icon

Prečo niektoré ženy nič nestíhajú?

13. feb 2026

Často sa zamýšľam nad tým, kde je chyba, ak ženy ktoré majú xy možností, dostatok času, vozidlo, 1 dobré dieťa, luxus financií, nič nestíhajú. Stále sa sťažujú, lamentujú. Samé ponosy, ako je všetko zlé a hrozné. Nevaria, nevenujú čas dieťaťu, chodí upratovačka. A potom poznám matky, ktoré makajú od 6 do 18 v studenom, špinavom sklade, plat 1000 eur luxus, makajú nočné, majú 3 deti a 3 štádium rakoviny. Uvarené, upečené, aj výlet vlakom s priviantom nachystaný. Žiadne ponosy, sťažovanie sa.Alebo maminy postihnutých detí. Majú naložené aj na vola dosť a vládzu. Nechcem aby tento príspevok víril vášne a útočil na ženy, ktoré nerobia skoro nič. Len sa tak zamýšľam, ako je to možné?

anonym_fbb547
13. feb 2026

@anonym_autor niektorí ľudia majú zlý time management. Poznám pár takých, ale oni ani veľmi nelamentuju, oni majú hlboko v paži… a keď človek niečo rieši s nimi, tak oni nemajú na to kapacitu, pritom človek vie, že kapacity by bolo až až… ja by som tak nevedela fungovať, ale im to, zdá sa, vyhovuje.

autor
13. feb 2026
@anjelicek26

Kazdy mame ine kapacity, nie je kazdy rovnaky... ides tu do uplnych extremov aj co sa tyka toho, kolko maju nalozene. A obdivovat zenu, co ma xy deti, choroby, pracu a vecer pada s prepacenim unavou na hubu je o com? Skor je mi jej luto.. ono sa "da" vsetko, ale nemat priestor na oddych, sama pre seba, je jednoducho smutne...

@anjelicek26 áno obdivujem, že sa dokáže postarať ,aj keď to nieje život a má naložené za vola. Ale ak má niekto dieťa ako z katalógu, a celý deň veget, tak chlieb nedokáže kúpiť a dieťaťu zemiak s brokolicou uvariť? Teba by manžel tiež asi nepochválil, ak by si mala len 1 dieťa a varené by chudák poznal len od matky aj s dieťaťom. A ty doma na sedačke a výbuch.Však sa zamysli, ty máš viac detí, obháňaš krúžky, perieš, rozvážaš a tiež sa staráš, stíhaš. Keby máš len jedno tak aká pohodička.

autor
13. feb 2026
@biba_18

väčšina z nás robí čo sa dá. a každá ako vie 🤷‍♀️

@biba_18 alebo nevie 😃

autor
13. feb 2026
@anonym_275499

Autorka, samozrejme dostaneš vyhubované, prečo sa staráš do iných.

@anonym_275499 samozrejme s tým som počítala.

anonym_3f3d82
13. feb 2026

Na to neexistuje jedna príčina ale veľa rôznych a na taký extrém ako popisuješ, sa už musí skombinovať viacero príčin. Napr
- závislosti (aktuálne hlavne od sociálnych sietí)
- neprimerané očakávania - ak chceš mať domácnosť ako z katalógu, nebudeš to stíhať, takže sa budeš stále sťažovať že nestíhaš, pritom keby si len znížila očakávania ako má vyzerať poriadok, tak by si mala stále dosť čisto a stíhala bez problémov
- psychické problémy, napr depresia kvôli ktorej je človek vnútorne veľmi vyčerpaný, alebo adhd a z toho vyplýva neschopnosť zorganizovať sa, človek stále niečo robí a nikdy nič nespraví
- povaha - lenivosť, nedostatok sebadisciplíny, alebo len povaha čo sa vždy musí sťažovať že nestíha
- podvedomé vyhýbanie sa aktivite napr keď žena dieťa nechcela a teraz ju vôbec nebaví sa oňho starať, alebo je tlačená do modelu gazdinky čo sa má starať o domácnosť ale nemá k tomu vôbec vzťah (úprimne si povedz, či by si rovnako posudzovala chlapa ktorý nestíha to isté? Žena má rovnakú šancu že ju tieto aktivity nebudú baviť ako chlap, ale u žien sa to odsudzuje a u chlapov je to normálny stav)

Hlavne si uvedom že ty s tým človekom nie si 24/7, vidíš len maličký kúsok jej života, a na základe toho ju chceš súdiť. To hovorí skôr niečo zlé o tebe než o nej 😉

autor
13. feb 2026
@luccys

Zena sa ma zodrat pre rodinu a drzat hubu a krok, ze? Ale naco sa namaham, to je zase nasa oblubena autorka z cyklu "upratovanie, strazenie deti atd."

@luccys nikto nehovorí, že sa má zodrať a kvalita ženy je mať 6 detí.

autor
13. feb 2026
@anonym_3f3d82

Na to neexistuje jedna príčina ale veľa rôznych a na taký extrém ako popisuješ, sa už musí skombinovať viacero príčin. Napr
- závislosti (aktuálne hlavne od sociálnych sietí)
- neprimerané očakávania - ak chceš mať domácnosť ako z katalógu, nebudeš to stíhať, takže sa budeš stále sťažovať že nestíhaš, pritom keby si len znížila očakávania ako má vyzerať poriadok, tak by si mala stále dosť čisto a stíhala bez problémov
- psychické problémy, napr depresia kvôli ktorej je človek vnútorne veľmi vyčerpaný, alebo adhd a z toho vyplýva neschopnosť zorganizovať sa, človek stále niečo robí a nikdy nič nespraví
- povaha - lenivosť, nedostatok sebadisciplíny, alebo len povaha čo sa vždy musí sťažovať že nestíha
- podvedomé vyhýbanie sa aktivite napr keď žena dieťa nechcela a teraz ju vôbec nebaví sa oňho starať, alebo je tlačená do modelu gazdinky čo sa má starať o domácnosť ale nemá k tomu vôbec vzťah (úprimne si povedz, či by si rovnako posudzovala chlapa ktorý nestíha to isté? Žena má rovnakú šancu že ju tieto aktivity nebudú baviť ako chlap, ale u žien sa to odsudzuje a u chlapov je to normálny stav)

Hlavne si uvedom že ty s tým človekom nie si 24/7, vidíš len maličký kúsok jej života, a na základe toho ju chceš súdiť. To hovorí skôr niečo zlé o tebe než o nej 😉

@anonym_3f3d82 ale moja mama má o bremeno navyše. Každá stará mama by sa trápila, ak by dieťa bolo o kaiserke z mraziaka ak vôbec

autor
13. feb 2026
@viestta

@anonym_autor tvoj brat si vybral ako si vybral. Ked chce nieco zmenit, tak nieco s tym musi robit on sam, nie ty ani tvoja mama. Tvoja mama im vari dobrovolne, ked to prestane robit svet sa nezruti. V kazdom pripade je to ich zivot, ako si zariadili tak maju. Vy mozte len tisko zasnut a nestrkat do toho nos.

@viestta tam to je pomaly na rozvod

magdalienka11
13. feb 2026

@anonym_autor neschopnosť určit si priority, zmanazovat logistiku všetkého.

anonym_3f3d82
13. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_3f3d82 ale moja mama má o bremeno navyše. Každá stará mama by sa trápila, ak by dieťa bolo o kaiserke z mraziaka ak vôbec

@anonym_autor to dieťa má dvoch rodičov. Ak je o kaiserke z mrazáku, môže mu rovnako dobre navariť otecko keď je nespokojný. Tá matka to zjavne nechce robiť, tak si musia oni dvaja rozdeliť prácu tak, aby bola spravená a aj ľudia spokojní, a do toho teba nič nie je. Riešenie že donútiš ženu aby to robila keď ani muž nechce, nie je vôbec férové.

monicazbb
13. feb 2026
@anonym_autor

@sara07 lebo švagriná. Má dobrého muža, dieťa ktoré nemalo koliky, spinkalo ako z katalógu, vysmiate dieťa. Brat upratuje, varí, chodí do práce, okolo dieťaťa všetko on od narodenia. Ona nestíha obchod, nestíha variť, na dieťa nemá čas. Keď prídeš k nim a brat nie je doma, ale v práci, v domácnosti ako po výbuchu. Je v poriadku, že brat robí a pomáha v domácnosti, to je správne. No on príde domov a nemajú chlieb, ona povie, že nestíhala. Jedlo vnúčaťu varí moja mama, ináč by chúďa nevedelo ako vyzerá polievka, pyré s mäskom, ovocie. Brat jedlo z mraziaka narýchlo, alebo v deň voľna čo si uvarí to má. Moja mama je z toho na nervy je na dôchodku, má francúzke barle,.tiež si o tom myslí svoje. Lebo to je fakt nepochopiteľné. Asi to bude tak, ako píšu iné v diskusii, že nemá vzťah k materstvu a obťažuje ju to a ona ako jedináčik nemusela asi nič robiť.

@anonym_autor jaaaaaaj a sme doma 😆 nerieš druhých, nebudeš mať problém.

strelkyna1
13. feb 2026

@anonym_autor Jedna ide na doraz svojich moznosti az do uplneho vycerpania, rozdava zo seba vsetko a vecer uplne unavena padne do postele, len preto, aby dalsi den bola v jednom kolotoci a ta druha si chce dopriat tolko oddychu kolko jej muz a zrazu na domacnost uz tolko casu neostava. Ktora z nich je lepsia a robi veci spravne si netrufnem povedat. Ta co sa o vsetkych skvele postara a seba dava na posledne miesto alebo ta, co sa postara sama o seba, ale cas, ktory venovala sebe, uz logicky nemoze venovat inym?

anonym_46a346
13. feb 2026

Niekto je šikovnejší a niekto ma obe ruky lave a nechce nič s tým robiť lebo nemusí

autor
13. feb 2026
@anonym_3f3d82

@anonym_autor to dieťa má dvoch rodičov. Ak je o kaiserke z mrazáku, môže mu rovnako dobre navariť otecko keď je nespokojný. Tá matka to zjavne nechce robiť, tak si musia oni dvaja rozdeliť prácu tak, aby bola spravená a aj ľudia spokojní, a do toho teba nič nie je. Riešenie že donútiš ženu aby to robila keď ani muž nechce, nie je vôbec férové.

@anonym_3f3d82 môj brat varí, keď si nenavarí neje. To nie je o tom, že by chcel zo ženy slúžku, ro je o tom, že ona absolútne nič

autor
13. feb 2026
@magdalienka11

@anonym_autor neschopnosť určit si priority, zmanazovat logistiku všetkého.

@magdalienka11 krátke, výstižné a totálne pravdivé.

autor
13. feb 2026
@monicazbb

@anonym_autor jaaaaaaj a sme doma 😆 nerieš druhých, nebudeš mať problém.

@monicazbb riešim, lebo mama má toho dosť. Ja s nimi nežijem, a predpokladám, že taká žena sa nemala ani vydávaťba mať dieťa. Keby tu bola iná diskusia, všetky by zrazu leteli ako supy, aká je lenivá, prasnica rozkysnutá, neschopná. Zaujímavé, že dvojaký meter. Ja tu pritom na švagrinú nanadávam, len nechápem akože noč nestíha, nerobí, sťažuje sa a šteká

viestta
13. feb 2026
@anonym_autor

@viestta tam to je pomaly na rozvod

@anonym_autor a ty co s tym mienis robit? Aj rozvod je zalezitost tych dvoch, vy sa mozte len tisko prizerat

anonym_b510b4
13. feb 2026

Ja mám na prvom mieste čas s dieťaťom, investujem svoju energiu hlavne tam. Veľa sa spolu hráme, máme rôzne aktivity počas týždňa, učíme sa, chodíme na výlety. Plus robím na polovičný úväzok z domu aby som kariérne nestála.

Varím 2-3 krát týždenne rýchle jedlá, zvyšok si objednávame. Kým bolo dieťa menšie často som kupovala hotové príkrmy.
Upratujem každý večer ale bežný neporiadok by si u mňa našla počas dňa. Nebudem 100 krát za deň zbierať hračky, vysávať, umývať riad.
Nakupujeme väčšinou spolu, príde z roboty a ideme spolu na nákup. Takže sa bežne stane že niečo doma nemáme keď príde.

Mne primárne záleží na dieťati a tam investujem 100% svojej energie. Veci robím tak aby som ja bola spokojná a aby som mala energiu aj na iné príjemné veci.
Môj chlap zdieľa rovnaký postoj k životu takže mu to vôbec nevadí.

danica2711
13. feb 2026

@anonym_autor asi by bolo užitočnejšie, keby si sa zamýšľal nad niečím, čo môžeš ovplyvniť a čo je niekomu aspoň ako-tak užitočné

tiezjedna
13. feb 2026

@anonym_autor s tou rakovinou je to dobre od veci...

tiezjedna
13. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_3f3d82 môj brat varí, keď si nenavarí neje. To nie je o tom, že by chcel zo ženy slúžku, ro je o tom, že ona absolútne nič

@anonym_autor a čo chceš počuť, že švagriná je neschopné netáhlo? Je! ale brat si ju vybral, tak čo ťa to trápi?😉

autor
13. feb 2026
@tiezjedna

@anonym_autor a čo chceš počuť, že švagriná je neschopné netáhlo? Je! ale brat si ju vybral, tak čo ťa to trápi?😉

@tiezjedna nie, ja na ňu nenadávam. Len nechápem ako iné ženy stíhajú a iné nie. A pritom niektoré to majú oveľa ťažšie. Ozvali sa tu aj ženy ktoré pochopili.

autor
13. feb 2026
@tiezjedna

@anonym_autor s tou rakovinou je to dobre od veci...

@tiezjedna ako od veci? Sú ženy čo majú fakt naložené aj iné ochorenia, alebo choré detičky a aj varia, aj sa s deťmi hrajú, aj majú obriadenú domácnosť. Moja švagriná nič. Je zdravá, dieťa zdravé vysmiate, keby brat mohol asi by mal aj kojiť tu podľa niektorých názorov. Pritom on je na roztrhanie a dieťa žije o kaiserke z Lidla. To asi je fakt život. Jasné že to nezmeníme, každého však hnevá ak má dobré vzťahy a záleží mu, tak zamrzí že rodina o ničom a dieťa v striedavke v prípade rozvodu. Zas tu nerobme s hnilých žien bohyne.

anonym_346e86
13. feb 2026

pozri prirovnám to ku športovcom - sú ľudia, ktorí sú dobrí v krátkych behoch (veľká záťaž ale krátkodobo) a sú takí čo behajú maratóny (zvládajú záťaž dlhodobo), ja som ten prvý typ - viem urobiť veľa nárazovo, ale nezvládam to každý deň, čiže periem raz do týždňa, upratujem 2x týždenne a keď bolo dieťa maličké ubíjala má tá monotónnosť a pocit, že nech robím čo robím stále je niečo nedokončené
mne je lepšie v práci ako doma, každý sme iný a že niekto nerád varí? áno niekto varí rád a niekto to neznáša, nikde nie je napísané, že variť má len žena môže ísť muž na materskú a žena do roboty

anonym_120dae
13. feb 2026
@anonym_autor

@tiezjedna ako od veci? Sú ženy čo majú fakt naložené aj iné ochorenia, alebo choré detičky a aj varia, aj sa s deťmi hrajú, aj majú obriadenú domácnosť. Moja švagriná nič. Je zdravá, dieťa zdravé vysmiate, keby brat mohol asi by mal aj kojiť tu podľa niektorých názorov. Pritom on je na roztrhanie a dieťa žije o kaiserke z Lidla. To asi je fakt život. Jasné že to nezmeníme, každého však hnevá ak má dobré vzťahy a záleží mu, tak zamrzí že rodina o ničom a dieťa v striedavke v prípade rozvodu. Zas tu nerobme s hnilých žien bohyne.

@anonym_autor Tak nech ostane na rodicovskej brat 😌

autor
13. feb 2026
@viestta

@anonym_autor a ty co s tym mienis robit? Aj rozvod je zalezitost tych dvoch, vy sa mozte len tisko prizerat

@viestta však áno, nezmeníme. Len sa ťažko pozerá ako sa rozpadá rodina len vďaka švagrininej pasivite. Hlavne aj máš dobré vzťahy s bratom a mamu to tiež trápi. Hnilá ako hruška. Ale možno sa preberie keď brat z toho vlaku vystúpi a nebude jej mať kto skákať okolo riti. Predpokladám, ze aj tynsi žena činu a nerochníš len na gauči a nestíhaš. Asi ťažko fungujete doma bez jedla a wc papieru, zubnej pasty. Lebo ona nestíha.

anonym_0ec3af
13. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor " Hnilé ženy, prasnice" mám z teba dosť. Tvoja matka im variť nemusí, a ty pre nich nerobíš nič, tak neviem prečo ju ohováraš. Kto vie, kde je pravda. Tiež som mala takú " láskavú" svokru, raz za čas došla s jedlom, ale po celej rodine má ohovorila, ako sa nestarám o dieťa, aký mám bordel, ako nič nerobím. Samozrejme aj jej synáčik, našťastie už bývalý, 100 percent bolo na mne všetko od domácnosti po dieťa, ale ohovárali má tak, že som tomu nemohla uveriť. Našťastie sa pravda ukázala, a teraz, keď ide dcéra k otcovi, musí jej otec urobiť jesť, a ani toho nie je schopný. Takže za mňa, tón tvojho vyjadrovanie je veľmi zlý.

autor
13. feb 2026
@anonym_120dae

@anonym_autor Tak nech ostane na rodicovskej brat 😌

@anonym_120dae švagriná nechce. On chcel. Lebo videl ako to ide dolu kopcom. On vybavil pediatra, s doktorkou len on komunikuje, nechty, pupček pri bábätku, uši, kúpanie to všetko on, úrady, banka. Švagriná nestíha. Akože fakt zaujímavé, keby jej behalo 6 detí okolo sukne verila by som, ale toto?

autor
13. feb 2026
@anonym_0ec3af

@anonym_autor " Hnilé ženy, prasnice" mám z teba dosť. Tvoja matka im variť nemusí, a ty pre nich nerobíš nič, tak neviem prečo ju ohováraš. Kto vie, kde je pravda. Tiež som mala takú " láskavú" svokru, raz za čas došla s jedlom, ale po celej rodine má ohovorila, ako sa nestarám o dieťa, aký mám bordel, ako nič nerobím. Samozrejme aj jej synáčik, našťastie už bývalý, 100 percent bolo na mne všetko od domácnosti po dieťa, ale ohovárali má tak, že som tomu nemohla uveriť. Našťastie sa pravda ukázala, a teraz, keď ide dcéra k otcovi, musí jej otec urobiť jesť, a ani toho nie je schopný. Takže za mňa, tón tvojho vyjadrovanie je veľmi zlý.

@anonym_0ec3af moja mama im uvarí, lebo brat keď jej povie že nemá navarené, a prišiel z 12 šichty, že bude variť na druhý deň. On čo nenavarí to nejedia. A prasnica bolo.prirovnanie a opis. Moja mama je skoro 70 ročná, nikam sa nerýpe, nevynukuje, ani nechodí sliediť, ale keď tam ide 1x za 2 mesiace tak to vidíš. A brat s dieťaťom chodí radšej k našim sám, lebo manželka nestíha a stále má robotu. No neviem akú. Ci pána asi majú 4 kravy 5 volov, kone, zajace, roľu na ktorej koniec nevidíš keď nestíha.

anonym_3c1a93
13. feb 2026

Lebo existuje v spoločnosti taký naratív, že bohatí sú zlí a chudobní dobrí. Aj detičky z chudbných rodín sú vždy perfekne vychované, poslušné, vážiace si málo a bohaté sú rozmaznaní frackovia čo odvrávajú. Škoda že poznám toľko prípadov, kedy je to úplne opačne…Zobrala si dva extrémy ale bežná realita je úplne inde. Ani jeden extrémny prípad, čo si uviedla nevnímam vo svojom okolí. Sťažujú sa skôr tí nízkopríjmoví. V mojom okolí.