icon

Nečudujem sa mladým ľuďom, že sa im nechce pracovať

xopino
21. nov 2025

Nedivím sa mladým že sa im nechce pracovať
Nevidím sa mladým, že sa im nechce pracovať nakoľko aj mesačný prijem 2000€ v čistom je na našetrenie si na vlastné byvanie v normálnom časovom horizonte veľmi malo, pritom niekde ponúkajú mzdy len 900,1000 alebo 1200 čo je len také väčšie vreckové nakoľko už dávno nestojí byt 30-40tisic a ceny nehnuteľností ale aj služieb a tovarov šli a aj pôjdu rapídne hore....

vevesh
21. nov 2025
@done

@vevesh O.K. Základné verejné služby pre byt 85m2 vrátane elektriny, kúrenia alebo chladenia, vody a odpadu 246.34 €
https://sk.traveltables.com/country/germany/cos...

vevesh
21. nov 2025
@done

@vevesh O.K. Základné verejné služby pre byt 85m2 vrátane elektriny, kúrenia alebo chladenia, vody a odpadu 246.34 €
https://sk.traveltables.com/country/germany/cos...

@done le tak ti vypisem priemerne mesacne platby:
Auto - dan 30e, poistka 100e, benzin 100-200e / a alebo mesacnik 60-70e
Hlavna poistka, poistka na dom, na sklo, na deti- 200e
Najom - individualny, dajme tomu 1.500e
Elektrika -150e
Vykurovaci olej - 200e, Rezijne naklady - dalsich 200e, Internet - 40e, Telefon -15e,
Skolka - 400e/dieta, Skola - 100e/dieta (verejne, ziadne sukromne...) a bez jedla(!!), Jedlo - 600e na celu rodinu, a to som este nikoho neosatila, nebola u lekara, neplatila rezept, neosetrila zuby, neprezula gumy, nejedla mimo dom a nepokazila sa mi pracka ci skrina a nepotrebovala zaplatit exkurziu ci pokutu za parkovanie bycikla ci vytah schufa, ktore si niekto zmyslel, ze mu ho akurat bezpodmienecne treba...
Slovenske naklady su neporovnatelne nizsie ako tie v nemecku.

xopino
autor
21. nov 2025
@vevesh

Elektrika -150e
Vykurovaci olej - 200e, Rezijne naklady - dalsich 200e, Internet - 40e, Telefon -15e,
Skolka - 400e/dieta, Skola - 100e/dieta (verejne, ziadne sukromne...) a bez jedla(!!), Jedlo - 600e na celu rodinu, a to som este nikoho neosatila, nebola u lekara, neplatila rezept, neosetrila zuby, neprezula gumy, nejedla mimo dom a nepokazila sa mi pracka ci skrina a nepotrebovala zaplatit exkurziu ci pokutu za parkovanie bycikla ci vytah schufa, ktore si niekto zmyslel, ze mu ho akurat bezpodmienecne treba...

@vevesh Všade je to nahovno lebo ľudia sa nechajú využívať žgrlošmi podnikateľmi a zbohatlikmi....

zuzana76
21. nov 2025
@xopino

@klotildabazarik Hej a makať za 800-900€ nechať sa buzerovať vedúcim celý deň v strese a šetriť na vlastné byvanie do 50ky😀.... Ďakujem my mladí taký život nechceme a odmietame robiť na niekoho riť ak nam nevie zabezpečiť platy dôstojné vyžitie! Súčasne platy totiž ani nestihaju zďaleka dobiehať infláciu....

@xopino a co teda planujes? pojdes do zahranicia robit?

xopino
autor
21. nov 2025
@zuzana76

@xopino a co teda planujes? pojdes do zahranicia robit?

@zuzana76 Ja už mam o to postarané inak , ale nie každý si to môže zariadiť takto ako ja ,lebo každú prácu musí niekto robiť od upratovačky, predavačky až po riaditeľa, preto každá praca by mala byť zaplatená tak aby z nej mohol sám človek dôstojne vyžiť v byte a mohol si niečo odložiť.... Hádam nemôže byť minimalna mzda 640€ v čistom keď najom maleho bytu stoji na vychode 500€ a v Bratislave 700€....Alebo dobre životne poistenie ktore je potrebne minimálne 40€ mesačne a potraviny ani nehovorim...

lienka.7
21. nov 2025
@xopino

@lienka.7 Na jednozibak musia mladi šetriť aj 25rokov....ak majú výplatu 1000€a z toho minú veľa na stravu, životné poistenie,cestovne ,kredit ,hyginicke potreby, oblečenie, výlety,sem tam dovola tak im ostane mesačne maximalne tak 300-400€ čo je cca 5000€ ročne a teda za 20rokov to je 100tisic a ceny bytov rastu rychlejsie ako platy tak minimalne si budu musiet si odopierať veľa veci aby mali v 45-50rokoch na blbý jednoizbak alebo garsonku😀....

@xopino
@vevesh ti to napisala uplne presne, mas šetriť na akontáciu.
No a potom sa rozhodujem, či chcem ten byt alebo si "uzivat" a rozhadzovat, keď na to pochopiteľné nemám. Ako tu už bolo písané aj inými, mladý chcú teraz všetko hneď a naraz. Aj auto (to hneď 2 samozrejme), dom (lebo byt maju iba chudaci), dovolenka 4x do roka a každý druhý týždeň welness. A k tomu kopec handier na oblečenie, samozrejme tenisky značkové tak za 200€ min. Lebo za 50€ nestacia... Cize asi tak.

lienka.7
21. nov 2025
@anonym_788ad3

@done ake zadarmo? Ti ludia to platili v splatkach - druzstevne... nastuduj si najprv ako to bolo, s tebou sa nema zmysel bavit, ked nemas elementarne znaloati. A aj "byty zadarmo" neboli zadarmo. Niekomu ich vzali alebo sa postavili za niekoho peniaze

@anonym_788ad3 stále bola istá časť ľudí, čo tie byty dostali zadarmo. Uplne zadarmo. Napr.taki policajti. Kamoskin foter 4 izbak v Petržalke. Kedysi celý panelák policajtov. Ked ho kupovali do OV, platili okolo 25k korún. Teraz ich predajavaju po 250k v priemere. Samozrejme uz eur.
A ver tomu, ze aj teraz sa istá časť ľudí dostane k bytom zadarmo. Mestskym alebo obecným. Ono sa to robí tak, že sa prideli takto bytík a po určitom čase sa odkúpi za "zostatkovu" cenu 2-3 tisíc eur. Alebo si myslíš, ze ako sa niektorí, aj naše celebritky dostali k bytom v starom meste?

anonym_4ab361
21. nov 2025

Včera si ti mal príspevok o Tom istom. Nechceš pracovať ok šup šup vymyslieť si niečo kde na seba budeš zarábať sám, a nie blbosti na koníku 🙂

xopino
autor
21. nov 2025
@lienka.7

@xopino
@vevesh ti to napisala uplne presne, mas šetriť na akontáciu.
No a potom sa rozhodujem, či chcem ten byt alebo si "uzivat" a rozhadzovat, keď na to pochopiteľné nemám. Ako tu už bolo písané aj inými, mladý chcú teraz všetko hneď a naraz. Aj auto (to hneď 2 samozrejme), dom (lebo byt maju iba chudaci), dovolenka 4x do roka a každý druhý týždeň welness. A k tomu kopec handier na oblečenie, samozrejme tenisky značkové tak za 200€ min. Lebo za 50€ nestacia... Cize asi tak.

@lienka.7 Vy ste riadne mimo , väčšina mladých nema ani na garsonku a ani na tu dovolenku.....A nie nechcú všetko hned ale nechcú čakať na vlastné bývanie 30rokov skoro do dôchodku....

klotildabazarik
21. nov 2025
@xopino

@klotildabazarik Hej a makať za 800-900€ nechať sa buzerovať vedúcim celý deň v strese a šetriť na vlastné byvanie do 50ky😀.... Ďakujem my mladí taký život nechceme a odmietame robiť na niekoho riť ak nam nevie zabezpečiť platy dôstojné vyžitie! Súčasne platy totiž ani nestihaju zďaleka dobiehať infláciu....

@xopino a byas u rodicov dokedy?

lienka.7
21. nov 2025
@xopino

@lienka.7 Vy ste riadne mimo , väčšina mladých nema ani na garsonku a ani na tu dovolenku.....A nie nechcú všetko hned ale nechcú čakať na vlastné bývanie 30rokov skoro do dôchodku....

@xopino a co robia preto aby mali? Mnohí z našej generácie sme brigádovali počas VS napr. , aby sme nejaký ten základ mali. Ostatní po SŠ šli do zahraničia makať a odkladali co sa dalo, aby za 5 rokov kúpili byt, aj bez hypo.
Ja nie som mimo, mimo je dnešná mládež, ktora si myslí, že im pečene holuby budú padať priamo do huby. Omyl. Takže sa nestazuj, a začni na sebe makať. Najlepšie už aj dnes. Idu Vianoce, všade zháňajú brigádnikov, môžeš sa realizovať.

lienka.7
21. nov 2025
@xopino

@xopino a keď odmietas robiť na niekoho rit, tak si potom založ vlastný biznis, nech ti na tvoju rit robia predsa ini. Ale na to asi nemáš. Alebo si sa mal lepšie učiť a mal by si lepšie platenú prácu. Vždy mas možnosť zvyšovať si kvalifikáciu a robit niečo pre zvýšenie prijmu.

xopino
autor
21. nov 2025
@mimikarol

A ty si akože myslíš že terajší cca 40tnici čo žijú vo vlastnom dajme tomu 10-15 rokov si na byt/dom našetrili z výplaty?
V mojom okolí poznám takého len jedného čo hneď po strednej škole išiel makať na stavby do zahraničia, šetril 10 rokov a potom začal stavať svojpomocne dom a aj tak potreboval ešte pôžičku na 5 rokov. Ale pozemok mu dali rodičia takže to ešte veľké +

@mimikarol Áno majetkova nerovnosť ale väčšina mladých nemá rodiča ktorý by im dal byvanie....A ak je jediné riešenie odist do žraničia tak potom nefňukajte že mladi odchadzaju...

anonym_4ab361
21. nov 2025
@xopino

@xopino ale ty si neuvedomujes, že o nie je novinka? Ja mám 35 a tiež mám hypo na 30 rokov takže až do dôchodku. Moja mama tiež musela brat hypo na jej, lebo ho nedostala od štátu. Tak nechodím na "fajnove" dovolenky, lebo sa proste nedá a chcem mať vlastné bývanie.

xopino
autor
21. nov 2025
@lienka.7

@xopino a keď odmietas robiť na niekoho rit, tak si potom založ vlastný biznis, nech ti na tvoju rit robia predsa ini. Ale na to asi nemáš. Alebo si sa mal lepšie učiť a mal by si lepšie platenú prácu. Vždy mas možnosť zvyšovať si kvalifikáciu a robit niečo pre zvýšenie prijmu.

@lienka.7 Veď aj mám ale je mi ľúto mladých ktori pracuju v praci ktoru niekto robiť musí a nemôžu z toho dôstojne žiť.... Každá praca od upratovačky a smetiara až po riaditeľa by mala byť dostojne platena tak aby človek z toho nie len prežil ale dokazal plnohodnotne žiť

xopino
autor
21. nov 2025
@tetapetra

@xopino plánuješ sa opakovať každý deň?

@tetapetra Moja vec

tetapetra
21. nov 2025
@xopino

@tetapetra Moja vec

@xopino ešte aj premudrela

xopino
autor
21. nov 2025
@anonym_4ab361

@xopino ale ty si neuvedomujes, že o nie je novinka? Ja mám 35 a tiež mám hypo na 30 rokov takže až do dôchodku. Moja mama tiež musela brat hypo na jej, lebo ho nedostala od štátu. Tak nechodím na "fajnove" dovolenky, lebo sa proste nedá a chcem mať vlastné bývanie.

@anonym_4ab361 Okej tak robme všetko preto aby sa takto žilo na Slovensku navždy aby lepšie už nebolo...Ty si asi neuvedomuješ že tu môže byť aj lepšie pokiaľ sa nenechaju mladí zdierať za par grošov ako staršie generácie!

dollyzv
21. nov 2025

V mojej prvej praci v ktorej som pracovala po-pia+2 soboty doobeda v mesiaci som za cely mesiac zarobila 320€ 🤣🤣 to bolo v r.2014 po skúšobnej uz 380-400€ ak som plnila plány 😇😂 Slovenska pošta..ale je pravda ze s exom sme na stravu minuli dokopy 150-180€ za mesiac a to bolo každý den navarené a ja som si skoro každý den objednavala obedy do prace..

anonym_4ab361
21. nov 2025
@xopino

@anonym_4ab361 Okej tak robme všetko preto aby sa takto žilo na Slovensku navždy aby lepšie už nebolo...Ty si asi neuvedomuješ že tu môže byť aj lepšie pokiaľ sa nenechaju mladí zdierať za par grošov ako staršie generácie!

@xopino a z čoho ti majú platiť zamestnávatelia, keď ich zdiera vláda? Začni tam. J sa čudujem a veľmi sa bude čudovať mladým, že radšej ako pracovať, chcú ruinovat rodičov.

xopino
autor
21. nov 2025
@tetapetra

@xopino ešte aj premudrela

@tetapetra Áno som😉

anonym_bf7dd8
21. nov 2025

@xopino 2000 plat ti je veľmi málo na našetrenie na bývanie?? Čo majú potom povedať ľudia čo zarábajú 700 eur a majú rodinu deti? Mladý človek pokiaľ je sám môže mať aj dve roboty alebo ísť do zahraničia a našetriť si, no horšie sú na tom ľudia čo majú rodinu deti ako majú vyžiť.

xopino
autor
21. nov 2025
@anonym_bf7dd8

@xopino 2000 plat ti je veľmi málo na našetrenie na bývanie?? Čo majú potom povedať ľudia čo zarábajú 700 eur a majú rodinu deti? Mladý človek pokiaľ je sám môže mať aj dve roboty alebo ísť do zahraničia a našetriť si, no horšie sú na tom ľudia čo majú rodinu deti ako majú vyžiť.

@anonym_bf7dd8 Veď prave zo 700€ sa len prežíva totálne pod úroveň....Za 700€ si mladý človek ledva nájde nájom tak z čoho ma šetriť???Ceny bytov rastli za posledne roky 2-3nasobne a platy o 30% tak si zober ten nepomer....A mat 2 roboty a pracovať 300hodin mesačne a zodrať sa tam a len tak premarniť roky života nie je riešenie.... Dôstojnú mzdu by mal dostávať každý, neverím že 700€ je maximum čo dokážu podnikatelia zaplatiť....

tetapetra
21. nov 2025
@xopino

@tetapetra Áno som😉

@xopino okrem zakladania tej istej témy a mudrovania zrejme nič iné nevieš 🤷🏻‍♀️.

xopino
autor
21. nov 2025
@tetapetra

@xopino okrem zakladania tej istej témy a mudrovania zrejme nič iné nevieš 🤷🏻‍♀️.

@anonym_bf7dd8 Byt za 150tisic nie je luxus ale štandardny jednoizbák
@tetapetra
@tetapetra Napodobne nevieš nič iné len hejtovať a kritizovať ľudí ktorí chcú aby sa v tejto krajine žilo lepšie a aby aj platy rástli minimálne rovnako rýchlo ako ceny nehnuteľností a potravin, aby tu mladi mali nejakú budúcnosť a aby si neskončila bez dôchodku a nemakala do 80ky

done
21. nov 2025
@vevesh

@vevesh NAJOM za podobne veľký byt 127m² / 137m² nech sa páčí https://www.nehnutelnosti.sk/detail/Juhg7AJ5UtP...

done
21. nov 2025
@vevesh

Elektrika -150e

@vevesh
@vevesh asi preto tam Slováci odchádzajú žiť, že je tam taká drahota, teda nižšia životná úroveň, že? https://www.vratmidan.sk/blog/mzda-v-nemecku-a-...

lienka.7
21. nov 2025
@xopino

@lienka.7 Veď aj mám ale je mi ľúto mladých ktori pracuju v praci ktoru niekto robiť musí a nemôžu z toho dôstojne žiť.... Každá praca od upratovačky a smetiara až po riaditeľa by mala byť dostojne platena tak aby človek z toho nie len prežil ale dokazal plnohodnotne žiť

@xopino s tebou je škoda zabíjať čas. Ako sa vravi, môžeš si vyskakovať do výšky svojho platu. Ked mas plat 1000 brutto, nesnivaj o novostavbe za 300k. A ja si vážim každé povolanie, aj našu pani upratovačku. Inak keď sme pri tej upratovacke, moja suseda takto robila XY rokov, mala 3 práce (v každej bola 2-3 hodky, pokial upratala) a dokopy zarobila viac ako ja vtedy. Cize všetko sa dá, keď človek chce.

wolf_
Autor odpoveď zmazal