icon

Koľko priestoru naozaj potrebujete na život?

28. mar 2026

Baby, úprimne, koľko priestoru NAOZAJ potrebujete na život?
My máme 232 m2 dom + 72 m2 krytú vykurovanú terasu.. a bývame tu dvaja dospelí a pes.
A teraz čítam, ako sa niektoré tlačíte štyria v 60 m2 a tvrdíte, že "to úplne stačí"
Naozaj vám to stačí, alebo si to len nahovárate?
Koľko m2 máte vy a koľko vás tam býva? Fakt ma zaujima realita, nie ideálne predstavy

Strana
z4
anonym_04f168
29. mar 2026
@dudos

@anonym_04f168 toto je hlúposť ako šľak. My sme mali € na dom. No kúpili sme byt. Škôlku máme priamo pod oknami, školu cca 15 min. V lese sme za 20 min a tak isto v meste. Uprednostnili sme čas strávený s deťmi vonku a zmysluplnejšie ako v aute v uniformných satelitoch okolo okresných miest. A prácu máme obaja do 20 min od bývania. A krásne vnútrobloky, kde mi 4 ročná dcéra sama bicykluje aj poza panelák tak, že ju nemusím strážiť. Máme tu super susedov, záhradky 5 min od bytu kam chodíme tráviť čas.
U nás vyhral čas s deťmi. Nie priestor. Máme 82 štvorcových metrov. Deti - chlapec a dievča majú sooločnú izbu, vieme z nej spraviť dve samostatné izby ale nechceme.
A k téme, balkón by sme mohli mať väčší a hodila by sa komora alebo technická miestnosť.

@dudos "v uniformných satelitoch okolo okresných miest"

Mali ste si kupit rodinny dom v meste, neporovnatelne lepsie pre rodinu, rodinny dom tam kde to vyrastlo bez obcianskych sluzieb je cisty nezmysel, toto vam schvalujem.

fairyy
29. mar 2026

mame vacsi dom nez vy, ale teraz s detmi a s tym ze pracujeme z domu potrebujeme velky dom a vela miestnosti... az deti odidu a my budeme dvaja a nebudeme musiet tolko robit tak budeme zit v 2-3i byte/mini domceku... si neviem predstavit naco by som potrrbovala tolko miesta keby sme dvaja .... a neskladujem veci nikdy, ja som triedic a vyhadzovac veci neznasam zapratane priestory a vela veci a nabytku

anonym_2550f4
29. mar 2026

@anonym_autor
Počkaj keď príde CA pankreasu,alebo hrubého čreva,väčšinou si až vtedy človek uvedomí koľko toho naozaj potrebuje 😉👍.

dudos
29. mar 2026
@anonym_04f168

@dudos "v uniformných satelitoch okolo okresných miest"

Mali ste si kupit rodinny dom v meste, neporovnatelne lepsie pre rodinu, rodinny dom tam kde to vyrastlo bez obcianskych sluzieb je cisty nezmysel, toto vam schvalujem.

@anonym_04f168 vieme kde sú naše finančné limity. Žijeme v hlavnom meste. Vyhral byt nad RD mimo mesta. Manžel je z RD v BA ale nechceli sme žiť s rodičmi.

anonym_e37c70
30. mar 2026

@melanta A prečo si to dala anonymne?

melanta
30. mar 2026
@anonym_e37c70

@melanta A prečo si to dala anonymne?

@anonym_e37c70 ja? Prečo by som mala zakladať anonymné diskusie? A ešte takéto primitívne. Áno, raz som v jednej diskusii o veľkosti domu písala, ale bola to reakcia na otázku autorky. Ale nikdy som nezakladala anonymné diskusie, nikdy som nereagovala v žiadnej diskusii anonymne a hlavne, na rozdiel od autorky tejto diskusie nikdy som nikoho nehejtovala za to, že má malý byt. Ak si si chcela kopnúť, mala si tak urobiť pod svojim nickom a nie takto úboho.

romino
Autor odpoveď zmazal
romino
30. mar 2026
@anonym_04f168

@anonym_autor byt v akychkolvek m2 nie je absolutne vhodny pre vychovu deti, vyhody domu su nepriestrelne, ludia si samozrejme budu chvalit svoje kralikarne/akvaria lebo za ne hlupy dali neskutocne peniaze co by clovek s rozumom neurobil😎

@anonym_04f168 to ani neprezradzaj takto verejne, ze za cenu bytu sa da kupit dom so zahradou. Teraz ludia zacnu kupovat tie domy - v lokalitach niekde o 20-30km od mesta,prace, obchodov, sluzieb ...kde su porovnatelne ceny s bytmi v meste ...a ceny vyletia a zapchy budu este suprovejsie 😛

taksomtu
30. mar 2026
@anonym_1a5d45

My mame asi 10000m2 interier, k tomu 500m2 terasa s krbom, klimou, bazenom, barom, este zahrada donevidim, v zahrade fitko s welnessom a pristavacou drahou pre vrtulnik, tu ked nepristava vrtula na dikoteky vyuzivame, nahaname sa tam sami dvaja. Sem tam pride susedova macka

@anonym_1a5d45 to tam o tú mačku nezakopávate? 🤣

romino
30. mar 2026
@anonym_86d62a

@natalka13 tak to by si sa cudovala, ze kde..😉 my sme kedysi, zili v 1.5izb byte 40m2 a mali sme aj botnik, jeden mini roldor na chodbe + hlavny roldor v obyvavke a priestoru tolko ze sme ani nezaplnili dvaja v tom case😁 staci byt kreativny a vsetko sa da vymysliet 🙂

@anonym_86d62a niezelen staci byt kreativny ... ale staci sa aj krotit v nakupovani a hromadeni. Poznam vela ludi co ziju 2-4 clenne rodiny .. v bytoch ako 54m2 .. alebo 60m2 ... a uz uplna klasika, drviva vacsina bytov predsa je predsa 70-80m2 ...
Takze na osobu casto max. len 20m2.
No ale tu na MK sa dozvedame - odhliadnuc od temy ktoru zakladal troll, ale teda podla ostatnych prispevkov - ze spodna hranica standardu na osobu je 50m2, inak to nie je zivot .. ..

Ale tak tu aj pri temach o investovani ma takmer kazdy diskutujuci 2-3 investicne byty ...

viktoria63
30. mar 2026
@viktoria63

Podľa mňa čím viac priestoru tým viac skladovania zbytočností a bordelu.. My bývame v 61m 4ria, nevravím žeby sme neuvítali ešte o pár m2 viac ( zišla by sa miestnosť napr na šatník alebo iba taká pracovňa navyše) ale rozvrhli sme si to všetko tak ze sa zmestíme uplne v pohode. Neskladujeme doma somariny takže pravidelne upratujeme a zbavujeme sa nepotrebných vecí. Preto aj v 61m nemáme preplnené vsetky úložné priestory a byt vyzerá čisto, moderne a vzdušne. Ja by som napríklad nevymenila m2 za vzdialenejšiu lokalitu a obrovskú hypotéku.

Ešte dodám že okrem toho máme chatku so záhradkou takže v lete (aj v zime na sánkovačku) chodíme tam. Deti tam majú svoje vonkajšie ihrisko a drevený domček.

anonym_fc6f07
30. mar 2026

Nás bývalo 8 v malom dome a boli sme šťastní, že máme svoju posteľ.
Ani by som sa necítila dobre v niečom veľkom, bolo by to nevyužité a nepraktické na upratovanie.
Neskor sme bývali 3ja v 54m2 v pohode, teraz tu bývam sama a cítim sa priam luxusne😁
Viem čo kde mám, povysávam za 10min a viac mi netreba.

marsmykkok
31. mar 2026
@natalka13

@marsmykkok kde na 54 m2 mas ulozne priestori pre 2ludi?
Do chodby 4 m2 nedas ani botnik a komodu pre dvoch poriadne.

@natalka13 Napríklad obývačka? Stačí nám menšia pohovka alebo gauč dvom alebo 2 kreslá a malá komoda na televízor a na jednej strane napríklad 4 metre môžu byť vstavané skrine.

anonym_9384a1
31. mar 2026

@anonym_autor Dvaja žijeme v byte s výmerou 67 štvorakov a na staré kolená plánujem svoj životný priestor zúžiť na 30-35 štvorakov, lebo ak budem vitálna, nebudem sedieť stále v byte a ak nie, tak budem rada, že netreba veľa upratovať a všetko potrebné mám poruke

Strana
z4