Prečo sa na viacdetné rodiny pozerá cez prsty?
Preco sa na viacdetne rodiny pozera cez prsty? Ze nie su normalni? Ze su fanstici? Najma ak je o deti dobre postarane.
Lebo dnes je ina doba. Nie je to len o tom dat detom postel, jedlo a oblecenie. Dnes maju mladí problem vobec zalozit si rodinu, lebo je problem s byvanim. A preto mat dnes viac deti ako dajme tomu 2 je riadna odvaha a ked nie si zabezpeceny, tak aj sebecke. Lebo tym detom realne nebudes vediet zabezpecit napr drahe studium v zahranici, podporit ich napr v hypoteke, starte do zivota a pod. Pri jednom sa toto realne da utiahnut z bezneho slovenskeho platu. Pri dvoch uz obtiaznejsie. A pri viacerych nerealne. Uz len kolko stoji kvalitne vzdelavanie malych deti, potom rozne mimoskolske zaujmy, doucovania, skoly v zahranici, zivot tam, a potoˇ kolko treba na rozbeh zivota a zalozenie rodiny. Ja napr mam 1 doeta lebo mu chcem so vsetkym tymto pomoct. Tak ako ma to naucili aj rodicia. My sme 2 surodenci ale rodicia toto vsetko zvladli a preto je dnes z nas to co je a sme tam kde sme.
@anonym_autor o koľkých deťoch je reč?
@anonym_1a92f0 za mna kludne 3. A viac. Aj tu v diskusiach sledujem ze ked niekto napise ze caka 3 dieta, zeny maju otrasne komentare ze naco bolo treba dalsie decko
Moja suseda ma 10 deti a nemám pocit , že by sa na nich pozeralo cez prsty . A každý ich berie úplne normálne . Je o nich postarané , sú slušne vychovaní a nič im nechýba . Beriem ich ako mojich súrodencov lebo som snimi trávila nonstop čas od malička a bola u nich . Samozrejme poviem , že keď študovali na VŠ a povedali , že ich je doma 12 . Tak deti čo sú jedináčky alebo majú dvoch súrodencov tak sa nad tym pozastavili .Čiže asi musíte viac rozvinúť otázku a vašu skúsenosť ako ste to mysleli ???
@anonym_1a92f0 za mna kludne 3. A viac. Aj tu v diskusiach sledujem ze ked niekto napise ze caka 3 dieta, zeny maju otrasne komentare ze naco bolo treba dalsie decko
@anonym_autor ak sa na rodinu niekto pozera "cez prsty" lebo majú 3 deti, tak to ten daný clovek nemá v hlave v poriadku alebo není vysporiadany s vlastným životom.
Lebo dnes je ina doba. Nie je to len o tom dat detom postel, jedlo a oblecenie. Dnes maju mladí problem vobec zalozit si rodinu, lebo je problem s byvanim. A preto mat dnes viac deti ako dajme tomu 2 je riadna odvaha a ked nie si zabezpeceny, tak aj sebecke. Lebo tym detom realne nebudes vediet zabezpecit napr drahe studium v zahranici, podporit ich napr v hypoteke, starte do zivota a pod. Pri jednom sa toto realne da utiahnut z bezneho slovenskeho platu. Pri dvoch uz obtiaznejsie. A pri viacerych nerealne. Uz len kolko stoji kvalitne vzdelavanie malych deti, potom rozne mimoskolske zaujmy, doucovania, skoly v zahranici, zivot tam, a potoˇ kolko treba na rozbeh zivota a zalozenie rodiny. Ja napr mam 1 doeta lebo mu chcem so vsetkym tymto pomoct. Tak ako ma to naucili aj rodicia. My sme 2 surodenci ale rodicia toto vsetko zvladli a preto je dnes z nas to co je a sme tam kde sme.
@anonym_dbb6ef Síce súhlasím s názorom, že rodič môže pomôcť dieťaťu aj v dospelosti, pri vzaní si hypotéky a podobne, ale na druhej strane mám občas pocit, že rodičia chcú dať všetko dieťaťu ako na podnose. Nemyslím vzdelávanie, ale keď dieťa je už dospelé. Aj auto, aj pomoc s bývaním, aj byt a podobne. Podľa mňa by sa dospelý človek po VŠ, ktorý zarába, mal o seba postarať sám. Nie je hanba kúpiť si auto aj v 30-ke, alebo prvý menší byt. Ja mám v okolí ľudí, ktorým rodičia pomáhali finančne aj so vzdelávaním až po VŠ, ale po nej už nie. Možno menší príspevok na štart, ale určite nie takéto dotovanie. Ak takto dnes premýšľajú mladí ľudia, jasné, že vedia mať len 1 dieťa. Ale môj názor je, že dieťa má raz vyletieť z hniezda a zabezpečiť sa podľa schopností samo.
@anonym_autor tak tomu ja nerozumiem . Pretože , keď chcem mať 3 deti a dá sa , že môžem mať tak mám 3 . Keď chcem viac tak viac ak sa dá samozrejme . A nerozumiem tým sliepkam v komentároch čo sa do toho starajú a riešia to . Keď chcú mať 1 dieťa tak nech majú . Nemajú na to podmienky alebo si to nemôžu dovoliť v dnešnej dobe tak nech sa starajú o seba a nech neterorizuju ostatné ženy . Ja som tu minule čítala komentár , že jedna žena tiež písala že ma 5 deti a jedna blbka jej napísala , že už pri 3 dieťaťi mala ísť na potrat ! Lebo chudence deti .. akože chorá doba úplne ešte aby sme sa starali o maternice druhých žien … ble
ako, keďže mne deti nič nehovoria, každá čo má viac ako 2 deti je pre mňa zjavne iná ako ja - nevravím že divná, ale zjavne iná ..
ale vôbec ju za to neodsudzujem, lebo prečo? že je iná ako ja?
poznám však jednu rodinu s 5 deťmi, otec náhle zomrel pomerne mladý, samozrejme žiadna životná poistka lebo nevychádzalo, veľmi ťažké to mali potom ☹
@anonym_dbb6ef Síce súhlasím s názorom, že rodič môže pomôcť dieťaťu aj v dospelosti, pri vzaní si hypotéky a podobne, ale na druhej strane mám občas pocit, že rodičia chcú dať všetko dieťaťu ako na podnose. Nemyslím vzdelávanie, ale keď dieťa je už dospelé. Aj auto, aj pomoc s bývaním, aj byt a podobne. Podľa mňa by sa dospelý človek po VŠ, ktorý zarába, mal o seba postarať sám. Nie je hanba kúpiť si auto aj v 30-ke, alebo prvý menší byt. Ja mám v okolí ľudí, ktorým rodičia pomáhali finančne aj so vzdelávaním až po VŠ, ale po nej už nie. Možno menší príspevok na štart, ale určite nie takéto dotovanie. Ak takto dnes premýšľajú mladí ľudia, jasné, že vedia mať len 1 dieťa. Ale môj názor je, že dieťa má raz vyletieť z hniezda a zabezpečiť sa podľa schopností samo.
@anonym_b53040 myslim si ze ono to ide ruka v ruke s tou takou zdravou pomocou.. ja aj brat zarabame nadstandardne a to vdaka vzdelaniu, ktore nam rodicia zaplatili a vdaka tomu my im teraz platime vela veci. Vlastne to bola pre rodicov ako pozicka, ktoru my im teraz splacame, aj ked to od nas nevyzaduju.
@anonym_dbb6ef no ja som sa narodila pred 32 rokmi čiže tiež bola iná doba vtedy, som jedináčik a moji rodičia mi proste nedali to o čom píšeš. Stalo sa aj že mi nedali na autobus do školy , žiadny štart do života som nemala, neviedli ma k vzdelaniu a skôr mi to prišlo že im to je jedno len nech skončím nejak školu tak ako oni, sama som sa musela rozhodnúť že idem na VŠ a mala som aj 3 brigády. Na lepšiu VŠ som ísť nemohla keďže mi chýbala podpora rodičov.
Ja čakám svoje prvé dieťa a všetko to čo mne chýbalo mu chcem dať a to nemyslím len po finančnej stránke ale hlavne podporiť to dieťa do života. Kebyže viem že by som to mala po ekonomickej stránke zlé, tak by som radšej dieťa nechcela lebo mi má mrzelo že by som mu nemohla poskytnúť ekonomickú stabilitu, dobre vzdelanie atď
@anonym_autor Práve naopak Ja si veľmi vážim rodičov ktorí chcú a vedia sa postarať o viacero detí
@anonym_autor mas pocit, ze zrovna v tych temach, kde zena pise, ze caka 3. dieta, ze sa vie postarat aj o tie predosle? Vacsinou su to temy, kde zrovna nezvlada ani tie 2 (alebo je problem s manzelom)
@anonym_autor Lebo väčšinou sú to bigotní kresťania, "socky", alebo tie prírodné, uletené tipy. Žena by mala poznať aj iný život než ten doma okolo hrncov, plienok a takisto aj jej deti by mali mať detstvo a nie babysitting. O mužovi, neraz tradičnom chrapúňovi, sa vyjadrovať nebudem.
@anonym_autor Lebo väčšinou sú to bigotní kresťania, "socky", alebo tie prírodné, uletené tipy. Žena by mala poznať aj iný život než ten doma okolo hrncov, plienok a takisto aj jej deti by mali mať detstvo a nie babysitting. O mužovi, neraz tradičnom chrapúňovi, sa vyjadrovať nebudem.
@anonym_8dd4a4 co ked to tej zene takto vyhovuje? A je spokojna s tymi demi a naplna ju to?
@anonym_8dd4a4 co ked to tej zene takto vyhovuje? A je spokojna s tymi demi a naplna ju to?
@anonym_autor To sú také kecy. Niečo ako život v zlatej klietke. Netušíš, ako krásne je mimo nej.
@anonym_1a92f0 a nie je to jedno?
@anonym_autor To sú také kecy. Niečo ako život v zlatej klietke. Netušíš, ako krásne je mimo nej.
@anonym_8dd4a4 veď žena vacsinou nema odjakživa 10 deti
Takže argument, že nevie aké je to byt bez, nieje vôbec presný
@anonym_autor ano, precitaj si diskusie z roku 2007, 2008, tam som doslova zasla, ako sa tam baby rozpravaju, skoro ako kamosky nazivo, viac dnove az tyzdnove diskusie, napriklad sa tam bavili o tom, ako uz cakaju na porod, o vysetreniach, pocitoch, bolo to take zdielanie, nechapala som. A teraz sa nieco opytaj, tak ti poradia: google, AI a nestaraj sa, co si cakala? A tento styl komunikacie tu mas aj v temach o detoch. Vsade.
@anonym_autor ano, precitaj si diskusie z roku 2007, 2008, tam som doslova zasla, ako sa tam baby rozpravaju, skoro ako kamosky nazivo, viac dnove az tyzdnove diskusie, napriklad sa tam bavili o tom, ako uz cakaju na porod, o vysetreniach, pocitoch, bolo to take zdielanie, nechapala som. A teraz sa nieco opytaj, tak ti poradia: google, AI a nestaraj sa, co si cakala? A tento styl komunikacie tu mas aj v temach o detoch. Vsade.
@anonym_0e763d ano, prave na toto narazam. Odkedy som na mk tak tvrdim ze nikto nezhodi matku tak ako ina matka
@anonym_8dd4a4 tolko predsudkov v jednom komentari, este daco "daj"...
No a dajme potom temu, kde sa pary marne snazia o aspon 1 dieta, aby vobec pocali, alebo donosili, xy potratov zena zaziva. A ako sa asi citi, ked stale dostava otazky, ze kedy uz...? A potom jednym dychom sa ti isti ludia zhrozia, ked ina zena oznami, ze caka tretie, stvte, piate...to uz je fuj a treba ho zabit. Schizofrenicka doba. A toto mentalne nastavenie nas uvedie do zahuby. Lebo niet pokory pred zivotom. Pred zazrakom prirody, lebo to ozaj zarak je. Otehotniet nie je vobec take samozrejme. A ked sa podari, tie pary povazujem za velmi pozehnane. Dieta bude za chvilku "nad zlato". Ale to si uvedomia ludia, az ked sa im nedari...
@anonym_autor ukaz nam temy kde taku zenu zhadzuju?
@anonym_1a92f0 a nie je to jedno?
@anonym_0e763d v kontexte diskusie nie.
Ja mam 5 deti,a rada sokujem ludi,skor su ozaj v soku,este ked im aj poviem,ze pomaly dospele niektore.Som s muzom 20r a je otec ako sa patri,ziadne ako tu citame,ze posle do riti tehotnu s malym dietatom.Byvame v dome,nie v byte.Pre tak pocetnu rodinu je vhodny len dom.Mame 8miestnu dodavku,ked cestujeme vsetci,ja mam 5mieste,syn ma tiez svoje auto,ako aj vodicak si robil v 17tich.Najmensi uz zacal chodit do skolky a ja od jeho roku v praci v kolektive,lebo som potrebovala relax,byt v kolektive.
Nikdy sa neporovnavam,ja si zijem svoj sen,vsetko co som chcela som s Bozou pomocou ale aj znamosti pomohli docielila,resp.docielili.Ano dovolenky,su raz tak drahe ako pre beznu rodinu ale s tym my ratame.Strazia sa navzajom,pomahaju si navzajom.Robia spolu ked treba.U nas je kolko razy aj 12 deti,kamosi deti.Ja to milujem.
@anonym_8dd4a4 tolko predsudkov v jednom komentari, este daco "daj"...
@anonym_0e763d To nie sú predsudky, ale úsudky Popisujem realitu. Česť výnimkám.
Mne zase príde nepochopiteľné, že človek, ktorý má viacej detí, rieši, čo si o ňom iný myslia. Dôležité je, že je spokojná rodina, to je priorita. Neurčuješ si počet členov rodiny podľa nárokov iných. A to mám jedno dieťa, a je mi absolútne jedno, koľko detí má hocikto z môjho okolia, pokiaľ sa o ne nemusím starať ja 🙂
My sme 50 tnici, 1 dieta na ZS a 2.na SS.Su sikovne, ale naštudujem v zahraničí nebudeme mat.Mame dom a auta, nesetrime im lebo neni z čoho.Zijeme zo slovenských platov, nemame ani na lepšie platené miesta v práci kvôli vzdelaniu.Cize nie každý, kto má len 1-2 deti im môže pomôcť do budúcna.Zijeme v prítomnosti a naša chyba, že sme nešetrili, teraz na to doplacame.Vsetko drahé, deti potrebuju viac a my už ťažko zarobíme veľké peniaze.Poznam rodiny, kde majú 3-4 deti a cestujú, majú rôzne krúžky. Naše deti zdedia len dom, inak sa musia starať samé o seba.Verim, že ich vychovávame k samostatnosti.
@anonym_8dd4a4 veď žena vacsinou nema odjakživa 10 deti
Takže argument, že nevie aké je to byt bez, nieje vôbec presný
@anonym_9ab343 Napr.: Vydá sa mladá a začne rodiť ako jabloň. Ani poriadne nežila, nepracovala.
Na každého sa určitá skupina ľudí pozerá cez prsty. A je jedno či je to viacdetná rodina, či rodina s jedináčikom . Bezdetné manželstvo/ partnerstvo, prípadne slobodný človek. Proste vždy budú ľudia ,ktorí majú pocit že ich model života je jediný správny a z nejakého záhadného dôvodu majú potrebu svoj " názor" vešať na nos každému. Takže si to netreba pripúštať, lebo vždy to bolo a bude .
Osobne si myslím, že takto premýšľajú a hovoria iba ľudia, ktorí sú veľmi nepružní vo svojom myslení a myslia si, že existuje len jediná správna cesta - tá ich. Ak si niekto dovolí ten luxus mať iné životné priority a robiť vlastné životné rozhodnutia, nastavuje tým zrkadlo ich skostnatenému mysleniu a oni to nemôžu zniesť, tak reagujú kritikou a hejtami.