Kde je na Slovensku tá skrytá chudoba?
Ahojte, je to len zamyslenie a prosím netvrdit že závidím. Nežijeme zle, doprajeme si výlety, dovolenku pri mori 1x ročne, potraviny na aké máme chuť, občas ideme do reštaurácie na niečo čo neviem tak dobre uvariť doma (pizza, ázijské), dieťaťu môžeme dopriať všetko čo potrebujeme a chceme, máme veľký dom, starší ale už takmer komplet prerobený, nemáme hypotéku ani nič požičané a máme niečo ušetrené "pre prípad". Rozhodne nie sme chudobní, napriek tomu podľa mňa od pohľadu vyzeráme ako tí chudobnejší v okolí. Napr nikto pred škôlkou nezaparkuje 16 a 18 ročné auto ako my. Ľudia v okolí majú novostavby, nie staré domy so starou fasádou. Všade kam ideme, aquaparky, lyžovačky, obchody, je to narvané ľuďmi. Teraz čakáme druhé dieťa a všímam si kočíky, ja neviem či som posledné týždne videla kočík za menej ako 800-1000 eur. Veď to je takmer celý priemerný plat 😳 Tak uvažujem, kde je na Slovensku tá chudoba? Je to len zdanie, lebo ľudia si zoberú nové autá na lízing, aby sa vozili na novom, veď nejak to už platiť budú? Žijú svoj život na úver? Je to len moje mentálne nastavenie, že proste 1000 eur za kočík nedám, aj ked je to "len" polka môjho bežného platu? Ale iná žena proste z nejakých dôvodov šetrí aj celý rok len aby mala ten vysnívaný kočík za 1000 eur? Viem že sa dajú kúpiť aj na bazári, ale neverím že aspoň časť z tých ľudí ich nemá nové a niektoré si aj tak držia poriadne vysokú cenu. Ďalší príklad populárne bicykle woom. Veď to takmer vôbec nestráca na cene ani na bazári. A je ich mraky 🤷♀️ zvažujem kúpiť auto, ale len priemerné, jazdené, rodinné auto, žiadne nové SUV, proste 30 tisíc na auto nemám, ale cesty sú nimi preplnené. Alebo je to len čistá nahoda, že v okolí vidím tú bohatšiu vrstvu? Ale veď 58% ľudí na Slovensku zarába menej ako priemernú mzdu. Tak kde ľudia berú peniaze na drahé veci a životný štýl? Nemáte dojem, že je to celé nejaké pokrivené?
@anonym_autor auta na lizing,alebo skrz podnikania (odpocitanie z nakladov). Prosim ta,neporovnavaj sa s inymi. Pokial tebe nic nechyba tak to neries. Vela ludi nema zeleznu rezervu,podporuje ich rodina,pracuju v zahranici...Treba sa sustredit hlavne na seba.
Su zadlzeni. Netvrdim,ze vsetci, no drviva vacsina si berie uvery, poziciava si kade tade.
Poznam xy ludi, ktori si zobrali uver na svadbu, dovolenku. Ktori si pozicaju na novy cybex, lebo kinderkraft je lacny.
Muzov, ktori mukluju, spia na zablsenej izbe v nemecku, len aby si mohli dovolit kupit dom, lebo byt je nieco menej..
Zeny, ktore od 12. do 15. cakaju na rodicak, pretoze musia vyplatit drahu hypoteku, ale nastastie maju novostavbu.
A mohla by som pokračovať
@anonym_autor provokačná téma? Skús porozmýšľať., alebo sa poobzerať okolo seba. Ja nevidím okolo seba samé novostavby, vidím aj mladé rodiny v podnájmoch, lebo na hypo nedosiahnu a neviem o škôlke, do ktorej by rodičia chodili len autom, veľa ich chodí s deťmi peši a chodia za riaditeľkou, či jej nemôžu zaplatiť ZRPŠ o mesiac, lebo im to jednoducho nevychádza. Skús sa spýtať mamičiek postihnutých detí, ktoré nemôžu ísť do práce a muž od nich odišiel, lebo to nezvládol, ako sú na tom finančne. Skús sa popýtať dôchodcov, koľko majú eur dva dni pred dôchodkom. Nie, nepíšem o všetkých, ale ja täú chudobu naopak vnímam, moja teta je predavačka v malej dedine v potravinách, vieš koľko žien ju občas poprosí, či jej nemôže zaplatiť po výplate? Skús žiť sama s dvomi deťmi s výživným od ex vo výške 50 eur na dieťa, keď obe nosia okuliare a obe strojček. Nedávno tu písal niekto, že si babička preratúvala, či jej v potravináých vyjdú peniaze, tak jej zatiahla nákup, tá sa asi má úžasne, keď nemá ani na potraviny
Máme prebujnelú šedú ekonomiku. Kamenický dávnejšie na tlačovke vyhlásil, že 8 - 12 % firiem dopláca pracovníkom keš.
@anonym_autor stačia ti tu príspevky typu došla PN, materska, rodicak? Tam to sú presne také, čo akoze majú. Takže bud rada, si na tom lepšie ako ony. A 1000€ by som za kočík v živote ani nedala. Detto co sa tyka bicyklu a autá. Takže si na tom oveľa lepšie
Su ludia, ktori su ochotni risknut uver a zit tu a teraz. Pri normalnej financnej gramotnosti, ani lacnejsi uver nie je zla volba. Mame poistenia, ktore kludne taketo zavazky pokryju. Pokial aj ucel uveru je v podstate investiciou - dom, kvalitne auto, stale sa to da spenazit a pokryt zavazky.
Niketo ma potrebu len setrit - v konecnom dosledku vdaka inflacii zaplati za rovnaky tovar tolko, co ten clovek za tovar s uverom. Alebo kupi jazdene auto, ktore predsa len straca v prvom roku najvacsiu cast svojej hodnoty.
Su ludia, ktori gramotnost nemaju a ich dlhy ich casom dobehnu. Ale to tiez nie je vidiet.
A potom su tu ti, co su naozaj na tom zle, ale neziju v tvojej blizkosti, alebo ich prehliadas, alebo proste nepoznas.
Kazdy clovek ma hlavne ine priority. Mozno ten, co si myslis, ze ma stary dom, stare auto, svoje peniaze mina do zierky drahych obrazov, na drahe dovlenky, cestovanie.
Vidis len zrnko vsetkeho. Tisic ludi, tisic osudov. Nic nie je ciernobiele.
Skor si myslim, ze tieto bohatsie veci su viac viditelnejsie, mozno si to aj ty viac vsimas.
@anonym_autor Pôžičky, niektorí podedili. Buď rada za to, že si v kľude žijete a v prípade choroby a straty práce nebudete musieť vyhlasovať zbierku a nebudete okamžite ohrození chudobou , nebude ti klopať exekútor na dvere. Ľudia sa proste málokedy zakrývajú takou perinou, na akú majú. My napr. žijeme v 3 izbovom byte. Plat má muž taký, že by nám hravo dali hypo na pekný rodinný dom. Ale my sme v pohode s tým, že sme v byte , a máme síce hypo na pár rokov,ale ,ale nie na bývanie, ale na nové auto , po ktorom muž dlho túžil a bude si ho hýčkať aspoň 15- 20 rokov . Na dovolenku síce ideme, ale nie som ochotná dávať mega obrovské sumy, vyberáme si lacné hotely. Naškrabali by sme aj na ten lepší, ale nevidíme v tom zmysel a ž vôbec nie potešenie, keď sa to dá za polovičnú sumu . A ešte máme sporenia, nie každý si sporí.Proste zarobí a minie. Je to o ľuďoch. Niekto sa uskromní a žije podľa svojich možností a niekto si chce dopriať a žije pre dnešok, lebo zajtrajšok možno nepríde. Netráp sa nad tým. Prečo ti záleží na tom, ako pôsobíš v porovnaní s okolím?
tiez poznam takych, byty, drahe auta, apartmany, cestovanie po svete, ale uhrnne maju napoziciavane 360 tisic eur
ja by som ani nezaspala
Vidíš, čo chceš vidieť. Ako ja kedysi a bola som nešťastná z toho neustále. Kým som vekom a časom neprišla na to, že mi to je fuk. Jediné, čo ma zaujíma je zdravie. Existuje aj tá druhá strana,len si ju možno tak nevšímaš.
@anonym_autor pretoze Slovensko je krajina, ktora je zvyknuta na to, predbiehať sa a vlastnit nieco svoje. Tu, ked nemas vlastný byt alebo dom, si chudák podla niektorých. A poviem ti, ze vačšina v mojom okolí proste na vela veci nemaju, ale aj napriek tomu si to kupia. Auta, byty, dovolenky. Jeden mladý par do 30. Ženská pracovala od skoly len na polovičný uvazok u svokra aj s jej priateľom. Ziadna veľká firma, obyčajný živnostník. Samozrejme to neuzivilo toľkých ludi, tak mladý pan sa musel pobrat do prace niekde na stavby. Ona otehotnela a samozrejme hned na PN. Ale uz predtym vzata vysoká hypoteka na byt. Kedze ostala mlada na pn, tak rychlo zistili, ze nemaju z coho žiť. Tak zrazu uz nebolo rizikove tehotenstvo a poďme do roboty s veľkým bruchom. Proste ludia žijú len na oko a potom zivoria. Netvrdím, ze vsetci, ale vačšina ludi je tu stredná vrstva, ktora zachvilku bude skor nižšia, ako vyššia. Aj moja bývala kolegyňa vkuse fotky značkových handier, fotky z reštaurácii a ma tolko exekúcii, ze az. Takze to je len take slovenske pozlátko a ukazovať sa, pretoze ta tu zožerú niektori, ze kto som ja a kto si ty. A pritom ten, co na teba poukazuje, je veľakrát este vacsi chudák
Podla mna si to zle vsimas len.. ja praveze vidim, ze ti bohatsi chodia uplne obycajne obleceni aj v obycajnych autach, ti ktori sa tvaria ze su bohati maju na pohlad vse drahe... 🙂 a nezalezi kolko mas na ucte, ale co realne vlastnis.. peniaze sa musia tocit a nie cakat pokym padne ich hodnota.
Áno, každý koho v mojom okolí poznám a vozí sa na novom aute, poprípade má novostavbu, tak to má na dlh. My máme tiež prerobený starý dom a 17 ročne auto, ale nevadí mi to. Máme síce aj úver, ale nie hypo, takže v podstate som spokojná. Nie som zadlžená na 30 rokov s astronomickou splátkou.
Podla mna si to zle vsimas len.. ja praveze vidim, ze ti bohatsi chodia uplne obycajne obleceni aj v obycajnych autach, ti ktori sa tvaria ze su bohati maju na pohlad vse drahe... 🙂 a nezalezi kolko mas na ucte, ale co realne vlastnis.. peniaze sa musia tocit a nie cakat pokym padne ich hodnota.
@cyberk v tomto je veľa pravdy. Môj muž dlhé roky robil na bio plynke v Rakúsku a majiteľ toho zariadenia, doslova miliardár, čo žil v kaštieli a mal dokonca vlastne súkromné lietadlá, chodil ako špinavý žobrák. Doslova, v špinavých roztrhanych montérkach, starých bagandzach a v bežné dni sa vozil na 10 ročnom landroveri. Keby neviem, že to je taký pracháč, tak mu asi prispejem 10 eur na obed 😅
@cyberk v tomto je veľa pravdy. Môj muž dlhé roky robil na bio plynke v Rakúsku a majiteľ toho zariadenia, doslova miliardár, čo žil v kaštieli a mal dokonca vlastne súkromné lietadlá, chodil ako špinavý žobrák. Doslova, v špinavých roztrhanych montérkach, starých bagandzach a v bežné dni sa vozil na 10 ročnom landroveri. Keby neviem, že to je taký pracháč, tak mu asi prispejem 10 eur na obed 😅
@weleda123 no nenechaj sa oklamať. Ja co poznam takýchto bohatých ludi, tak su to maximalny drzgrosi. Šetria na sebe, na rodine, na všetkom. Moj sused je taky, zarába hádam aj 8000€ ale cela jeho rodina chodí oblecena ako zo sekaca. On je celkovo taky zvláštny clovek a z tych peňazí nema z jeho rodiny skoro nikto nic. Takze je rozdiel, ked je niekto bohatý a diorsje si, užíva si peniaze a zas ten, co uch stale len investuje s neužíva si ich. Tieto nazory su v poslednej dobe dost rozšírené, ze cim je clovek bohatší, tym viac ma vyzerať ako chudák. Mozno tak 2%. Vačšina bohatých ludi si ten luxus doprajú. Ti, co nie, tak ti šetria na všetkom
Niekto je zadĺžený a žije od výplaty k výplate aj keď to tak na oko nevyzerá. Alebo žiješ v oblasti, kde chudoby až tak nie je. Alebo si jednoducho iba všímaš, čo si chceš všímať. Všimneš si drahé auto ale nevšimneš si tú mamu čo peši vodí dieťa do škôlky a potom uteká na autobus do práce. Ja som na kočík dala veľa, lebo zostal ako nový pre druhé dieťa a chodí sa mi s ním super. Bicykel woom je naopak ľahký a dobre sa na ňom deťom učí. Nevidíš, koľko rodičov nemá na bicykel pre dieťa. Čo sa týka áut, približne polovica ho má na lízing alebo si zobrali úver.
@anonym_autor Na SK žije cca 5 miliónov ľudí. Ty nevidíš každého, ako žije, ako sa mu darí. Ty vidíš niekoľko prípadov ľudí, ktorí sa majú možno lepšie ako ty, alebo vidíš veci, ktoré ti prídu luxusné. Na tejto vzorke mizivého percenta nemôžeš vyhodnotiť, že na Slovensku nie je chudoba. Tí, čo majú naozaj málo alebo nič, nepôjdu do nákupného centra, nepôjdu lyžovať a nevozia deti na autách do školy.
A potom si zaujatá - vidíš len tých, čo sa majú lepšie, majú lepšie autá a pod. Ži si život aký máš, nezáviď iným, že majú viac a buď rada, že máš to, čo máš.
@anonym_autor súhlasím s tým, že mnoho ľudí sa zadĺži, len aby bolo… segra s mužom tiež dom, nové auto s plnou výbavou, žiadne že základná, dovolenka v exotike a najmladšia už ma tretí kočík a neviem koľko lehatok a špeciálnych stoličiek a postieľku s bielym šumom … no ale majú hypo na svojom baraku a ešte aj na baraku našich rodičov, švagor ma dlhy z minulosti, čo zrejme spláca, teda dúfam, že spláca… a ja si neviem predstaviť, ako môžu takto žiť. Ja som toho názoru, že sa prikryjem len takou perinou, na akú mám. Tiež mám staršie auto, ale je super a iné ani nechcem, zvažujem, čo naozaj potrebujeme a deti mali veľa veci z bazara… však tak rýchlo zo všetkého vyrástli, ze mi bolo ľúto kopec peňazí vyhodiť … pár pekných mali, ale do škôlky alebo na dvor boli dobre aj bazárové. Takže nerieš ostatných, ži si po svojom, nech si každý rieši svoje.
Je kopec ludi chudobnych, ktori ziju od vyplaty k vyplate, ale asi sa pohybujes a byvas na inom mieste.
Ale aj v tom mas pravdu, ze sa "stredna vrstva" rozrasta a je to skor len naoko a s tou zadlzenostou
@cyberk s tymto musim tiez len suhlasit, ja tiez mam viac znamych, ktori pracuju jednoduchsie prace a nezarabaju vela, ale prezentuju sa znackovymi vecami, autami na lizing a pod.
Nejdu sa sankovat, lebo nemaju lyziarske oblecenie, teraz na to prachy nemaju a aby isli hoc aj v rifliach na 2 hodky ... nehrozi, ako to vyzera a co si o nas budu mysliet?
A tiez poznam ludi, ktori by mali dost penazi, ale tiez nerozhadzuju, nosia jednoduche, lacne oblecenie a vozia sa na starom aute ... a nie su drzgrosi, lebo na druhej strane dost venuju charitam, len asi nepotrebuju svetu ukazat, na co vsetko nepotrebne by mohli tie peniaze minat ...
mozno prave oni chapu, preco zobrat hypoteku.
zarabaju a minaju, nepotrebuju setrit na prerabku, maju domy davno a za kacnejsie postavene ako ty zrekonstruovany.
tak zhanat chudobnych pred aquaparkom, ci pri lyzovackach je trochu tazsie.
Ti ludia a rodiny , co zarabaju podpriemerne, ci priemerne, a nemaju na to, a nechcu brat na vylety a dovolenky a uvery, jednoducho sedia doma a nikam nechodia. Poznam dost takych. Kupuju len potraviny, zaplatia ucty, dieta ma nejaky lacny kruzok v skole, sem tam nejaky lacny vylet s jedlom so sebou a vybavene.
Podla oblecenia ich nespoznas, dnes je oblecenie velmi lacne a dostupne, aj znackove, alebo take co sa tvari ako znacka. Plus su sekace, kde clovek nakupi kopec krasnych neznicenych aj kvalitnych veci.
Detto auta...casto su firemne, mnohi zamestnanci maju fieremne auto aj na vikendy a beru ho uz ako svoje. Plus su ojazdene lacnejsie auta a na niektorych ani nevidno ze su starsie. Po par rokoch, velmi klesa hodnota ojazd. auta.
Takze navonok, podla kocika, auta ci oblecenia casto nemas sancu zistit skutocny fin. status cloveka.
Detto dovolenky, ak nechodis do doslova luxusnych exotickych destinaci s 15+ hodinovou cestou lietadlom. tak takisto na beznej dovolenke stredomorie a okolie mozes vidiet bezne rodiny s priemernymi platmi, co tam idu na kratsie pobyty /a teda lacnejsie/ raz do roka. Proste chcu byt aspon trosku pri mori, mat pocit, ze boli na peknej dovolenke i ked len 5-7 dni.
Ja neviem kde ste niektorí prišli na to že ma to trápi alebo dokonca že sa mi máte skladať. Ja si môžem kúpiť auto za 30 tisíc a splácať. Platy na to máme a o strechu nad hlavou neprídeme. Mňa zaráža, ako na to ľudia majú, keď 58% má nižšiu než priemernú mzdu. Tisíc eur na kočík ok, môžem dať hneď dnes a chýbať mi to nebude, ale keď si predstavím že zarábam (pod)priemer tak by som si to sakra rozmyslela. To ako ľuďom neprekáža žiť tak, že 3 mesiace si uťahovať opasok, len aby ten kočík mohli mať? Veď sú aj lacnejšie kočíky. Mne to vychádza len tak, že tá chudoba nie je taká vážna a ten zvyšok si nezodpovedne požičiava a dúfa, že bude dobre.
Ja neviem kde ste niektorí prišli na to že ma to trápi alebo dokonca že sa mi máte skladať. Ja si môžem kúpiť auto za 30 tisíc a splácať. Platy na to máme a o strechu nad hlavou neprídeme. Mňa zaráža, ako na to ľudia majú, keď 58% má nižšiu než priemernú mzdu. Tisíc eur na kočík ok, môžem dať hneď dnes a chýbať mi to nebude, ale keď si predstavím že zarábam (pod)priemer tak by som si to sakra rozmyslela. To ako ľuďom neprekáža žiť tak, že 3 mesiace si uťahovať opasok, len aby ten kočík mohli mať? Veď sú aj lacnejšie kočíky. Mne to vychádza len tak, že tá chudoba nie je taká vážna a ten zvyšok si nezodpovedne požičiava a dúfa, že bude dobre.
@anonym_autor To je už každého osobná vec, ale nedá sa nezodpovedne požičiavať, lebo tam musí mať nato plat, aby požičali sumu v určitej výške.
mozno prave oni chapu, preco zobrat hypoteku.
zarabaju a minaju, nepotrebuju setrit na prerabku, maju domy davno a za kacnejsie postavene ako ty zrekonstruovany.
@natalka13 to ani náhodou nás nevyšla prerabka drahšie ako stavba 🤦♀️ ani porovnateľne. Muž robí všetko sám, okrem nábytku.
@anonym_autor tak niekto chce vyzerat ze sa ma dobre a potrpi si na status, i ked to ide na ukor inych veci, plati zbytocne uroky za spotrebaky, je bez uspor, naopak ma dlzoby, zije tak, akoby ho nemali postihnut ziadne nepredvidane ualosti.
a zase ini ludia idu pod svoj standart, a navonok vyzeraju chudobnejsie.
Napr. jeden moj klient/sef - firma zaraba dobre, slusne zisky, a jemu by si tiez mincu do klobuka hodila. On si nepotrpi na oblecenie, je sice ciste, ale chodi v rifliach a osupanom starom pletenom svetri, este ked sa mu ohlasi klient, tak da aspon sveter dole a ostane v koseli 😀
Je taky setrilko, odklada svojim detom , ma investicie, na dovolenky idu ale vsetko v zlave, mimo sezonu, first minute a podobne. Zije v podstate ako priemerna rodina, aj ked by mali na vacsi standart. A auto? Bezna fadna znacka.
Podľa tvojho opisu - nemáš hypo ani iné finančne záväzky, zarábaš 24k ročne - len ty sama + tvoj muž určite podobne a nemáš 30k na auto a liter na kočík, tak z toho mi len vychádza, že je chyba na tvojej strane a si absolútne finančne negramotná a nevieš hospodáriť 🙂.
@natalka13 to ani náhodou nás nevyšla prerabka drahšie ako stavba 🤦♀️ ani porovnateľne. Muž robí všetko sám, okrem nábytku.
@anonym_autor No kvôli niečomu to riešiš. Fakt máš pocit, že vidíš všetkých ľudí? Pokojne môže sedieť , že viac než polovica má nízku mzdu,ale to neznamená, že aj oni si raz za čas niečo nedoprajú a ty ich stretneš na lyžovačke, či dovolenke. Mnohí majú značkové ,ale z tureckého trhu,alebo zo sekáča a majú dobrý vkus, vedia sa pekne obliecť aj z mála. Väčšina , ktorých tam vidíš, zarábajú viac ako minimálku. Tí s minimálkou toľko nelobzujú, tak na nich nenatrafíš. Kočík drahý vieš kúpiť vo výbornom stave aj z druhej ruky, alebo sa poskladala celá rodina, aby mali kočík, aký si prajú. Nezabúdaj, že veľa ľudí má uver a žiadne sporenie. Tak čo vlastne nerozumieš?
Niektori si mozno potrebuju dokazovat isty spolocensky status.
Ako vies ze auta maju nove? Keby aj myslis ze za hotovost? Ozaj asi len malokto.
Ze idu na dovolenku? Niekto raz za rok. Niekto raz za zivot-aj to si setri.... neviem v akom kruhu ludi sa pohybujes.
Clovek casto kupuje nie co chce. Ale co musi....
kocik som napr musela. Cca 300€. Boli v nom vsetky deti....
@anonym_autor treba ísť do "hladoych dolin" tam uvidis aj neskrytu chudobu, pripadne mozes prist ku mne ja ti ukážem chudobu

ty mas kupene za kes a druhy na spatky. takže v podstate ty si bohač a oni možno o pol roka bezdomovci.
a inak opisujes to sorry ale ako keby sme ti mali urobit zbierku na auto alebo kocik.
a kde beru ludia prachy ? no niekto neprizna cely prijem , niekto ma na lizing na firmu,..
a neboj aj chudoby je vela.. t ze niekto kupuje kopec veci ale lacnyhc neznamena že ma prachy