Komu kondolujem na pohrebe mojej babky?
Ahojte, potrebujem prosím poradiť - ide o pohreb mojej babky - matky môjho otca. Stretneme sa tam s rodinou, s ktorou sa dlhé roky nestýkame a nie sme v kontakte, ide napr. o moju tetu (otcovu sestru, tj druhé babkine dieťa), o babkine dve sestry (s toho s jednou si bola obzvlášť blízka, bola u nich aj na Vianoce a táto sestra vybavovala aj veci okolo pohrebu), s mojou sesternicou a bratrancom (tj ďalšími babkinými vnúčatami, ktoré sa s ňou ale nestýkali, resp. určite menej, ako ja).
Komu kondolovať "úprimnú sústrasť"? Iba tete? či aj babkiným sestrám? či si máme navzájom kondolovať? (keďže aj ja som ako vnučka blízky príbuzný)..
Vôbec sa nevyznám v tejto spoločenskej etikete čo sa pohrebov týka.. Ak by som šla na pohreb vzdialenejšiemu príbuznému, príp. cudzej osobe, tak jasné že kondolujem najbližsej rodine.. ale takto neviem, veď v podstate aj ja som najbližšia rodina a hlavne tie vzťahy sú kadejaké.. neviem, či si vlastne ľudia kondolujú aj navzájom..
Keď mne zomrela babka (mamina mama), tak v rámci rodiny sme si jeden druhému nekondolovali. Takže ja som nekondolovala mojej mame ani strýkovi, ani mojim sesternicam a bratrancovi a ani oni mne. Len vzdialenejší členovia rodiny a babkine kamarátky kondolovali nám.
@baluinka tí, ktorí stoja, sedia v prvom rade, by mala byť najbližšia rodina. Ona si medzi sebou nevyjadrujú úprimnú sústrasť. Čiže, ak budeš medzi nimi, tak nikomu.
Ďakujem vám za odpovede.
V zasade nikoho neurazis ak podas ruku. Aj mne zomrela babka a neviem si predstavit, ze pridem a poviem dobry den. Otcovi zomrela matka a tvojej tete sestra. Im by som urcite kondolovala.
Kondoluj iba tým, ktorých nepoznáš a nestykate sa. Nemusí to byť oficiálne aj s podaním ruky. Len to povedz, chyt za ruku, poprípade objatie
Kondoluj iba tým, ktorých nepoznáš a nestykate sa. Nemusí to byť oficiálne aj s podaním ruky. Len to povedz, chyt za ruku, poprípade objatie
@doriiis objimat na pohrebe ludi, ktorych nepoznas mi pride dost mimo
Ona je vnucka, kondolovat by mali jej. Ja osobne by som ako vnucka kondolovala len babkinym detom, prip. manzelovi.
Nikomu, je to tvoja strata blizskej osoby, vyjadrovať sustrasť, majú tebe.
Najnlizsi pribuzni sa medzi sebou poobjimaju ,bozkaju-podla tojo,aky uzky vztah maju...minimalne sa pozdravia a podaju si ruky.
Obzvlast,ak sa dlho nevideli,urcite sa zvitaju srdecnejdie-este k tomu pri pohrebe.../ak vztahy su normslne,nie chladne-pohnevane/
@baluinka ja som ako vnucka nevyjadrovala nikomu, a ani mne nikto z rodiny (otec, jeho surodenci, moji bratranci a pod nevyjadrovali)
Ak to citis mozes tym nic nepokazis. Len sa neriad chatom 😀 to uz je co za doba 🙈
Zo slusnosti by si mala kondolovat otcovi, jeho surodencom a manzelovi nebohej. Realita je taka, ze ak zomrie tak blizky clovek ako babka, ak tam boli dobre vztahy, tak vnuci nekondoluju rodicom. Boli to vsetkych. Nikdy som nekondolovala rodicovi, ked mi zomrel stary rodic. Vzdy to bolo tak, ze aj ja som bola medzi tymi, ktorym kondolovali ostatni.
Na pohrebe sme povedali že si nezelame kondolacie..našlo za pár dementov čo to nerešpektovali
Na pohrebe sme povedali že si nezelame kondolacie..našlo za pár dementov čo to nerešpektovali
@anonym_577167 Na to ste mali aký dôvod? Pýtam sa zo zvedavosti, nestretla som sa s tým ešte.
Keď mi umrel dedko, tak som kondolovala deťom dedka čiže mame,tete a trom ujom. Babka už nezila
@anonym_577167 Na to ste mali aký dôvod? Pýtam sa zo zvedavosti, nestretla som sa s tým ešte.
@anonym_28e204 zomrel mamin brat a dedko bol na tom dosť zle takže kvôli nemu aby neskolaboval..proste sme mu nechceli ešte viac ničiť psychiku a mali sme asi okolo 150 ľudí takže by to bolo aj na dlho
Veď keď niekto príde na pohreb tak je každému jasné aj bez kondolovania že vyjadruje sústrasť..🙂
@baluinka pokial viem sa konduluje len priamy pribuznym. (manzdel babky, babkine deti, babkini surodenci)
Nám keď minulý rok zomrel dedko, stali sme v rade babka, ich deti (teda naši rodičia) a my ako vnúčatá. Ľudia kondolovali nám, my sme si medzi sebou sústrasť nevyjadrovali, to mi príde zvláštne.

@baluinka my sme si navzajom nevyjadrovali uprimnu sustrast - ved babka - to je blizka rodina, len sme sa objali. Po pohrebe sme cela rodina stali v rade a uprimnu sustrast nam vyjadrovali ini ucastnici pohrebu.