Deti sú tiež ľudia, škola je toxická
Zaujimaju ma vase nazory a postoje k stranke detijsoutakylidi ktoru vedie Zdenka Sip Stankova
Jej vyjadrenia a v poslednej dobe jej príspevky mi prídu neskutocne vyhrotene, ako napriklad v jednom článku:
"Školské prostredie je toxické, či už psychicky, emocionálne, alebo fyzicky. Ak sa to dá, je lepšie zostať doma, kde má dieťa väčší priestor na rozvoj. Moje dieťa si mohlo vybrať," takisto samozrejme aj škôlky su hotova katastrofa podla nej.
Naposledy šikanovala mamičky ktoré umývajú deťom zuby aj napriek bojkotu a niektoré tam pisali ze by si vybrali radsej kaz svojho dietata nez pokazený vztah s nim, lebo teda tak sa na stranke detijsoutakylidi vyjadrovali ze tym sa nici dovera v rodica a vznikaju traumy.
Preto ma zaujima ako to vnimate na modrom koniku, toto jej posobenie, ci to je na vas tiez extrem alebo sa stotoznujete s jej nazormi🤔🤦🏻♀️ nemate uz dost týchto stranok ktore vas, ako mamy len davaju dole, ze pomaly vsetko co robite je zle?
@shee11 co je dvojita výnimočnosť som si musela vygooglit, stretla som sa s tymto pojmom prvý krat a vela o tom neviem ako aj o inych v dnesnej dobe celkom dost rozsirenych, respektive pomenovanych diagnozach, myslim to tak ze kedysi proste boli deti co boli pomalsie a diagnozy sa neriesili, to nemyslim v zlom ani nijak inak len som to popisala ze sa v tom nevyznam v momentalnej dobe. Su to pre mna pojmy nezname a teda nedovolila by som si nikdy tvrdit co take dieta potrebuje/nepotrebuje, urcite rodic spravi maximum pre svoje dieta a ja toto neberiem nikomu. A ani domskolactvo neodsudzujem,nic z toho, každý nech si robi podla svojho uváženia a svojich moznosti. Mna jedine co hneva je profil s obrovskym dosahom ktory sa vyjadruje extrémne na rozne temy a bohuzial niektorych ludi tym moze negativne ovplyvnovat. Samozrejme aj pozitivne, ale to skor kedysi davnejsie a nie teraz co sa na profile ide z extremu do extremu.
@anonym_autor ano. si vnímavá, tiež ma to hnevá. prestala som ten profil už dávnejšie sledovať a nevedela som, že sa to hrotí.
Ja som zas chcela vyjadriť najma to, že mnohokrát (alebo takmer vždy) nevieme čo ten druhý žije a preto to nehodnotím. (teda okrem nejakých pripadov násila / zneužívania, ale s tym som sa v bezprostrednom okolí našťastie nestretla).
@oskvarka ja nehovorim, ze je to vporiadku a ako som pisala, pracujem s tym, bojujem so sebou...ucim sa zvladat situacie a riesit veci inak a ucim to aj svoje deti, lebo ano, robia to co vidia...my si aj zubky umyvame spolu a malinka 3 rocna sama pride a povie maminka alebo tatinko pod ideme umyt zubky....takze vsetko sa da...no starsi si niekedy umyje a niekedy nie... Nezabujem ho za to....uz mubtrhi aj zub, ale zatial nechape....lebo mu narastie novy....ale vysvetlujeme, snazime sa, stale dokolecka dokola, idem prikladom a verim, ze jedneho dna sa prida 😉
@maduke tak podľa mňa toto je tvoje osobné presvedčenie že čistenie zubov nedávala medzi priority pre mňa je to zdravie tak ja to mám inak. Rešpektujem tvoj názor. Ja poznám dieťa ktorému kliešťami vyberali zhnité zuby lebo malo veľké bolesti. (Mliečne nečistilo vôbec a jedol len "zdravé sladkosti- ďatle hrozienka ale tak práve že tie škorica viac lebo sú lepkavé a cukor je v nich tak či tak...). A potom ten doktor tiež robí násilie na Tom dieťati a je to oveľa horšie podľa mňa.
@anonym_autor ano. si vnímavá, tiež ma to hnevá. prestala som ten profil už dávnejšie sledovať a nevedela som, že sa to hrotí.
Ja som zas chcela vyjadriť najma to, že mnohokrát (alebo takmer vždy) nevieme čo ten druhý žije a preto to nehodnotím. (teda okrem nejakých pripadov násila / zneužívania, ale s tym som sa v bezprostrednom okolí našťastie nestretla).
@anonym_6ac794 ja uz som ten profil dlhsie nesledovala len zacali na mna teraz vyskakovat "kauzy" okolo cistenia zubov a teraz rieši jednu spankovu poradkynu, co mi tiez pride odveci. Jedna vec je robit osvetu ohladom toho nechat deti vyplakat a druha vec je niekoho cielene ociernovat a hnat to do extremu. V poslednej dobe len útočí a prská okolo a "osveta" ide dost mimo za mna. Potom som nasla clanok o toxickych skolach a mala som dost.
@anonym_autor nepoznam, ale k tym zubom...mame 3deti. Najmensi mal problem sprvhovat sa, umyvanie zubov bol fakt boj a nemala som na to casto silu nasilu umyvat...vztah sa nepokazil, je to stale mojkacik, ale zuby mal najhorsie z deti 🤦♀️ zubarka cakala kedy uz narastu trvale a pecatila ich, aby sa nepokazili aj tie od mliecnych pokazenych.
@anonym_autor danú pani nepoznám, ale asi ma nejaké osobne problémy a ventiluje si ich takýmto spôsobom.
@shee11 plne ti rozumiem - toto matky bežných detí nepochopia ...
@biba_18 plne suhlasim. Nikto nepochopi toho druheho ak si nieco podobne nezazije, preto nechapem ako niekto moze tieto temy robit tak ciernobiele. Kazde dieta je ine a samozrejme aj matka a rodina v ktorej dieta vyrasta, stale vravim ze kazdy rodic robi najlepsie ako vie len mi je luto ak sa rodic dostane k takymto extremom a zacne o sebe pochybovat a nedajboze deptat sa aj ked mozno robi vsetko pre to svoje konkretne dieta dobre, lebo ho pozna najlepsie a takisto svoje moznosti.
@oskvarka ta myslienka o surodencovi sa mi velmi paci,aj vsetko ostatne co si popisala 👌🏻
V idealnom svete "deti jsou taky lidi" sa asi surodenci navzajom nebiju no🤭 a ked ano tak samozrejme za to moze zly rodic🤣
@anonym_autor prepáč ale asi si si prečítala dva tri pošty deti jsou taky lidi nevravím že so všetkým súhlasím určite je aj ona ovplyvnená povahou svojich detí plus tých s ktorými ona prišla do kontaktu (mám takú skúsenosť že to tak majú všetci je to prirodzené ) ale určite som si istá že jej názory v tejto diskusii veľmi deformujes. Ona je práve za hranice. A tiež že deti sú často veľmi ďaleko od ideálu a aj vzťahy medzi nimi.a myslím že robí veľa prospešnej práce.
@anonym_autor nepoznam, ale k tym zubom...mame 3deti. Najmensi mal problem sprvhovat sa, umyvanie zubov bol fakt boj a nemala som na to casto silu nasilu umyvat...vztah sa nepokazil, je to stale mojkacik, ale zuby mal najhorsie z deti 🤦♀️ zubarka cakala kedy uz narastu trvale a pecatila ich, aby sa nepokazili aj tie od mliecnych pokazenych.
@euka210 ja to uuuplne beriem ze si to niekedy nezvladala, cistit mu zuby nasilu, ale tak nebudes z toho teraz robit osvetu ze je to tak v poriadku. Chapes co myslim. Napriklad moj manzel detom tiez neumyval zuby lebo on detsky plac neznesie proste,nehovorim ze ja si to uzivam samozrejme ale tie dve minuty vydrzime. A zase, nie je to umyvanie zubov nasilu na xy rokov ale len kym dieta zacne chapat co a ako. Lenze ona aj toto potom popisovala ze vlastne dieta nezacalo chapat ked si uz necha zuby vycistit ale vzdalo sa a v buducnosti bude lahkou obetou nasilia a toto tvrdenie je na hlavu postavene podla mna
K tym zubom, mna by velmi zaujimalo ako vycistit zuby pol rocnemu/rocnemu dietatu bez “nasilia”? Ved ono nema mozgovu kapacitu na pochopenie takychto veci🤷♀️ a ano hravou formou, ze si “cisti” sam ale otazne je ako si “vycisti”
@anonym_autor prepáč ale asi si si prečítala dva tri pošty deti jsou taky lidi nevravím že so všetkým súhlasím určite je aj ona ovplyvnená povahou svojich detí plus tých s ktorými ona prišla do kontaktu (mám takú skúsenosť že to tak majú všetci je to prirodzené ) ale určite som si istá že jej názory v tejto diskusii veľmi deformujes. Ona je práve za hranice. A tiež že deti sú často veľmi ďaleko od ideálu a aj vzťahy medzi nimi.a myslím že robí veľa prospešnej práce.
@oskvarka ja som ju kedysi sledovala a ano davala prospesne rady a pomahala ale v poslednej dlhsej dobe to zacalo byt mimo tak som so sledovanim skončila a teraz sa ku mne dostali na sietach tieto jej posledne prispevky plus to skolstvo ktore oznacuje za toxicke.
Vies, mne ide o to ze toto co ona teraz robi sa da robit aj uplne inak, bez toho aby to hnala do extremu a len riesila inych ako sa to robit nema, tak ako tie zuby, no tak dam konkretne tipy ako sa to da robit inak nez nasilu a bodka. Ty si napriklad myslis ze dieta po umyvani zubov nasilu bude v zivote traumatizovane a strati doveru v rodica?
K tym zubom, mna by velmi zaujimalo ako vycistit zuby pol rocnemu/rocnemu dietatu bez “nasilia”? Ved ono nema mozgovu kapacitu na pochopenie takychto veci🤷♀️ a ano hravou formou, ze si “cisti” sam ale otazne je ako si “vycisti”
@neviem_123 vies co premohla som sa a pozrela som si aj tie jej videa co ma natocene so zubarkou a hovoria tam o tejto teme a teda nic prevratne som sa tam nedozvedela, ziadnu nejaku vynimocnu radu co by bezne rodic nevyskusal 🤷🏻♀️🤦🏻♀️😃len to co aj ty pises hravou formou, skusat ine kefky, cistit si zuby s nim,to podla mna skusil asi kazdy 😃
@neviem_123 aj by som si pozrela napriklad keby mala Z. nejake trojicky a bola trebars sama na tie deti, ze ako by prebiehala napr taka vecerna rutina keby sa jedno dieta nechcelo kupat, dve by si nechceli dat pyžamo a tretie ani plienku a potom im este ist vycistit zuby a kazde uspavat na prsniku 🫣🤣 extrém 🤭
Zachytila som to a úprimne, s vela jej názormi sa nestotožnujem. Z môjho pohľadu hlavne kvôli tomu, že veľa mamičiek si teraz všetko čo vidí online premieta a porovnáva so svojou výchovou/situáciou a veľakrát to končí tak, že majú pocit, že všetko robia zle, zlyhávajú, nerešpektujú dieťa, sú zlé mamy a spôsobujú dieťaťu traumy. Je jedna vec dať rady, ktoré môžu pomôcť a druhá vec je pomaly odsudzovať prístup iných rodičov, lebo sa nezhoduje s mojím. Príde mi už cez čiaru, keď sa ženy pýtajú alebo majú výčitky už v podstate za všetko, čo by za normálnych okolností ani neriešili keby nasledovali takéto videá a rady a používali svoju hlavu a inštinkt.
Zachytila som to a úprimne, s vela jej názormi sa nestotožnujem. Z môjho pohľadu hlavne kvôli tomu, že veľa mamičiek si teraz všetko čo vidí online premieta a porovnáva so svojou výchovou/situáciou a veľakrát to končí tak, že majú pocit, že všetko robia zle, zlyhávajú, nerešpektujú dieťa, sú zlé mamy a spôsobujú dieťaťu traumy. Je jedna vec dať rady, ktoré môžu pomôcť a druhá vec je pomaly odsudzovať prístup iných rodičov, lebo sa nezhoduje s mojím. Príde mi už cez čiaru, keď sa ženy pýtajú alebo majú výčitky už v podstate za všetko, čo by za normálnych okolností ani neriešili keby nasledovali takéto videá a rady a používali svoju hlavu a inštinkt.
@veronikah96 uplne si napisala to co som tymto tu chcela povedat, dakujem🙏🏻 nech mamicky filtruju vsetko co je na internete a neberu si hned vsetko k srdcu a hlavne v tazkych chvilach rodicovstva,kedy prave hladame rady a pomoc na sietach, lebo to moze narobit viac skody nez uzitku, lebo rodic pochybujuci o sebe a vsetkom co robi nebude nikdy ten najlepsi pre svoje dieta
@anonym_7cdbf8 ty si zranená? Čo sa ti pritrafilo??
@tiezjedna celé generácie sú zranené a práve taká primitívna výsmešná reakcia ako je tá tvoja to len potvrdzuje 🙂
@oskvarka ja som ju kedysi sledovala a ano davala prospesne rady a pomahala ale v poslednej dlhsej dobe to zacalo byt mimo tak som so sledovanim skončila a teraz sa ku mne dostali na sietach tieto jej posledne prispevky plus to skolstvo ktore oznacuje za toxicke.
Vies, mne ide o to ze toto co ona teraz robi sa da robit aj uplne inak, bez toho aby to hnala do extremu a len riesila inych ako sa to robit nema, tak ako tie zuby, no tak dam konkretne tipy ako sa to da robit inak nez nasilu a bodka. Ty si napriklad myslis ze dieta po umyvani zubov nasilu bude v zivote traumatizovane a strati doveru v rodica?
@anonym_autor určite sa vždy dá všetko robota j inak asi aj lepšie ale ja sama na to vôbec nemám a neviem čo to všetko obnáša navyse. Ja ju ako už pravidelne nesledujem teraz lebo všeobecné nemám čas na sociálne siete...občas ma niečo zaujme na koníku ale skôr sa mi zdvihne tlak z hejtu (tým nemyslím túto diskusiu verím že sa snaží byť v norme každý ako vie). Čo by som ale tiež rada obmedzila lebo čas mi je vzácny. Ale tak v buse alebo na oretsavke v práci ok.
@veronikah96 uplne si napisala to co som tymto tu chcela povedat, dakujem🙏🏻 nech mamicky filtruju vsetko co je na internete a neberu si hned vsetko k srdcu a hlavne v tazkych chvilach rodicovstva,kedy prave hladame rady a pomoc na sietach, lebo to moze narobit viac skody nez uzitku, lebo rodic pochybujuci o sebe a vsetkom co robi nebude nikdy ten najlepsi pre svoje dieta
@anonym_autor ja som napr doslova bojovala s kojením a všade z každej strany na vyskakovalo, že je to to najlepšie pre dieťa a dať umelé mlieko je zlé. Po 2 týždňoch som sa zaťala a povedala si, že ani kvôli kojeniu nestratím rozum a neprídem o nervy a nebudem dalej trápiť vlastné dieťa, keď to nejde. Bola u nás aj laktačná, tá ma akurát tak zdeptala a hneď druhý deň po jej návšteve sme kupovali umelé mlieko a zrazu sme mali vymenené dieťa a pokoj. Keby som v tej situácii počúvala všetky online rady a nie svoj zdravý rozum, ani nechcem vedieť ako by to u nás doma ďalej vyzeralo. Niekto by sa do mňa pustil, že som zlyhala a neskúšala dalej a pod, za mňa to ale bolo najlepšie rozhodnutie čo sa týka mojej psychiky aj pokoja dieťaťa a nikto ma nepresvedčí o opaku. A takýchto "kontroverzných" tém o výchove dieťaťa je teraz veľmi veľa a názory sú len za/proti, nič medzi bez ohľadu na situáciu, ale veľakrát situácia mení veľa a nie všetko je také ideálne a aplikovateľné na každé dieťa.
@anonym_autor ja som napr doslova bojovala s kojením a všade z každej strany na vyskakovalo, že je to to najlepšie pre dieťa a dať umelé mlieko je zlé. Po 2 týždňoch som sa zaťala a povedala si, že ani kvôli kojeniu nestratím rozum a neprídem o nervy a nebudem dalej trápiť vlastné dieťa, keď to nejde. Bola u nás aj laktačná, tá ma akurát tak zdeptala a hneď druhý deň po jej návšteve sme kupovali umelé mlieko a zrazu sme mali vymenené dieťa a pokoj. Keby som v tej situácii počúvala všetky online rady a nie svoj zdravý rozum, ani nechcem vedieť ako by to u nás doma ďalej vyzeralo. Niekto by sa do mňa pustil, že som zlyhala a neskúšala dalej a pod, za mňa to ale bolo najlepšie rozhodnutie čo sa týka mojej psychiky aj pokoja dieťaťa a nikto ma nepresvedčí o opaku. A takýchto "kontroverzných" tém o výchove dieťaťa je teraz veľmi veľa a názory sú len za/proti, nič medzi bez ohľadu na situáciu, ale veľakrát situácia mení veľa a nie všetko je také ideálne a aplikovateľné na každé dieťa.
@veronikah96 skopirujem ti co som tu odpisala jednej ked sa ma pytala preco mamilu povazujem za sektarsku, ano sekta je silne slovo a mozno sa nie uplne hodi ale kazdy pochopi co tym naznacujem.
"v tom ze zastavaju nazor ze len kojenie je jedina najlepsia moznost krmit svoje dieta, neexistuje ina moznost, ziadne flasky, vsetko je zle, cumel je zle, daj cievku a prikladaj, idealne neodsavaj, nepolavuj, nedavaj UM, a najvacsia bombaje ze kazdaaa zena moze kojit a ked nekoji tak sa vlastne malo snazi,je leniva. Mam par kamaratie vratane mna ktorych toto oz zdeptalo svojimi clankami a debatami atd. Niektore kamaratky nedali prikrm aj ked im dieta revalo od hladu a nepriberalo,lebo sak kazda zena moze kojit a bodka. Cez toto vlak proste podla nich nejde. Cerstvym mamickam by som tuto stranku uplne zakazala lebo je dost extremna podla mna"
Na to mi ta mamicka tu odpisala ze treba trpezlivost a ze ona sa rozkojila za dva dni😃 wtf ved to je absolutne normalne sa rozkojit za par dni, cize s kojenim nemala ziadne problemy ale radi ostatnym trpezlivost🥲
Ja som nastastie natrafila na laktacnu poradkynu ktora bola absolutne príčetná a nakoniec ked videla moj stav mi sama odporucila dokrmovat UM a vtedy mi spadol kamen zo srdca ako keby mi udelil niekto dovolenie 🤦🏻♀️ bola som na tom vtedy psychicky dost zle, preco ja nemozem kojit ked kazda zena moze, myslela som si o sebe ze som neschopna, plakala som a trapila sa namiesto toho aby som si uzivala spolocny cas s novorodeniatkom. A to si o sebe myslim ze som dost rozumny clovek co vie filtrovat ale zial porod a hormony zatocia s nami tak ako si nevieme doposial predstavit a ked sa k tomu pridaju tieto extremy a tlakytak dovidenia
@777januska777 presne to ze musis...ale co ked nemusis?? V com je skola realna? Ze pripravuje pre system poslusne ovecky, ktore budu bez pouzivania vlastneho mozgu slepo nasledovat svojho vodcu?? Kolko naucenych veci zo skoly realne v zivote pouzivate?? Kolko veci si zo skoly pamatate? Mnoho ludi nevie ani vyvrane slova, neovlada pravopis a ani netusi co je trojclenka ci ako sa vypocita velkost uhla alebo co je kolmica?? A to sa predsa uci v skole, tak ako je to mozne? A realne, naco je beznemu cloveku ovladat chemické zluceniny napriklad? Aj tak si vacsina ludi necita zlozenie ani liekov a ani potravin, kde to byva napisane.... Tak ha co nam je skola? Na co sa uci o celom svete, kolko ma USA štátov a pidobne, ked sa neuci ako sa postarat o rodinu, ako vychovat deti ci ako správne narabat s financiami?? To uzitocne sa v skole neuci...len plno zbytocnych informacii, ktore k beznemu zivotu beznemu cloveku nie su vobec potrebne....
@maduke súhlasím👍 navyše škola na Slovensku pozná len motiváciu cukor, bič. Žiadna pozitívna motivácia (Komenského "škola hrou" neexistuje) Deti v klasickej škole po pol roku známkovania, pokrikovania, nútenia a absencie radosti, už stratia chuť tam chodiť. Ale česť výnimkám, dcérka do piateho ročníka chodila do súkromnej školy, kde deti: nedostávali úlohy (všetko v pohode stihli hravou formou v škole), nenosili hore dole učebnice a zošity, boli denne doobeda hodinu von, nedostávali známky (len slovné priebežné a koncoročné hodnotenie) Mali motivujúcu láskavú pani učiteľku.
Dcéra školu milovala a tešila sa do nej, rovnako jej spolužiaci. A čuduj sa svete, väčšina detí, čo prešla na druhý stupeň na iné školy, boli najlepší v ročníku. Nič nezameškali, nič nestratili, práve naopak. Bez drezúry boli šťastnejší, pracovitejší a výkonnejší. Pred 400 rokmi to povedal "učiteľ národov", prečo to konečne nerešpektovať.
@anonym_autor tak ale podľa mňa prevratnú radu ti nedá nik každé dieťa je fakt iné. A aj každý rodič je iný a má určitú dávku trpezlivosti len teda mal by sa rodič snažiť na toto odhadnúť svoje sily že koľko trpezlivosti má a koľko detí zvládne ešte v režime že ostatné sám sebou a nevypne ho hneď ako ho jedno dieťa vytočí. Nie je to taká hračka ako sa to zdá na prvý pohľad. Ale máš pravdu ja som dakedy išla na týchto a aj iných videách teraz už mi veľa nedávajú stále sa to opakuje ale naopak mne takéto alternatívne pristúpi ktoré mi boli blízke a vyjadril aj niekto iný svoj názor práve že pomáhali keď boli deti menšie v yom že som vedela čeliť staršej generácii a ich útokom a odsúdením že zle vychovávaná deti lebo plaču keď sú smutné lebo ich zoberiem na ruky keď plaču ako bábätká lebo sú otravné a vypytuju že sa pýtajú veci ktoré by snáď mali byť samozrejme že ich zoberie čert ak nedojedia obed a ak ich nebudem bit nič dobré smnich nevyrastie.A ak čokoľvek robili moje deti čo sa niekomu nepáčilo tak vždy to bolo to za to že mu všetko dovolis a nedáš mu po riti aby sa naučil. Jednoducho nemám pocit že násilie tá niečomu naučí. Ale teraz už naozaj FB ako veľký žrút času úplne vynechávam zo zivota.
@anonym_autor tak ale podľa mňa prevratnú radu ti nedá nik každé dieťa je fakt iné. A aj každý rodič je iný a má určitú dávku trpezlivosti len teda mal by sa rodič snažiť na toto odhadnúť svoje sily že koľko trpezlivosti má a koľko detí zvládne ešte v režime že ostatné sám sebou a nevypne ho hneď ako ho jedno dieťa vytočí. Nie je to taká hračka ako sa to zdá na prvý pohľad. Ale máš pravdu ja som dakedy išla na týchto a aj iných videách teraz už mi veľa nedávajú stále sa to opakuje ale naopak mne takéto alternatívne pristúpi ktoré mi boli blízke a vyjadril aj niekto iný svoj názor práve že pomáhali keď boli deti menšie v yom že som vedela čeliť staršej generácii a ich útokom a odsúdením že zle vychovávaná deti lebo plaču keď sú smutné lebo ich zoberiem na ruky keď plaču ako bábätká lebo sú otravné a vypytuju že sa pýtajú veci ktoré by snáď mali byť samozrejme že ich zoberie čert ak nedojedia obed a ak ich nebudem bit nič dobré smnich nevyrastie.A ak čokoľvek robili moje deti čo sa niekomu nepáčilo tak vždy to bolo to za to že mu všetko dovolis a nedáš mu po riti aby sa naučil. Jednoducho nemám pocit že násilie tá niečomu naučí. Ale teraz už naozaj FB ako veľký žrút času úplne vynechávam zo zivota.
@oskvarka ja veru nasilie nikde na detoch neobhajujem, ziadne "výchovné po zadku" a podobne, to nikam nevedie a toto absolutne odmietam robit detom ale zaroven umyvanie zubov aj napriek protestu ako nasilie nepovazujem, to by sme museli povazovat za násilie veeeelmi vela kazdodennych situacii s malymi detmi ktorym proste este nevysvetlis niektore situacie a s tym spojene nasledky. Ale ano tie videa ktore spominas co tocila kedysi tak tie uznavam ze pomahali otvarat oci a naozaj to boli aj konkretne rady ktore mohli rodicom pomahat. Preto som otvorila tuto diskusiu ci ten profil maminky vnimaju stale rovnako alebo im to tiez pride uz extremisticke, pripadne ci tie informacie vedia filtrovat
@anonym_autor no tak na zakladne veci netreba vysoku skolu....ved sa pozriem na jastericu a vidim, ze ma 4 nohy a chvost... Na matematike, akoze takmer kazdy si vie zratat kolko je 2+2 alebo kolko je 5x9... Ci nie? Toto je zaklad a to mna napriklad ucil moj tato a mama este ked som mala len 5-6 rokov...mama ma učila pisat a citat a tato pocitat...ale dnes su tak super ucebne pomocky a su dostupne komukolvek...su uplne ine moznosti.... A ved led ja viem pocitat, naucim ten zaklad bez problemov aj svoje deti a dokonca aj bez diplomu z vysokej.skoly...na toto podla.mna fakt papiere netreba...mna to tiez niekto naucil, ale nakviac si pamatam ked som sa ucila sama...mne to pali, v skole som len pocuvala a nejak mi to samo skakalo do hlavy...nikdy som sa na 1.stupni doma nic neucila, ulohy som.robila v skole hned po hodine cez prestávku a mala som same jesnotky az po 8.triedu..
Tam už boli zdravotne problemy a vynechavanie v skole a nemal sa mi kto venovat a doucit ma to vsetko...dnes su uz ale ine moznosti a je ich nespočetné mnozstvo, tak preco ich nevyuzit?? Angli u som napriklad v skole neznasala, nebavila ma, ale teraz som kupila synovi take ucebnice, ze sa ucime spolu a bavi ma to ovela viac ako v skole a zistujem ze z tej angliny nie som az taka blba ako som si to myslela...doma sa ucime svojim tempom, nik nas nenahana a vsetko zvladame a stihame tak ako treba
@maduke k tej matematike by si sa cudovala kolko deti nevie nasobilku. Neter je stvrtacka a jej spoluziaci nevedia ALE na vine je aj ucitelka. Prvy a druhy rocnik mali ucitelku a ta ich drilovala riadne, ked im v tretom ju vymenili tak koniec 🫣 takze zalezi aj od ucitelky
Predškolské zariadenia a školy pripravujú deti do života takého, aký je. Moje deti vyrastali aj v socíku aj v 90. rokoch DJ, MŠ, ZŠ, SŠ aj VŠ. Ako rodič som akceptovala požiadavky škôl aj školských zariadení a snažila som deťom vytvoriť podmienky na učenie, aby to ľahko zvládali. A prinieslo to ovocie. Každé má výborné zamestnanie, niekoľko VŠ. Veľmi dobre sa v živote uplatnili, majú dobré zamestnania, vydarené rodiny. A o to mi stále išlo. Ak rodič sa bezhlavo stavia proti požiadavkám MŠ a ostatných škôl na dieťa, len tomu dieťaťu škodí do budúcna. Opičia láska a neopodstatnená ochrana detí vedie nielen k ich zhýčkaniu, ale aj k nezdravému postoju k životu, na čo v dospelosti môžu doplatiť. Vo vzdelávaní to vedie k ignorácii učiteľov, povinností kladených vzdelávaním s následkom horších známok a na konci nižšieho vzdelania s ťažkou možnosťou uplatnenia sa v práci. Takí často ignorujú aj nadriadených v práci a často o prácu aj prichádzajú. Nedokážu pochopiť, že povinnosti kladené aj v práci treba plniť. Rodič by vždy mal myslieť na budúcnosť dieťaťa a čo je pre neho prínosom do budúcna. Ako učiteľka môžem zodpovedne povedať, že deti, ktoré absolvovali DJ a MŠ boli vždy neporovnateľne šikovnejšie, chytrejšie aj múdrejšie s vypestovaným zmyslom pre zodpovednosť. Tie, ktoré neabsolvovali predškolské zariadenia, prichádzali omnoho tupšie do školy, vzdorovito odmietali všetko, čo sa v škole robilo, na všetko sa sťažovali, nevážili si učiteľov, prvé 2 - 3 roky im tykali, nadávali a občas si do nich aj kopli. Občas sa to stretlo s nepochopením ich rodičov, prečo nám to vadí, ak si to môžu dovoliť k rodičom aj starým rodičom, ktorým to nevadí. Dieťa má svoju osobnosť, ktorú tým prejavuje a my v škole nesmieme tomu brániť. Dieťa si má robiť to, čo práve uzná za vhodné bez socialistického obmedzovania ich osobnosti. Ak chce učiteľku nakopať a opľuť, tak asi na to má svoj dôvod a netreba mu v tom socialisticky brániť. A to nebol názor iba jedného rodiča. Každý rodič by sa mal zamyslieť, čo bude pre jeho dieťa do budúcna lepšie.
@777januska777 super. že si to zvládla a potom sú tu deti, ktoré majú iq 135, odišli z troch stredných škôl, lebo ich nezvládli a sú doma so základným vzdelaním. Prečo?
@shee11 presne preto, že najdôležitejšie nie je ani tak inteligencia, ale schopnosť sa začleniť. My sa snažíme pracovať a podporovať potenciál deti, ale skutočný úspech dieťaťa nebude inteligencia a dobré známky, ale schopnosť tie svoje schopnosti využiť a nájsť svoje miesto vo svete. Preto ja podporujem potenciál deti, ale snažím sa podporovať aj stretávanie sa s deťmi či ľuďmi v rôznych prostrediach. Lebo si uvedomujem, že inteligencia im nepomôže. Potrebujú schopnosti kompromisov a spolupráce s ludmi.
Btw. IQ mojich detí presne v čísle neviem, ale je to nadpriemer (testované). Ja sama som v škole mala tiež vyšší priemer až nadpriemer a manžel mal nadpriemer. Čísla už presne nepoviem. Ja som ADHD a deti majú rôzne štádia ADHD, ADD a NKS.

@anonym_autor mysliš si to preto, lebo si také dieťa nikdy nestretla, nikdy si sa s takým dieťaťom nerozprávala a nikdy si nezisťovala, ako sa cíti. rodičia iných detí to maju milión kráť náročnejšie ako rodičia bežných detí, musia rešiť to čo je pre iných automatické, majú problémy tam, kde bežne problémy nie sú. je to mentálna záťaž, ktorá je oveľa vyššia ako s bežnými deťmi. to čo ty vidíš ako izoláciu, je možno úplne inak. je veľmi plytké to posudzovať, hlavne keď to vidím iba zvonka.
autorka, dovolím si tvrdiť, že toto je problém, ktorý ťa presahuje. Ja nemám neurotypické dieťa, mám dieťa s dvojitou výnimočnosťou ak vieš čo to je a odkedy chodí do školy, tak už nehodnotím nikoho za nič. lebo neviem. resp. lebo viem o tom prd, s prepáčením.
taký malý vhľad napr. tu
okolo 18tej minúty - je to o škole
okolo 1 hod 11 min - je to o tom, čo s týmito deckami škola robí.
@shee11 co je dvojita výnimočnosť som si musela vygooglit, stretla som sa s tymto pojmom prvý krat a vela o tom neviem ako aj o inych v dnesnej dobe celkom dost rozsirenych, respektive pomenovanych diagnozach, myslim to tak ze kedysi proste boli deti co boli pomalsie a diagnozy sa neriesili, to nemyslim v zlom ani nijak inak len som to popisala ze sa v tom nevyznam v momentalnej dobe. Su to pre mna pojmy nezname a teda nedovolila by som si nikdy tvrdit co take dieta potrebuje/nepotrebuje, urcite rodic spravi maximum pre svoje dieta a ja toto neberiem nikomu. A ani domskolactvo neodsudzujem,nic z toho, každý nech si robi podla svojho uváženia a svojich moznosti. Mna jedine co hneva je profil s obrovskym dosahom ktory sa vyjadruje extrémne na rozne temy a bohuzial niektorych ludi tym moze negativne ovplyvnovat. Samozrejme aj pozitivne, ale to skor kedysi davnejsie a nie teraz co sa na profile ide z extremu do extremu.