Múdri ľudia berú peniaze hlúpym. Je to pravda alebo mýtus?
Toto konšatatovanie, že svet unguje tak, že múdri ľudia berú peniaze hlúpym som niekde zaregistroval. Je to pravda, či iba čiastočná? Alebo realita je niekde inde?
Jasne, ze to plati. Vycurany podvodnik oberie len hlupaka. Hlupak sa da obrat, lebo je hlupy.
Samozrejme stačí pozrieť čo všetko sa dnes ponúka a po čom je dopyt... Niektoré veci/služby využije len hlupák. Ale na druhej strane nič netreba brať doslovne, neexistuje 100% pravda ani 100% klamstvo.
Nie, je to aj o charaktere... Aj múdrosť aj ochota zneužívať ľudí a systém ti zvyšujú šancu na bohatstvo. Môžeš byť múdry a zvoliť iné hodnoty v živote než peniaze, a mať len toľko majetku, čo potrebuješ - alebo môžeš byť aj hlúpy ale vychcaný a brať kde sa dá.
@dora281 Ja som počula aj takéto👉 Pánbožko nadelil strašne veľa peňazí do nesprávných rúk.
Alebo👉 Každý ohovára Plačkovú aká je, ale ona sa len smeje na sprostosti kupujúcich, že tie jej haraburdy kupujú. Oná má z toho 💵💵💵 a hlupáci si ich ochotne nechajú vytiahnuť z vačku. (no ale nemôžem tvrdiť, že by Zuza bola múdra 🙄)
Prešpekulovaní bez chrbtovej kosti, bez citu, empatie,ľudskosti.
S múdrosťou to nemá nič spoločné. A tí druhí nemusia byť hneď hlúpi, ale skôr naivní, dôverčiví neschopní alebo neochotní hľadať si informácie a zbierať poznatky.
@dora281 mudri, alebo vychcanci bez skrupuli (moralnych zadad)? Ide [aj] o to, kto ma aku volu (vnutornu potrebu) mat ciste svedomie. Co je pre koho stastie a co je pre koho kvalita zivota.
Nikdy som nič také nepočula a ani si to nemyslím a hlavne s tým nesúhlasím. Múdri ľudia ak majú peniaze, tak preto, že sú šikovní a venujú čas vzdelávaniu a iným činnostiam a nezarábajú na jednoduchých ľuďoch.
Ale vychcaní ľudia, áno, ti zarábajú na ľuďoch, ktorí nerozmýšľajú, nemajú zdravý úsudok alebo si jednoduchší. Netreba im hneď hovoriť, že sú hlúpi. Veľa ľudí nemôže za to, že im rodina neviedla k finančnej gramotnosti.
@dora281 to chceš povedať, že na úrade práce sú múdri ľudia, berú iba podporu a my sme tí hlúpi, lebo im ešte aj za to platíme, že sedia doma a robia iba deti, o ktoré sa ani nestarajú? 😕
😀
@elenka.k podpora je 6 mesiacov a dostávajú ju tí, ktorí si minimálne 2 roky platili odvody do SP. Takže nikomu podporu neplatíš. A fakt neviem, prečo si tak veľa ľudí stále myslí, že nepracujúci ľudia majú dávky a majú sa dobre. Nemajú okrem rodinných prídavkov nič. Ani hmotná núdza nie je vyplácaná len tak hocikomu a každému.
@dora281 alebo opacne, hlupi sa nechavaju okradat.
Podľa mna ten človek, čo oberie druhého o peniaze, nie je múdry ale vychcany. Proste ma naučené len určité praktiky,ktoré zaberajú na ľudí. No podľa mňa nie je múdry,pretože múdry človek si vie na seba zarobiť bez toho, aby ubližoval druhým. A tí čo sa nechajú oklamať, nemusia byť vyslovene hlúpi, len sú naivní a prilis veria v dobro ľudí
Keď vytváraš hodnoty, tak ti budú platiť aj múdri. Ale ak ti nebudú platiť hlúpi, tak z toho nevyžiješ.
Ty by si to mal vedieť najlepšie, pochádzaš z tej sorty ľudí !
Ľudia, vy ste absolútne nepochopili zmysel tohto výroku... pointa nie je v okrádaní...
Hlúpy: kúpi si najnovší mobil na splátky, hneď keď vyjde, platí vysoké úroky
Múdry: počká rok, kúpi ho lacnejšie, a rozdiel investuje do akcií výrobcu drahých značkových telefónov
Hlúpy: kupuje značkové topánky za 200€
Múdry: investuje 200€ do firmy, ktorá 20€ topánky predáva za 200€
Hlúpy: uteká na Aljašku, lebo sa dopočul, že tam môže nájsť zlato
Múdry: začne na Aljaške predávať krompáče a lopaty
Hlúpy: kúpi si 5 káv denne v kaviarni
Múdry: uvarí si kávu doma a ušetrené peniaze použije na knihu alebo kurz podnikania, vďaka ktorému si otvorí vlastnú kaviareň
Hlúpy: ide hrať do kasína
Múdry: otvorí vlastné kasíno
Zjednodušene...
„Hlúpy“ sa necháva viesť impulzmi – míňa na veci, ktoré mu neprinášajú trvalú hodnotu, podlieha ilúziám rýchlej výhry, je obeťou marketingu alebo sociálneho tlaku.
„Múdry“ si uvedomuje, že peniaze nie sú cieľ, ale nástroj. Vie čakať, vie investovať, vie nastaviť systém vo svoj prospech. A zarába na impulzoch „hlúpych“
Je zaujimave ako vacsina autorovu otazku pochopila, ze sa musi zarucene pri tych mudrych jednat o nejaky druh podvodu. To ste nikdy za cely svoj zivot nevideli zbytocny produkt, marketing alebo sluzbu pri ktorej ste sa zacudovali, ze niekto to vobec vyuziva alebo sa nato nechal zlakat? Teraz ako prve mi napadne labubu, predrazena zberatelska hracka, ktora sposobila obrovsky osial. Lebo vsetci, chceli samozrejme secret a potom vydali este taku ediciu hentaku ediciu...
Alebo dalej mi napada v Amerike viralne predrazene Hailey Bieber smoothie, XYZ balickov streamovacich sluzieb... Napr stacil by jeden ale niektori kupia viac aj ked to nevyuziju lebo "akcia" a co ak raz si nieco tam pozrieme. Rozne akcie typu kupis 2ks 3mas zadarmo alebo so zlavou, pritom by stacil len 1ks ale hlupak vezme bezhlavo 3 aj ked to nepotrebuje a nevyuzije. Dalej zbieranie peciatok napr kedysi to mala nemenovana kaviaren za 10peciatok 11 napoj zdarma alebo tak nejak, normalne by niektori tam ani nechodili 10x ale hlupak sa necha zlakat lebo chce mat ten 1 napoj zdarma. To iste robili supermarkety s plysakmi, ruksakmi, kuframi, panvicami atd. ludia ich chceli nazbierat a robili danemu supermarketu trzby aj ked bez toho by tam neutracali tolko penazi alebo by chodili na nakup inde. Alebo ved co bolo v lete v ikei za 50€ nakupu preplatia obed, ti co by aj bez toho tam isli fajn, ale niektori tam boli s tym, ze vsak nieco pozrieme co sa nam bude hodit aj ked to nepotrebujeme a Ikei sa tak krasne podarilo prilakat zakaznikov, ktori by inak neprisli. Na lodi/hoteloh maju allinclusive ale zajdu aj do platenej restauracie... Radsej na zaver zdoraznim tieto priklady sa netykaju tych, ktori vedia triezvo uvazovat a rozmyslat tyka sa to tych, ktori to urobia ako hlupaci lepsie prirovnanie ma k tomu nenapada.
Je zaujimave ako vacsina autorovu otazku pochopila, ze sa musi zarucene pri tych mudrych jednat o nejaky druh podvodu. To ste nikdy za cely svoj zivot nevideli zbytocny produkt, marketing alebo sluzbu pri ktorej ste sa zacudovali, ze niekto to vobec vyuziva alebo sa nato nechal zlakat? Teraz ako prve mi napadne labubu, predrazena zberatelska hracka, ktora sposobila obrovsky osial. Lebo vsetci, chceli samozrejme secret a potom vydali este taku ediciu hentaku ediciu...
Alebo dalej mi napada v Amerike viralne predrazene Hailey Bieber smoothie, XYZ balickov streamovacich sluzieb... Napr stacil by jeden ale niektori kupia viac aj ked to nevyuziju lebo "akcia" a co ak raz si nieco tam pozrieme. Rozne akcie typu kupis 2ks 3mas zadarmo alebo so zlavou, pritom by stacil len 1ks ale hlupak vezme bezhlavo 3 aj ked to nepotrebuje a nevyuzije. Dalej zbieranie peciatok napr kedysi to mala nemenovana kaviaren za 10peciatok 11 napoj zdarma alebo tak nejak, normalne by niektori tam ani nechodili 10x ale hlupak sa necha zlakat lebo chce mat ten 1 napoj zdarma. To iste robili supermarkety s plysakmi, ruksakmi, kuframi, panvicami atd. ludia ich chceli nazbierat a robili danemu supermarketu trzby aj ked bez toho by tam neutracali tolko penazi alebo by chodili na nakup inde. Alebo ved co bolo v lete v ikei za 50€ nakupu preplatia obed, ti co by aj bez toho tam isli fajn, ale niektori tam boli s tym, ze vsak nieco pozrieme co sa nam bude hodit aj ked to nepotrebujeme a Ikei sa tak krasne podarilo prilakat zakaznikov, ktori by inak neprisli. Na lodi/hoteloh maju allinclusive ale zajdu aj do platenej restauracie... Radsej na zaver zdoraznim tieto priklady sa netykaju tych, ktori vedia triezvo uvazovat a rozmyslat tyka sa to tych, ktori to urobia ako hlupaci lepsie prirovnanie ma k tomu nenapada.
@autumn1 Marketaci su vychcanci z povolania 🙈.
@elenka.k podpora je 6 mesiacov a dostávajú ju tí, ktorí si minimálne 2 roky platili odvody do SP. Takže nikomu podporu neplatíš. A fakt neviem, prečo si tak veľa ľudí stále myslí, že nepracujúci ľudia majú dávky a majú sa dobre. Nemajú okrem rodinných prídavkov nič. Ani hmotná núdza nie je vyplácaná len tak hocikomu a každému.
@melanta dávka v hmotnej núdzi - podpora, nemyslím dávky v nezamestnanosti,
to chceš povedať, že štát z čoho im platí? nie z našich odvodov?? 😕
Mýtus
Peniaze neodrážajú múdrosť
Toľko hlupakov by nebolo bohatých 🙂
Nie všetci múdri ľudia sú bohatí.
Nie všetci hlupáci sú chudobní.
Môže byť múdry, ale nevie sa presadiť, nemá odvahu, základný kapitál...
Môže byť hlúpi, ale nájde dieru na trhu, ovláda remeslo, ktoré je zrazu žiadané, alebo mal šťastie a odvahu a skúsil niečo čo by múdry považoval za riskantné a vyšlo to.
Aj múdry ľudia môžu byť podvodníci.
Aj hlúpi ľudia môžu mať vysokú morálku.
Viď veštice a klientky MK, ktoré ich služby využívajú.
@dora281 Ja som počula aj takéto👉 Pánbožko nadelil strašne veľa peňazí do nesprávných rúk.
Alebo👉 Každý ohovára Plačkovú aká je, ale ona sa len smeje na sprostosti kupujúcich, že tie jej haraburdy kupujú. Oná má z toho 💵💵💵 a hlupáci si ich ochotne nechajú vytiahnuť z vačku. (no ale nemôžem tvrdiť, že by Zuza bola múdra 🙄)
@jamimo Verzia pre hlupšiu časť národa by teda mohla znieť:
A hlúpi ľudia berú peniaze ešte hlupším dilinom.
@autumn1 Čiže výsledok tvojej analýzy z praxe je, že časť spoločnosti je múdra ( napr. obchodníci ) a oni berú peniaze hlupákom , teda niektorým pribrzdeným zákazníkom a kupujúcim, čo sa nevedia zorientovať a ktorí naletia na ťahy obchodníkov a s radosťou im sadnú na lep, ako muchy na mucholapku.
@autumn1 Čiže výsledok tvojej analýzy z praxe je, že časť spoločnosti je múdra ( napr. obchodníci ) a oni berú peniaze hlupákom , teda niektorým pribrzdeným zákazníkom a kupujúcim, čo sa nevedia zorientovať a ktorí naletia na ťahy obchodníkov a s radosťou im sadnú na lep, ako muchy na mucholapku.
@dora281 nie nevyhnutne obchodníci ale ako som spomenula aj hotely a lode kde je allinclusive dajú aj platené reštaurácie alebo aj pri poisťovniach je to niekedy vidno, keď si ľudia neurobia research tak uzavrú nevýhodnú poistu, to isté banky s nevýhodnými splátkami, farmaceutický priemysel v niektorých produktoch, rovnako v leteckom priemysle... Príklad sa nato dá nájsť v každej oblasti. Múdri tomu vedia odolať alebo zvážiť alebo zistiť si o tom viac ale hlupáci tomu naletia. A nie všetci obchodníci sú múdri, to nie je možné paušalizovať, už píšem v prvom komente, že v tom neexistuje 100% pravda.

@dora281 všetko je o uhle pohľadu. Ale v konečnom dôsledku to tak je 🙂