icon

Môžu rodičia ovplyvniť kvalitu života detí?

12. júl 2026

Dobre rano, pravidelne sú tu témy, ako rodicia majú dat toľko mladým tam, prispieť na toto, kúpiť mladým tamto.
Ak nedajú peniaze, veľakrát naozaj ten mladý človek žije ako chudák. Vidím to aj v okolí a aj tu na MK sa vkuse niekto na rodičov sťažuje a odvoláva.
Môžu za kvalitu života človeka v dospelosti rodicia?

Strana
z4
anonym_c0b6b0
12. júl 2026

@anonym_autor samozrejme ze to suvisi,ved rodina ovplyvnuje cloveka na vacsinu alebo cely zivot.

simsalabim
12. júl 2026

@anonym_autor nie uplne, ale kazda pomoc - nielen od rodicov - moze byt len a len plus. Za podmienky, ze s nou dany clovek dobre nalozi. Peniaze sa daju kahko rozflakat, co casto vidiet na vyhercoch loterii, ktori tie peniaze minuli raz dva.

anonym_6e441a
12. júl 2026

Rodicia mozu za kvalitu zivota v tom zmysle, ze maju vychovat svoje deti tak, aby sa vedeli o seba postarat. Nie dat im vsetko ako na podnose, ale naucit ich potrebne zrucnosti, znalosti a ovplyvnit pristup. Ale za kvalitu zivota uz dospeleho nezodpovedaju priamo, urcite nie tym ze mu v dospelosti nedaju peniaze alebo nieco ine.

autor
12. júl 2026
@anonym_c0b6b0

@anonym_autor samozrejme ze to suvisi,ved rodina ovplyvnuje cloveka na vacsinu alebo cely zivot.

@anonym_c0b6b0 Mna len zaujíma ,či naozaj ma taky veľký vplyv na mladeho človeka generačna chudoba, alebo generacne bohatstvo

minenkaa
12. júl 2026

@anonym_autor podľa mňa nie až tak moc ,viac môže povaha a to čo človek zvládne

autor
12. júl 2026

@anonym_autor Môj názor na to je taky, že je to hlavne na človeku(pokiaľ nie je chorý, či mentálne zaostaly), lebo každé bohatstvo sa dá rozflakat ako aj z chudoby sa dá dostat

anonym_6e441a
12. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_c0b6b0 Mna len zaujíma ,či naozaj ma taky veľký vplyv na mladeho človeka generačna chudoba, alebo generacne bohatstvo

@anonym_autor ono velmi zalezi z akeho prostredia clovek pochadza, pretoze od toho sa odvija aj celkovy pristup k zivotu co dieta odkuka najma od rodicov. Ak sa doma len stale stazuju ze nie su peniaze a ako ini maju vsetko, pritom trebars preflakaju na cigarety a podobne sprostosti, tazko z dietata vyrastie niekto co si bude zabezpecovat veci sam. Skor bude natrcat ruku rovnako ako rodicia.

anonym_6e441a
12. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Môj názor na to je taky, že je to hlavne na človeku(pokiaľ nie je chorý, či mentálne zaostaly), lebo každé bohatstvo sa dá rozflakat ako aj z chudoby sa dá dostat

@anonym_autor je to na cloveku, ale musi mat dobry vzor v rodine

anonym_0529ab
12. júl 2026

Za kvalitu života určite rodičia nemôžu ohľadom financií.Pokial rodič dieťa vychová, živí ho, kým sa vzdeláva/pripravuje na zamestnanie/,potom je to už na ňom, že ako sa popasuje so životom.Samozrejme, nemám na mysli obzvlášť dobre situované rodiny,kde peniaze nie sú problém,a tak hneď na začiatok dostane potomok auto a dom/byt .Je "dobrým zvykom,, čakať od rodičov pomoc,ale dospelé deti by si mali uvedomiť, že rodičia, kým dospeli, dávali im okrem hmotných vecí aj starostlivosť, lásku , odovzdali skúsenosti a očakávať ďalšie financie je sebecké.Samozrejme, rodič sa snaží v rámci svojich možností,ale nie je to jeho povinnosť

anonym_f2d4ca
12. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor

anonym_06f23c
12. júl 2026

Deti treba najskôr dobre vychovať a usmerňovať. A najmä ísť pozitívnym príkladom. Dať im vzdelanie a viesť k takej práci, ktorá im zabezpečí stabilný príjem. Až potom im dať aj hotovosť, prispieť na bývanie... Takéto dieťa peniaze nerozfláka, ale zúročí a kvalita jeho života je oveľa vyššia ako u rovesníkov, ktorí vyrastali v nezodpovedných rodinách, rodičia o nich nedbali a ani im nič nedali. Tí sa často nevedia v živote zorientovať, robia hlúpe rozhodnutia a žijú mizerne.

patrike
12. júl 2026

Velmi zlozita tema, samozrejme vplyv prostredia tu je. Typicky, ked dieta z nizkoprijmovej rodiny nejde na VS, aby cim skor zacalo zarabat. Bez VS je potom vacsia sanca skoncit opat v zamestnani s nizkym prijmom. Situaciu komplikuju predajne titulov, s ktorymi tak akurat statna sprava za nizky plat.
Niekoho tie chudobne pomery stimuluju, maximalne sa snazi a vyhrabe sa z chudoby.
Ineho z bohatej rodiny zase nic nepohana vpred, dostane byt / dom a staci mu mierne nadpriemerny plat.

biba_18
12. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor áno. má to taký vplyv…

anonym_4ebcab
12. júl 2026

@anonym_autor nie, za kvalitu života v dospelosti nemôžu rodičia. Pokiaľ dieťa dostalo vzdelanie a vyrástlo v normálnych podmienkach. Dnes si ale veľa mladých ľudí myslí, že rodičia sú povinní sa o nich starať donekonečna. Vidím to u nás v rodine. Dospelá žena si myslí, že keď ju matka nenaučila variť, tak tá je povinná sa o ňu starať asi do staroby. Má to prešpekulované, každú možnú príležitosť sa im nanominujú domov na jedlo, každú nedeľu na obed, mama jej naplní špajzu zadarmo, na vštky sviatky odchádza s nabalenými dózami úplne zadarmo. A potom sa vystatuje, ako oni šetria a doma nemíňajú ani energie lebo doma nevaria. Niekedy rodičia sami robia zo zdravých detí úplnych mantakov a deti to z lenivosti a vlastnej pohodlnosti berú. Ale rodičia nie sú zodpovední za to, aby dospelé dieťa malo čo jesť. Ak nevie variť, nech si objedná donášku. Nechápem, prečo by si dospelé osamostatnené dieťa malo vedome šetriť na úkor vlastných rodičov. Dospelé zdravé dieťa sa má vedieť postarať samé o seba, rodičia tu nebudú večne. Rovnako sa to týka aj toho, že ak dospelé dieťa chce žiť v dome, mať nové auto a neviem čo, tak si na to má zarobiť samé. Nedá sa vždy všetko hádzať na rodičov. Ak na niečo nemám, tak si to nekúpim a zakrývam sa takou perinou ako si môžem dovoliť

anonym_302c4c
12. júl 2026

Pochádzam z rodiny, kde by peniaze aj boli ale finančná gramotnosť chýbala. Takže beriem to tak, že sme žili ako také socky. Nikdy som nič od rodičov nedostala, všetko som si oddrela sama, časom s mužom, ktorému sem tam pomohla na začiatku jeho mama. Ale teda v dospelosti som sa učila ako hospodáriť s peniazmi, lebo som nechcela moje deti dostavať do situácii, do akých dostávali rodičia mňa - že nebolo z čoho si urobiť ani len desiatu do školy. Ale prešla som si obdobím “doprajem si, lebo som to v detstve nemala”, takže áno, majú s tým dočinenia aj rodičia ale nedá sa na to vyhovárať do konca života.

autor
12. júl 2026
@anonym_4ebcab

@anonym_autor nie, za kvalitu života v dospelosti nemôžu rodičia. Pokiaľ dieťa dostalo vzdelanie a vyrástlo v normálnych podmienkach. Dnes si ale veľa mladých ľudí myslí, že rodičia sú povinní sa o nich starať donekonečna. Vidím to u nás v rodine. Dospelá žena si myslí, že keď ju matka nenaučila variť, tak tá je povinná sa o ňu starať asi do staroby. Má to prešpekulované, každú možnú príležitosť sa im nanominujú domov na jedlo, každú nedeľu na obed, mama jej naplní špajzu zadarmo, na vštky sviatky odchádza s nabalenými dózami úplne zadarmo. A potom sa vystatuje, ako oni šetria a doma nemíňajú ani energie lebo doma nevaria. Niekedy rodičia sami robia zo zdravých detí úplnych mantakov a deti to z lenivosti a vlastnej pohodlnosti berú. Ale rodičia nie sú zodpovední za to, aby dospelé dieťa malo čo jesť. Ak nevie variť, nech si objedná donášku. Nechápem, prečo by si dospelé osamostatnené dieťa malo vedome šetriť na úkor vlastných rodičov. Dospelé zdravé dieťa sa má vedieť postarať samé o seba, rodičia tu nebudú večne. Rovnako sa to týka aj toho, že ak dospelé dieťa chce žiť v dome, mať nové auto a neviem čo, tak si na to má zarobiť samé. Nedá sa vždy všetko hádzať na rodičov. Ak na niečo nemám, tak si to nekúpim a zakrývam sa takou perinou ako si môžem dovoliť

@anonym_4ebcab Ja k tomu vareniu, tiež neviem variť, mama nevedela-nikto ma k tomu neviedol, varit nenaucil, akoby mam odpor k vareniu, kupujem si obedové menu, našťastie peniaze naň mam zarobene

anonym_c0b6b0
12. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor neviem preco sa pytas ked hovoria ze to vidis naokolo. Ja vidim naokolo ze moji rovesnici ktori nie su zatazeni hypotekou lebo podedili maju ovela pohodovejsi zivot,pokojnejsi,menej stresov,menej hadok,menej chorob.bavime sa o normalnych ludoch ktori to uzivaju a nie rozflakali.preco by mali hned podedene rozflakat? To je riadna blbost. Takze,ano,na ich a ich deti mali ti rodicia velmi pozitovny vplyv.plati to aj naopak.dalsia vec je ze zijeme v krajine v akej zijeme.pomaly sa tu nebude dat dostat k normalnemu byvaniu normalnou hypo.takze ti ktorym rodicia nepomozu alebo nebudu mat nadstandardne platy,hrozi velky stres,choroby zo stresu,problemy vo vztahoch a iny rozvrat.peniaze nie su najdolezitejsie ale ked chybaju,su pricinou mnoheho zla

autor
12. júl 2026
@anonym_c0b6b0

@anonym_autor neviem preco sa pytas ked hovoria ze to vidis naokolo. Ja vidim naokolo ze moji rovesnici ktori nie su zatazeni hypotekou lebo podedili maju ovela pohodovejsi zivot,pokojnejsi,menej stresov,menej hadok,menej chorob.bavime sa o normalnych ludoch ktori to uzivaju a nie rozflakali.preco by mali hned podedene rozflakat? To je riadna blbost. Takze,ano,na ich a ich deti mali ti rodicia velmi pozitovny vplyv.plati to aj naopak.dalsia vec je ze zijeme v krajine v akej zijeme.pomaly sa tu nebude dat dostat k normalnemu byvaniu normalnou hypo.takze ti ktorym rodicia nepomozu alebo nebudu mat nadstandardne platy,hrozi velky stres,choroby zo stresu,problemy vo vztahoch a iny rozvrat.peniaze nie su najdolezitejsie ale ked chybaju,su pricinou mnoheho zla

@anonym_c0b6b0 S tym byvanim suhlasim, pre väčšinu ľudí je čoraz viac nedostupne, jedna mlada žena 25 ročná sa mi sťažovala, že sa boji, že skončí ako bezdomovec niekde v lese

anonym_c0b6b0
12. júl 2026
@anonym_0529ab

Za kvalitu života určite rodičia nemôžu ohľadom financií.Pokial rodič dieťa vychová, živí ho, kým sa vzdeláva/pripravuje na zamestnanie/,potom je to už na ňom, že ako sa popasuje so životom.Samozrejme, nemám na mysli obzvlášť dobre situované rodiny,kde peniaze nie sú problém,a tak hneď na začiatok dostane potomok auto a dom/byt .Je "dobrým zvykom,, čakať od rodičov pomoc,ale dospelé deti by si mali uvedomiť, že rodičia, kým dospeli, dávali im okrem hmotných vecí aj starostlivosť, lásku , odovzdali skúsenosti a očakávať ďalšie financie je sebecké.Samozrejme, rodič sa snaží v rámci svojich možností,ale nie je to jeho povinnosť

@anonym_0529ab toto musi pisat nejaky 50nik😀lebo doba sa za poslednych 10 rpkov radikalne zmenila

anonym_c0b6b0
12. júl 2026

Tu asi pisete vy ktori ste hromadili majetok v rokoch 90tych. Doba sa tak rychlo a radikalne meni ze nestihate asi sledovat.

anonym_368f48
12. júl 2026

Za mňa to je tiez hlavne o tých ľuďoch a ako sa ku všetkému postavia ..my s mužom sme nedostali nič, ani nezdedili nič a momentálne sme v 30-tich rokoch, s 2 deťmi a bez hypotéky, ktorú sme vyplatili predčasne po cca 7 rokoch, čo vtedy činilo cca 100tis.. Malo to na nás vplyv, že sme nič nedostali? Po fin. stránke nie, len sme sa museli viac snažiť. Samozrejme, že je jednoduchšie, keď niekomu rodičia kúpia pozemok, alebo byt...ale dá sa to nadobudnúť aj bez pomoci

anonym_c0b6b0
12. júl 2026
@anonym_368f48

Za mňa to je tiez hlavne o tých ľuďoch a ako sa ku všetkému postavia ..my s mužom sme nedostali nič, ani nezdedili nič a momentálne sme v 30-tich rokoch, s 2 deťmi a bez hypotéky, ktorú sme vyplatili predčasne po cca 7 rokoch, čo vtedy činilo cca 100tis.. Malo to na nás vplyv, že sme nič nedostali? Po fin. stránke nie, len sme sa museli viac snažiť. Samozrejme, že je jednoduchšie, keď niekomu rodičia kúpia pozemok, alebo byt...ale dá sa to nadobudnúť aj bez pomoci

@anonym_368f48 ake mate povolania a platy? Taky ucitel sa moze snazit kolko chce a 💩 z toho.ani hypo mu nedaju v banke

autor
12. júl 2026
@anonym_368f48

@anonym_368f48 To aku mate prácu, že ako 30 roční bez hypotéky a pomoci mate bývanie?Ťažko uveritelne,lebo aj mladí lekári si berú hypo

anonym_4ebcab
12. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_4ebcab Ja k tomu vareniu, tiež neviem variť, mama nevedela-nikto ma k tomu neviedol, varit nenaucil, akoby mam odpor k vareniu, kupujem si obedové menu, našťastie peniaze naň mam zarobene

@anonym_autor to je v poriadku. Moja mama tiež velmi nevarí, ja som sa naučila sama, pretože som musela. Ak máš rodinu, deti tak sa nejak zariadiť musíš lebo jesť treba. Ale nespolieham sa na rodičov, že nás budú živiť. To nie je ich povinnosť, rovnako nečakám, že nám kúpia byt, dom, auto. Nejakou menšou čiastkou nám v začiatkoch pomohli, ale neočakávali sme to, ani to nebola ich povinnosť. Dnes je to s bývaním ťažké, ale rovnako ako mladým, tak rodičom tiež peniaze nepadajú z neba. Ja si neviem predstaviť, že sami máme hypotéku, potrebujeme deti vychovať, zaplatiť im štúdium a ešte aby sme šetrili im na bývanie a neviem čo. Rodič má tiež právo si svoje peniaze užiť a ísť aj na dovolenku a niečo dopriať aj sebe, nie všetko iba deťom

anonym_0529ab
12. júl 2026
@anonym_c0b6b0

@anonym_0529ab toto musi pisat nejaky 50nik😀lebo doba sa za poslednych 10 rpkov radikalne zmenila

@anonym_c0b6b0 Už 60nik 😀.Doba sa síce zmenila ,ale pracovitosť, dobré hospodárenie a skromnosť má vždy zmysel.Bez snahy kritizovať, keď počujem,ako sa niekto sťažuje na nedostatok financií a že celý život bude v podnájme, lebo byty sú drahé, ale nie je ochotný si prepočítať, že napr.z peňazí za 2 dovezené pizze môže mať doma navarené dva chody pre dvoch ľudí na dva dni,tak to nechápem.Ano,aj ja si rada dám kávu v kaviarni s kamarátkou občas, ale väčšinou si ju robím sama doma i v práci.Aj pizzu si objednáme, ale nie na dennom poriadku...a to už nemám nezaopatrené deti,aj byt mám vlastný a nemám žiadne dlžoby

beronsche
12. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor samozrejme.
Predstav si, že sa narodila v osade.
Rodičia nepovažujú vzdelanie a rozvoj dieťaťa za dôležité, do 6r vidíš pastelky len v tv, neskôr si ani nemáš kde napísať úlohy..
všetci, úplne všetci okolo teba, rodina, známi, všetci žijú v chudobe. Ak aj niekto skúsi žiť inak, zvyčajne ho prevalcuje realita - predsudky, nedostatok vzdelania, odsúdenie od "vlastných" aj majority. A teraz sa skús z toho dostať...
Toľko k generačnej chudobe..

Na druhej strane, generačné bohatstvo (zaujímavý slovný zvrat) na dieťa tiež vplýva - ak sa narodis so zlatou lyžičkou v ústach, žiješ v rodine s vysoko nadpriemerným finančným zabezpečením, tiež ťa to určitým spôsobom formuje..
Ale tak, drvivá väčšina ľudí je niečo medzi týmito 2 extrémami.

Takze áno, rodičia nás definitívne formujú a tým ovplyvňujú náš ďalší život. Ale je potrebné si uvedomiť, že to nie sú len a výlučne oni. Tiež nás formuje spoločnosť, naša sociálna bublina,,okolností a udalosti, ... tých faktorov, ktoré z nás urobili/ robia kým sme, je veľa.
A mnohé veci sa dajú prekonať.
Len fnukať, že mám na prd život, lebo rodičia, to k ničomu nevedie..

anonym_00dcdd
12. júl 2026

Ma to obrovsky vplyv. A autorka, nauc sa varit. Je to doslova primitivne. Nie preto aby si usetrila, ale aj kvoli tvojmu zdraviu. To co si uvaris doma ti nikde inde nikto nenavari. Zdrave tuky, cerstvost jedla atd. Oni kupuju zvacsa najlacnejsie polske maso a podobne. Pripravuju jedlo na nezdravych olejoch, atd atd.

beronsche
12. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor vypocuj si podcast o generačnej chudobe -Odsudeni na neuspech
Je to neskutočne ťažké sa z toho začarovaného kruhu dostať.
Obrovský ťažké.. takmer nemožné!!

anonym_51a539
12. júl 2026

@anonym_autor áno podľa mňa majú na kvalite života svojich detí v dospelosti rodičia svoj podiel a to dosť veľký. A nemyslím tým len financie, že dotujú svoje dospelé deti ale skôr to , ako ako ich tým životom do dospelosti vedú .

Poviem za seba: mne vadilo že ma rodičia neviedli k lepšiemu vzdelaniu. Proste ma poslali do školy nech vychodím čo mám a hotovo. U nás vždy bol problém s peniazmi, hlavne že na cigarety bolo. Nech to znie akokoľvek, toto im nezabudnem. Ešte na strednú som chodila a už boli dni kedy mi nevedeli ani na autobus dať. Vždy keď som videla krabičku cigariet má išlo poraziť že na toto peniaze sú a to otec je veľmi tuhý fajčiar a vtedy aj mama fajčila. Obidvaja obyčajne povolania : mama predavačka, otec šofér.
Mohla som ísť aj na lepšiu strednú ale jednoducho mňa v tom nikto nepodporoval, neviedol. Po strednej som sa odhodlala že idem na vysokú a išla by som študovať aj niečo lepšie ale nemohla som. Musela som si vybrať len takú školu ktorá bola blízko bydliska a aj taký popri ktorej zvládnem brigádovať a aj ju doštudovať. Mala som 3 brigády počas vysokej. Všetko som si platila sama. Ok beriem že som bola dospelá a brigádovať a zarobiť si pre seba nejaké peniaze bolo normálne. Lenže mne naši fakt nič nedali tak ja by som si nemohla dovoliť ísť študovať do iného mesta kde by trebalo platiť aj internát a podobne. V jednom momente sa dokonca stalo že otec zase nemal robotu, mama fňukala že zase robí len ona a mne vtedy na jednej z brigad čo som mala v takom malom obchodíku ponúkli že by som sa mohla aj normálne zamestnať. Dokonca som o tom uvažovala že nechám školu a pôjdem robiť na tpp predavačku aby boli peniaze doma. Nestalo sa to ale teraz keď si na to spomeniem že som chcela zahodiť svoju budúcnosť a ísť robiť predavačku aby bolo doma viac peňazí zatiaľ čo ocko prefajčil polovicu financií a bol nezamestnaný lebo bol pohodlný a nie každá práca mu vyhovovala.

Takže hej. Za mňa rodičia majú na budúcnosť dieťaťa obrovský vplyv. Nemusia byť bohatý, nemusia ma ako dospelého človeka finančne dotovať a prispievať mi na byt a podobne. Ale jednoznačne si stojím za tým že rodičia majú viesť a podporiť dieťa aby malo dobré vzdelanie nech sa vie potom odraziť do života. A nie že rodič bude súhlasiť nech ide decko robiť radšej predavačku a nechá vysokú školu aby boli doma peniaze lebo oni sa nevedia postarať.

Dúfam že to neznie odomna nejak sebecky toto čo som napísala ale je to môj názor. Ja svoje dieťa budem viesť k dobrému vzdelaniu a urobim hocičo aby som mu poskytla podporu počas tohto obdobia a nie že sa naňho vyseriem s prepáčením žeby išlo robiť niekde do fabriky

beronsche
12. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor toto je dobrá kravina..
Ako ťa k tomu mala mama viesť? Prinútiť ta sedieť v kuchyni? Zaplatiť ti kurz? (To môžeš urobiť aj ty teraz) .Veď si hádam videla, že ona vari.. alebo ste nejedli varené?
Ako všetko beriem, ale, aby sa dospelý človek vyhováral na to, že nebol k tomu vedený a preto nevie variť a je odkázaný na donášky, je.. úsmevné.
Tak si nacitaj benefity domácej zdravej stravy, zapni YouTube a var podľa videí.

Strana
z4