icon

Ako zvládnuť neiste správanie blízkych ľudí?

7. aug 2026

Ahojte. Mame v rodine zenu, ktora je ako pocasie. Nikdy neviem, aku bude mat naladu a ako sa bude spravat. Mne to hrozne berie energiu, kedze stale musim vazit slova, co povedat, co nie, ci sa jej vobec nieco pytat. Dlhu dobu bolo jej spravanie dost strohe, odpovedala jednoslovne, vravi o sebe, ze je introvert tak jej to kazdy toleruje, ze sa sprava odmerane. Este ju obskakuju a len nech ona je spokojna. Ak sa jej vsak nieco nepaci, je prva, ktora sa ozve a zahriakne dost razne kohokolvek. Mam pocit, ze nerespektuje nikoho.
Mala nedavno par dni (po niekolkych rokoch takehoto spravania), ze bola mila, ukecana, pytala sa nas otazky proste ako normalny clovek, ked vedie konverzaciu. A pred par dnami znova spravanie odmerane, ked prideme na navstevu (kvoli detom) tak len tuka do telefonu cely cas, ziaden ocny kontakt, odpovede len tie najnutnejsie.
Snazila som sa jej pochvalit napr oblecenie, jedlo, riesit hobby, atd ale bezvysledne. Cely cas mi len v hlave ide CO ESTE sa mozem spytat, o com hovorit.
Uz som to jeden cas vzdala a len sa jej zdravila ked sme sa videli. Ale potom mi bolo od rodiny vycitane, ze som odmerana (kedze normalne som velmi zhovorciva).

Moja otazka: je nejaky sposob ako si takeho cloveka ziskat? Alebo ako sa preniest cez to, ze ona je taka a ze ked sa stretneme tak je vzdy dusno?

zmrzlinka2021
7. aug 2026

@anonym_autor

Prečo sa snažiť si ju získať?

Odpojiť sa od nej, byť však milá ale pozerať sa na ňu pri jej správaní ako pozorovateľ?

Mať odstup, ale zároveň ju neodmietat

minenkaa
7. aug 2026

A načo získať človeka, čo o to nestojí ,toto nikdy nepochopím
Rozprávam sa s každým len do toho momentu ako ma záujem

a0
7. aug 2026

@anonym_autor dlhodobo sa správam k ľuďom tak, ako oni ku mne. Veľa z nich potrebovali zrkadlo, aby sa spamätali a iní ho potrebovali, aby sa odstrihli. Vôbec nerieš správanie druhých, to nezmeníš, zmeň svoj postoj k takej osobe.

anonym_e4e691
7. aug 2026

@anonym_autor Otázka znie:Musime byť s každým zadobre? Čím skôr sa naučíš, že nie,o to lahsie sa ti bude žiť...

anonym_548a9e
7. aug 2026

Nemusi si nikoho ziskat, nemusis vychadzat s kazdym. Ked je neprijemna, tak ukonci debatu. Nemusis okolo nej chodit po spickach, bud sama sebou, ked sa urazi tak sa urazi. No a? Stane sa nieco ak bude urazena?

zajinkakoni
7. aug 2026

Použila by som výlučne zdvorilostné frázy, ďalej by som sa bavila s niekým iným.

anonym_0c4ff1
7. aug 2026

Vykašľala by som sa na nu

anonym_c8424d
7. aug 2026

Normálne, až bude mať svoju chvíľu, spýtaj sa jej: Zase ti to je*e? Určite to u nej reakciu vyvolá.

anonym_e7eeb8
7. aug 2026

@anonym_autor získať si ju v živote nezískaš čo by si jej aj zlato kládla ku nohám .. my máme v rodine tiež taký prípad .. to ešte počkaj , keď jej začne vadiť , že dýchaš v jej blízkosti 🤣 nerob si z toho nič hod to za hlavu .. slušne sa jej pozdrav , keď sa opýta odpovedz jej slušne a bodka viac nič nerozvijaj.. ja to tak robím a mám báječný život 😇

rozculena
7. aug 2026

@anonym_autor a moja otázka je,prečo jej všetci skáču okolo zadku,a prečo sa ty máš snažiť,keď ona všetkých ignoruje?

citronove_koliesko
7. aug 2026

@anonym_autor "Ale potom mi bolo od rodiny vycitane, ze som odmerana (kedze normalne som velmi zhovorciva)."

Odpovedala by som ze nevies ako sa mas spravat lebo nikdy nevies ako zareaguje. A ak by na mna rodina tlacila, ja s mojou povahou, by som pockala kym budeme vsetci spolu a povedala "Pocuj Hanka, rodina mi casto vycita ze sa s tebou nezhovaram, rada by som ale nikdy neviem ako zareagujes, aky mas na to nazor?"

A ostatna rodina je s nou v pohode? Tipujem ze to je svokra.

Btw z toho ako ju opisujes, nepride mi ako introvert ale ako arogantna sebestredna puca.

rozculena
7. aug 2026
@citronove_koliesko

@anonym_autor "Ale potom mi bolo od rodiny vycitane, ze som odmerana (kedze normalne som velmi zhovorciva)."

Odpovedala by som ze nevies ako sa mas spravat lebo nikdy nevies ako zareaguje. A ak by na mna rodina tlacila, ja s mojou povahou, by som pockala kym budeme vsetci spolu a povedala "Pocuj Hanka, rodina mi casto vycita ze sa s tebou nezhovaram, rada by som ale nikdy neviem ako zareagujes, aky mas na to nazor?"

A ostatna rodina je s nou v pohode? Tipujem ze to je svokra.

Btw z toho ako ju opisujes, nepride mi ako introvert ale ako arogantna sebestredna puca.

@citronove_koliesko to posledné slovo je ono 😀

autor
Včera o 06:05
@rozculena

@anonym_autor a moja otázka je,prečo jej všetci skáču okolo zadku,a prečo sa ty máš snažiť,keď ona všetkých ignoruje?

Nie je to svokra, svagrina. Svokra jej prave skace kolo zadku najviac… len aby dobre bolo. Aby sa ona zas nenastvala.
Miesto pozdravu do bytu raz hned zjazdila svokrovcov kvoli blbosti, ze dovolili jej synovi pozicat si papuce jeho sesternice, ktore ta malá ani nenosi takze su ako nove.
Ja som posledny rok fungovala presne tak, ze len najnutnejsie zdvorilostne frazy a hotovo. Ale to som vraj nalomila vztah a mi boli vycitane chyby, ktore robim vo vztahu s nou. (Od inych nie od nej). A pritom ja mam kopu znamych a ona skoro ziadnych. A mne je to hrozne divne a tazke takto len zdvorilostne “fungovat”. Hlavne ked sedime dve blizko seba, ja sa jej nieco spytam, ona odpovie a koniec. Tuka do telefonu. A tak sme v tom (pre mna) neprijemnom dusnom tichu dalej. A stale ja mam pocit, ze to na mne je ta tatcha konverzacie.
Mne tiez nepride ako introvert, ale ako arogancia.

citronove_koliesko
Včera o 07:22
@anonym_autor

Nie je to svokra, svagrina. Svokra jej prave skace kolo zadku najviac… len aby dobre bolo. Aby sa ona zas nenastvala.
Miesto pozdravu do bytu raz hned zjazdila svokrovcov kvoli blbosti, ze dovolili jej synovi pozicat si papuce jeho sesternice, ktore ta malá ani nenosi takze su ako nove.
Ja som posledny rok fungovala presne tak, ze len najnutnejsie zdvorilostne frazy a hotovo. Ale to som vraj nalomila vztah a mi boli vycitane chyby, ktore robim vo vztahu s nou. (Od inych nie od nej). A pritom ja mam kopu znamych a ona skoro ziadnych. A mne je to hrozne divne a tazke takto len zdvorilostne “fungovat”. Hlavne ked sedime dve blizko seba, ja sa jej nieco spytam, ona odpovie a koniec. Tuka do telefonu. A tak sme v tom (pre mna) neprijemnom dusnom tichu dalej. A stale ja mam pocit, ze to na mne je ta tatcha konverzacie.
Mne tiez nepride ako introvert, ale ako arogancia.

@anonym_autor svagrina? Tak to by ma vobec netrapilo. A ako pisem, ak by este niekto mal s tym problem ako sa k nej chovam tak by som ju konfrontovala pred vsetkymi a raz a navzdy vycistila vzduch. Nech povie svokra pred vsetkymi v com problem.

autor
Včera o 09:27
@citronove_koliesko

@anonym_autor svagrina? Tak to by ma vobec netrapilo. A ako pisem, ak by este niekto mal s tym problem ako sa k nej chovam tak by som ju konfrontovala pred vsetkymi a raz a navzdy vycistila vzduch. Nech povie svokra pred vsetkymi v com problem.

@citronove_koliesko tiez som nad tym rozmyslala ale obavam sa, ze ja by som vysla z toho aj tak najhorsie, ze co som na nu taka. L

anonym_6613e8
Včera o 09:37
@anonym_autor

@citronove_koliesko tiez som nad tym rozmyslala ale obavam sa, ze ja by som vysla z toho aj tak najhorsie, ze co som na nu taka. L

@anonym_autor už si tu písala nie?to v dospelom veku je taká sprostá, že počas návštevy je na mobile?Ignorovala ju, keď sa nevie správať.Dnes máš náladu či nie, lebo neviem či sa ťa môžem niečo spýtať?neviem prečo chodíte okolo takej osoby po špičkách.Ked nemá náladu a je introvert nech ide do lesa.My máme takú kolegyňu a už mám averziu voči takýmto ľuďom.Mali by žiť, pracovať sami a nezneprijemnovat ostatným život

autor
Včera o 10:15
@anonym_6613e8

@anonym_autor už si tu písala nie?to v dospelom veku je taká sprostá, že počas návštevy je na mobile?Ignorovala ju, keď sa nevie správať.Dnes máš náladu či nie, lebo neviem či sa ťa môžem niečo spýtať?neviem prečo chodíte okolo takej osoby po špičkách.Ked nemá náladu a je introvert nech ide do lesa.My máme takú kolegyňu a už mám averziu voči takýmto ľuďom.Mali by žiť, pracovať sami a nezneprijemnovat ostatným život

@anonym_6613e8 ja som este nepisala o tomto. Je nas takych viac? 😆 mozno zalozime spolok odignorovanych 🫣
Ano ved toto. Ze mne to pride vrcholne neslusne tukat vkuse do telefonu, ci uz na navsteve alebo ked oni maju na stevu.
Ale som rada, ze nie ja som ta “divna”. No aj tak, clovek chce byt s kazdym zadobre (aj ked je to nemozne, ja viem ja viem) a mam stale pocit, ze to musim nejako fixnut. Ale ona normalne ked je v mojej blizkosti citim taku zlu emergiu, take napatie, ze musim sa sledovat ako sa budem JA spravat 🫣

anonym_f5e8b8
Včera o 10:33

Hovor s nou normalne, neber ohlady na to, co mozes a co nemozes povedat. Ked sa urazi, tak sa urazi. Ja by som este pridala poznamku: "zasa mas tie stavy, ked okolo teba treba chodit jak okolo tepleho hovna?" 😁 to by vyriesilo vsetko, ver mi, viac by si k nej na navstevu nemusela

anonym_6613e8
Včera o 10:36
@anonym_autor

@anonym_6613e8 ja som este nepisala o tomto. Je nas takych viac? 😆 mozno zalozime spolok odignorovanych 🫣
Ano ved toto. Ze mne to pride vrcholne neslusne tukat vkuse do telefonu, ci uz na navsteve alebo ked oni maju na stevu.
Ale som rada, ze nie ja som ta “divna”. No aj tak, clovek chce byt s kazdym zadobre (aj ked je to nemozne, ja viem ja viem) a mam stale pocit, ze to musim nejako fixnut. Ale ona normalne ked je v mojej blizkosti citim taku zlu emergiu, take napatie, ze musim sa sledovat ako sa budem JA spravat 🫣

@anonym_autor najhoršie je, že svokra chodí okolo nej ako okolo princeznej.Pisala tu žena tiež o švagrinej podobný príbeh zduta, neodpovedá takých ľudí je vela

anonym_ae918f
Včera o 10:38
@anonym_6613e8

@anonym_6613e8 aj my máme takých v rodine, že ťukajú do mobilu.Tvári sa, že akože ju nezaujíma, čo sa bavíme, ale pritom viem, že všetko počúva.Nerada tam chodim.

anonym_ae918f
Včera o 10:40
@anonym_autor

@anonym_autor je takých viac.Nerada tam chodím, cítim sa tam nepríjemne.Obmezila som návštevy na minimum.Ak môžeš, urob to aj ty.

anonym_c93898
Včera o 10:56

Rodina riesi, ze ty si odmerana? Tak to je gol. Nie je to nahodou ona? Ale vsimam si uz dlhsiu dobu, ze ten, ktory sa snazi a je slusny je nakoniec ten najhorsi. Vobec sa nesnaz, proste normlne s nou komunikuj, ked nechce, nechce, jej vec.

rozculena
Včera o 13:12
@anonym_autor

@anonym_autor ty prídeš k nej na návštevu a ona je na mobile? A ty tam sedíš a kukáš na ňu? Obidve ste ticho? Nikto iný tam nie je? Nechápem,načo tam chodíš?

autor
Včera o 13:39
@anonym_c93898

Rodina riesi, ze ty si odmerana? Tak to je gol. Nie je to nahodou ona? Ale vsimam si uz dlhsiu dobu, ze ten, ktory sa snazi a je slusny je nakoniec ten najhorsi. Vobec sa nesnaz, proste normlne s nou komunikuj, ked nechce, nechce, jej vec.

@anonym_c93898 ano ked som presla len na jej styl komunikacie, tak uz im to bije do oci, ze s inymi sa vkuse bavim a s nou nie tak tym padom ja som ta co kazi vztahy 😅🫣

autor
Včera o 13:41
@rozculena

@anonym_autor ty prídeš k nej na návštevu a ona je na mobile? A ty tam sedíš a kukáš na ňu? Obidve ste ticho? Nikto iný tam nie je? Nechápem,načo tam chodíš?

@rozculena ano presne tak 😂 deti sa chceli spolu hrat, oni vychadzaju super spolu, tak som sa prekonala a sla. Ale bolo mi vrcholne neprijemne som ani nevedela ci sediet ci stat ci co… a nechcema som zrusit deti, aby som bola ja ta, co im zakazuje tam chodit.

rozculena
Včera o 14:32
@anonym_autor

@rozculena ano presne tak 😂 deti sa chceli spolu hrat, oni vychadzaju super spolu, tak som sa prekonala a sla. Ale bolo mi vrcholne neprijemne som ani nevedela ci sediet ci stat ci co… a nechcema som zrusit deti, aby som bola ja ta, co im zakazuje tam chodit.

@anonym_autor odovzdaj deti vo dverách a keď sa dohrajú,nech zavolá a prídeš pre ne.
Alebo prečo ona nechodí s deťmi k tebe? Aby ty si mohla kukať do mobilu a ignorovať ju?

autor
Včera o 20:15
@rozculena

@anonym_autor odovzdaj deti vo dverách a keď sa dohrajú,nech zavolá a prídeš pre ne.
Alebo prečo ona nechodí s deťmi k tebe? Aby ty si mohla kukať do mobilu a ignorovať ju?

@rozculena deti su male a jej vyhovuje, ze tam budem lebo budem dohliadat na vsetky deti a ona bude mat pokoj. U nas nebola ani nepamatam. Ked som ich volala tak len najstarsieho nechala, ze moze ostat u nas a mensie dieta brala lebo ze to pcha vsetko do ust tak sli domov. Takze tak. Asi sa len vyzbrojit trpezlivostou musim 🫩

rozculena
Včera o 20:28
@anonym_autor

@rozculena deti su male a jej vyhovuje, ze tam budem lebo budem dohliadat na vsetky deti a ona bude mat pokoj. U nas nebola ani nepamatam. Ked som ich volala tak len najstarsieho nechala, ze moze ostat u nas a mensie dieta brala lebo ze to pcha vsetko do ust tak sli domov. Takze tak. Asi sa len vyzbrojit trpezlivostou musim 🫩

@anonym_autor tak si nabudúce vezmi k nej knižku,štrikovanie alebo mobil....uf,no čo už...