icon

Fyzické tresty na deťoch: Prečo ich obhajujeme?

matej223
Dnes o 14:14

Ak dieťa trestáš alebo biješ v detstve, dieťa si nikdy nepovie, že rodič zlyhal, že to on urobil chybu. 

Povie si, že ono je to zlé a bitku dostalo preto, LEBO SI JU ZASLÚŽILO. - to je koreň celého problému. Ak by priznalo, že mu rodič ubližuje neprávom, stratilo by jediný pocit bezpečia, ktorý vo svete má. Preto si vytvorí v hlave obranný mechanizmus. Uverí, že ono je to zlé a že si bitku zaslúžilo.

Lebo dieťa, ktoré je trestané alebo bité neprestane milovať rodiča, ale seba. Je to ten moment, kedy sa dobrovoľne rozhodne nenávidieť seba, aby mohlo ďalej milovať rodiča. Jedno, či je to facka, plácnutie po zadku alebo mlátenie, lebo konieckoncov väčšinou to nie je len o tom, ale aj o slovách. A slová majú veľkú moc.

Tento proces, nazvime to proces, sa ním tiahne až do dospelosti. Priznať si v 30 alebo 50-tke, že rodičia pri mojej výchove zlyhali a ubližovali mi zbytočne, by znamenalo totálne zrútenie celého sveta a pocit obrovskej vnútornej prázdnoty. Celý život veria klamstvu o výchovnej facke len preto, lebo pravda o zrade zo strany svojích rodičov je príliš ťažká na unesenie. Celý život veria tomu, ŽE SI TO ZASLÚŽILI.

Takým ľudom je absolútne zbytočné niečo vysvetľovať, pretože bolesť a bezmocnosť toho malého dieťaťa vytesnili a prijali to ako zaslúžený trest aj preto... lebo to tak nebolí, ako by sa mali pozrieť pravde do očí a priznať si ju. 
„Bili ma a som tu“ je v skutočnosti veta: „Musím veriť, že to bolo správne, inak by som musel prijať, že moji rodičia mi ubližovali.“
Priznať, že biť deti je zlé, by znamenalo priznať, že im rodičia ubližovali zbytočne.

Ak rodič povie svojmu synovi, dcére alebo niekomu pred nimi - „Aj ja som bol bitý a zaslúžil som si to“, alebo „Jedna facka, ešte nikomu neublížila“, automaticky im tým hovorí, že ubližovať je v poriadku a utvrdzuje ich v pocite, že si to zaslúžia, že sú zlí a že ich bolesť nieje dôležitá a ich pocity sú nepodstatné.

Priznať si, že vaši rodičia zlyhali, bolí viac než samotná bitka. Preto si ju v dospelosti obhajujú a niektorí až agresívne. Zastaviť tento kolobeh vyžaduje odvahu priznať si, že to nebolo v poriadku. Ak túto pravdu prijme viac ľudí, svet sa stane bezpečnejším miestom nie preto, že by to prikázal zákon, ale preto, že rodičia už nebudú chcieť prenášať svoju potlačenú bolesť na ďalšiu generáciu.

Uvedomenie si, že „výchovná“ nebola zlyhaním dieťaťa, ale neschopnosťou dospelého zvládať vlastné emócie, je prvým krokom k prerušeniu tohto kruhu.

anonym_4e9e5a
Dnes o 14:29

@matej223 ja bitku neobhajujem, ale žiaden zázrak sa neudeje priznaním si toho. je to o tom že aj ten rodič je len človek a žeby každé emočné zlyhanie človeka vytváralo na dieťati nejakú traumu alebo začarovaný kruh. Rodič nie je nadčlovek a nebude ním ani keď si tieto fakty bludného kruhu uvedomí.

anonym_05d409
Dnes o 14:31

je to tak, keby vsak tym mentalne zaostalym jedincom, ktori biju svoje deti, povies, ze si dostal facku od svojho nadriadeneho v praci, lebo si nesplnil ulohu ktoru ti zadal, fuuuh, tam uz vidia problem! a preco ho tam vidia? ved to su dokonca dvaja dospeli ludia. ale to im pride uz neprijatelne. no ztlct bezbranne slabe dieta? ou jeeeeeeeee, vychova

anonym_5723f6
Dnes o 15:02

Nechápala som to, takúto výchovu...ale už tomu rozumiem a odpúšťam im. Odpúšťam aj sebe, že som sa dlho na nich hnevala a nevedela s nimi komunikovať. Odpúšťam aj ich rodičom, že ich mlátili, keď boli malí. Odpúšťam všetkým generáciám čo takto vychovávali deti.
Svoje deti vychovávam úplne inak. Lebo viem, že láska je najdôležitejšia v našom živote. Je to to jediné, čo im skutočne zo seba viem dať, aby to neskôr vedeli dať oni sami svojím deťom.

anonym_60b796
Dnes o 15:08

kto dnes obhajuje bitku? predpokladám že len primitívny a agresívny ľudia, že to bolo v minulosti to je fakt ale dnes.......

anonym_60b796
Dnes o 15:09

že výchovná bola zlyhaním dieťaťa to som ešte nepočula

anonym_da5c68
Dnes o 15:25

@matej223 milý Matej. Netuším, čo si mal dnes na obed, ale čítať tie litánie do konca sa mi nechce, úplne mi stačila prvá veta. 🙈 ak cítiš krivdu z detstva, pories to doma s fotrovcami. Ak chceš riešiť niekoho iného, tak to úplne pusť z hlavy. Každý rodič ma občiansky preukaz, nech si vychováva, ako chce. 🤷‍♀️ a ak chceš zjesť ešte jednu múdru knihu, odporúčam Deti ako výzva. Pekný deň 😀

matej223
autor
Dnes o 15:36
@anonym_da5c68

@matej223 milý Matej. Netuším, čo si mal dnes na obed, ale čítať tie litánie do konca sa mi nechce, úplne mi stačila prvá veta. 🙈 ak cítiš krivdu z detstva, pories to doma s fotrovcami. Ak chceš riešiť niekoho iného, tak to úplne pusť z hlavy. Každý rodič ma občiansky preukaz, nech si vychováva, ako chce. 🤷‍♀️ a ak chceš zjesť ešte jednu múdru knihu, odporúčam Deti ako výzva. Pekný deň 😀

@anonym_da5c68 To, že ste si prečítali iba prvú vetu značí, že môj text je pravdivý. Nechcete čítať ďalej, lebo je to pre vás bolestivé.

anonym_0ebc84
Dnes o 15:56
@anonym_60b796

kto dnes obhajuje bitku? predpokladám že len primitívny a agresívny ľudia, že to bolo v minulosti to je fakt ale dnes.......

@anonym_60b796 však pozri nejaké diskusie, MK je studnica matiek, ktoré to schvaľujú 😵‍💫

anonym_da5c68
Dnes o 16:10
@matej223

@anonym_da5c68 To, že ste si prečítali iba prvú vetu značí, že môj text je pravdivý. Nechcete čítať ďalej, lebo je to pre vás bolestivé.

@matej223 Hm, veľmi zaujímavý postreh, ale vyvediem ta z omylu. Pozerám sa na to učiteľskými očami. Asi by som nepracovala v školstve, ak by som niečo také praktizovala. Nečítala som to zrejme preto, že tu tému vlastne riešim celý život. 😉

zuzana76
Dnes o 16:25
@matej223

@matej223 ani ja som to nedocitala, nesuhlasim s bitkou a takouto vychovou, ale nesuhlasim ani s vychovou dnesnych rodicov, deti su prilis precitlivele, zamerane len na seba, ja si myslim, ze vsetci rodicia robia chyby, ziadna vychova nie je bechybna a kazda vychova formuje aj negativne vlastnosti cloveka, bohuzial. Jednoducho nic nie je idealne.

anonym_49b290
Dnes o 17:09

Málokto zvláda svoje emócie a nemusí ani bit dieťa
Ale na to sa zabúda poukazovať lebo to tak ,, nekriči,,