icon

Prečo je zlé mať najradšej samého seba?

28. nov 2025

Prečo sú ľudia ktorí majú najradšej samých seba (ostatných majú tiež radi, ale menej ako samých seba) zatracovaní a spoločnosťou nechápaní ?
Ved čo je prirodzenejšie než to že mám najradšej svoje vlastné JA, svoje vlastné zmysly, vedomie, existenciu ? Prečo by mal človek mať rád iných ľudí viac než samého seba ?

anonym_f2a13a
28. nov 2025
@markusrasford

@anonym_autor je to vedecký dokázané ze sa mame najradšej kto povie iné klame.

@markusrasford Ja mám najradšej môjho manžela.

markusrasford
28. nov 2025
@pralinka25

@markusrasford no po svete chodi obrovske mnozstvo ludi ktor sa radi nemaju a aj taki co sa nenavidia. vsak aj tu na koni su taki. nie kazdy sa ma rad

@pralinka25 existuje vedecká štúdia kde bola otázka. Koho mate najradšej? A väčšina odpovedí bola, že samého seba. Môžeme mudrovat kde kto chodí a koho má rád. Proste je to fakt a nezmeníš to ani ty ani ja. Myslieť si mózeme co chceme. Ty mas koho najradšej? Suseda? Šoféra autobusu alebo pekára?

liusa82
28. nov 2025

aj ja mám samu seba na prvom mieste a nehanbím sa za to ale že vôbec 😊 a to nehovorím že druhým nepomôžem alebo by som sa za nich nerozkrájala to nie ja aj velmi rada pomáham.Ale proste moje potreby sú na prvom mieste.Potom som šťastná,spokojná a cítim sa dobre psychicky aj fyzicky

markusrasford
28. nov 2025
@anonym_f2a13a

@markusrasford Ja mám najradšej môjho manžela.

@anonym_f2a13a to si len myslíš ze ho máš najradšej. Koho si mala rada kým si ho spoznala? Manžela si spoznala v určitom veku.

rozculena
28. nov 2025

zjavne niekto nechápe,čo to znamená mať sa rád

pralinka25
28. nov 2025
@markusrasford

@pralinka25 existuje vedecká štúdia kde bola otázka. Koho mate najradšej? A väčšina odpovedí bola, že samého seba. Môžeme mudrovat kde kto chodí a koho má rád. Proste je to fakt a nezmeníš to ani ty ani ja. Myslieť si mózeme co chceme. Ty mas koho najradšej? Suseda? Šoféra autobusu alebo pekára?

@markusrasford ja nemienim menit nic ani nepisem o sebe ale realne existuju ludia ktor sa radi nemaju a ako som pisala dokonca sami seba nenavidia. viem o com hovorim a je tu aj niekolko tem kde to ludia riesia. poznam takych aj nazivo a je uplne jasne ze rozhodne neklamu. nejde o to ci maju radi niekoho ineho. mozno ani nie. ale nemaju radi ani samych seba. to je tiez fakt. proste taki ludia naozaj su a nie je ich bohuzial malo. vsak si precitaj aj na koni. som tu roky a citala som tu toho dost. niekedy to riesia priamo a niekedy to je vidiet len medzi riadkami. ale je to tam.

anonym_e756e0
28. nov 2025

@anonym_autor každý clovek pracuje, učí sa atd…. A pre koho to robí? Snáď nie pre cudzích. Predsa sám seba chce zaopatriť, skvalitniť si život…. Pre svoje úspechy sa ma rad… a je mu šumafuk, čo na to okolie😉 je to normálne, prirodzene, správne.

denithestrange1993
28. nov 2025

@anonym_autor ved to je tvoja vec ako to mas usporiadane v zivote. Osobne si nevediem takyto rebricek. Co si vsak uvedomujem ze 100% casu stravim v zivote len sama so sebou,tak sa oplati do toho cloveka zainvestovat 😂. Neda sa mi ani povedat koho mam radsej,ina je laska k partnerovi,detom,rodicom,surodencom,priatelom...

anonym_6c3232
29. nov 2025

Ja mám radšej samú seba ako kohokoľvek iného a nikdy som sa nad tým nezamýšľala a nikto ma zato nikdy nesúdil. Dovolím si tvrdiť, že nikto o tom ani nevie veď ako by aj mohli... Ešte nikdy sa ma nikto nespýtal, či ho mám viac rada ako samú seba. Čo viem niektorí odsudzujú egoistické, povyšenecké, neempatické, arogantné... správanie ale to je už o inom.

autor
29. nov 2025

@avatar
@rozculena

Príklad, matka má dcéru a obe sú choré, majú málo penazí, a matka sa rozhodne tie peniaze čo majú venovať sebe na zlepšenie zdravia samej sebe a nie dcére. Takýchto prípadov už bolo viacero, a ked sa to prevalilo a dozvedela sa o tom verejnosť tak všetci na matku nadávali že čo je to za hyenu že nechá trpieť svoje dieťa a nie samú seba....

A aj tu na MK bola pred pár týždnami diskusia, kde jedna pani písala o tom, že ak by sa mala rozhodnúť či by položila za svoje dieťa život, tak by nepoložila, lebo samu seba a svoj život má radšej ako svoje dieťa... a to si mala potom vidieť ten hurikán, ako jej tu všetci nadávali do hyen ako sa len opovažuje mať seba radšej a neobetovať svoj život za dieťa...

@beata_k
Nevymrelo, lebo len zriedkakedy nastane situácia kedy sa človek musí rozhodnúť či zomrie on alebo jeho dieťa.

viestta
29. nov 2025
@anonym_autor

@avatar
@rozculena

Príklad, matka má dcéru a obe sú choré, majú málo penazí, a matka sa rozhodne tie peniaze čo majú venovať sebe na zlepšenie zdravia samej sebe a nie dcére. Takýchto prípadov už bolo viacero, a ked sa to prevalilo a dozvedela sa o tom verejnosť tak všetci na matku nadávali že čo je to za hyenu že nechá trpieť svoje dieťa a nie samú seba....

A aj tu na MK bola pred pár týždnami diskusia, kde jedna pani písala o tom, že ak by sa mala rozhodnúť či by položila za svoje dieťa život, tak by nepoložila, lebo samu seba a svoj život má radšej ako svoje dieťa... a to si mala potom vidieť ten hurikán, ako jej tu všetci nadávali do hyen ako sa len opovažuje mať seba radšej a neobetovať svoj život za dieťa...

@beata_k
Nevymrelo, lebo len zriedkakedy nastane situácia kedy sa človek musí rozhodnúť či zomrie on alebo jeho dieťa.

@anonym_autor stale nechapes rozdiel medzi mat sa rad a uprednostnit zaujmy ineho pred svojimi. Uprednostnit zaujmy ineho moze aj clovek, ktory sa ma rad. Lebo mat sa rad je hlavne o tom, ze mam sebeuctu, hrdost, poznam svoju hodnotu, nenecham sa od nikoho ponizovat, zhadzovat, ublizovat mi.
A ten pripad, ked matka uprednostnila svoju liecbu? Mozno to spravila len preto, ze ak by ona nebola zdrava tak kto by sa postaral o dieta? Aj v takom zdanlivo sebeckom pripade moze byt to, ze vsetko urobila v najlepsom zaujme jej dietata.

beata_k
29. nov 2025
@anonym_autor

@avatar
@rozculena

@beata_k

@anonym_autor Hovorim o jaskyni.

jana_eyre_2
29. nov 2025

presne som si spomenula na diskusiu o položení života za dieťa, však si rovnaká autorka?

podľa mňa je veľmi dobre mať rád seba, ale to nemá byť sebeckosť, a žena ktorá da niečo na zlepšenie zdravia radšej sebe ako dcére je sebecka..

moonlight1210
29. nov 2025

@anonym_autor nie je to zle, len by si mal udrzat mieru.

Lebo az sa mu bude nieco zle diat, nepovie si odovzdane: “Ja ich chapem, ze si ma nevsimaju, tiez maju najradsej seba. Je to v poriadku.”
Ale bude naopak cakat od nich pomoc, lebo vsak si mame pomahat A aj keby mu rozum racionalne hovoril, ze je logicke, ze mu nepomozu, tak jeho emocie sa budu citit zranene a bude to boliet.

Na druhej strane nema zmysel sa nepremyslene vrhat do veci, na ktore clovek nestaci, len preto, aby naplnil nutkanie/ocakavanie/povinnost pomahat.
Lebo vtedy rychlo narazi na svoje limity, vyhori a zrazu to bude o tom, ze sa na tom bud znici (bude to tahat so zatatymi zubami), alebo zbabelo vycuva a necha rozbabranu robotu (cim moze narobit este viac skody). Napr. ked sa odhodlane vrhne pomahat niekomu s dusevnymi problemami.
Je to krasne, ale ak v polke zisti, ze uz nevie ako dalej a vycuva a necha dotycneho na polceste odnikial-nikam, ten clovek upadne do este vacsieho zmatku, sklamania a trapenia. Lebo ma pocit, ze nic nemalo zmysel. Ze mu naozaj niet pomoci.

Takze treba s otazkou, ci uprednostnit seba, narabat s citom.
Nie vzdy uprednostnit seba.
A nie vzdy uprednostnit druhych.
Vzdy dobre zhodnotit.

pralinka25
29. nov 2025
@jana_eyre_2

presne som si spomenula na diskusiu o položení života za dieťa, však si rovnaká autorka?

podľa mňa je veľmi dobre mať rád seba, ale to nemá byť sebeckosť, a žena ktorá da niečo na zlepšenie zdravia radšej sebe ako dcére je sebecka..

@jana_eyre_2 no nemusi to byt az tak sebecke. je tam vela premennych. o dieta sa treba aj starat. ak je sama a to dieta ju potrebuje je povinna sa najskor postarat o seba rovnako ako si dava v lietadle prva masku. vzdy treba v takom pripade hlavne mysliet rozumom a neoddavat sa citom.

rozculena
29. nov 2025
@beata_k

@anonym_autor Hovorim o jaskyni.

@beata_k nechápem,prečo si označila mňa

beata_k
29. nov 2025
@rozculena

@beata_k nechápem,prečo si označila mňa

@rozculena Odpovedala som anonymnej autorke, nie tebe.

maminkadeticiek
29. nov 2025

Autorka ja si myslim,ze je velky rozdiel medzi tym mat seba sameho najradsej a mat seba sameho na prvom mieste.To prve je take nejake divne.Ked sa cloveku narodia deti vtedy pochopi.Ale to druhe povazujem za zdrave a svojim sposobom aj pri detoch.Najprv zalozim masku sebe a potom detom aj v lietadle.

jana_eyre_2
29. nov 2025
@pralinka25

@jana_eyre_2 no nemusi to byt az tak sebecke. je tam vela premennych. o dieta sa treba aj starat. ak je sama a to dieta ju potrebuje je povinna sa najskor postarat o seba rovnako ako si dava v lietadle prva masku. vzdy treba v takom pripade hlavne mysliet rozumom a neoddavat sa citom.

@pralinka25 nie je tam veľa premennych - autorka dala predsa príklad, ktorý znie - majú málo peňazí, dcéra aj matka sú chore a matka by mala dať všetko na to aby zlepšila zdravie sebe a nie dcere.. keď je niekto chorý a lieky poskytne len sebe a nie aj dieťaťu, to je sebecké..

reagujem predsa na konkrétny príklad nie na iné príbehy napríklad o kyslíku v lietadle, ktorý sa dáva prvej sebe preto, aby som mohla pomôcť iným a nie len sebe.. takže tam vidím dosť podstatné rozdiely..

pralinka25
29. nov 2025
@jana_eyre_2

@pralinka25 nie je tam veľa premennych - autorka dala predsa príklad, ktorý znie - majú málo peňazí, dcéra aj matka sú chore a matka by mala dať všetko na to aby zlepšila zdravie sebe a nie dcere.. keď je niekto chorý a lieky poskytne len sebe a nie aj dieťaťu, to je sebecké..

reagujem predsa na konkrétny príklad nie na iné príbehy napríklad o kyslíku v lietadle, ktorý sa dáva prvej sebe preto, aby som mohla pomôcť iným a nie len sebe.. takže tam vidím dosť podstatné rozdiely..

@jana_eyre_2 ale aj ja reagujem. ok da lieky dietatu ale ju to uplne polozi, ze nebude schopny statar sa. kto sa bude starat o dieta a o domacnost? nevieme o aku chorobu ide. asi nie o bezne nachladnutie. kto pojde s dietatom k lekarovi ak by to bolo s matkou vazne? v konecnom dosledku doplati na to hlavne dieta.

autor
1. dec 2025
@maminkadeticiek

Autorka ja si myslim,ze je velky rozdiel medzi tym mat seba sameho najradsej a mat seba sameho na prvom mieste.To prve je take nejake divne.Ked sa cloveku narodia deti vtedy pochopi.Ale to druhe povazujem za zdrave a svojim sposobom aj pri detoch.Najprv zalozim masku sebe a potom detom aj v lietadle.

@maminkadeticiek
Co je divne na tom mat sameho seba najradsej ? Ved ked moje zmysly a vedomie sa nachadzaju len u mna samej, preco by som mala mat radsej inu osobu v ktorej sa moje vedomie a zmysly nenachadzaju ?

viestta
1. dec 2025
@anonym_autor

@maminkadeticiek
Co je divne na tom mat sameho seba najradsej ? Ved ked moje zmysly a vedomie sa nachadzaju len u mna samej, preco by som mala mat radsej inu osobu v ktorej sa moje vedomie a zmysly nenachadzaju ?

@anonym_autor ty este nemas deti, vsak? Mozno ked budes mat, tak o sebe zistis aj take veci, o ktorych teraz netusis azrazu zistis, ze nieco je uplne inac ako sa ti kedy zdalo. Ale tak to ma byt.

maminkadeticiek
1. dec 2025
@anonym_autor

@maminkadeticiek

@anonym_autor Ak nemas drti je to normalne.Ak raz budes mat stastie a budes mat deti uplne sa to zmeni.

autor
Včera o 15:09
@maminkadeticiek

@anonym_autor Ak nemas drti je to normalne.Ak raz budes mat stastie a budes mat deti uplne sa to zmeni.

@maminkadeticiek
@viestta
Myslím že obe len blafujete, to ľudia často krát robia, za klávesnicou sú veľkí hrdinovia ale ked príde na lámanie chleba sklopia chvost. Tak isto je to aj s rodičmi čo majú dieťa, všetci z nich hovoria že "moj život bez detí nemá zmysel" alebo "bez dietata neprežijem" a napokon sa stane nejaká tragédia pri ktorej jediné dieťa zomrie a rodič prežije, a tí rodičia žijú dalej, nezabijú sa, nepodstúpia eutanáziu, dokonca si nájdu aj iný nový zmysel v živote. Ciže niečo hovorili, a nakoniec to nesplnili, lebo to čo hovorili hovorili v návale hormonov, bez rozmýšlania, v danom okamžiku. Ale ked si to všetko poriadne rozanalyzovali tak im docvaklo že zomrieť pre iného človeka a stratiť kvoli nemu všetky zmysly a existenciu naveky vekov skrátka sa neoplatí. Nakoniec z dlhodobého hladiska takmer vždy zvítazí zdravý rozum, ale z okamžikového hladiska človekom prevláda stres, hormony, iracionálne zmýšlanie.

viestta
Včera o 15:22
@anonym_autor

@maminkadeticiek
@viestta
Myslím že obe len blafujete, to ľudia často krát robia, za klávesnicou sú veľkí hrdinovia ale ked príde na lámanie chleba sklopia chvost. Tak isto je to aj s rodičmi čo majú dieťa, všetci z nich hovoria že "moj život bez detí nemá zmysel" alebo "bez dietata neprežijem" a napokon sa stane nejaká tragédia pri ktorej jediné dieťa zomrie a rodič prežije, a tí rodičia žijú dalej, nezabijú sa, nepodstúpia eutanáziu, dokonca si nájdu aj iný nový zmysel v živote. Ciže niečo hovorili, a nakoniec to nesplnili, lebo to čo hovorili hovorili v návale hormonov, bez rozmýšlania, v danom okamžiku. Ale ked si to všetko poriadne rozanalyzovali tak im docvaklo že zomrieť pre iného človeka a stratiť kvoli nemu všetky zmysly a existenciu naveky vekov skrátka sa neoplatí. Nakoniec z dlhodobého hladiska takmer vždy zvítazí zdravý rozum, ale z okamžikového hladiska človekom prevláda stres, hormony, iracionálne zmýšlanie.

@anonym_autor ty vies trt makovy o tom ako rodic preziva stratu dietata, tak nesud pretoze to co sa tebe zda, ze nic sa nedeje moze byt veeeelmi daleko od pravdy.
Neviem preco mas pocit, ze len tvoja pravda je ta spravna. Ako hovori Jaro Slavik: Nevyskusas, nevies. Az to vyskusas, az potom mozes hovorit, aj to len o sebe, nie o ostatnych.

zuzanka.zuzu
Včera o 15:28
@anonym_autor

@maminkadeticiek
@viestta

@anonym_autor teba si pamätám, ty si tá pitcha ktorá tu cca v tom čase kedy si založila aj túto diskusiu riešila že radšej nech umrie dieťa než ty 🙈🙈🙈 buď si troll alebo diabol 🤮 v každom prípade to v hlave nemáš v poriadku (neurážam, proste nejaká porucha tam bude) a ako sme sa v tej druhej diskusii zhodli, tak na 99% nemáš dieťa hoci si to stále tvrdila

autor
Včera o 16:44
@zuzanka.zuzu

@anonym_autor teba si pamätám, ty si tá pitcha ktorá tu cca v tom čase kedy si založila aj túto diskusiu riešila že radšej nech umrie dieťa než ty 🙈🙈🙈 buď si troll alebo diabol 🤮 v každom prípade to v hlave nemáš v poriadku (neurážam, proste nejaká porucha tam bude) a ako sme sa v tej druhej diskusii zhodli, tak na 99% nemáš dieťa hoci si to stále tvrdila

@zuzanka.zuzu
Hovorí sa tomu pud SEBAzáchovy. Normálni ľudia ho majú, lebo je to prirodzený pud, že ho ty nemáš tvoja chyba.

viestta
Včera o 16:52

@anonym_autor pud sebazachovy prebije imperativ zachovania druhu, takze ano, matka moze obetovat seba ak by to malo zachranit dieta. Nielen u cloveka. Mozno keby si nebola taky mentalny atlet ako si, tak by si to aj pochopila, takto len mudrujes o niecom o com nemas sajn

autor
Včera o 17:00
@viestta

@anonym_autor pud sebazachovy prebije imperativ zachovania druhu, takze ano, matka moze obetovat seba ak by to malo zachranit dieta. Nielen u cloveka. Mozno keby si nebola taky mentalny atlet ako si, tak by si to aj pochopila, takto len mudrujes o niecom o com nemas sajn

@viestta To už ale nie je pud-sebazáchovy, lebo ked zachranuješ iného nezachranuješ seba. Lebo záchranou iného namiesto seba zaniká nielen tvoje vedomie, existencia, zmysly, ale aj DNA. Kým totiž žiješ, žije 100% tvojej DNA, ale akonáhle porodíš dieťa to má už len 50% tvojej DNA, a jej dieťa bude mať už len 25% tvojej DNA, a každým potomkom sa to zmenšuje až k hodnote 0 po dlhšom čase...

viestta
Včera o 17:09
@anonym_autor

@viestta To už ale nie je pud-sebazáchovy, lebo ked zachranuješ iného nezachranuješ seba. Lebo záchranou iného namiesto seba zaniká nielen tvoje vedomie, existencia, zmysly, ale aj DNA. Kým totiž žiješ, žije 100% tvojej DNA, ale akonáhle porodíš dieťa to má už len 50% tvojej DNA, a jej dieťa bude mať už len 25% tvojej DNA, a každým potomkom sa to zmenšuje až k hodnote 0 po dlhšom čase...

@anonym_autor filozofujes a filozofujes a ale hlavu ani patu to nema. Kym nie si matka, niektore veci nepochopis ani keby sme ti to nakreslili tak sa zmier s tym, ze v tomto smere ostanes nevedoma