icon

Je spravodlivé, keď susedia zneužívajú systém?

1. apr 2026

Ahojte chcem sa len vyžalovať, dneska som sa riadne naštvala, máme susedu čo má úplne zdravé dieťa od malička spolu vyrastajú naše deti a hrajú sa no skôr ona sa hraje s mojou lebo moja má PAS a zrazu keď zistili koľko máme my akože peňazí tak zrazu asi po známosti jej vybavili diagnózu PAS + ADHD+ NKS plus jej manžel chodi do roboty zarába minimálnu a ešte berie opatrovatelsky na jej mamu, oni sú aj boli chudobní jak kostolné myši, maju takú ruinu dom že sme sa vždy báli aby náhodou im strecha aj roh domu nespadli na nás, nemali poriadne čo jesť, majú dlhy otec aj matka alkoholik obidvaja fajčiari, vždy sa chodili ku nám sťažovať a požičiavať si pred výplatou na mlieko a teraz zrazu im dal štát všetky možné príspevky na auto 16 tisíc zobrali ešte tuším pôžičku a majú parádne auto ( predtým nemali žiadne) kúpeľňu prerobili a chodia si veselo po meste po kavickach na výlety atď atď . Teraz majú lepší príjem ako my, nehovorím že my nemáme tiež vybavené ale ja mam dieta naozaj s PAS a my nemáme všetko čo majú oni vybavené lebo mi to prišlo blbé toľko toho pýtať od štátu ked som doňho nedala ani korunu ...Ona hovorí že ZŤP deti sa majú lepšie ako zdravé deti a že to nieje fér lebo na normálne deti sa nič nedostáva a na dráhe nič ....a zrazu sú z nich boháči ako ona hovorí.

anonym_8d6caf
Včera o 03:54

@anonym_autor Zavist je velmi skareda vlastnost, obera o energiu jedine teba. Nevies co sa deje u nich doma, ako su a nie su zdrave jej detim. Ziaden lekar neda po znamosti diagnozu zdravemu dietatu a riskuje tym odobratie licencie.

lindusss2016
Včera o 05:08

@anonym_autor hej, hej, zmanipulovali každého od pediatra, psychológa, psychiatra, neurológa, logopeda, až po posudkoveho lekára. To ti tak zozerieme

anonym_7a7161
Včera o 05:15

@anonym_autor bud si troll alebo klameš. Henrieta diagnózy si iba tak "nevybavi". Taktiež nemoze robit cely deň a poberat OP. Takže pekne vymyslená rozprávka.

mandzula
Včera o 05:29
@anonym_878f3b

Boze kazda druha tu uz mate decko s "PAS" . Neuverítelne

@anonym_878f3b Hej, ono sa to vybera z katalogu este pred pocatim.

anonym_38edb0
Včera o 05:30

Chod na urad a popytaj sa na co vsetko mate narok a poziadaj o to aj ty.Naozaj nezavid,ak akoze aj klamu,ukaze sa to v skole tak ci onak.A ty poziadaj o vsetko,co treba.

oskvarka
Včera o 05:37
@lenka.25

Keď máš na niečo nárok , vvbav si aj ty viac . Na iné hlúposti dáva tento štát , tak sa tu nehraj , že chceš “šetriť " štát …

@lenka.25 tiež si myslím že nie je logické šetriť štát. Logické je mať po známosti diagnózu ale tak nikoho nesudim. Môže na Tom susedovie dieťati niečo byť. Veď to nie je len tak takéto vybaviť. Ale tak nič nie je nemožné.

anonym_e060fd
Včera o 05:37
@anonym_c7be99

@anonym_autor kúpeľňu neprerobíš na PAS a nikto príčetný, žiadny lekár nedá diagnózu zdravému dieťaťu. Okrem toho na úrade prúde ďalší lekár, ktorý dieťa posúdi. Takže si tu nevymyslaj bludy

@anonym_c7be99 ziadny lekar na urade nespochybni lekarske nalezy od odbornych lekarov...jasne, ze sa da vybavit...

anonym_cdcfee
Včera o 05:45

Nie zeby som sa zastavala autorky, ale ono to takto naozaj moze byt. Poznam vela ludi, co si invalidne dochodky vybavili tak, ze narozpravali bludy u psychiatra, bol im priznany invalidny a este dostali spatne par tisic vyplatenych... oni sa vedia velmi dobre orientovat v davkach, dochodkoch atd. Poznaju odbornikov, ktori im to napisu do spravy a hop... peniaze do par dni na ucte
Clovek nezavidi, ale realita moze byt uplne v pohode taka, aku autorka opisuje.

lenka.25
Včera o 05:47
@oskvarka

@lenka.25 tiež si myslím že nie je logické šetriť štát. Logické je mať po známosti diagnózu ale tak nikoho nesudim. Môže na Tom susedovie dieťati niečo byť. Veď to nie je len tak takéto vybaviť. Ale tak nič nie je nemožné.

@oskvarka nemám s týmto skúsenosti , našťastie , ale čo tu čítam mamičky , ktoré maju dieťa zdravotne znevýhodnené a hocijaké euro vydupať od štátu je problém , tak toto sa mi vôbec nezdá

jeennyv
Včera o 05:54

Zeny ja byvam pri socialke….o zazracnych uzdraveniach za rohom u nas pri bloku mozem pisat roman…a da sa vybavit vsetko…ked najdete spravnych ludi…moji spoluziaci mali mamy lekarky…lajdaci to boli, ulievali sa flakali…ked sa to riesilo uz v skole…hadajte mali vseliake zrazu dysfunkcie a diagnozy….dnes su oni sami lekari a aj operuju 😀😀😀 s tolkymi diagnozami hej😀😀😀 cize…

bosorkabb
Včera o 06:06

No dosť blbosti máš v tom príspevku. Už len zarábať minimálnu mzdu ktorá je vyššia ako je možné zarobiť popri OP. To je prvá blbosť.
Druhá je auto. Daná suma ktorú uvádzaš je auto s automatickou prevodovkou a to môže získať len žiadateľ ktorý má na to dôvod. Čiže napríklad vozickar. A úrad neuhradí celú sumu auta.
Ďalšia nepresnosť až klamstvo je že len tak zdravému dieťaťu dajú diagnózu PAS. Okrem toho je to zdĺhavý proces.
Ja sa v týchto vodách pohybujem roky a úprimne tvoj príspevok je plný blbosti. Nepresností a je evidentné že chceš niekomu veľmi uškodiť.

anonym_428a67
Včera o 06:16

@anonym_autor tvoji susedia su podla teba ako "bieli cigani" a ty si sa tu vyfarbila ako stara tetka na trhu ofucana co si vymysla scifi scenare

bosorkabb
Včera o 06:26
@anonym_e060fd

@anonym_c7be99 ziadny lekar na urade nespochybni lekarske nalezy od odbornych lekarov...jasne, ze sa da vybavit...

@jeennyv ale je rozdiel PAS a niečo iné. Pri PAS musíš okrem iného spĺňať požiadavky na danú diagnózu. Dieťa sleduje psychológ,psychiater a nie raz. Plus neurológ. Už vidím 3-5 ročné dieťa ktoré ich prekabáti 😂
A autorka má kopec blbosti v príspevku. Prerobenie kúpeľne cez štátny príspevok je skôr zázrak ako realita. A podľa zákona určite nepatrí k danej diagnózy. To neprejde nikomu.

@anonym_e060fd tak to moc málo vieš. Vieš koľko krát sa stalo že neakceptovali správy a to žiadajú niekoľko ročné.

anonym_e060fd
Včera o 06:28
@bosorkabb

@jeennyv ale je rozdiel PAS a niečo iné. Pri PAS musíš okrem iného spĺňať požiadavky na danú diagnózu. Dieťa sleduje psychológ,psychiater a nie raz. Plus neurológ. Už vidím 3-5 ročné dieťa ktoré ich prekabáti 😂
A autorka má kopec blbosti v príspevku. Prerobenie kúpeľne cez štátny príspevok je skôr zázrak ako realita. A podľa zákona určite nepatrí k danej diagnózy. To neprejde nikomu.

@anonym_e060fd tak to moc málo vieš. Vieš koľko krát sa stalo že neakceptovali správy a to žiadajú niekoľko ročné.

@bosorkabb viem toho dost...ver mi. robim viac ako 20 rokov v tomto fachu...,

anonym_c7be99
Včera o 06:30
@anonym_e060fd

@anonym_e060fd na PAS nevybavíš. Na PAS totiž potrebuješ lekárske správy od viacerých lekárov

anonym_e1e04c
Včera o 06:31

Poznám takych tzv. invalidov kopec. Decko nevychovane, bez akejkoľvek výchovy.. a keď matka prisla na to, že im zo štátu môže niečo kvapnut, tak zrazu samé poruchy.. a zrazu sa zo zdravých nevychovanych deti stali invalidi. Matka berie všetky možné príspevky, a práca je ta posledná možnosť, ako prísť k peniazom. Čiže nie je to až také nereálne. Posudky tých deti sú ako cez kopirak..Proste nasla sa zasa diera v systéme a zasa ju niektorí chronicki nemakacenkovia zneuzivaju.

terezia74
Včera o 06:34

@anonym_autor takúto kravinu môžes napísať iba na modrom koňovi. Žiadni lekári nevystavia papier na falošnú diagnózu a už vôbec nie na dieťa s PAS, len na posudok od psychiatra čakaš niekoľko mesiacov, takže ak si chcela vymyslieť diskusiu, akurát si ukázala aká si hlúpa

anonym_979346
Včera o 06:42

Aaa niekomu tu kole oči auto za 16 tisíc. Si domýšľaš, že si "povybavovali" diagnózy a papiere. Presne ako ti tu píšu dievčatá, ktoré tomu rozumejú a pracovali s tým.... nie je to také jednoduché v dnešnej dobe.

anonym_e060fd
Včera o 06:42
@anonym_c7be99

@anonym_e060fd na PAS nevybavíš. Na PAS totiž potrebuješ lekárske správy od viacerých lekárov

@anonym_c7be99 staci ti papier od pedopsychiatricky...a jedna pani doktorka velmi rada dava detom tuto diagnozu, aj ked ju nemaju. mozno maju poruchy ucenia a ine diagnozy, ale PAS nie. doktorku menovat nebudem

petronelag
Včera o 06:55

Toto vyzerá tak, že keď poberajú opatrovateľský na mamu, tak tam mohli priznať niektoré veci ako prerábka kúpeľne, auto a dieťa má možno nejakú dg., ale keď pôjde do škôlky, školy tak by sa nato prišlo, že je v poriadku. Ale sú aj ľudia, čo zneužívajú systém.

bosorkabb
Včera o 06:59
@anonym_e060fd

@bosorkabb viem toho dost...ver mi. robim viac ako 20 rokov v tomto fachu...,

@anonym_e060fd ja sa v tom pohybujem viac ako 20 rokov vrátane rôznych legislatívnych zmien. A teda konkrétne PAS má viac typov ale túto diagnózu sa zdráhajú dať aj deťom ktoré ju majú na 100%. Veľa krát sa čaká na vyšší vek. Potvrdiť ju musí psychiater.
A okrem iného diagnostiku na Slovensku robí zopár centier a lacné to nie je ani náhodou. A čakacie doby šialené.
A ak robíš v odbore tak musíš vidieť blbosti ktoré autorka napísala. Zákonné požiadavky tiež musíš poznať. Každý kto s tým pracuje vidí jasné nezrovnalosti ( klamstvá ak to mám napísať presne) s realitou.

anonym_01e2df
Včera o 07:04

@anonym_autor autorka, veď keď je to také ľahké, tak aj ty choď za doktorom, nech ti zápisu nejakú tú rakovinu do papierov, aby si mala 500eur mesačne na účte. A nemusíš závidieť autizmus.

anonym_e060fd
Včera o 07:05
@bosorkabb

@anonym_e060fd ja sa v tom pohybujem viac ako 20 rokov vrátane rôznych legislatívnych zmien. A teda konkrétne PAS má viac typov ale túto diagnózu sa zdráhajú dať aj deťom ktoré ju majú na 100%. Veľa krát sa čaká na vyšší vek. Potvrdiť ju musí psychiater.
A okrem iného diagnostiku na Slovensku robí zopár centier a lacné to nie je ani náhodou. A čakacie doby šialené.
A ak robíš v odbore tak musíš vidieť blbosti ktoré autorka napísala. Zákonné požiadavky tiež musíš poznať. Každý kto s tým pracuje vidí jasné nezrovnalosti ( klamstvá ak to mám napísať presne) s realitou.

@bosorkabb ano, ale tiez vidim, ako sa vsetko da zneuzit. vidim ludi, ktori su sice odkazani sa osobnu asistenciu, ale asistentov maju len fiktivne a vedia sa o seba postrat sami. peniaze si nechavaju. a to je teda niekedy aj 1000 a viac eur. vidim ludi, ktori si sami pridu vybavit prispevok na opatrovanie (akoze opatrovany pride), a aj ho nakoniec dostanu. niekedy sa nestiham divit. a je vela takych paradoxov.

anonym_01e2df
Včera o 07:06
@anonym_e060fd

@anonym_c7be99 staci ti papier od pedopsychiatricky...a jedna pani doktorka velmi rada dava detom tuto diagnozu, aj ked ju nemaju. mozno maju poruchy ucenia a ine diagnozy, ale PAS nie. doktorku menovat nebudem

@anonym_e060fd veď menuj doktorku, všetci chceme vedieť.

maryetta
Včera o 07:18

a co je spravodlive? Som vdacna ze mam zdrave deti a ze tieto prispevky nepotrebujeme. Skoda a nespravodlivost je hlavne to ze niekto skutocne potrebuje pomoc. Prispevok ci uz na auto. Brzbarierovu kupelnu. Ci rehabilitacie a na toto su verejne zbierky.

anonym_8ed057
Včera o 07:26

Neviem ako tento konkretny pripad, ale vseobecne plati, ze najma nasi spoluobcania maju vsetko povybavovane, bud sa vedia orientovat v davkach alebo im s tym niekto pomoze. Nie je predsa mozne, aby uplne kazdy z osady mal invalidny dochodok alebo kazdy 50tnik potrebuje opatrovat svojimi detmi. Ked sa tie davky zrataju, je to pekna suma a neoplati sa im pracovat. Mam o tom dost informacii.

estellas
Včera o 08:02
@anonym_e060fd

@anonym_e060fd Ja by som ju nahlásila 😤😤😤

simca06022011
Včera o 08:12

mna pri takychto ludoch mrzi najviac to, ze tam trpia tie deti, ktorym premotivovani rodicia velakrat diagnozy vymyslaju, a pozname to, ako lahko je taketo diagnozy obkecat...

bosorkabb
Včera o 08:27
@anonym_e060fd

@bosorkabb ano, ale tiez vidim, ako sa vsetko da zneuzit. vidim ludi, ktori su sice odkazani sa osobnu asistenciu, ale asistentov maju len fiktivne a vedia sa o seba postrat sami. peniaze si nechavaju. a to je teda niekedy aj 1000 a viac eur. vidim ludi, ktori si sami pridu vybavit prispevok na opatrovanie (akoze opatrovany pride), a aj ho nakoniec dostanu. niekedy sa nestiham divit. a je vela takych paradoxov.

@anonym_e060fd tu sa bavíme o dieťati a konkrétnych diagnózach. Je niečo iné dospelý dajme tomu platničky a podobne a PAS. Okrem toho tu nesedia ani zákonné požiadavky. Od práce popri OP až po tú kúpeľňu. Je to proste klamstvo.

oskvarka
Včera o 08:29
@lenka.25

@oskvarka nemám s týmto skúsenosti , našťastie , ale čo tu čítam mamičky , ktoré maju dieťa zdravotne znevýhodnené a hocijaké euro vydupať od štátu je problém , tak toto sa mi vôbec nezdá

@lenka.25 áno ale aj tak si myslím že ak niekto má na niečo nárok ma si požiadať a nemá si hovoriť že šetrí štátu. Ale samozrejme len pravdivo.