Následky fyzického trestania dieťaťa na jeho psychiku
Pre dieťa je rodič celým vesmírom.
Keď ho rodič udrie, dieťaťu sa rozbije celý jeho vesmír.
Nastáva moment absolútneho chaosu.
Kto ma má milovať mi ubližuje.
Táto bolesť nie je fyzická.
Fyzická bolesť pominie, modrina zmizne,
ale emočná trhlina tá ostáva.
Aby si zachovalo obraz milujúceho rodiča a nezrútil sa mu opäť celý jeho vesmír, urobí to najtragickejšie rozhodnutie svojho života.
Povie si: „Som zlé dieťa“ „ja som si to zaslúžilo“ .
V tej sekunde v ňom niečo zomrie.
Je to smrť jeho sebahodnoty a prirodzeného pocitu, že ma právo na bezpečie.
Snaží sa zlepiť svoj vesmír tak pevne, aby sa už nikdy znovu nerozsypal. Začne v sebe budovať mechanizmus neustáleho pozoru – „kráča po špičkách“, skenuje nálady, tóny hlasu a ticho v dome.
Vytvorí si presvedčenie, že ak bude dostatočne „dobré“, tiché alebo neviditeľné, udrží hnev rodiča na uzde. Toto úsilie je jeho zúfalým pokusom o bezpečie. Snaží sa kontrolovať nekontrolovateľné tým, že potláča samé seba.
Každá forma fyzického útoku od rodiča ničí vesmír dieťaťa. Pre dieťa nie je najviac zraňujúca sila úderu, ale fakt, že ruka, ktorá ho má chrániť a milovať, mu spôsobuje bolesť.
@martina772
Snažila si sa. Ale nezachrániš celý svet, sú bohužiaľ aj také matky ako dáma, ktorú si sa snažila presvedčiť. Smutné je, že deti s takými ľuďmi musia žiť.
Tiež je dokázané, že čím je človek primitívnejší, tým je agresívnejší. Tým sa nesnažím poukazovať na nikoho z diskusie, len proste nie každý má mentálnu výbavu na to, aby veci riešil s pokojom, prípadne sa poradil s odborníkom. Takých ani nepresvedčíš, kapacita jednoducho nepustí.
Inak s tebou vo všetkom súhlasím, tiež sa doma nebijeme.
@anonym_2b4d12 vies absolútne nic o mne, o mojej výchove (to, že výchovnú po riti neodsudzujem, neznamená, ze moje dieťa bolo casto bité), o mojom dieťati, tak nemusíš mať tak blbé komentáre na moju adresu.
@anonym_2b4d12 vies absolútne nic o mne, o mojej výchove (to, že výchovnú po riti neodsudzujem, neznamená, ze moje dieťa bolo casto bité), o mojom dieťati, tak nemusíš mať tak blbé komentáre na moju adresu.
@huxy
Nevidím rozdiel medzi "výchovnou" žene a dieťaťu. Len to dieťa je slabšie ako žena a nemá možnosť opustiť toxické prostredie. Ak je to pre Teba v poriadku, je mi to naozaj úprimne ľúto.
@huxy
Nevidím rozdiel medzi "výchovnou" žene a dieťaťu. Len to dieťa je slabšie ako žena a nemá možnosť opustiť toxické prostredie. Ak je to pre Teba v poriadku, je mi to naozaj úprimne ľúto.
@anonym_2b4d12 prečo meníš tému? Ty v tom rozdiel nevidíš, ja áno. Ja som zodpovedná za svoje dieťa, ja ho vychovávam najlesie ako viem, aby z neho vyrástol dobrý človek a nie rozmaznaný fracek.
Okrem toho, písala som ti, ze nic o mne nevieš a píšes na moju adresu blbosti. Takže viac na teba reagovať nebudem. Tu vidieť, aký si clovek, že hneď tak reagujes na ľudí, ktorých absolútne nepoznáš.
@anonym_2b4d12 prečo meníš tému? Ty v tom rozdiel nevidíš, ja áno. Ja som zodpovedná za svoje dieťa, ja ho vychovávam najlesie ako viem, aby z neho vyrástol dobrý človek a nie rozmaznaný fracek.
Okrem toho, písala som ti, ze nic o mne nevieš a píšes na moju adresu blbosti. Takže viac na teba reagovať nebudem. Tu vidieť, aký si clovek, že hneď tak reagujes na ľudí, ktorých absolútne nepoznáš.
@huxy
Na tomto fóre nepoznám nikoho, takže ak by sme sa má to mali pozrieť takto, tak sa nikto nebude vyjadrovať k ničomu.
Vidíš, mne sa z detí podarilo vychovať slušných a úspešných ľudí aj bez toho, aby som ich vychovávala fyzicky. Možno práve vďaka tomu.
Ale presne ako hovoríš, Ty si zodpovedná za svoje deti a vychováš ich ako uznáš za vhodné, nikto Ti do toho nezasahuje. Tak prosím nezasahuj ani Ty do toho, že mi je tých detí ľúto.
Tiež viac reagovať nebudem, veď nakoniec každý svojím deťom prejavuje lásku inak a všetci konáme len podľa nejakých naučených vzorcov a ja tu nie som na to, aby som vychovávala dospelé ženy.
@anonym_5d85a4 Za zatvorenými dverami sa stále bijú deti. Je to horšie ako kedysi. Navonok sa všetci tvária, že nebijú a milujú. To, že sú deti agresívne je výsledkom faktu, že ich za zatvorenými dverami mlátia a emocionálne ich prehliadajú. Nie toho, že majú volnosť. Stači aj fakt, že ak niekto povie pravdu ako napríklad ja, alebo výjde tisíce článkov o štatistikách bitia detí, tak sa ozve milión idiotov, ktorý facky ajtak obhajujú. Miesto toho, aby sa skutočne zamysleli. Viac ako 1780 detí bolo bitých za zatvorenými dverami v Čechách roku 2025.
@matej223 nemáte pravdu deti sú skôr agresívne z toho že nemajú hranice žiadne decko spraví zle kopne mater na ihrisku a ešte ho tuli hladká chváli to fakt?! teraz jasné rozdiel či Emma dieťa diagnózu autista adhd a podobne to je iné. Neuznávam bitku za to že dieťa krici vyleje dačo alebo hoc aku somarinu ale keď prekročí určitú hranicu a nepomôže dvoraz v hlase ako sorry nie dáme ho ku psychológovi ty v dnesnejdobe ani nestihaju čo s každou debilitou sa tam chodí a to som vychovala 5 deti dve adoptované každé mali inú povahu. Vzdy sa dalo chalani dostali asi dva krát po riti capnutie vesmír sa im nezrutil máme úžasný vzťah. Všetci piati vedeli pozdraviť , poďakovať , pomôcť keď niekto potreboval uvoľniť miesto staršiemu nikdy sa v škole nemplatili a k učiteľom boli slušný. Jasné skúšali ale vedeli kde tie hranice sú. Fakt nič sa nerutilo rúti sa to teraz moderná výchova
@matej223 máš pravdu ...deti by nemali byť bité . Sú to poklady, mali by byť chránené, obklopené láskou. Lenže takto svet nefunguje ..zapamätaj si, peklo je na zemi
@anonym_1affce Poklady... Vaše poklady nemajú mantinely, sú odthnuté z reťaze. Minule tu jedna písala, že decko ju opakovanie hryzie a ona mu to s plačom kolom dokola vysvetľuje... Ty POKLAD.
@barka1 človek, ktorý ma má milovať mi ubližuje. Mama mi ubližuje. Prečo ma udrela?
@matej223 No lebo sa neovladla, ma len jedny nervy mozno mala toho v ten den vela na hlave, mozno do toho frustrovana z manzelstva, mozno mozno...a tak ta udrela. Vtedy to bol pore teba sok. Ale teraz v dospelosti uz vies ze svet nefunguje ciernobielo, ze aj dospelí vedia zlyhat a robia chyby.
@anonym_1affce Poklady... Vaše poklady nemajú mantinely, sú odthnuté z reťaze. Minule tu jedna písala, že decko ju opakovanie hryzie a ona mu to s plačom kolom dokola vysvetľuje... Ty POKLAD.
@anonym_6ded6b ty sa hlavne ukľudni ...mám dve dcéry, sú slušne vychované, empatické a nikdy neboli bité ...zato ty si musela mať veľmi smutné detstvo ...
@matej223 ja Ti poviem pravdu ,ze my sme boli tri deti ,rok po roku a veru sme obcas vyprask dostali ,taka vychovnaa este nikomu nezaskodila...A vyrastli z nas tri sebavedome deti ,ba dokonca sa teraz natom s mamimou zasmejemme ako nas vyrubala ...A vobec sme to nebrali a neberieme ako fyzicke nasilie ,prave naooak ,zasluzili sme si to...Sme v kazdom smere uspesni....

@martina772
Snažila si sa. Ale nezachrániš celý svet, sú bohužiaľ aj také matky ako dáma, ktorú si sa snažila presvedčiť. Smutné je, že deti s takými ľuďmi musia žiť.
Tiež je dokázané, že čím je človek primitívnejší, tým je agresívnejší. Tým sa nesnažím poukazovať na nikoho z diskusie, len proste nie každý má mentálnu výbavu na to, aby veci riešil s pokojom, prípadne sa poradil s odborníkom. Takých ani nepresvedčíš, kapacita jednoducho nepustí.
Inak s tebou vo všetkom súhlasím, tiež sa doma nebijeme.
@anonym_2b4d12 ďakujem 🙂