Kam sa podel materinský inštinkt dnešných žien?
Co sa to stalo so zenami? Spravia si dieta a uz sa trasu kedy mozu supnut dieta niekam do jasli/skolky a idu si nohy polamat aby isli do prace. Naco si vlastne zakladali rodinu? Nehovorim ze by nemali pracovat, ale trend je taky ze to chcu akosi na ukor dietata. Kam sa podel materinsky instinkt? (teraz nehovorim o matkach ktorych do toho tlacia ekonomicke moznosti)
@merkelica precitaj si knihu Sedliacky a tam uvidis ako sa tie tradicne zeny venovali detom. Velke gulove. A vstavali skor ako muzi, aj spat isli neskor ako muzi, lebo viac obriadovali som aj hospodarstvo. To je len taka prupovidka, ze v minulosti boli zeny lepsie. Rano vyhnali 3-4 rocne decko past husi a cely den ho nebolo.
@carolynka
Moja prababka hovorila ze varili aj caj z makovic ked bolo vela roboty.
@anonym_0d93a6 cize jasle su lepsie ako rodina?
@merkelica deti mi nevzali do statnej skolky tak som ich dala do súkromnej v 2.5rokoch a isla rovno pracovat aby sme sa mali lepsie aby som nemusela dat dietatu len jest (ako sa hovori kde sa naje jedno dieta naje sa aj druhe) ale mu aj dopriat nejaku dovolenku po slovensku ci v blizkom okoli ..aby sme im s manzelom.mohli dopriat aj mimoskolsky kruzok nejaky futbal basketbal popripade jazykovu skolu mame tu moznosti byvame pri hlavnom meste💪(na dedine kde som.vyrastala.boli velmi obmedzene moznosti) A nie som zienka domaca co doma vari pecie strikuje a pod lepsie je mi v praci mam.rada svoj job...A nemame ani ziadnu karieru s manzelom mame uplne bezne povolania 💪
@merkelica chceli emancipáciu tak tu ju majú.Robia aj za mužov a v lete plaču, že majú týždeň dovolenky, nemá kto deti vyzdvihovať zo škôlky, nemajú čas na sebarozvoj, nemajú čas a chuť ani rodine navariť, lebo pracujú.Bohuzial mám to v práci skoro denne a musím sa veľmi premáhať, aby som bola profesionálna a bola nápomocná v profesii, ktorú som si vybrala.
@anonym_43b309 to ako Ty nechapes co chcu zeny od emancipacie sa da porovnat nechapavosti muzov ktorym je povedane ze zeny si nezelaju byt obtazovane a muz reaguje- to uz jej ani dvere nemozem podrzat= nechape alebo nechce pochopit o com vlastne zeny hovoria
Toto veľmi smrdí manipulatorstvom. Pripomína mi to mužov, ktorí strašne chceli, aby žena ostala doma a bola finančne závislá na manželovi, ktorý doslova rátal každý cent.
@merkelica ale ved zeny makali vzdy. ja som chodila do jasiel od 10 mesiacov. materska aku mame my ma velmi malo krajin. niektore vobec.
prosim ta venovanie sa detom V 80 - 90 rokoch? hravali sem sa na ulici s deckami, matky nemuseli s nami vysedavat hodiny na ihriskychn nerozvazali dietky do skoly a nechodili na tanceky babyplavanie ani anglictinu od 3 mesiacov. mali roboty vyse hlavy.
o matkach v 60, 70 ani nehovorim. a o tych spred 100 rokov uz absolutne. spomienky starsich kolegyn tiez hovoria za vsetko ako rodiny fungovali kedysi.
nikdy v celej historii sa detom nevenovalo ani zo stvrtiny tolko casu ako teraz. deti su doslova stredobodom vesmiru spolocnosti. nikdy nebolo tolko moznosti a vsetkeho. pamatam si vylety ako decko. pre deti nebolo nide nic. nie ako teraz milion veci, atrakcii moznosti.
akoze tieto zamyslenia o tom ako bolo kedysi vsetko ruzove, vsade lietali jednorozci a dnes je tma. sa preber. ked ta tak zaujima sociologia a antropologia precitaj si nejake knihy ako ludia kedysi zili a nesnivaj.
a ak potrebujes pochalit ako vynikajuco tom mate vy a vsetci ostatni co to maju inak su vadni. tak ta pomyselne hladkam po vlaskoch. ano mate to super.
@merkelica a ty si myslis, ze kedysi zeny sedeli pri detoch? Kto pracoval na poli, obriadil zvierata, navaril obed, opral v potoku? Zeny odjakziva pracovali a casto aj viac a dlhsie ako ich muzi, ktori chodili vecer do krcmy. Ja nevidim nic zle na tom, ked zena chce ist do prace. A ani na tom, ked chce byt doma pri detoch.
@simsalabim to som písala aj ja a bolo mi odporúčané prečítať si otázku ešte raz 😏 Asi sme tu dve nechápavé 🙂
@merkelica haló , niekto naši tu pomýlil rok.
Všetci moji rovesníci, kamarátky narodené v ČSSR v sedemdesiatych aj začiatkom osemdesiatych rokoch minulého storočia chodili do jasliciek.
Čiže ani naše mamy nemali materinský inštinkt.
Daj sa liečiť
@anonym_af9873 som ročník 1972 a žiadne deti z okolia ani z rodiny (mama pochádza zo 6 detí) nechodil do jasiel. Všetky matky boli doma, kým sme nešli do škôlky, bývali sme na dedine (mamine sestry bývali v meste) a nie nemali sme tam babky ani tety... ktoré sa o nás starali, starala sa mama.
Ja ako nechapem veď kedysi drbli decko starým rodičom a šli makať
@minenkaa dnes sú starí rodičia v starobincoch bohužiaľ.
@anonym_af9873 som ročník 1972 a žiadne deti z okolia ani z rodiny (mama pochádza zo 6 detí) nechodil do jasiel. Všetky matky boli doma, kým sme nešli do škôlky, bývali sme na dedine (mamine sestry bývali v meste) a nie nemali sme tam babky ani tety... ktoré sa o nás starali, starala sa mama.
@anonym_efa00c
AI horori
Presná štatistika vyjadrená jedným celoplošným percentom pre celé obdobie ČSSR neexistuje, pretože legislatíva a dĺžka materskej dovolenky sa v priebehu desaťročí zásadne menili. Ak sa však pozrieme na reálne dáta a nastavenie vtedajšieho systému, drvivá väčšina matiek (odhadom 70 až 90+ % v závislosti od konkrétnej dekády) nastúpila do práce podstatne skôr, ako dieťa dovŕšilo 3 roky. [1] (https://www.minedu.sk/rozsah-materskej-dovolenk... dôvodom bolo, že až do samotného záveru socializmu štát legislatívne ani finančne nepodporoval trojročnú starostlivosť o dieťa doma tak, ako je to bežné dnes. [1] (https://www.minedu.sk/rozsah-materskej-dovolenk...)
@anonym_efa00c ja som rocnik 1970. Do jasli som chodila kratko, potom som mala opatrovatelku - milu dochodkynu. Starala sa postupne o nas vsetkych 3. Zeny bezne chodili do prace.
@carolynka
Moja prababka hovorila ze varili aj caj z makovic ked bolo vela roboty.
@anonym_fb8ae8 ano, mojmu starkemu takto umrel brat, lebo mu dali “privela makulin”. Na uplakane dieta proste nebol cas…
Moja babka (70+) ako malé dieťa chodievala past zvieratá na lúku so súrodencami. Rodičia sa im venovali minimálne, väčšina zodpovednosti bola na najstarších súrodencoch a kadejakej ďalšej rodine, susedom, navzájom si pomáhali. Museli pracovať. Moja mama rovnako, rodičovská starostlivosť zakladna ale žiadne výlety, zábavky, nebodaj dovolenky. Rodičia pracovali, deti sa učili a pomáhali okolo domu a zvierat. V tomto ponímaní dá malým deťom viac do života skôr tá škôlka či jasle, ako nejaká ilúzia starostlivosti len preto, že je rodič doma.
Moja babka (70+) ako malé dieťa chodievala past zvieratá na lúku so súrodencami. Rodičia sa im venovali minimálne, väčšina zodpovednosti bola na najstarších súrodencoch a kadejakej ďalšej rodine, susedom, navzájom si pomáhali. Museli pracovať. Moja mama rovnako, rodičovská starostlivosť zakladna ale žiadne výlety, zábavky, nebodaj dovolenky. Rodičia pracovali, deti sa učili a pomáhali okolo domu a zvierat. V tomto ponímaní dá malým deťom viac do života skôr tá škôlka či jasle, ako nejaká ilúzia starostlivosti len preto, že je rodič doma.
@anonym_91afee
Presne generaciu do zadu byt len tak pri detoch a nestarat sa o pole a zvierata bolo len flakanie.
@anonym_2b4eae mam 2deti v skolach.ani jedno nechodi domov, ze by sa s nim niekto porovnaval. A to nic znackove nemaju, okrem tasky. Vans. Inak takko, reserved. Dobre, topanky-barefoot..
@anonym_c28fd6 no možno o tom len nevravia. Ja mám skúsenosti, že v každom kolektíve sa nájde dieťa s menej moderným oblečením, starším mobilom a to potom všetci šikanujú....
@anonym_c28fd6 no možno o tom len nevravia. Ja mám skúsenosti, že v každom kolektíve sa nájde dieťa s menej moderným oblečením, starším mobilom a to potom všetci šikanujú....
@anonym_2b4eae alebo ich to netrapi🙂vyznavame ine hodnoty..
@anonym_2b4eae vsetci sikanuju? Ale to predsa nie je mozne ved tieto sikanujuce deti boli doma 3 roky s mamou co je najlepsie pre ich blaho a vyvoj a psychiku. To bola IRONIA
A napriek tomu sa takto spravaju
@anonym_2b4eae vsetci sikanuju? Ale to predsa nie je mozne ved tieto sikanujuce deti boli doma 3 roky s mamou co je najlepsie pre ich blaho a vyvoj a psychiku. To bola IRONIA
A napriek tomu sa takto spravaju
@anonym_1bf106 v triedach to funguje tak 1 dieťa je šéf triedy. Väčšinou dieťa bohatých rodičov, alebo niekto agresívny.... Toto dieťa vyberie niekoho z ekonomicky slabšej rodiny a toho potom kamaráti toho dominantného dieťaťa šikanujú. Ostatné deti sa pridajú, alebo mlčia aby oni neskončili podobne....
@merkelica všade vo svete je materská buď len pár mesiacov, alebo možno aj týždňov ( asi v USA) a deti sa dávajú do jaslí alebo opatrovateľkám. To len u nás sa dá byť s dieťaťom 3 roky.
Žila som v jednej z takých krajín kde je materská pár mesiacov a všimla som si, že ženy nie sú až tak diskriminované pri hľadaní práce ako na Slovensku. Žiadny zamestnávateľ nemá problém zamestnať mladú ženu lebo sa nemusí báť že mu odíde na 3 až 9 rokov. Pekne sa po pár mesiacoch vráti a s tým aj zamestnávateľ počíta a ak by aj nie, tak tých pár mesiacov nie je až taká strata ako napríklad 6-9 rokov .
Aj ja osobne sa chystám vrátiť do práce oveľa skôr ako po 3 rokoch a podľa mňa je to ok.
Tak načo si napríklad američanky zakladajú rodiny keď pomaly rovno z pôrodného kresla už musia nastúpiť do práce lebo nemajú materskú ako my? Alebo okolité krajiny v EU - načo si zakladajú rodiny keď o pár mesiacov musia deti dať do jaslí lebo si nemôžu dovoliť byť dlhšie doma. Nerozumiem prečo ťa to trápi. Skôr by ma trápilo že ženské sú u nás doma 6-9 rokov keď nie aj viac a potom odchádzajú z igelitkou keď si mužiček nájde mladšiu a ony bez praxe si zrazu musia hľadať prácu. Nehovoriac o tom że všeobecne fakt že je niekto 6-9 rokov doma je proste moc podľa mňa.
@merkelica všade vo svete je materská buď len pár mesiacov, alebo možno aj týždňov ( asi v USA) a deti sa dávajú do jaslí alebo opatrovateľkám. To len u nás sa dá byť s dieťaťom 3 roky.
Žila som v jednej z takých krajín kde je materská pár mesiacov a všimla som si, že ženy nie sú až tak diskriminované pri hľadaní práce ako na Slovensku. Žiadny zamestnávateľ nemá problém zamestnať mladú ženu lebo sa nemusí báť že mu odíde na 3 až 9 rokov. Pekne sa po pár mesiacoch vráti a s tým aj zamestnávateľ počíta a ak by aj nie, tak tých pár mesiacov nie je až taká strata ako napríklad 6-9 rokov .
Aj ja osobne sa chystám vrátiť do práce oveľa skôr ako po 3 rokoch a podľa mňa je to ok.
Tak načo si napríklad američanky zakladajú rodiny keď pomaly rovno z pôrodného kresla už musia nastúpiť do práce lebo nemajú materskú ako my? Alebo okolité krajiny v EU - načo si zakladajú rodiny keď o pár mesiacov musia deti dať do jaslí lebo si nemôžu dovoliť byť dlhšie doma. Nerozumiem prečo ťa to trápi. Skôr by ma trápilo že ženské sú u nás doma 6-9 rokov keď nie aj viac a potom odchádzajú z igelitkou keď si mužiček nájde mladšiu a ony bez praxe si zrazu musia hľadať prácu. Nehovoriac o tom że všeobecne fakt že je niekto 6-9 rokov doma je proste moc podľa mňa.
@anonym_6df983 ja zijem a pracujem v USA a zamestnavatel ma povinnost drzat miesto zene iba 3 mesiace po porode, resp trocha menej ak zena nastupi na matersku napr tyzden dva pred porodom. Takze vsetky moje kolegyne pracuju skoro do porodu a potom sa do 3 mesiacov vratia do prace. Ziadny narok na matersku alebo rodicovsky prispevok neexistuje.
Materinský inštinkt je, že matka chce aby dieťa PREŽILO a malo sa DOBRE....a v roku 2026 to znamená mať strechu nad hlavou, jedlo, a mamu ktorá nie je zničená, vyhorená troska čo počíta každý cent čo jej schváli manžel, preto idú do práce, to je ten inštinkt... udržať potomstvo životaschopné...ženy odjakživa pracovali, na poli, s dobytkom, vo fabrike, deti sú v jasliach od 70-tych rokov. Tá tvoja predstava že žena 10 rokov sedí doma a čumí na dieťa ako na kvások to nikdy neexistovalo...a inak, keď už si taký odborník na materinský inštinkt ...kde sa podel ten otcovský inštinkt platiť výživné a nezmiznúť po prvom prde ako tu čítaš bežne v diskusiách? Zaujímavý fenomén, z hľadiska sociológie... choď ty na 3 roky na materskú....full time. Bez práce, bez kávy a pivka s kamošmi, bez "flexibilnej práce večer"....potom príď porozprávať o inštinktoch, možno to potom bude menej "z hľadiska antropológie a psychológie" a viac z hľadiska reality
Ak by som mala pasivny prijem minimalne vo vyske svojho doterajsieho platu aj pocas materskej,tak by som kludne ostala s dietatom doma aj 10 rokov. No odmietam byt financne zavisla na muzovi a jeho svojvoli. A aj keby som mala príjem (nezavisly na muzovi), aj tak by som si nasla aspon pracu na ciastocny uvazok, alebo popri tom pomalicky rozbiehala nejake podnikanie. Pretoze byt stale len doma s dietatom a stretávať sa dookola len s rodinou ci par kamaratkami, to nie je zdrave a na psych. pohode zit v takejto bubline nikomu neprida. Aj zeny mozu byt cielavedome, mozu tuzit po kariernych uspechoch. Mna by teda zaujimalo, ci by si rovnaku otazku kladol aj muzom. Lebo otec je rovnaky rodic ako matka. U neho je uz akceptovatelne, ze stredobodom jeho vesmiru nie je starostlivost o dieta, ale ide do prace? Ako je mozne, ze muzi sa sami nehrnu do toho, aby boli na rodicovskej dovolenke? Tiez chodi do prace na "ukor" dietata resp. casu, ktore s nim travi. Alebo ma byt dieta najvyssim zaujmom len pre matku? Matka moze svoju karieru obetovat a muz nie? Dokonca by mala byt matka za to este vdacna, ze?
@anonym_6df983 ono zas USA su neludske v tom ako sa spravaju k matkam, aby zena musela nastupit do prace par tyzdnov po porode, ak ma stastie tak par mesiacov, to je nehumanne. Tam je teraz trend bezdetnosti, 40% zien do veku 35 rokov nema deti a je single. Ja sa im ani nedivim.
@anonym_ca7ff9 velky ohlas bol na tento clanok napriklad: https://najmama.aktuality.sk/clanok/257084/jasl...
@anonym_a8fcea najmama? fiha vedecky zdroj
@anonym_6df983 ono zas USA su neludske v tom ako sa spravaju k matkam, aby zena musela nastupit do prace par tyzdnov po porode, ak ma stastie tak par mesiacov, to je nehumanne. Tam je teraz trend bezdetnosti, 40% zien do veku 35 rokov nema deti a je single. Ja sa im ani nedivim.
@carolynka ani ja sa im nedivím. Aspoň pár mesiacov keby mali a keby mali aj nárok na nejaké materské. No ale koľko krát tu bola téma ohľadom toho ako niekto nechce deti a ako vadí bezdetným že majú prispievať do systému aby mohli mať matky materské a rodičovský a iné príspevky. Tak USA je pre nich ideálne miesto na život a nemusia nič prispievať, mohli by kludnejsie spať v noci že z ich výplaty nejde nikomu na materské ani rôzne iné dávky čo dostávajú rodiny
Ja budem dávať 2ročné do jaslí z niekoľkých dôvodov. 1. Nudí sa doma, teraz sme veľa von, ale cez zimu mu bude chýbať detská spoločnosť (keďže v zime sa nedá byt 3h doobeda a poobede na ihrisku). 2. Chyba mi práca, mám ju rada a som v nej dobrá. 3. Už ma ubíja stereotyp, som potom zbytočne nervózna na dieťa a manžela. 4. Mať a nemať druhý príjem v BA s hypotékou je veľký rozdiel. 5. V dnešnej nestabilnej ekonomickej situácii som sa jednoducho bála, že moju pozíciu zrušia a nebudem sa mať kde vrátiť, na podobne pozície teraz nikto iný nehľadá, väčšina korporátov ma hiring freeze. Je to dostatočne vysvetlenie pre teba?
@carolynka ani ja sa im nedivím. Aspoň pár mesiacov keby mali a keby mali aj nárok na nejaké materské. No ale koľko krát tu bola téma ohľadom toho ako niekto nechce deti a ako vadí bezdetným že majú prispievať do systému aby mohli mať matky materské a rodičovský a iné príspevky. Tak USA je pre nich ideálne miesto na život a nemusia nič prispievať, mohli by kludnejsie spať v noci že z ich výplaty nejde nikomu na materské ani rôzne iné dávky čo dostávajú rodiny
@anonym_6df983 tak ja som napriklad bezdetna a citim k tym matkam empatiu aj ked deti nemam, netreba generalizovat
@merkelica materinsky instinkt s tym nema nic spolocne. Dovody su uplne ine a ak matka nie je s dietatom doma az do skoncenia povinnej skolskej dochadzky neznamena, ze je zla matka a rovnako matka, ktora ostala s dietatom doma vobec nemusi byt dobrou matkou. Dobru matku robia ine veci ako to, ci dala alebo nedala dieta do skolky
Reagujes na tu debatu co bezala doobeda. Vy ste sa rozhodli nenechat vase dieta lamat instituciami, aby som ta paprfrazovala. Len cas ukaze ci to bolo lepsie rozhodnutie ako u tych, ktore dali dieta do skolky. Ale ani toto z vas automaticky nerobi lepsich rodicov.
A len tak mimochodom sociolologicke prieskumy, antropologicke vyskumy a aj psychologicke hodnotenia jednotlivcov aj skupin maju svoju metodiku, takze z takejto akoze ankety na MK by robil zavery len ten, co o predmete skumania a ani o jeho vyhodnocovani vie trt makovy
Úplne hlúpy, trápny a klamlivý výkrik do tmy.
Pozri sa ako sa starali matky pred 100 - 200 rokmi dozadu, ako sa správali k deťom, ako sa o nich starali, koľko citov a lásky im dávali -skoro žiadny.
@merkelica Aky materinsky instinkt presne myslis. Moj muz mal jeden rok ked isiel do jasli. Dnes ma 40. Ja som mala dva roky, som od neho o nieco mladsi, moja mama zostala doma trochu dlhsie. Kolko ma byt podla teba zena doma.

a preco hodnotis vztah zien k svojim detom a rodine cez to kedy sa vracaju do prace a davaju deti do jasli/skolky?