icon

Je neúčasť na kare po pohrebe neslušná?

Dnes o 11:38

Pekny den, prosim, stretli ste sa uz s neucastou na kare po pohrebe rodica? Aktualne riesim tuto situaciu v rodine. Na pohreb urcite pojdem, ale karu by som sa rada vyhla. S rodinou nie som velmi v kontakte, vztahy nie su idealne a necitim sa na to. Je to velmi trufale a nezdvorile, po obrade sa rozlucit a odist?

Strana
z2
anonym_e7959b
Dnes o 11:39

Ak sa jedna o rodica, tak by som nejako preskocila vlastny tien a isla... keby je to nejaka prababka teta s tretieho kolena, vyhovorila by som sa... ale rodic... Tie dve hodiny tam nejako otocis, aj keby sa bavite o pocasi. Drby, ze si nesla na kar este roky pocuvat tiez asi nepotrebujes.

anonym_66d2bd
Dnes o 11:44

@anonym_autor ja by som nesla niekam kam nechcem ist kvoli nejakym potencionalnym buducim drbom ktore aj tak pojdu jednym uchom von a druhym dnu. Urcite mas svoje dovody, nie kazdy mal stastne detstvo alebo dobreho rodica

anonym_380761
Dnes o 11:45

Ano, vsetci pritomni sme to vnimali ako extremny moralny trapas zo strany pozostalych deti-ani v den pohrebu sa nevedli prekonat a ist na kar po vlastnej mame.normalne hned po pohrebe doslova zdymili prec.pritom nikto by ich tam neobtazoval alebo neriesil zle rodinne vztahy-pre vysvetlenie-vztahy nemali zle s rodicmi ale s ostatnou rodinou.
Iny pripad - kamoska nesla svojmu otcovi ani len na pohreb-to vsetci chapali, alkoholik ktory rozvratil rodinu, ten si to nezasluzil.nikto to nijak neriesil

anonym_ed810e
Dnes o 11:49

Z úcty k zosnulému by som sa prekonala. Neviem, veď sa môže rozoravat s inými členmi rodiny

anonym_6f502f
Dnes o 11:54

ano stalo sa nám to
prišli sme na obrad , v podstate rodina rozdelena do skupiniek , po pohrebe sme šli rovno domov
nemali sme chut na vyčitky alebo zazeranie
na pohrebe budeš , to je podstatné
čo je zvykom nerieš , ja by som sa nepremáhala jedno či je to rodič alebo kto...

anonym_21ac9a
Dnes o 11:55

@anonym_autor ja by som nešla, všeobecne nechápem zmyslu karu, ak mi umrie rodič, alebo všeobecne niekto koho milujem, ani by som sa nenajedla, nemala by som na to ani chuť a chcela by som byť sama.. uctiť pamiatku na zosnulého a rozlučiť sa s nim sa dá aj bez toho

anonym_6f502f
Dnes o 11:56
@anonym_e7959b

Ak sa jedna o rodica, tak by som nejako preskocila vlastny tien a isla... keby je to nejaka prababka teta s tretieho kolena, vyhovorila by som sa... ale rodic... Tie dve hodiny tam nejako otocis, aj keby sa bavite o pocasi. Drby, ze si nesla na kar este roky pocuvat tiez asi nepotrebujes.

@anonym_e7959b ked sa s nimi nebaví a nestretavaju sa tak asi nebude nič počuvat , problémova rodina ju bude odrbavat tak či tak a s tou čo sa baví ju hadam bude chápat

janinah
Dnes o 12:00

Kto ten kar organizuje,pozyva a riadi? Iny surodenec?

autor
Dnes o 12:06
@janinah

Kto ten kar organizuje,pozyva a riadi? Iny surodenec?

@janinah Ano, brat

januska12323
Dnes o 12:12

Bratovi povedz, že neprídeš a ostatných je do toho veľké nič.

anonym_7a0c2c
Dnes o 12:14

V pohode, nešla by som na žiadny kar a čo si myslia ostatní ma nezaujíma ani ich vnímanie mojej neúčasti.
Strašne sa mi páči, teraz som v poslednej dobe viackrát videla pri smútočnom oznámení, proste niečo také, že po pohrebe sa poberieme domov a bude smútiť každý v súkromí blabla proste dopredu dajú pekne vedieť, že žiadny kar nebude. Top 👌

anonym_de497a
Dnes o 12:23

@anonym_autor niekto ten kar organizuje... nie? tak nech tam ide ten a tí, ktorí tam byt chcu... ak to tak necitis, nic neprekracuj, pravdepodobne ste nemali dobre vztahy a akykolvek na to dovod mas, je to tvoja vec a tvoje rozhodnutie... jasne, ze ta kazdy z karu ohovori na celu dedinu... otazka znie, ci ta to trapi alebo nie

sisska96
Dnes o 12:24

U nás už nebýva kar naštastie už sme mali par pohrebov a kar ani raz .

anonym_30ad5f
Dnes o 12:30

@anonym_autor ja som ani nebola na pohrebe vlastného otca.. tiež do mna "hučali " že musim, že som jeho prvorodená a pod., ale ja som sa rozhodla že nie .Nikdy som ho nepoznala, nestretávala som som sa s nim, pre mňa bol otec ten čo ma vychoval i keď nebol "bio" ale ten človek bol pre mňa otec.

autor
Dnes o 12:33

Ak by to bolo na mne, tiez by som ziadny kar neorganizovala, len rozlucku. Ale zial u nas sa to nenosi. Ohovorena budem, ci tam pojdem alebo nie, toto vobec neriesim a nevadi mi to. Skor ide o uctu k zosnulemu rodicovi, nech nevyvolam nejaku neziaducu scenu.
Na mieste sa ospravedlnit, ze sa momentalne necitim dobre a idem domov mi tiez nepride vhodne.

viestta
Dnes o 12:40

Vydrz zdvorilu polhodinu a potom sa rozluc a odid.

terezka1947
Dnes o 12:44

Brat ťa na pohrebe nechce?či ty n chces ísť kvôli niečomu?

anonym_de497a
Dnes o 12:46
@anonym_autor

Ak by to bolo na mne, tiez by som ziadny kar neorganizovala, len rozlucku. Ale zial u nas sa to nenosi. Ohovorena budem, ci tam pojdem alebo nie, toto vobec neriesim a nevadi mi to. Skor ide o uctu k zosnulemu rodicovi, nech nevyvolam nejaku neziaducu scenu.
Na mieste sa ospravedlnit, ze sa momentalne necitim dobre a idem domov mi tiez nepride vhodne.

@anonym_autor a komu sa chces ospravedlnovat? ucta k zosnulemu sa nevyjadruje ucastou alebo neucastou na kare

anonym_f58460
Dnes o 12:56

určite by som nešla.
ani nám rodina neprišla na pohrebe na kar. Jednoducho - na kar nepôjdem ani ja keď budú robiť oni. aký požičaj taký vráť.
Nie je to povinnosť chodiť na kar. Dôležitejší je pohreb.

anonym_50dd8b
Dnes o 12:59

@anonym_autor ano, ja uz som sa s tym stretla v sirsej rodine kde boli surodenci pohnevani, tak niektori z nich na ten kar nesli. tetky mali chvilu o com rozpravat. na kar by som isla ak by v tej rodine bol niekto s kym by som si mala aspon nieco povedat. pokial sa s nikym nebavis a nevideli ste sa roky, s bratom nekomunikujes, tak potom nechod. to ci ta budu ohovarat ti asi bude jedno ked sa nestykate.

a0
Dnes o 13:41

Nie, nešla by som, a bolo by mi jedno kto si čo myslí. Budú sa tu ľudia oháňať “úcta k zosnulému” lenže za jedno to tomu mŕtvemu je vlastne úplne jedno a úctu treba mať za života nie potom

anonym_ac1c40
Dnes o 13:48

Patri sa ti tam ist... Vsetky nuansy tejto povinnosti poznas len ty. Kazdy pohreb, rodina, kar je iny. Tiez som bola na jeden pozvana o 11.30.a pohreb bol o 9.45 ".tak som si to vylozila, ze sa nic nestane ked nepojdem a nestalo. Aj ked ma cukalo nakuknut do pidniku, kto tam tolko cakal. 🌠 Ale ako to bude vyzerat, ked dcera-ty- zdrhne...

anonym_510629
Dnes o 13:54

@anonym_autor úprimnú sústrasť ❤ Ak sa na to necítiš nemusíš tam ísť, dôležité je, že sa zúčastníš pohrebu a rozlúčiš sa s rodičom.

anonym_8a24c2
Dnes o 13:59

Z úcty by som išla
Aj ked mŕtvemu to je jedno ale stále je to rodina

anonym_ed29a1
Dnes o 14:40

Úprimnú sústrasť. Myslím si že úctu vyjadrujeme na poslednej rozlúčke, nie tým či som bol na kare.

kocuris
Dnes o 15:03

@anonym_autor kar nie je povinný. Vyjadri sústrasť a pri pozvaní na kar zdvorilo odmietni a poďakuj. Ja za seba dodávam, "ďakujem, akoby sa stalo". A na kar jednoducho nejdem. Rozlúčil som sa dostojne a tam to hasne.

anonym_eea836
Dnes o 15:05

Ja nechapem, co tu pisete, ze z icty k rodicovi. Ved ten tam nebude.

Autorka, ak nechces nechod, naco? Pretvarovat sa? Netreba. Odsmut si v sukromi. Kar nie je povinny.
Uprimnu sustrast

kocuris
Dnes o 15:09
@anonym_eea836

Ja nechapem, co tu pisete, ze z icty k rodicovi. Ved ten tam nebude.

Autorka, ak nechces nechod, naco? Pretvarovat sa? Netreba. Odsmut si v sukromi. Kar nie je povinny.
Uprimnu sustrast

@anonym_eea836 presne tak

senta_sofia
Dnes o 15:15

@anonym_autor nie je nutna, mozes slusne odmietnut

anonym_ebc7d3
Dnes o 15:21

Nie je to pekné. Zažila som, že sa také niečo pozostalých veľmi dotklo a pozostalá neplakala len kvôli zomrelej, ale aj kvôli tomu, že najbližšia rodina odmietla prísť na kar. 😢 Veď sa to dá brať aj ako šanca na zmierenie, keď tam pôjdeš. ❤

Strana
z2