icon

Prečo je v spoločnosti nenávisť voči bezdetným ženám?

9. jan 2026

A skor, nez mi niekto vytkne, ze keby som bola naozaj spokojna so svojou volbou, tak by mi to nevadilo, nie je to tak. Ja som plne stotoznena s tym, ze deti nechcem, no napriek tomu mi vadi, ked ma niekto nespravodlivo sudi, pripisuje mi negativne vlastnosti, vysmieva sa z mojej kariery, nemam rada, ked som (negativnym) stredobodom kazdeho rodinneho stretnutia. Nechcem pocuvat nadavky a urazky (ano, zachadza to az takto daleko) a citove vydieranie.

Nechapem to preto, lebo predsa to, ci sa rozhodnem mat deti alebo nie, nevplyva na nikoho osobny zivot. Chleba lacnejsi nebude. Moja volba neberie deti niekomu inemu.

Ako to vnimate?

anonym_140125
9. jan 2026
@anonym_autor

@spongebob1 Zas na druhej strane, obezni ludia su naozaj casto sikanovani okolim, a v niektorych spolocnostiach aj cernosi.

@anonym_autor a niekde aj vysoki, nizki, aziati, belosi, chudobni, bohati... to je uplna blbost...

anonym_c14d5e
9. jan 2026

My, ked sme sa este len snazili s muzom o dieta, teda nedarilo sa nam, aj potraty boli, riesili sme uz cez centrum reprodukcie tak ja som introvertka a svoje sukromie si drzim v tajnosti. A teda v praci sa vzdy najdu take zeny, co vkuse sa pytaju a dieta a kedy dieta. A kedze ja som im nechcela vraviet ako sa snazime a nedari sa nam. Tak som vravela, dieta nechceme nam je takto dobre. Myslela som, ze daju pokoj. No som si teda vypocula drzosti rozne. Este aj take, ze aby ma raz manzel nevymenil za inu a s nou bude mat dieta, ked ja deti nechcem. Nastastie vdaka IVF sa nam dieta podarilo. Ale teda musi byt ozaj neprijme, ked niekto sa rozhodne nemat deti a celit stale tymto utokom, ze preco dieta nechce...

sima234
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_970fb9 Nie. Ako zeny sa ma na to okolie casto pyta, tak sa to dozvedaju v tomto kontexte.

@anonym_autor tak potom máš vo svojom okolí ľudí, ktorý nemajú základy správania. Ja tiež nemám deti (nemôžem mať) a nikto sa ma nepýta, prečo nemám deti. Ale predpokladám, že si myslia, že ich nemôžeme mať, nakoľko som vydatá. Je to všetko len o človeku.

anonym_a8c45c
9. jan 2026
@anonym_autor

@spongebob1 Zas na druhej strane, obezni ludia su naozaj casto sikanovani okolim, a v niektorych spolocnostiach aj cernosi.

@anonym_autor spoločnosti vadí veľa veci. Ľudia sú zlí, treba k tomu takto pristupovať. Treba sa chrániť, byť voči okoliu ostražitý, a nevysvetlovať, iba odvrknút a nevstupovať do konverzácii, ktorých cieľom je ťa ponížiť, zosmiešniť, zneistiť, zhodiť, zahanbiť, vyvršiť sa, zbaviť frustrácie a podobne. Nikomu nevešať na nos svoje súkromie. Ľudia sú zlí a pichľaví aj voči napríklad tučným, gejom, autistom a podobne.

anonym_973cc9
9. jan 2026
@anonym_140125

@anonym_973cc9 nie, stara dievka a stary mladenec su single ludia co ziju sami a nikdy nikoho nemali (tak som to chapal)...

@anonym_140125 ale žena, ktorá nemá deti, nie je automaticky stará dievka. Vidíš, to sú zase tie predsudky. Je to žena, ktorá mala alebo má vzťah, bola alebo je v manželstve, dokonca aj vychováva deti svojho partnera/manžela/druha. Len nemá vlastné deti. Ale spoločnosť si automaticky pod ženou, ktorá nemá deti predstaví ženu, čo nikdy nemala partnera, žije sama doma.... tak si to presne aj ty predviedol. A pritom v dnešnej dobe je typická žena, čo nemá deti, žena úspešná, pracujúca, cestujúca, starajúca sa o seba, s partnerom/priateľom/manželom, len nemá biologické svoje deti.

selest
9. jan 2026

To tu bude stale, hlavne clovek kt nie je uplne spokojny so svojim zivotom si takto dokazuje ze je na tom aspon lepsie ako ty. Nemas deti tak si sebecka karieristka, mas deti, si na rodicaku a venujes sa im tak si leniva, upnuta matka, nechce sa ti robit tak mas dieta. Mas deti, das ich do jasli a ides robit zas zle lebo naco si si robila deti ked sa im nevies/nechces venovat. Uplne najoblubenejsia veta ked mi dieta mesiace nespalo a dovolila som si postazovat sa " co si cakala ze je dieta MAMICKA" s dorazom na to mamicka. Prosto to su ludia, maju potrebu poukazat ze nie je tvoj zivot lepsi sko ich aby sa citili lepsie, ze proste niekde zlyhavas a dobehne ta to. Dieta nie je zarukou stastneho naplneneho zivota ani toho ze sa o teba postara v starobe..

anonym_bd684f
9. jan 2026

@anonym_autor v živote sa riadim heslom "Zi a nechaj žiť,, Tvrdím, že byť matkou nie je povinnosť,ani cnosť.Tvrdim to napriek tomu, že sama som matkou.Jedine, čo ma irituje, sú bezdetne ženy, ktoré vedia"perfektne,, radiť a kritizovať vo veciach starostlivosti a výchovy detí.Inak rešpektujem súkromie a rozhodnutia každého.

anonym_140125
9. jan 2026
@anonym_973cc9

@anonym_140125 ale žena, ktorá nemá deti, nie je automaticky stará dievka. Vidíš, to sú zase tie predsudky. Je to žena, ktorá mala alebo má vzťah, bola alebo je v manželstve, dokonca aj vychováva deti svojho partnera/manžela/druha. Len nemá vlastné deti. Ale spoločnosť si automaticky pod ženou, ktorá nemá deti predstaví ženu, čo nikdy nemala partnera, žije sama doma.... tak si to presne aj ty predviedol. A pritom v dnešnej dobe je typická žena, čo nemá deti, žena úspešná, pracujúca, cestujúca, starajúca sa o seba, s partnerom/priateľom/manželom, len nemá biologické svoje deti.

@anonym_973cc9 nie, nemas pravdu... povodne bola stara dievka / stary mladenec nevydata zena / neozeneny chlap po urcitom veku. Prenesene to ostalo ako oznacenie (jednoduche) pre niekoho, kto nemal cely zivot partnera alebo teda na starobu nema partnera (a ani deti) ... "nema nikoho"... nic ine... Ale hadat sa o taketo vyznamy - neviem kam to vedie... Duplovane, ak ty za tym vidis nieco ine co nikto iny nevidi...

denithestrange1993
9. jan 2026

@anonym_autor vies oni si to dovolia,lebo sa neohradis,nic im na to nepovies,ziadna reakcia z tvojej strany. Reakcia by napriklad bola aj keby si tuto rodinu odstrihla. Takto si ich vdacnou temou a dobre sa bavia. Pises,ze su to ludia na ktorych ti zalezi. Im zjavne zakezi len na tom,aby sa na tebe vedeli dobre zasmiat. Prehodnotila by som tie vztahy a ak sa jedna o vzdialenejsiu rodinu uplne prerusila kontakt.

anonym_a75122
9. jan 2026

to som este nepocula aby niekto toto riesil, alebo tvrdil. Mozno na nejakej zapadnutej "tradicnej" dedine.

autor
9. jan 2026
@anonym_08548b

@anonym_autor tak asi nie si dost asertivna, odpovedas mdlo, vagne, nejednoznacne, ak sa ta okolie - casto - rozumej teda opakovane, dokola pyta to iste? Kolko ludia sa ta to pyta - jeden, dvaja, desat, dvadsat ludi? Kazdy raz, dvakrat, trikrat?
Asi nemaju dost jasnu odpoved od teba potom, cize sa nevies za seba postavit, na tom asi musis zapracovat.
Podla reakcii mas okolo 25, mentalne menej.

@anonym_08548b Tak minimalne rodina sa na to pyta na kazdej oslave, dufajuc, ze som za posledny mesiac zmenila nazor.

autor
9. jan 2026
@selest

To tu bude stale, hlavne clovek kt nie je uplne spokojny so svojim zivotom si takto dokazuje ze je na tom aspon lepsie ako ty. Nemas deti tak si sebecka karieristka, mas deti, si na rodicaku a venujes sa im tak si leniva, upnuta matka, nechce sa ti robit tak mas dieta. Mas deti, das ich do jasli a ides robit zas zle lebo naco si si robila deti ked sa im nevies/nechces venovat. Uplne najoblubenejsia veta ked mi dieta mesiace nespalo a dovolila som si postazovat sa " co si cakala ze je dieta MAMICKA" s dorazom na to mamicka. Prosto to su ludia, maju potrebu poukazat ze nie je tvoj zivot lepsi sko ich aby sa citili lepsie, ze proste niekde zlyhavas a dobehne ta to. Dieta nie je zarukou stastneho naplneneho zivota ani toho ze sa o teba postara v starobe..

@selest Toto s tou materskou nechapem ani ja, ale vsimam si to tu stale. Velmi silno pochybujem, ze existuje ktokolvek, kto ma dieta len preto, lebo sa mu nechce robit, ved to je absurdne, hlavne pri vyske materskej, z ktorej nenakupis ani rozky pomaly.

anonym_08548b
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_08548b Tak minimalne rodina sa na to pyta na kazdej oslave, dufajuc, ze som za posledny mesiac zmenila nazor.

@anonym_autor a preco tam chodis na tie oslavy, ked si vypocujes nadavky a urazky? to co su preboha za ludia?
To bude nejaky strasny zapadakov alebo daka nizsia socialna vrstva predpokladam.

anonym_08548b
9. jan 2026
@anonym_autor

@selest Toto s tou materskou nechapem ani ja, ale vsimam si to tu stale. Velmi silno pochybujem, ze existuje ktokolvek, kto ma dieta len preto, lebo sa mu nechce robit, ved to je absurdne, hlavne pri vyske materskej, z ktorej nenakupis ani rozky pomaly.

@anonym_autor ty mas predstavu, aku matersku poberaju zeny? Nemam ten pocit. Cim dalej pises, tym horsi obraz o sebe tvoris.

autor
9. jan 2026
@anonym_08548b

@anonym_autor ty mas predstavu, aku matersku poberaju zeny? Nemam ten pocit. Cim dalej pises, tym horsi obraz o sebe tvoris.

@anonym_08548b No ano, 75% poslednej mzdy, a ked ma niekto priemerny plat (vacsina ludi), tak to pri dnesnych cenach fakt nie je nejaky majetok.

spongebob1
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Obezni su sikanovani vsetkymi vekovymi kategoriami, vratane skolkarov 🤔. Neries, co ti kto hovori, jednym uchom dnu druhym von.🙂

ejanjelik
9. jan 2026

@anonym_autor nenávisť je v celej spoločnosti, ja som momentálne na materskej a už pár krát som bola v nepríjemnej situacii

anonym_0792dc
9. jan 2026
@anonym_973cc9

Stretávam sa s tým bežne. A plus podobné vety typu: Počkaj, ešte zmeníš názor. To hovoríš teraz, ale raz budeš ľutovať. To nie je skutočný život, kým nemáš deti. Kariéra ti dieťa nenahradí. Sebecké rozhodnutie. To je len pohodlnosť. Keď nebudeš mať deti, kto sa o teba postará? Bezdetná žena nikdy nepochopí skutočnú lásku. To si ešte nedozrela. Máš prázdny život. / inak toto je veľmi často vyskytujúca sa veta práve tu na MK. / Bez detí nemáš právo radiť. To sa ľahko hovorí, keď nemáš zodpovednosť. Raz ti bude doma ticho a prázdno. To nie je normálne. Ty máš pohodu, ty si nevieš predstaviť, čo je únava. Kým nemáš dieťa, nevieš, čo je skutočný stres. To sa ti žije, keď máš čas pre seba. Ty si ešte nič neobetovala vo svojom živote. My sme sa museli prispôsobiť, ty nemusíš.Ty máš život len pre seba. Počkaj, keď budeš mať deti, pochopíš. Ty máš vlastne len polovičný život. Bez detí je to také… plytké. My sme dospeli až s deťmi. Ty máš luxus voľby, my nie. Bez detí nemáš čo byť unavená. Skutočné problémy prídu až s deťmi.

Vo všeobecnosti prevláda názor, že byť bez detí je pomerne sebecké, si kariérne orientovaná a budeš mať pomerne nudný život a určite ostaneš nenaplnená, frustrovaná žena s mačkou. Skús tu na MK napísať, že si žena po 40tke bez detí a len sleduj, čo bude nasledovať. Sonda do ľudskej duše.

@anonym_973cc9 Fuha, si fakt dobra, napisala si asi vsetky mozne vyroky ludi s detmi😄 podla mna si niektori ludia robia deti len tak zo zvyku, zotrvacnosti a kvoli tlaku spolocnosti, alebo nevedia, co ine so zivotom. Potom su nervozni a frustrovani, ze nemaju cas/peniaze/zistili, ze to nie je pre nich. Uplne najhorsi su ti, co maju pocit, ze s detmi su lepsi ludia ako ostatni a tym, ze sa rozmnozili, zachranili vesmir😌

biba_18
9. jan 2026

@anonym_973cc9 a čo, veď konverzujete. ona sa pýta a ty odpovedáš. vždy sa dozvie niečo nové tak chce vedieť viac ... presne o tom to je - o komunikácii ...
ak by si nechcela kolotoč otázok, mohla by si to stopnúť jednou vetou - ale ty nie, odpovieš po častiach 🙂

anonym_0d8473
9. jan 2026

@anonym_autor moja mama ked bola somnou a s malou na prechádzke stretla kamarátku a ta ma 34 rocnu dceru a mama hned no co kedy hudec mat Tanicka dieta uz by bolo načase.....bolo mi trápne aj za moju mamu 😅potom som jej aj povedala ze nie každá chce deti

mamutka
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor mne sa zdá, že máš v rodine nadpriemerne vysokú koncentráciu drzých a jednoduchších ľudí, inak to správanie nevychádza. A neži v omyle, materská je na Slovensku parádna. Kto riadne odvádzal, aj dostane. Len slovac sa bude za každých okolnosti sťažovať. Keď sa prejde na rodicak, už je to náročnejšie, ale na to je tam otec dieťaťa. Ty si presne obklopená tými čo s ničím nie sú spokojní a tak zadrapuju do okolia.,

anonym_0792dc
9. jan 2026
@mamutka

@anonym_autor mne sa zdá, že máš v rodine nadpriemerne vysokú koncentráciu drzých a jednoduchších ľudí, inak to správanie nevychádza. A neži v omyle, materská je na Slovensku parádna. Kto riadne odvádzal, aj dostane. Len slovac sa bude za každých okolnosti sťažovať. Keď sa prejde na rodicak, už je to náročnejšie, ale na to je tam otec dieťaťa. Ty si presne obklopená tými čo s ničím nie sú spokojní a tak zadrapuju do okolia.,

@mamutka To je isto nejaky valal v hladovej doline, kde ludia nemaju co ine robit, len deti a klebety.

autor
9. jan 2026

Nehovorim len o rodine (su inak z Bratislavy), ale aj o kamaratoch, kolegoch a veciach, ktore sa nedeju konkretne mne, ale ktore aj vidim okolo seba. Ved tu aj ine pisali, ze sa s tym stretavaju. Zas netvarme sa, ze zijeme v spolocnosti, ktora bez okolkov akceptuje volbu bezdetnosti, najma u zien. Ja sa len pytam, preco, kedze moja volba nijako nezasahuje do zivota inym.

biba_18
9. jan 2026

ja som tak rozmýšľala nad sebou, ako reagujem ja keď mi niekto povie že nemá deti ...
asi by si ma označila tiež za nevychovanú a neviem akú - lebo tiež ma to prekvapí, vždy mám doplňujúce otázky, proste ma to zaujíma - ale určite by som to nenazvala nenávisťou ...

mamutka
9. jan 2026
@anonym_autor

Nehovorim len o rodine (su inak z Bratislavy), ale aj o kamaratoch, kolegoch a veciach, ktore sa nedeju konkretne mne, ale ktore aj vidim okolo seba. Ved tu aj ine pisali, ze sa s tym stretavaju. Zas netvarme sa, ze zijeme v spolocnosti, ktora bez okolkov akceptuje volbu bezdetnosti, najma u zien. Ja sa len pytam, preco, kedze moja volba nijako nezasahuje do zivota inym.

@anonym_autor ved sa ich spýtaj prečo. Ja napr. neriešim, ved svet je preľudnený. Pre mňa je krásne mať deti, ale keď ich niekto nechce, aktívne pomáha planéte trochu si vydýchnuť, napr.. normálne sa tých ľudí spýtať, prečo majú opakovane hlúpe a nevhodne otázky. Alebo povedz, že ty sa predsa nepýtas ako často majú sex, či žena nemá mykózy, či si nemyslí, že jej chlap zahýba a pod, tak prečo oni tebe kladú debilne otázky? Prepáč, ale snažila som sa predstaviť si situáciu, že sa niekto toto pýta opakovane. Môj muž to kedysi robil, keď sme stretli niekoho, už som mu vysvetlila, čo a ako, takže pochopil. Mne teda vychádza jedine, ak by mi niekto opakovane toto robil, tak mi je jasne, že som preňho len kus hov.., na ktoré si môže dovoľovať. Nech ide o kohokoľvek kto ti to robí, absolútne ta nerešpektuje. Toto si vyriešiš. Bud sa nestretaj s dementom čo na teba serie ako na placaty kameň, alebo ukaz, že vyzadujes rešpekt. Neviem ako si to odkomunikovala, ale trochu ráznym hlasom “akože ty Zuza už vôbec nevieš pochopiť jednoduchú informáciu?” by to asi chcelo.

anonym_973cc9
9. jan 2026
@biba_18

ja som tak rozmýšľala nad sebou, ako reagujem ja keď mi niekto povie že nemá deti ...
asi by si ma označila tiež za nevychovanú a neviem akú - lebo tiež ma to prekvapí, vždy mám doplňujúce otázky, proste ma to zaujíma - ale určite by som to nenazvala nenávisťou ...

@biba_18 prečo ťa to zaujíma? Čo je na tom iné a zvláštne?

lizatko1009
9. jan 2026
@biba_18

@biba_18 ja ti to poviem, teraz o 11:00 mi pride zakaznicka, nema deti a nechce deti, sú ľudia, ktorych materstvo nenaplna, nie je to ich ciel, jednoducho netuzia po tom a nie je to nic zvlastne a je to v poriadku. Moj by chcel babo a ja sa vobec, ale vobec zatial necitim ani netuzim, tiez spolocnost na mna kuka a preco? a mali by ste mat. Neviem obetovat samu seba na minimalne dalsie 20 rocie a ani to asi zatial nechcem, neviem ci zmenim tento nazor🤔 mam rada deti, ale nie na 24/7, vadi mi to a necitim aa divna.

biba_18
9. jan 2026

@anonym_973cc9 ľudia ma zaujímajú. zaujímajú ma ich názory, myšlienkové pochody, ich pocity... je jedno či je to obvyklé alebo neobvyklé - hlavne keď je to iné ako to mám ja tak ma to zaujíma...

biba_18
9. jan 2026

@lizatko1009 celkom nerozumiem - ja som niekde písala že to nie je v poriadku alebo ako??

anonym_0792dc
9. jan 2026
@biba_18

@biba_18 To sa akoze medzi recou spytas, preco niekto nema deti?