icon

Komu a ako oznámiť úmrtie blízkeho?

7. júl 2026

Zdravim, komu vsetkemu sa oznamuje ak umrie mne najblizsi clovek? Nikdy som toto neriesila, som strasny introvert a neviem ako sa spravat v okoli. Ak stretnem napr susedu ci aj jej to povedat alebo nechat tak nech sa to dozvie od niekoho. Bojim sa ze sa ma budu pytat na okolnosti, detaily a co sa stalo, a to nechcem a ani by som to nezvladla. Neviem vobec ako sa mam spravat a co hovorit. Mam problem vobec sama fungovat. Dakujem za kazdu radu

anonym_38f6dd
7. júl 2026

tak sa nevyjadruj, nie je to tvoja povinnost.

vikusjk
7. júl 2026

@anonym_autor Uprimnu sustrast.
Umrtie blizkeho oznamujes rodine a blizkym priatelom, o ktorych si myslis, ze by chceli prist na pohreb. Zavolas a povies, ze by si im chcela oznamit, ze dany clovek zomrel a pohreb bude vtedy a tam. Ak sa budu pytat na okolnosti, priprav si vopred jednu vetu, ktoru im povies - napriklad, ze prehral boj s chorobou, alebo to bola nehoda, proste len v skratke pribliz situaciu a v pripade dalsich otazok mozes povedat, nech sa nehnevaju, ale v tomto momente nezvladnes rozpravat o detailoch, ze prosis o pochopenie z ich strany.

Susedom, ak byvate v bytovke, staci oznamit umrtie vylepenim parte na vchodove dvere, v dedine to zvykne oznamit rozhlas pred pohrebom.
Prajem vela sil!

anonym_591f95
7. júl 2026

@anonym_autor ako ste vybavovali pohreb? Lebo v pohrebných službách sa pýtajú kde a či môžu vyvesiť parte. Na FB pohrebnej služby, určená tabuľa v meste. Mohla si nesúhlasiť a parte na vchod nemusíš vešať. Susedia ani nemusia vedieť, že niekto umrel. Ak chcete rozlúčku v tichosti a bez susedov, treba napísať na parte len oznámenie o úmrtí a že rozlúčka bude v úzkom kruhu rodiny. Žiadny čas a miesto kde sa bude konať.

anonym_a3acbe
7. júl 2026

U nás je zvyk dávať oznam - parte o úmrtí a pohrebe na vchodové dvere paneláku a na či trpim na tabuľu

Však nemusíš nič hovoriť, len povedz, že pl ťažkej chorobe a že nemáš momentálne silu o tom rozoravat

euka210
7. júl 2026

@anonym_autor rodine, inemu nie si povinna

anonym_6b90b5
7. júl 2026

Ja som to nechcela riesit s nikym, povedala som inemu clenovi rodiny a on to oznamil dalej. Uprimnu sustrast.

chrobak7
7. júl 2026

@anonym_autor Vytvor si parte a vyves ho na dvere bytovky, kde žil príbuzný, kde bývaš ty, zaves to na tvoj profil na soc. sieti, kde si registrovaný (napr. FB, IG), ak máš prístup do účtu na soc. sieti príbuzného, tak aj tam, prípadne ak ste malá obec (nie veľkomesto), tak na miestnom kostole či požiadaj o vyvesenie na oznamovacej tabuli miestneho úradu. A rodinu hádam zvládneš obvolať.

anonym_337535
7. júl 2026

Prosim a ako to je s FB? Napr. mame jednu aktivistku v dedine. A teraz to riesim aj ja, neprajem si, aby akekolvek parte vesela na FB a pod nim milion falosnych prispevkov, kde praju uprimnu sustrast...

januska12323
7. júl 2026

Úmrtie oznámiš rodine a komu uznáš za vhodné. S nikým nemusíš rozoberať detaily.

billy_jean
7. júl 2026

Informaciu o umrti oznamujes najblizsej rodine - manzel/manzelka, deti, rodičia, najblizsi priatelia, praca - kolega/sef apd. Ja som si zobrala mobil zosnuleho a pozerala som aj posledne volane cisla alebo spravy a tychto ludi som informovala / ak aj mali nieco dohodnute apd.). Na konci som si pozrela zoznam tel kontaktov v mobile, ci som na niekoho doleziteho nezabudla.

anonym_f7c1d1
7. júl 2026

Môžeš poslať SMS tým ktorí ju poznali.

biba_18
7. júl 2026

úprimnú sústrasť 😔
len si nie som istá o čom sa bavíme - ty si tá čo vybavuje pohreb - alebo pohreb nevybavuješ?
každopádne, aj keď by si mala pohreb vybavovať - stále môžeš niekoho osloviť, aby ti s tým pomohol ...

anonym_8233cd
7. júl 2026

Oznamenie na FB... rodine zavolas... zvysnym vies dat do schranky parte s casom pohrebu... hlavne susedov nebudes obiehat, ale je slusne im dat sancu prijst sa rozlucit. Uprimnu sustrast.

rozculena
7. júl 2026
@anonym_337535

Prosim a ako to je s FB? Napr. mame jednu aktivistku v dedine. A teraz to riesim aj ja, neprajem si, aby akekolvek parte vesela na FB a pod nim milion falosnych prispevkov, kde praju uprimnu sustrast...

@anonym_337535 odkiaľ berie parte? U nás parte na FB dáva pohrebná služba,tiež do vývesky v meste.Keď som vybavovala pohreb,tak sa ma pýtali,kolko kusov parte chcem,tak som povedala,že nechcem dávať do vývesky a tým pádom to nedávali ani na FB.Ani do vchodu v paneláku som nedávala.

jeennyv
7. júl 2026

Nikomu nemusis nic, nam teraz zomrel blizky clovek robime podla svojich rodinnych tradicii….chodim v ciernom, citim sa na pi…cu a aj tak asi vyzeram…..ked sa ma znamy sused opyta, ze co je vam poviem, smutok, umrtie v rodine a dovi