Ako prekonať pocit osamelosti a nájsť nových priateľov
Nikdy som nebola veľký extrovert a mala som vždy menej, ale silných priateľstiev. Už 20r robím prácu v banke, denno - denne s ľuďmi, komunikujem s nimi každý deň a niekedy som tak ohučaná, že chcem po práci kľud. K tomu ešte kolegyne, šéf, jednoducho po práci som bola skôr rada doma, alebo s kamoškou na káve, alebo s rodičmi, alebo s priateľom.
Mala som skvelých rodičov, mojich dvoch súrodencov, môjho priateľa, prácu, dvoch kamošov a to mi bohate stačilo. Ale ... život prináša rôzne veci. Moja kamoška sa vydala a odsťahovala sa mimo Slovenska. Píšeme si, zavoláme si a vidíme sa raz do roka. Potom mi vo veľmi krátkom čase zomreli obaja rodičia, ktorí boli mojou oporou. Tu som sa už začala cítiť veľmi osamelo. A následne rok po ich smrti mi zomrel kamarát, ktorý mi jediný ostal, moja bútľavá vrŕba. Ziaľ, po smrti rodičov sa prerušili naše vzťahy so súrodencami. Tým, že mi rodičia odkázali svoj majetok, súrodenci to brali ako krivdu a aj napriek čiastočne vyplateným peniazom sa so mnou nebavia. A teda v mojej malej bunke som ostala ja a môj priateľ. On je mám pocit ešte väčší introvert ako ja, a potrebuje byť sám, často nechce o niektorých veciach hovoriť, keď mu niečo hovorím, čo ma trápi, nepočúva ma a mysľou je niekde inde. Uvedomujem si, že nemôže môj život stáť a padať iba na ňom, je to nefér aj k nemu. Občas, keď sa chcem sa porozprávať, zaplatím si sedenia cez mojru. Ale je to čisto rozhovor, kamarátsky za 40 eur/h. Nájsť v mojom veku ešte kamarátku, alebo kamaráta je ťažké. Nie som nejaký turista, ani nechodím po dovolenkách. Na FB som skúšala, niekoľkokrát, ale nevyšlo to. Aj sme mali ísť s dvomi babami vonku, ale nakoniec z toho zišlo. V zásade ja som ok s tým, ako to je, len je to nefér voči môjmu priateľovi, ktorý cíti tlak, že je jediný človek v mojom živote. On má svojich rodičov, dvoch svojich kamošov, svoju sestru, synovcov, krstnú, krstného, kolegov...
Čo by ste mi poradili? Inak chcem podotknúť, že sa len veľmi ťažko zoznamujem. VIac sa viem porozprávať s chlapmi ako so ženami.
@anonym_autor Prečo nemáš vlastnú rodinu? Nie rodičov, súrodencov - tí idú v určitom veku na druhú koľaj, ale manžela, deti a hlavne, svoj okruh dlhoročných kamarátov? A prečo si s priateľom, ktorý ti nevyhovuje?
Zamysli sa nad tým, prečo si skončila takto osamelo a skús niečo zmeniť.
@anonym_autor Prečo nemáš vlastnú rodinu? Nie rodičov, súrodencov - tí idú v určitom veku na druhú koľaj, ale manžela, deti a hlavne, svoj okruh dlhoročných kamarátov? A prečo si s priateľom, ktorý ti nevyhovuje?
Zamysli sa nad tým, prečo si skončila takto osamelo a skús niečo zmeniť.
@anonym_cf3791 prečítaj si ešte raz, čo píšem o okruhu dlhoročných kamarátov. A prečo nemám deti a rodinu? Prepáč, toto nie je taktná otázka. Ja mám svojho priateľa rada, vyhovuje mi, je tu pre mňa x rokov a pomáha mi vo všetkom. Len obaja cítime, že týmito zmenami to nie je dobré. Keď som mala rodičov a kamošov, všetko bolo ok. Zmenilo sa to.
@anonym_autor co su to rozhovory cez moiru?
Veľmi smutné, že si ostala sama s priateľom ktorý sa moc o teba nezaujima.Priatel by ti mal byt oporou, vypočuť ta, porozpravat sa, introverti nemajú radi velke spolocenstva ľudí a množstvo kontaktov ale bezny rozhovor s milovanou osobou je nieco iné.Priatel ma byt ako prvý s kým budes zdielat deň, pocity, tráviť cas, viesť rozhovory.Nemas pocit, že ho nezaujimas?Ignoruje tvoje pocity?
A napríklad susedky nejaké kamaratky by si si nevedela najst? Kolegyne?
Bývate s priateľom spolu?
@anonym_autor cítiš tlak, lebo obťažuješ priateľa svojimi názormi, pocitmi a potrebami. 🙈 Priateľ si ťa nevšíma a nepočúva ťa, lebo ma svojich rodičov, kamarátov. 🤔 Skús si to ešte raz prečítať a potom zistíš, kde je pes zakopaný. Toto nie je priateľ, to je nejaký spolubývajúci, alebo podnájomník, ale hovoriť mu priateľ by bolo veľmi trúfalé. Keby si mala ozajstného priateľa a vzťah, v ktorom je o teba záujem, tak by si sa necítila osamelo. Dokonca si.dovolujem.tvrdit, že je lepšie byť osamelý úplne, ako osamelý vo vzťahu. V tom vzťahu osamelosť boli viac.
Skoda ze sa vam rozbili vztahy so surodencami (a ich rodinami). Ked vas bolo viac, preco odkazali majetky iba Tebe? Ale asi tiez netaktna otazka 🙂
Kazdopadne, co robis vsetko volny cas mimo prace? Asi nesedis na gauci a nekukas do steny. Aj ak nie si turistka atd, isto mas nejake hobby. Sla by som tym smerom, tam spoznas perspektivne ludi, ktorim sa pacia rovnake veci. A je jedno, ci je to sach, hackovanie, citanie knih... Kazde hobby ma svoj okruh ludi, kde sa vies zoznamit urcitou formou.
A co rodina tvojho priatela? Tam nevies nadviazat blizsie vztahy? Ved predsa len, ak ste spolu dlho, mali by tam nejake byt.
A ako travite volny cas? Ci aj to priatela obtazuje, ako rozhovory s tebou?
@anonym_autor majetok rodicov nebol ferovo rozdeleny medzi vami surodencami? Dovtedy ste mali dobre vztahy?
@anonym_autor majetok rodicov nebol ferovo rozdeleny medzi vami surodencami? Dovtedy ste mali dobre vztahy?
@anonym_1f8b1a jeden surodenec dostal peniaze a nehnutelnost, druhy peniaze - vacsi objem. Ja som nedostala nič a keďže som sa o nich starala, nechali mi byt. Napriek tomu som určitú sumu vyplatila obom súrodencom, nie však v takej sume, akej by si obaja predstavovali. Naše vzťahy boli korektné, ale spájali nás iba rodičia.
A co rodina tvojho priatela? Tam nevies nadviazat blizsie vztahy? Ved predsa len, ak ste spolu dlho, mali by tam nejake byt.
A ako travite volny cas? Ci aj to priatela obtazuje, ako rozhovory s tebou?
@anonym_f542a3 vo volnom case chodime na vylety, von, najest sa niekam, do kina, do divadla, na kavu, na nakupy.
@anonym_1f8b1a jeden surodenec dostal peniaze a nehnutelnost, druhy peniaze - vacsi objem. Ja som nedostala nič a keďže som sa o nich starala, nechali mi byt. Napriek tomu som určitú sumu vyplatila obom súrodencom, nie však v takej sume, akej by si obaja predstavovali. Naše vzťahy boli korektné, ale spájali nás iba rodičia.
@anonym_autor a co sa im na tomto zdalo nespravodlive? Ved toto je podla mna uplne v poriadku.
Skor si myslim, ze predtym, ked rodicia zili, udrziavali vztahy iba z povinnosti a teraz uz jednoducho myslia, ze uz nemusia. Takze tam ani predtym nejake vrucne city zrejme neboli.
A ked travis cas s priatelom, tak je to v pohode, nie? Nestaci ti to? S jeho surodencami sa vobec spolu nestretavate?
No ja neviem, ale ked si introvert, mne by to aj stacilo... Skor posobis, ze potrebujes viac socialnych kontaktov, takze vobec nie si introvert....
Alebo proste toto su pocity pri strate tolkych blizkych naraz.
Kúp si 1-2 psov. Janidem venčiť a prídem domov o 2,5 hodiny lwbo stretneme asi milión ľudí. Kecame, skocime na pizzu, alwbo dáme nejaký drink, chodíme spolu venčiť, debatujeme a je to fajn
@anonym_autor chcem ťa povzbudiť, že nikdy nie je neskoro nájsť si novú kamarátku 🙂
Mala som s tým po presťahovaní sa tiež problém - nepoznala som tu nikoho okrem manžela a mojich detí.
Jednu veľmi blízku som si našla po štyridsiatke a to bývame doslova na konci sveta, kde ostali už len starší ľudia a niekoľko mladších, ktorí neodišli do mesta.
Začala som chodievať pravidelne do kostola, no posledné mesiace som tam najmladšia a často aj jediná, ktorá ešte nie je v dôchodkovom veku.
Ty teda nemas deti... a teda nemas ziaden socialne interakcie. Ono 1/3 zivota si v rodine, z ktorej si vzisla a nemohla nic ovplyvnit, v 2.si tvoris svoju, v tvojom pripade netvoris, v 3/3 si uzivas plody tvojej vychody-dobrej, ci zlej. Kolko je tu hrdiniek, ktorym netreba deti a jedno je malo a dve su vela🙆 a potom zistia, ze su same ako prst. Este aj ten frajer-poloautista ma bohatsi spolocensky zivot.
Ty teda nemas deti... a teda nemas ziaden socialne interakcie. Ono 1/3 zivota si v rodine, z ktorej si vzisla a nemohla nic ovplyvnit, v 2.si tvoris svoju, v tvojom pripade netvoris, v 3/3 si uzivas plody tvojej vychody-dobrej, ci zlej. Kolko je tu hrdiniek, ktorym netreba deti a jedno je malo a dve su vela🙆 a potom zistia, ze su same ako prst. Este aj ten frajer-poloautista ma bohatsi spolocensky zivot.
@anonym_58b61c ty naco kopes to bezdetnych, ironickym nazyvanim ich hrdinkami?
Autorka ziadnu tuzbu po detoch ani nespomenula, ale aj keby, nie je dovod obuvat sa do tych ktore su bezdetne a spokojne a ocividne kedze porodnost klesa je ich coraz viac
@anonym_autor Rady, že sa máš rozísť s priateľom a že problém je v ňom sú na tomto fóre povinná jazda. Prosím ťa, nevšímaj si to. Pramení to z nejakej podvedomej nenávisti/zatrkpnutosti voči mužom.
@anonym_58b61c ty naco kopes to bezdetnych, ironickym nazyvanim ich hrdinkami?
Autorka ziadnu tuzbu po detoch ani nespomenula, ale aj keby, nie je dovod obuvat sa do tych ktore su bezdetne a spokojne a ocividne kedze porodnost klesa je ich coraz viac
@anonym_1f8b1a no lenze ona nie je spokojna....
@anonym_58b61c berieš v úvahu aj fakt že deti mohli chcieť, ale nepodarilo sa ?
Si trápna takto súdiť ľudí
Čo koho do toho, ci niekto ma alebo nemá deti.Ani to nieje záruka, keby ich mala, ci by bola spokojná.Kolko deti je nevydarených a rodicia su z nich zúfalí.Ci odidu na druhy koniec sveta a vidia sa raz za rok.A nie kazdy nemá zmysel zivota v detoch, mozno ich autorka nechcela alebo sa nedalo.Neriesi deti ale iný problem.
@anonym_1f8b1a no lenze ona nie je spokojna....
@anonym_87f868 hovorím niekde o deťoch? Alebo že nie som spokojná vo vzťahu? Hovorím, že mi chýbajú rodičia a dvaja priatelia. Moja malá bunka. 3 blízkych ľudí som pochovala v krátkom čase.
Drzim palce. V neskorsom veku je to narocne. Mne sa to nepodarilo a muz je silny introvert. Mala som dve super kolegyne, boli sme kamosky ale dali vypoved a isli robit dalej od nasho bydliska takze uz sa stretneme veeeelmi malo. Mam 1 kamosku ale ta ma milion dalsixh takze na mna ma cas velmi malo. A tak sa prebijam zivotom sama.

@anonym_autor zle sa cita, cim si si presla. Znies ako fajn osoba, z toho, co pises 🙂 moj manzel je tiez introvert, ma rad svoj klud, nevyhladava ludi atd.., ale postupom casu sme na tom trosku popracovali a je to lepsie 🙂 chcem tym povedat, ze aj ked je povaha aka je, si jeho partnerka. Mal by ta vypocut, ked ta nieco trapi, poradit.., nevyhovarala by som sa uplne nato, ze je introvert, pride mi, ze ho tym trosku ospravedlnujes. Ved kto ti ma byt najblizsou oporou a hutlavou vrbou, ak nie partner, s ktorym zijes a zdielas svoj zivot?