Kam sa podel materinský inštinkt dnešných žien?
Co sa to stalo so zenami? Spravia si dieta a uz sa trasu kedy mozu supnut dieta niekam do jasli/skolky a idu si nohy polamat aby isli do prace. Naco si vlastne zakladali rodinu? Nehovorim ze by nemali pracovat, ale trend je taky ze to chcu akosi na ukor dietata. Kam sa podel materinsky instinkt? (teraz nehovorim o matkach ktorych do toho tlacia ekonomicke moznosti)
@merkelica
Aj naša nevesta išla do práce už po šiestich mesiacoch. Nemusela, ale mala dobrú robotu, bavila ju a, čuduj sa svete, zvládla pritom aj dieťa. V tom istom korporáte je už sedem rokov. Takže očividne sa dá mať aj dieťa, aj kariéra – bez toho, aby sa z toho musela robiť celoživotná tragédia.
@venom19 o narocnosti nikto nepochybuje, rodicovstvo je velmi narocne. to ale neznamena ze musim dvojrocne dieta supnut do systemu
@merkelica Ale aj v zahraničí, dokonca takých vyspelých krajinách ako je napr. Nemecko nie sú s deťmi dlho doma a ani nemajú dlho materskú a to sú vyspelé demokracie.
netáraj. mám svoje roky, a v jasliach som bola od 13 m.
Bývalá kolegyňa dávala dieťa do jaslí od 6 m. Boli to nejaké firemné jasle. Je snáď lepšie aby žena tvrdla doma ? dieťa si predsa z jaslí vyberie keď ide z práce.
@anonym_0d93a6 je dokazane, ze dieta do 5rokov potrebuje mamu. Vtedy su naplnene jeho potreby.. cize min.3roky, ktore su u nas uzakonene, ze mozme..
@merkelica dnes je taká doba, že väčšinu tlačí ekonomická situácia. Takže keď chcú dieťa zabezpečiť musia to takto riešiť. Obzvlášť teraz, keď sa už deti v škole porovnávajú kto má krajšie oblečenie, kto má nový mobil a podobne. Zároveň nie všetky majú manžela. Niektoré sú slobodné mamičky. A niektoré majú neverných manželov a nemôžu si byť isté, či manžel neutečie za milenkou. Tak nechcú skončiť samé bez práce. Dnes sa nedá na nikoho spoľahnúť. A iné sa zasa boja,že jeden z partnerov príde o prácu tak keď jedného vyhodia potiahne ten druhý. Dôvodov je veľa.
@anonym_2b4eae mam 2deti v skolach.ani jedno nechodi domov, ze by sa s nim niekto porovnaval. A to nic znackove nemaju, okrem tasky. Vans. Inak takko, reserved. Dobre, topanky-barefoot..
@anonym_0d93a6 cize jasle su lepsie ako rodina?
@merkelica urcite nie!!!!!!
@merkelica lebo moderný svet je nielen o rovnosti ženy a muža, individualizme, ale najmä o peniazoch - teda aj životných nákladoch.
@merkelica a preco to teba zaujima? Na to moze byt xy dôvodov... mam deti tri.. a pri tomto poslednom som maximálne vyčerpaná, a nie je to o tom, že by som ho lubila menej ..
Lebo aj muži prestávajú byť pevnou oporou rodiny a tak sa ženy začínajú spoliehať samé na seba, aby nezostali samé s holým zadkom a 2 deťmi. Čím ďalej tým viac chlapov uteká od zodpovednosti. Česť výnimkám.
@anonym_a8fcea nie som na rodicovskej, ale mam flexibilnu pracu takze sa striedam s manzelkou, zvyknem robim vecer ked maly spi, cez den sa striedame. fungujeme tak 3.5 roka a naplna nas to
@merkelica 11r som bola doma s detmi,lebo pracovat sa vtedy nedalo,bud rodicak alebo praca a kedze sme planovali viac deti bola som s nimi doma,muz mi ale chodil robit von mimo.Pri 5tom,to uz bolo ine,zeny uz mohli ist bez obmedzeni do prace a nestratit rodicak.Tak isto som bola aj ja,k muzovi do prace na opacne smeny,mame volno aj cez tyzden 4dni,takze s detmi sa pekne striedame.Je plnohodnotny rodic ako ja,stara o deti rovnako ako aj ja,robi vsetko rovnako ako aj ja.
Tento system sa mi viac paci,ako ked robil mimo a len sme si skypovali.A deti ho videli len cez pc,alebo par dni doma a zase prec.
neviem a je mi to jedno, ja nemam ziaden materinsky cit, radsej sa staram o seba a manzela, je nam krasne, nemam rada deti, bodkaaaaaa
Staci si tvoje vyjadrenia precitat tu. Nie pre kazdeho je dieta modla (a to teda svoje deti milujem)
https://www.modrykonik.sk/forum/rovnovaha-medzi-pracou-a-osobnym-zivotom/praca-alebo-skolka-rozhodnutie-rodicov-o-buducnosti-dietata/?scrollto=first
a este dodam ze taka dlha materska je komunisticka sprostost vychodnej europy
@anonym_1e4123 nebavi ta travit cas so svojim dietatom?
@merkelica nie - teba bavilo byť celé dni na rodičovskej dovolenke a venovať sa len dieťaťu a domácnosti? Aha ty si to asi neabsolvoval, ale presne vieš, že ženy by to mali považovať za dar z nebies 😀 ešteže vás pravekých mužov už ubúda...
@anonym_0d93a6 je dokazane, ze dieta do 5rokov potrebuje mamu. Vtedy su naplnene jeho potreby.. cize min.3roky, ktore su u nas uzakonene, ze mozme..
@anonym_c28fd6 vtedy ani 3 roky neboli zákonom dané. 3 roky boli až niekedy po revolúcii - po 89 tom.
čo majú a mali tie matky robiť? Sedieť a čakať kto im čo pošle? čo je pre deti prospešné je jedna vec, ale v prvom rade je zabezpečiť ako tak rodinu po fin. stránke.
šeky, faktúry, SIPO a pod. sa museli platiť vždy. Na pošte, v banke, cez účet.
a este dodam ze taka dlha materska je komunisticka sprostost vychodnej europy
@anonym_2163f5 to rátaš aj do 6 r veku? Zo zdr. dôvodov ? Potom je ťažko sa do práce dostať, najmä ak máš ešte pred sebou zo dve MD+-RD a potom ešte 6 rokov doma. To je nezávideniahodná situácia.
@anonym_c28fd6 kto to kde dokázal? prosím zdroj, lebo toto JPP je už otravné, len si tým ospravedlňujeme lenivé ženy neochotné ísť do práce a ochotné poberať dávky dlhé roky . soráč.
@merkelica haló , niekto naši tu pomýlil rok.
Všetci moji rovesníci, kamarátky narodené v ČSSR v sedemdesiatych aj začiatkom osemdesiatych rokoch minulého storočia chodili do jasliciek.
Čiže ani naše mamy nemali materinský inštinkt.
Daj sa liečiť
Ja mám zas opačný problém,že mi už končí rodičák a to moje malé bábätko už išlo do škôlky... ja som si tie 3roky doma maximálne s malou užila
To podľa tohto sa meria aká je ktorá mama? 🤣🫣🤐🤣🤣🤣🤣 Niekomu tu riadne mäkne mozog
@anonym_a8fcea len potom preco si s takym nevhodnym partnerom splodili potomstvo?
@merkelica lebo žiadny nemá pečiatku v dokladoch ani na čele napísané že je chuj niekto sa prejaví až keď pridu deti a zodpovednosť
Ja ako nechapem veď kedysi drbli decko starým rodičom a šli makať
@minenkaa aj starym, aj starsim detom, ktore ho natahovali ako maca. Popripade ho nechali revat v chyzi, ked bolo treba robit. Take romanticke predstavy ako matka spred 100 roko sedi pri koliske a spieva decku hajaj buvaj su nejaky spomienkovy optimizmus z malieb Martina Benku🤪
@merkelica precitaj si knihu Sedliacky a tam uvidis ako sa tie tradicne zeny venovali detom. Velke gulove. A vstavali skor ako muzi, aj spat isli neskor ako muzi, lebo viac obriadovali som aj hospodarstvo. To je len taka prupovidka, ze v minulosti boli zeny lepsie. Rano vyhnali 3-4 rocne decko past husi a cely den ho nebolo.
@merkelica chceli emancipáciu tak tu ju majú.Robia aj za mužov a v lete plaču, že majú týždeň dovolenky, nemá kto deti vyzdvihovať zo škôlky, nemajú čas na sebarozvoj, nemajú čas a chuť ani rodine navariť, lebo pracujú.Bohuzial mám to v práci skoro denne a musím sa veľmi premáhať, aby som bola profesionálna a bola nápomocná v profesii, ktorú som si vybrala.
@anonym_c28fd6 kto to kde dokázal? prosím zdroj, lebo toto JPP je už otravné, len si tým ospravedlňujeme lenivé ženy neochotné ísť do práce a ochotné poberať dávky dlhé roky . soráč.
@anonym_ca7ff9 velky ohlas bol na tento clanok napriklad: https://najmama.aktuality.sk/clanok/257084/jasl...
Aj ja som si velmi uzila obdobie s detmi, aj ked to bolo narocne. Zila som aj v krajine, kde zeny museli chodit v polroku, roku dietata do prace a viem, ze vela ich kvoli tomu trpelo, takze ani vo vyspelych krajinach to nie je take ruzove, ze sa vsetci vracaju do prace s lahkostou. Ja osobne som dala prednost detom. Bola som doma celkom dlho a aj tak som do prace naskocila bez problemov - cize ja by som nemala obavy ani z toho, ze musi ujst zene vlak. Je to vsak naozaj individualne, ako si kazdy zariadi veci. Byt stale doma nie je pre kazdeho, treba si vytvorit svoju komunitku kamaratok, znamych, lebo inak sa clovek z tej samoty a rutiny zblazni. Ale nie vzdy sa to kazdemu da, takze rozumiem aj zenam, ktore radsej (alebo z inych dovodov) idu do prace. Ja mam pocit, ze smerujeme k pohodlnejsej spolocnosti viac zameranej na jednotlivca a jeho potreby a nie na druhych (ale mozem sa mylit), cize bude coraz tazsie pre mlade zeny "obetovat sa" detom. Skratka nezvyk stale robit nieco pre druheho a nie pre seba.

@merkelica tak ja som musela ist do prace pod tlakom finančnej situácie. Ale.od 2,3rocneho dieťaťa. Tlak bol zo strany manžela ,poyom nakoniec k tomu situácia ktora vznikla extrémna. Každé euro bolo dobre ktore som zarobila.