Prečo ľudom vadia bezdetní?
Prečo tu ľudia toľko riešia bezdetných a nielen na MK ale všade? Prečo vám toľko vadia? Nie je týždňa aby ste tu nepridali nejakú diskusiu.
@anonym_ece127 to by bol komunizmus a to tu hadam nechceme, kazdy nech ma ako sa snazil
@anonym_autor
Socializmus, nie komunizmus. To len pre upresnenie.
@anonym_ece127
Na druhej strane, určite by bolo nefer, aby človek z osady, co nikdy nerobil, dostal takú istú zdravotnú starostlivosť ako dajme tomu vrcholový manažér. Potom by nikto nič nemusel a všetko by sme mali rovnako a zadarmo?
Je to taka dvojsecna zbraň ta spravodlivosť.
@anonym_ece127 Počkať, aby sme sa pochopili. Takže chceš solidárnosť ale nie tak úplne? :D
Tak proč potom nechceš zdravotné poistenie ako také (viď USA príklad). Však to je presne to čo hovoríš. Prečo by mal človek z osady dostať rovnakú starostlivosť ako manažér? To presne ošéfuje poistenie ako také a nie zdravotný odvod... a keď sa tu tvárime, že my máme zdravotný odvod tak potom nech je rovnaký pre všetkých a prečo sa vymedzuje a obmedzuje.
Prečo a o čo sa máme akože usilovať? Keď tu máme" solidárny odvod" , že niekto dostane miliónovú liečbu a niekto nemá zaplatený ani základný vozík (za500e) každé 4 roky? To je aká solidárnosť?
poznam z roboty, ludia z detmi sa citia akoby spriazneni a ti bez deti su akoby ludia co nic nepotrebuju. napriklad ja uz nemam dovolenku a potrebujem surne volno, chcem si prehodit smenu, nadrobit inokedy a dostanem sprdnutie ze preco si to neplanujem lepsie, nech si na to davam bacha atd. kolega co ma tri deti a dva tyzdne dovolenky ktoru si este nevycerpal tak zrazu ma volno. nevzal si dovolenku, poste si to nadrobi inokedy. alebo riesim si dovolenku vopred a veduci mi hovori ze spytal si sa uz toho a toho, ze ci tam nechce ist on lebo ma deti. to je neuveritelne. takto to funguje, je to tak uz roky. toto je ten tichy system ktory diskriminuje bezdetnych ludi. ked mas deti tak patris do sekty s detmi, ked ich nemas tak si ich nepriatel, aj ked do oci ti to nepovedia.
@anonym_2ae2a6 Zostarnú ale kedže sa nestarali zadarmo o deti 6 rokov, mohli si o 6 rokov dlhšie odkladať na dôchodok. Bavme sa o napr 30 ročnej žene.
Medzi 30-36 bola na materskej, teda si neodložila nič.
Za tých 6 Rokov si odložila bezdetná cca 15 000. Ak si ich odložila do ETF indexových fondov a vytiahne si ich v 70tke ( vtedy pôjde do dôchodku aj tá čo deti mala cca, rok hore dole) tak bude mať na účte cca 200 000 čiže nepotrebuje dieťa aby ho uživilo na dúchode. Rovnako môže predať svoj byt na ktorý mala xy rokov hypotéku, lebo nemusí nič dávať do dedičstva.
Rovnako si mohla počas života odkladať viac, pretože nemusela platiť krúžky, vitamíny na hrdielko a podobne.
Tých 200 000 je len suma za ten čas md/rd dve deti.
@anonym_e1cbbb
Ta žena, co bola na materskej, pracovala predtým aj potom. Čiže si z toho zárobku tiež vedela, vie odložiť do tvojich spomenutých fondov. Raz viac, raz menej. Áno, treba deťom platiť aj krúžky, oblečenie, stravu atď, preto vravím, raz menej, raz viac. Ale niektoré dobrovoľne bezdetne sa tu hrdili, ze to všetko ide z ich peňazí 😂.
Takze ta matka tiež bude mať zisk z fondov, ak to vyjde! , tiež bude mať nasetrene peniaze, tiež bude mať byt, auto, ale k tomu aj deti, ktoré jej podajú pohár vody, keď to bude potrebovať. Takže, kto je na tom stále lepšie?
@anonym_e1cbbb
Ta žena, co bola na materskej, pracovala predtým aj potom. Čiže si z toho zárobku tiež vedela, vie odložiť do tvojich spomenutých fondov. Raz viac, raz menej. Áno, treba deťom platiť aj krúžky, oblečenie, stravu atď, preto vravím, raz menej, raz viac. Ale niektoré dobrovoľne bezdetne sa tu hrdili, ze to všetko ide z ich peňazí 😂.
Takze ta matka tiež bude mať zisk z fondov, ak to vyjde! , tiež bude mať nasetrene peniaze, tiež bude mať byt, auto, ale k tomu aj deti, ktoré jej podajú pohár vody, keď to bude potrebovať. Takže, kto je na tom stále lepšie?
@anonym_ece127 Ďalšia čo si urobila deti na to aby jej podali pohár vody? Povedala si im už túto informáciu, čo od nich vyžaduješ? :D
@anonym_ece127 Počkať, aby sme sa pochopili. Takže chceš solidárnosť ale nie tak úplne? :D
Tak proč potom nechceš zdravotné poistenie ako také (viď USA príklad). Však to je presne to čo hovoríš. Prečo by mal človek z osady dostať rovnakú starostlivosť ako manažér? To presne ošéfuje poistenie ako také a nie zdravotný odvod... a keď sa tu tvárime, že my máme zdravotný odvod tak potom nech je rovnaký pre všetkých a prečo sa vymedzuje a obmedzuje.
Prečo a o čo sa máme akože usilovať? Keď tu máme" solidárny odvod" , že niekto dostane miliónovú liečbu a niekto nemá zaplatený ani základný vozík (za500e) každé 4 roky? To je aká solidárnosť?
@procrastique
Toto už sú tvoje konšpiracie, do ktorých je nejdem, nehnevaj sa.
@procrastique
@anonym_ece127 Vieš čo je konšpirácia? (významovo)
@anonym_ece127 Ďalšia čo si urobila deti na to aby jej podali pohár vody? Povedala si im už túto informáciu, čo od nich vyžaduješ? :D
@anonym_e1cbbb
😂😂😂 Dobrý pokus 👍. Deti mam, lebo som ich chcela a ľúbim ich nadovšetko, ale ty to nikdy nepochopis.
Uplne respektujem ludi, ktori nechcu deti, praveze si velakrat poviem, ze isti ludia vobec nemaju mat deti ked vidim ako “vychovavaju” 🙈 A taktiez respektujem ked ma niekto 3 a viac deti. Ja mam dve- chlapca a dievca. Tak som to vzdy chcela- podarilo sa. Menej by som nechcela a viac tiez nie. Kazdeho slobodne rozhodnutie 🙂
@anonym_ece127 Ak si si nevšimla, ja som hneď napísala že si želám kapitalizmus a nemám záujem o solidaritu.
Kde sme došli k tomu, že svet je spravodlivé miesto?
@procrastique ale ak by to takto fungovalo v europe a na Sk, tak aj tebe by sa to mohlo vypomstit, taky nador an mozgu, alebo akukolvek liecbu nadoroveho ochorenia by si si asi nemohla dovolit, ak nie si milionarka a netvarme sa, ze vsetci bezdetni su milionari a mali by na riesenie svojho nepriazniveho zdrav. stavu len zo svojich odvodov a zo svojho platu. Navyse by si zrejme prisla o pracu, cize staci jedna choroba a aj ti bezdetni by boli odpisaní na smrt.
@procrastique
@anonym_ece127 Mám ešte posledný príklad skvelého zdravotného odvodu.
Poisťovňa, mimochodom tá, ktorú vlastní Haščák a schvaľuje najmenej liečby/výkonov. Neschválila dieťaťu, cca 10 ročnému biologickú liečbu a v odôvodnení bolo cca, že mu stačí aj základná a aj tá základná mu celkom pomohla.
A tak sa spomínané dieťa škrábalo do krvi a priliepalo sa o posteľnú bielizeň a pyžamko sa mu priliepalo o hrudník. Lebo mu stačí základná liečba.
(Rodičia bohužiaľ nemali cca 2 000e mesačne na biologickú). A zároveň na tom istom oddelení dostal pán, cca 75-80r liečbu melanomu za približne 30 000 mesačne. Pri tom sa stačí na situáciu pozrieť cynicky/materialisticky/kapitalisticky alebo triezvo a hneď zistíš, že takto by to fungovať nemalo.
A to nejdem ani do takej tvrdej reality, že autoimunitné ochorenie si dieťa samo nespôsobilo. O melanome sa to tak úplne povedať nedá.
A čo fajčiari? Tí prečo neplatia vyšší zdrav.odvod, keď si poškodzujú zdravie, a čo tuční, a čo športovci, ktorí robia adrenalínové športy? Pri tom spomínanom komerčnom poistení, sa presne toto všetko zohľadnuje v cene poistenia...
Vyššie BMI, fajčiar, adrenalínové športy? Priplať si.
To je spravodlivosť a nie to, že každý dostane neadekvátne hovno a je jedno či si lekár, pekár alebo cigáň.
@procrastique ale ak by to takto fungovalo v europe a na Sk, tak aj tebe by sa to mohlo vypomstit, taky nador an mozgu, alebo akukolvek liecbu nadoroveho ochorenia by si si asi nemohla dovolit, ak nie si milionarka a netvarme sa, ze vsetci bezdetni su milionari a mali by na riesenie svojho nepriazniveho zdrav. stavu len zo svojich odvodov a zo svojho platu. Navyse by si zrejme prisla o pracu, cize staci jedna choroba a aj ti bezdetni by boli odpisaní na smrt.
@zuzana76 Neviem či si zachytila ale ja som riešila rozdiel medzi zdravotným odvodom a zdravotným poistením.
@zuzana76 Neviem či si zachytila ale ja som riešila rozdiel medzi zdravotným odvodom a zdravotným poistením.
@procrastique idem docitat, prepac, asi som nezachytila, odbieham od varenia
@anonym_257874 dôvod?
@anonym_autor lebo starý človek po ničom inom netúži len byt s rodinou. Títo nebudú mať ziadnu.
@anonym_db1c0d nie neodviedla si dostatok, my bezdetni pracujeme ovela viac a odvadzame viac a zivime teba aj tvoje deti formou roznych prispevkov tak sa spamataj, len by si brala od druhych bez ostychu
@anonym_autor ked si bezdetná a pracuješ viac prečo si ešte v podnájme?Celkovo mi je u prdele či niekto má deti, alebo nie.Aj mi je jedno, že raz ich budeme dotovať?veď predaju kde bývali a nech bývajú aj na Tenerife.To teraz ľutujme aj starých mládencov, staré dievky, ľudí čo nemôžu mať deti.Kazdy nech sa stará o to ako žije.U nás na ulici majú skoro všetci jedináčika a dokonca😉dva páry nemajú deti a už sú okolo 45.Urcite to nie je u nás téma dňa čo majú doma ostatní.Nie si vztahovacna?
@anonym_6a19c7
Starobu bezdetných ponesu na pleciach nase deti. Ci sa to niekomu paci alebo nie, tak to bude. Z našich a hlavne ich odvodov sa budú používať peniaze na ich dôchodky, chýbajúce financie do domova dôchodcov pri nízkych dochodkoch atd. Ak sa system nezmeni... Je to neferové v tomto. Počula som, ze v sociku bola nejaká staromladenecka daň, ale naozaj neviem, ci je to pravda... Tak by mohla byt aj pre bezdetnych a tie peniaze by sa použili na ich dôchodcovské casy a starobu.
Este, ak nemajú deti, mali by mat aj viac nasetrene, nie? Ci len sveta žiť bez deti a potom sa o mna štát postará? Nechcem tym nikoho uraziť, len sa tiez zamýšľam.
@anonym_db1c0d áno bola kedysi daň pre slobodných, bezdetných. Akože logicky by mali mať našetrené/investované peniaze, ktoré ostatní investujú do deti. Ale prakticky tak uvažuje málokto. Dnes buď nemajú financie, alebo majú a minú. Iba máličko z nich myslí na starobu.
@anonym_db1c0d áno bola kedysi daň pre slobodných, bezdetných. Akože logicky by mali mať našetrené/investované peniaze, ktoré ostatní investujú do deti. Ale prakticky tak uvažuje málokto. Dnes buď nemajú financie, alebo majú a minú. Iba máličko z nich myslí na starobu.
@anonym_6a19c7
S tým úplne súhlasím. Preto sa asi dobrovoľne bezdetni v tejto téme tak srdcia, lebo sa im stúpilo na Achilovu patu. Ako mne nevadia, však ich rozhodnutie, ich život, ale potom nech v starobe nenariekaju.
poznam z roboty, ludia z detmi sa citia akoby spriazneni a ti bez deti su akoby ludia co nic nepotrebuju. napriklad ja uz nemam dovolenku a potrebujem surne volno, chcem si prehodit smenu, nadrobit inokedy a dostanem sprdnutie ze preco si to neplanujem lepsie, nech si na to davam bacha atd. kolega co ma tri deti a dva tyzdne dovolenky ktoru si este nevycerpal tak zrazu ma volno. nevzal si dovolenku, poste si to nadrobi inokedy. alebo riesim si dovolenku vopred a veduci mi hovori ze spytal si sa uz toho a toho, ze ci tam nechce ist on lebo ma deti. to je neuveritelne. takto to funguje, je to tak uz roky. toto je ten tichy system ktory diskriminuje bezdetnych ludi. ked mas deti tak patris do sekty s detmi, ked ich nemas tak si ich nepriatel, aj ked do oci ti to nepovedia.
@anonym_49fc88 "sekty", "nepriateľ". To iba ty tak vnímaš, lebo ak si bezdetná nevieš ako to funguje v živote. Keď je dieťa choré, v škôlke, škole rôzne akcie, prázdniny atď. Takže rodič musí úplne inak manažovať svoje voľno ako ty.
@anonym_autor lebo starý človek po ničom inom netúži len byt s rodinou. Títo nebudú mať ziadnu.
@anonym_257874 😂😂😂 misery loves a company...aspon si nahovaras ze si na tom lepsie ako my
@anonym_6a19c7
S tým úplne súhlasím. Preto sa asi dobrovoľne bezdetni v tejto téme tak srdcia, lebo sa im stúpilo na Achilovu patu. Ako mne nevadia, však ich rozhodnutie, ich život, ale potom nech v starobe nenariekaju.
@anonym_ece127 ja to vidím v okolí ľudí, ktorí sú starí a nemajú niekoho. Rodičia sa pominuli, nemajú partera, deti. Je to veľmi náročné. Museli sa nad nimi zľutovať súrodenci, ale robí to v rodine zlé vzťahy. A to majú aspoň nejaké majetky, ktoré môžu použiť na zabezpečenie svojich potrieb. Viem, že o každého sa nemusia starať deti aj keď ich mal. Ale v najhoršom prípade, majú aspoň nejaké povinnosti zo zákona tieto deti, minimálne prispievať na výživu rodiča, domov dôchodcov atď.
@anonym_6a19c7 praveze je to opacne. Nikto nemysli na starobu viac ako bezdetni
@anonym_49fc88 "sekty", "nepriateľ". To iba ty tak vnímaš, lebo ak si bezdetná nevieš ako to funguje v živote. Keď je dieťa choré, v škôlke, škole rôzne akcie, prázdniny atď. Takže rodič musí úplne inak manažovať svoje voľno ako ty.
@anonym_6a19c7 vidis, presne o tomto pisem. co je vas do toho ze niekto nema deti? nemozete uplatnovat dvojaky meter. ked ja pridem a chcem dovolenku tak je diskriminacne mi povedat a kolega s detmi o tom vie? nema tam s nimi program? to kde sme?
@anonym_6a19c7 praveze je to opacne. Nikto nemysli na starobu viac ako bezdetni
@anonym_b61e33 ťažko povedať, to sa ukáže o pár desiatok rokov. V mojom okolí čo sú bezdetní, tak viac míňajú ako investujú. Aj tu na MK názory, mladý nech si len užíva, cestuje, spoznáva. Lenže čas neúprosne letí. Mladý človek inak rozmýšľa a potom príde 40/50 rokov a zisti, že nemá nič, a už nič ani nadobudnúť nestihne. Tí čo sa venujú investovaniu o tom dosť hovoria, kedy je človek na finančnom vrchole atď..
@anonym_6a19c7 vidis, presne o tomto pisem. co je vas do toho ze niekto nema deti? nemozete uplatnovat dvojaky meter. ked ja pridem a chcem dovolenku tak je diskriminacne mi povedat a kolega s detmi o tom vie? nema tam s nimi program? to kde sme?
@anonym_49fc88 mňa do toho nie je nič, či má niekto deti. Toto čo píšeš má byť vo firmách ošetrené minimálne internou smernicou, ako sa bude nahlasovať čerpať dovolenka, voľno, náhradné voľno atď. V smernici sa postupuje podľa zákonníka práce. Treba to riešiť s vedením firmy, keď sa ľudia nevedia medzi sebou normálne dohodnúť. Ja som tiež kedysi robila v čisto ženskom kolektíve a boli sme s deťmi aj bez a nikdy nebol problém. Nie deti sú problém, ale dospelí ľudia, ktorí sa chovajú ako deti.
@anonym_49fc88 mňa do toho nie je nič, či má niekto deti. Toto čo píšeš má byť vo firmách ošetrené minimálne internou smernicou, ako sa bude nahlasovať čerpať dovolenka, voľno, náhradné voľno atď. V smernici sa postupuje podľa zákonníka práce. Treba to riešiť s vedením firmy, keď sa ľudia nevedia medzi sebou normálne dohodnúť. Ja som tiež kedysi robila v čisto ženskom kolektíve a boli sme s deťmi aj bez a nikdy nebol problém. Nie deti sú problém, ale dospelí ľudia, ktorí sa chovajú ako deti.
@anonym_6a19c7 realita je taka ze smernice mozu byt ake chcu, moja skusenost a nielen moja je taka ze clovek ktory ma deti si uziva akusi solidaritu a vynimocnost, ludia ktori deti nemaju su povazovani za ludi ktori nejmaju problemy a nemaju narok na sukromny zivot. cosi v zmysle, vsak ty deti nemas, na co ti je volno?
Na co sa tu vobec riesi staroba bezdetnych. Ved oni predsa vedia, ze na starobu nebudu mat deti, nechapem Tu debatu. Tak asi sa na to za celu svoju dospelost nejak pripravia. Ci ako si to niektori predstavuju, ze hyrim cely zivot, klapky na ociach a zrazu sa jedneho dna zobudim v domove dochodcov a olutujem cely doterajsi zivot, lebo nemam deti? Su zeny,ktore sa vyjadrili, ze keby vedeli o com je materstvo, uz by do toho druhy raz neisli a radsej by cestovali. A to su uz zeny na dochodku.
V zivote sa da lutovat x veci a neznamena to, ze ma ta lutost definuje ako cloveka. Pocitim lutost a idem dalej. Nezhltne ma celu na vecne veky. Som si ista, ze existuju ludia, ktori olutovali, ze sa stali rodicmi. Nechapem tie skodoradostne prispevky o pohari vody na starobu. Tak ked uvidim, ze bezdetnemu susedovi nema kto podat na starobu pohar vody, tak mu ju podam ja. A.nie ze sa budem citit povysene, Lebo ja som si zariadila inak zivot a mne ten pohar ma kto podat.
Na co sa tu vobec riesi staroba bezdetnych. Ved oni predsa vedia, ze na starobu nebudu mat deti, nechapem Tu debatu. Tak asi sa na to za celu svoju dospelost nejak pripravia. Ci ako si to niektori predstavuju, ze hyrim cely zivot, klapky na ociach a zrazu sa jedneho dna zobudim v domove dochodcov a olutujem cely doterajsi zivot, lebo nemam deti? Su zeny,ktore sa vyjadrili, ze keby vedeli o com je materstvo, uz by do toho druhy raz neisli a radsej by cestovali. A to su uz zeny na dochodku.
V zivote sa da lutovat x veci a neznamena to, ze ma ta lutost definuje ako cloveka. Pocitim lutost a idem dalej. Nezhltne ma celu na vecne veky. Som si ista, ze existuju ludia, ktori olutovali, ze sa stali rodicmi. Nechapem tie skodoradostne prispevky o pohari vody na starobu. Tak ked uvidim, ze bezdetnemu susedovi nema kto podat na starobu pohar vody, tak mu ju podam ja. A.nie ze sa budem citit povysene, Lebo ja som si zariadila inak zivot a mne ten pohar ma kto podat.
@anonym_5c05c8 o com su vsetky fora? ak by kazda debata mala byt filozoficky traktat tak by sa ludia nebavili o nicom. a je to celkom zaujimava tema, my deti nemame, sme spokojni, nechceme ich, ale obaja mame v zamestani kvoli tomu problemy. vedenie je naklonene ludom s detmi a ti bez deti proste za nich vsetko tahaju. oficialne sa to vsade tvari ze dvojaky meter neexistuje, neoficiialne su deti univerzalna vyhovorka na kazdu somarinu. realne to ma taky dopad ze my bezdetni sme naozaj znevyhodneni. nie zakonom ale akymsi spolocenskym odbojom
@anonym_e543cb ako vies aky model by vyhovoval bezdetnym? Prisla si tu s myslienkou financne postihovat bezdetnych za to, ze nemaju deti, tak ti tu ludia pisu, ze rodicia sa zvezu aj na daniach bezdetnych, tak preco treba postihovat bezdetnych, ked statu prispievaju dost.
@anonym_5c05c8 na základe vyjadrení že nechcú platiť niekoho materskú, rodičovskú, očr a podobne mi to vychádza na model aký majú v USA. Taký u nas na Slovensku nebude tak buď sa s tým všetci zamierime že to takto je alebo sa treba odsťahovať tam kde mi to bude viac vyhovovať. A v ktorej časti svojho komentára som prišla s myšlienkou financne postihovať bezdetných? 😀 Ja som sa tak akurát vyjadrila kde by im teoreticky mohlo byť dobre na základe toho že nechcú prispievať iným ľuďom na dávky, materskú...Veď nemusia.. ale potom už len jediné odísť žiť tam kde budú platiť len sami sebe a nikomu inému. Zbytočne sa tu vyplakava ako platia viac do systému a nedostanú nikdy také dávky/príspevky ako ľudia ktorí majú deti. Jednoducho to takto u nás na Slovensku je a aj zrejme ešte dlho dlho bude, preto keď nie som spokojná so systémom na Slovensku, môžem ísť žiť tam kde spokojná budem 🤷 napríklad

@anonym_ece127
Na druhej strane, určite by bolo nefer, aby človek z osady, co nikdy nerobil, dostal takú istú zdravotnú starostlivosť ako dajme tomu vrcholový manažér. Potom by nikto nič nemusel a všetko by sme mali rovnako a zadarmo?
Je to taka dvojsecna zbraň ta spravodlivosť.
@anonym_ece127 to by bol komunizmus a to tu hadam nechceme, kazdy nech ma ako sa snazil