hlbšie kamošky (vďakabohu) nebudeme 😀
@777januska777 Ale ja nehovorím o náhodných mamičkách, ktoré vidím na ihrisku raz za život alebo raz za mesiac. Ja hovorím o tých z našej bytovky, ktoré poznám viac. Nehovorím, že sme kamošky, ale dosť času spolu trávime pred bytovkou na ihrisku. Takmer každý deň sa stretneme na našom ihrisku, rozprávame sa, kým sa deti hrajú. Vidím ROKY ako vychovávajú, vidím ako sa ich postoj mení. Najprv nech si deti robia čo chcú, do ničoho nezasahovali. A teraz keď je toho už moc (napríklad hromadné trieskanie s kameňmi do kovovej preliezky) a aj idú zasiahnuť, tak už to nejde, deti ich majú totálne v paži. Aj sa ma pýtali, že ako to, že moje deti sú poslušné. Na to som povedala, že som im nastavovala hranice od začiatku a nie až v troch rokoch. Takže asi ani nejaké hlbšie kamošky (vďakabohu) nebudeme 😀
@anonym_7d7443 no ale o tom je život. Ľudia sa učia. Aj tie maminky sa učia. Nemyslím si, že je to tak jednoduché povedať, že je to tým, že ste nastavili hranice, to som si kedysi myslela tiež. Ale deti sú zložitejšie a aj okolnosti sú zložitejšie. Hranice sa tiež inak menia, to čo dovolíš dieťaťu v 3 rokoch, nedovolíš mu v 6 a naopak. A ak je nejaké dieťa náročnejšie v 6 rokoch neznamená, že bude aj v 9tich. Každé má iný vývoj.
prečo sa pýtate, ako si zvykne domoškolák na strednej alebo vysokej? Veď normálne sa adaptuje. Ak bude potrebovat podporu, tak ju dostane. Na vysokej už je viac samostatnosti a nervový systém úplne niekde inde. A viete prečo toto všetko to dieťa zvládne? Lebo si so sebou nenesie školskú traumu. A nie, školská trauma nie je o šikane. To je o úplne bežných veciach, nad ktorými sa neurotypicá vacsina ani len nezamýšľa ale pre špecifické dieťa sú to neprekonateľné problémy, hluk, nepredvídateľnosť, silná úzkosť z nedorozumení, tlaku na výkon, nepochopenie situácií, zamrznutie, nevie čo povedať, ako reagovať, nevie odpovedať učiteľovi. .. dieťa každe ráno ide do školy s obrovským batohom obáv podá tam herecký výkon hodný oskara a doma sa zrúti. každý deň, stále dookola. Ja chcem naozaj vidieť tie matky, ako by v praxi uplatnili tie svoje názory typu, svet je zlý, tam nikto nebude mať s tebou zlutovanie. som zvedavá, do kedy by to vydržali. vychovávať cudzie deti, hlavne tie divné, vie každy.
@anonym_6ac794
Ja to vnimam trochu inak. Nemyslim si, ze je skola automaticky trauma, drviva vacsina z nas ju zvladla bez problemov. Ano, boli tam stresy, trema, neprijemne situacie, ale prave tie nas aj nieco naucili. Suhlasim vsak, ze pre niektore deti to moze byt ovela narocnejsie a tam ma zmysel hladat individualnejsi pristup. Len si nemyslim, ze riesenie je vsetko prisposobovat alebo sa vyhybat kazdej zatazovej situacii. Aj schopnost zvladat nepohodlie je dost dolezita do zivota. Skor mi to pride o rovnovahe, nie tlacit deti cez ich limity, ale ani ich uplne neizolovat od reality co niektore matky robia. Ale je to ok,je to ich vychova a sposob ako dieta pripravit na zivot, ale nezabudajte ze nic nie je ciernobiele ako to prezentuje spominany profil s extremnymi nazormi ze skola je TOXICKA
@anonym_6ac794 ja som zvláštny človek aj som vždy bola. Moja mamina mi nerozumela. V škole som mala tiež krušné chvíle. Vždy som bola šikovná, ale prehnane zamýšľajúca sa a citlivá. A tiež som mala nízke sebavedomie a traumy. Vyrástla som a verím, že veľa traum som odstránila. Manžel to mal iné ale svojím spôsobom podobne tichý a hanblivý chlapec. Obaja sme si prešli rôznymi vecami v škole a predsa rozumieme veľa veciam aké boli a prečo sa kedysi robili. Rovnako ako dnes, viem že dokonalosť nie je ale tá nikdy nebude, hľadať možnosti a neodmietať niečo kvôli vlastnej traume, nie je cesta, lebo sa nechávame ovplyvňovať traumou.
@anonym_6ac794
Ja to vnimam trochu inak. Nemyslim si, ze je skola automaticky trauma, drviva vacsina z nas ju zvladla bez problemov. Ano, boli tam stresy, trema, neprijemne situacie, ale prave tie nas aj nieco naucili. Suhlasim vsak, ze pre niektore deti to moze byt ovela narocnejsie a tam ma zmysel hladat individualnejsi pristup. Len si nemyslim, ze riesenie je vsetko prisposobovat alebo sa vyhybat kazdej zatazovej situacii. Aj schopnost zvladat nepohodlie je dost dolezita do zivota. Skor mi to pride o rovnovahe, nie tlacit deti cez ich limity, ale ani ich uplne neizolovat od reality co niektore matky robia. Ale je to ok,je to ich vychova a sposob ako dieta pripravit na zivot, ale nezabudajte ze nic nie je ciernobiele ako to prezentuje spominany profil s extremnymi nazormi ze skola je TOXICKA
@anonym_autor mysliš si to preto, lebo si také dieťa nikdy nestretla, nikdy si sa s takým dieťaťom nerozprávala a nikdy si nezisťovala, ako sa cíti. rodičia iných detí to maju milión kráť náročnejšie ako rodičia bežných detí, musia rešiť to čo je pre iných automatické, majú problémy tam, kde bežne problémy nie sú. je to mentálna záťaž, ktorá je oveľa vyššia ako s bežnými deťmi. to čo ty vidíš ako izoláciu, je možno úplne inak. je veľmi plytké to posudzovať, hlavne keď to vidím iba zvonka.
autorka, dovolím si tvrdiť, že toto je problém, ktorý ťa presahuje. Ja nemám neurotypické dieťa, mám dieťa s dvojitou výnimočnosťou ak vieš čo to je a odkedy chodí do školy, tak už nehodnotím nikoho za nič. lebo neviem. resp. lebo viem o tom prd, s prepáčením.
taký malý vhľad napr. tu
okolo 18tej minúty - je to o škole
okolo 1 hod 11 min - je to o tom, čo s týmito deckami škola robí.
@anonym_6ac794 ja som zvláštny človek aj som vždy bola. Moja mamina mi nerozumela. V škole som mala tiež krušné chvíle. Vždy som bola šikovná, ale prehnane zamýšľajúca sa a citlivá. A tiež som mala nízke sebavedomie a traumy. Vyrástla som a verím, že veľa traum som odstránila. Manžel to mal iné ale svojím spôsobom podobne tichý a hanblivý chlapec. Obaja sme si prešli rôznymi vecami v škole a predsa rozumieme veľa veciam aké boli a prečo sa kedysi robili. Rovnako ako dnes, viem že dokonalosť nie je ale tá nikdy nebude, hľadať možnosti a neodmietať niečo kvôli vlastnej traume, nie je cesta, lebo sa nechávame ovplyvňovať traumou.
@777januska777 super. že si to zvládla a potom sú tu deti, ktoré majú iq 135, odišli z troch stredných škôl, lebo ich nezvládli a sú doma so základným vzdelaním. Prečo?

@anonym_autor presne tak
@maduke a dieta potom nechodi na preskusanie? Nema osnovy ktore sa musi naucit? Ci zacne im tam same rozpravat co sa naucilo? Ci za co ma tie jednotky? Akoze realne ma to zaujima 😃