icon

Má pravda skutočne vždy dve strany?

Dnes o 06:36

Zaujíma ma vás názor, má pravda vždy dve strany?
Veľká krát tú čítam témy kde mám takú predtuchu, napr pri konfliktoch že druha strana vidí danú situáciu úplne inak.
Pred časom sa neďaleko nás prisťahovala ,,chronická sťažovateľka,,. Ak poznáte takýchto ľudí asi viete že sa im nedá vyhovieť. Po čase jej nestačili sťažnosti na úrady, sociálne siete, teraz svoje podnety smeruje do regionálnych internetových novín a kde tade
Snažila som sa to celé ignorovať,.rok možno aj viac. Ale jej tvrdenia sú nafúknuté.polopravdy, ďalšie sú vyslovene fabulacie. Pod jeden takýto článok, kde bola halda komentárov ako je toto a tamto hrozné, neznesiteľné a pod, som napísala povedzme že moju verziu pravdy a čuduj sa svet, ono ten môj komentár aj s linkom, ktorý by celú vec ozrejmil záhadne zmizol.

anonym_079ca5
Dnes o 06:42

Mňa vždy učili, že pravda je iba jedna. Žiadna moja pravda, tvoja pravda neexistuje. Pri spore dvoch strán, kde sa obe strany hádajú do krvi sú väčšinou na vine obaja.

bloger
Dnes o 06:46

Pravda je iba jedna.

anonym_8646c1
Dnes o 06:54

Jzs taku ženskú poznám už som s nou 2x bola v konflikte a ma nahlásila 🤣🤣🤣🤣Ale nikto jej nič nerobí A už ju všade berú s rezervou lebo vedia ze každý deň jej vadí niečo nové. Na pohľad vyzerá upravená dáma so slušným vystupovanim človek by do nej nepovedal. Rozprávala som sa v autobuse s kamarátom a nahlásila nás na dispečing že rusime cestujúcich počas jazdy 🤦‍♀️ počula som ako telefonuje 🤣 realita rozprávali sme sa tak maximálne 3 zastávky aj to nie nahlas len sme sedeli blízko nej. Našťastie potom som už vystupovala. Keď sme cestovali nabudúce tak dvaja chlapi sa rozprávali hlasnejšie už starší takže sluch aký je a ich tiež nahlásila ze rusia cestujúcich 🤦‍♀️🤦‍♀️takže tak

luga_luga
Dnes o 07:11

Z mojich skusenosti ma vzdy kazdy svoju pravdu

rooskoliv
Dnes o 07:16

Tie, čo tu píšete, že pravda je iba jedna.... Toto sa dá použiť v matematike, fyzike a podobne

Ale určite to neplatí vo vzťahoch a vo vnímaní vecí. Tam každý jedinec vníma veci rozdielne. A dám sem úplne jasný príklad.

Voda v mori má 27C. To je pravda, fakt. Plavec povie, že je akurát na plávanie. Niekto, kto sa v mori iba čvachtá, povie, že je studená a more musí mať viacej ako 30C, aby sa do neho dalo vôbec ísť.

Takže stále tvrdíte, že pravda je iba jedna?

autor
Dnes o 07:18
@anonym_079ca5

Mňa vždy učili, že pravda je iba jedna. Žiadna moja pravda, tvoja pravda neexistuje. Pri spore dvoch strán, kde sa obe strany hádajú do krvi sú väčšinou na vine obaja.

@anonym_079ca5 pani útočí na všetky strany naokolo. Je na invalidnom dôchodku nudí sa. Je rada stredobodom pozornosti. Nepíšem že ani jedna zo strán nemá chybu, ale nechcem to veľmi konkretizovať
Len všeobecne, osoba vysokoškolsky vzdelaná, bola v minulosti viac krát pristihnutá,(pod vplyvom nielen alkohol)že pri výkone svojho povolania, čím priamo ohrozovala ľudí, dôsledkom čo mu bolo zakázané vykonávať dané povolanie. A bol bez príjmu. Táto osoba sa nachádza v nájme neďaleko nás a ozaj nie tiptop podmienkach. Pani však útočí na prenajímateľa ,že má zabezpeči dôstojné podmienky pre svojho nájomcu.
Ja ktorá pozná prenajímateľa aj nájomcu desaťročia ,to vidím úplne inak. Za mňa nájomca ak by chcel, by kľudne mohol ísť inam, do iných lepších podmienok, (samozrejme na inú cenu)lenže podľa mňa buď mu toto vyhovuje alebo dotyčnú osobu nikde nechcú. Le len že tu sú už ľudia zvyknutí. Pani ,, sťažovateľka,, chce lepšie podmienky pre nájomcu. Len neberie do úvahy,že nájomnej zmluve je napísané že nájomca sa má o priestory starať. Lenže nájomca sa nestará

madeincssr
Dnes o 07:18

@anonym_autor pravda v mnohych netrivialnych veciach "neexistuje". Kazdy vidi realitu inak, svoj pohlad spravidla precenuje (idealizuje) a okolite javy, o ktorych nema dostatok informacii, ma tendenciu nedocenit, sudit, kritizovat. Napriklad vo vztahu ma zena aj muz tendenciu mysliet si, ze pre vztah/rodinu robi viac ako druhy partner.
Cize pravda casto byva kdesi uprostred.

autor
Dnes o 07:36
@madeincssr

@anonym_autor pravda v mnohych netrivialnych veciach "neexistuje". Kazdy vidi realitu inak, svoj pohlad spravidla precenuje (idealizuje) a okolite javy, o ktorych nema dostatok informacii, ma tendenciu nedocenit, sudit, kritizovat. Napriklad vo vztahu ma zena aj muz tendenciu mysliet si, ze pre vztah/rodinu robi viac ako druhy partner.
Cize pravda casto byva kdesi uprostred.

@madeincssr súhlasím len v tom našom prípade,.keď je v nájomnej zmluvy priamo uvedené že nájomca znáša na vlastné náklady menšie opravy a aj hygienický náter prenajatých priestorov. Prenajímateľ (70+) by bol dal v minulosti nehnuteľnosť zrekonštruovať, na vlastné náklady lenže to by potom pýtal vyšší nájom, nájomca by musel uvoľniť priestory. Aj sa dohodli na termíne, len potom nájomca nemal peniaze a nehľadal alebo nenašiel inú lacnú nehnuteľnosť.

madeincssr
Dnes o 07:52
@anonym_autor

@madeincssr súhlasím len v tom našom prípade,.keď je v nájomnej zmluvy priamo uvedené že nájomca znáša na vlastné náklady menšie opravy a aj hygienický náter prenajatých priestorov. Prenajímateľ (70+) by bol dal v minulosti nehnuteľnosť zrekonštruovať, na vlastné náklady lenže to by potom pýtal vyšší nájom, nájomca by musel uvoľniť priestory. Aj sa dohodli na termíne, len potom nájomca nemal peniaze a nehľadal alebo nenašiel inú lacnú nehnuteľnosť.

@anonym_autor hej, mnohe veci sa pozorovatelom zvonka (nemaju dostatok informacii) javia uplne inak, ako "by mali", mnohokrat aj celkom naopak.

rusalinka
Dnes o 07:53

Pravda je síce jedna, ale jej vnímanie je už všelijaké...

anonym_929522
Dnes o 08:04

doslova sa hovori, kazda minca ma dve strany, o pravde ako takej som to nepocula. a naozaj kazdy clovek vec vnima inak a je to jeho pravda, pretoze jeho je to jeho subjektivne vnimanie a to neznamena, ze to pravda nie je.

a0
Dnes o 08:46

@anonym_autor môžeme vychádzať zo základných poznatkov sveta: existuje absolutna pravda a relatívna pravda. Absolutna je vždy len jedna, relatívna je uhol pohľadu. 🙂

anonym_41c2f4
Dnes o 09:41

@anonym_autor Pravda ma tri strany. co sa deje vo vnutri jedneho cloveka, co vo vnutri druheho, a co vidi kamera a pocuje zvukova nahravka.

Niekedy jeden z dvoch ludi vnima to, co sa deje jasnejsie a blizsie k objektivnej pravde ako ten druhy.
Viem, ze som iba povedal, ze dnes bude pekne. To, ze ty si sa na to urazil, mi nedava zmysel. Nerozumiem tomu, ze ty si v tom podvedome vnimal provokaciu, ktoru som ja vobec nezamyslal.

ivka225
Dnes o 09:50

V tejto diskusii sa miešajú dva typy neurčitosti, pekne to bolo vidieť na príspevku @rooskoliv o vode v mori - tá prvá vychádza z vlastností sveta okolo nás (nevieme vopred, aká bude teplota vody v mori), tá druhá z vlastností jazyka ktorý používame (voda je teplá). Tá prvá neurčitosť je iba pred experimentom a dá sa odstániť poznaním faktov (odmeriame teplotu vody). Tá druhá závisí od dohody na obsahu termínov, ktoré používame a môže pretrvať aj po experimente - jednému sa voda môže zdať teplá, inému nie. Slovo pravda sa ale podľa mňa viaže skôr na ten prvý typ neurčitosti, a teda zastávam názor, že je iba jedna, aj keď ju nie vždy musíme úplne presne poznať.

autor
Dnes o 10:06
@ivka225

V tejto diskusii sa miešajú dva typy neurčitosti, pekne to bolo vidieť na príspevku @rooskoliv o vode v mori - tá prvá vychádza z vlastností sveta okolo nás (nevieme vopred, aká bude teplota vody v mori), tá druhá z vlastností jazyka ktorý používame (voda je teplá). Tá prvá neurčitosť je iba pred experimentom a dá sa odstániť poznaním faktov (odmeriame teplotu vody). Tá druhá závisí od dohody na obsahu termínov, ktoré používame a môže pretrvať aj po experimente - jednému sa voda môže zdať teplá, inému nie. Slovo pravda sa ale podľa mňa viaže skôr na ten prvý typ neurčitosti, a teda zastávam názor, že je iba jedna, aj keď ju nie vždy musíme úplne presne poznať.

@ivka225 ja ju tiež nemusím celú poznať ale...
Keď raz má niekto v nájomnej zmluve čierne na bielom napísané, že sa o prenajaté priestory má starať dohodnutej miere a drobné opravy atď znášať na vlastné náklady (o väčších opravách je samostatný odsek) a nájomca sa nestará je mu to fuk, tak prečo je očiernovaný prenajímateľ. Keď nájomca neplatí za energie či vodu a bol/bude odpojení. Prečo je to vina prenajímateľa.
Áno, ani prenajímateľ nie je ,,bez viny,, nemusel mu predĺžiť nájomnú zmluvu, nemusel prehliadať neustále meškanie splátok mesačného nájmu. Mohol prísť na kontrolu priestorov. Písomne ho upozorniť. Len sa starý pán nechal ukecať a tieto veci prehliadol, lebo kam by nájomca šiel....

anonym_d3313f
Dnes o 11:55

Pravda nema ziadne dve strany, pravda je zalozena na faktoch a je len jedna. Nazory a interpretacie sa roznia. Lenze pojem pravda/nepravda mozeme prisudit len veciam/vlastnostiam/stavom, ktore su meratelne, pevne dane alebo sa nejakou konvenciou urcila ich hodnota. Vsetko ostatne su uz len nazory a interpretacie.

anonym_d3313f
Dnes o 11:57
@rooskoliv

Tie, čo tu píšete, že pravda je iba jedna.... Toto sa dá použiť v matematike, fyzike a podobne

Ale určite to neplatí vo vzťahoch a vo vnímaní vecí. Tam každý jedinec vníma veci rozdielne. A dám sem úplne jasný príklad.

Voda v mori má 27C. To je pravda, fakt. Plavec povie, že je akurát na plávanie. Niekto, kto sa v mori iba čvachtá, povie, že je studená a more musí mať viacej ako 30C, aby sa do neho dalo vôbec ísť.

Takže stále tvrdíte, že pravda je iba jedna?

@rooskoliv ano, pravda je len jedna - ze voda ma 27 stupnov. To ostatne su nazory plavcov.