Prečo sa na viacdetné rodiny pozerá cez prsty?
Preco sa na viacdetne rodiny pozera cez prsty? Ze nie su normalni? Ze su fanstici? Najma ak je o deti dobre postarane.
Lebo dnes je ina doba. Nie je to len o tom dat detom postel, jedlo a oblecenie. Dnes maju mladí problem vobec zalozit si rodinu, lebo je problem s byvanim. A preto mat dnes viac deti ako dajme tomu 2 je riadna odvaha a ked nie si zabezpeceny, tak aj sebecke. Lebo tym detom realne nebudes vediet zabezpecit napr drahe studium v zahranici, podporit ich napr v hypoteke, starte do zivota a pod. Pri jednom sa toto realne da utiahnut z bezneho slovenskeho platu. Pri dvoch uz obtiaznejsie. A pri viacerych nerealne. Uz len kolko stoji kvalitne vzdelavanie malych deti, potom rozne mimoskolske zaujmy, doucovania, skoly v zahranici, zivot tam, a potoˇ kolko treba na rozbeh zivota a zalozenie rodiny. Ja napr mam 1 doeta lebo mu chcem so vsetkym tymto pomoct. Tak ako ma to naucili aj rodicia. My sme 2 surodenci ale rodicia toto vsetko zvladli a preto je dnes z nas to co je a sme tam kde sme.
@anonym_dbb6ef trochu prehanas s tym zabezpecenim dietata aby malo vsetko. To nie je zaruka, ze bude v zivote stastny.
@anonym_autor lebo ludia si myslia, že ked deti nedostanu vsetko materialne, tak budu deti nestastne a budu mat zly zivot.
Hmmmm neberiem ako svoju povinnost dotovat dospele dieta. Ok pocas detstva. Vylety. Dovolenky. Studium. Ak to situacia dovoli neskor ok. Ale ak nie... nebudem si nad tym lamat hlavu uz teraz co bude o 20rokov. A ci mu ja budem mat na hypoteku...
ani mne rodicia na hypoteku nedali. Museli-chceli sme sa niekde posunut sami.
Navyse ja neznasam aby som potom pocuvala-ze rodicia mi nieco dali. A ja som povinna.... v ziadnom pripade toto... radsej budem mat 2prace. Uskromnime sa ale ideme si svojim tempom. Nasa uroven zivota. Aby sme mali co jest. Kde spat. Absolutny zaklad. Nemusime mat viac a drzime sa aby sme nemali menej.
@anonym_autor lebo ludia su viac sebecki. a maju pocit, ze detom treba financovat vsetko pomaly do styridsiatky, k 15-tym narodeninam najnovsi iPhone a potom samozrejme k 18-ke auto, byt staci hadam aj k 21.
dovolenky na kazde rocne obdobie aspon jednu, idealne najmenej 2000 kilometrov od domu. oblecenie od novorodeneckeho veku znackove, predsa sa dieta nebude hrat v piesku v teplackoch za ubohych 50€ ako daky chudak.
do ruky bio mrkvicku a do flasky bio vodu z Himalaji.
kruzky na kazdy den aspon dva. samozrejme izbu musi mat vlastnu, idealne dve, jednu na spinkanie, nastylovanu do pastelovych farieb a druhu na hranie... i ked... aj tretia by sa hodila, taka na ucenie, vsetky tie montessori plagatiky na stenu, lebo ved ked pride navsteva, nech uz dvojrocne odrapka minimalne staty v usa...
...skratka ked je dieta tvoj zivotny projekt a zijes len pren, tam nie je priestor riesit este druhe, ci dokonca tretie dieta... manzel by sa mohol tiez odpratat z cesty, staci ked bude stedre vyzivne posielat.
...a z takychto deti potom vyrastu neschopni ludia, nepripraveni do zivota, ktori nezazili ziadne nepohodlie, frustraciu, cakanie na nieco (napr. kym si na nieco nasetrim) a ked zrazu rodicia privru kohutik, su z toho vykolajeni a maju splin...
mat viac deti je narocnejsie, financne, organizacne, treba si z vlastneho pohodlia viac ustupit, vediet sa viac obetovat, riesit viac vztahovych otazok, surodenecke peripetie... a do toho sa dnes ludom velmi nechce... surodenci su pritom do zivota pripraveni lepsie, ono to, ze museli "znasat" napr. aj surodenca, ktory im nebol vzdy po voli, im je cennou lekciou do zivota.
Nepozeram sa cez prsty na viacdetne rodiny ale na rodicov, ktori sa nevedia postarat poriadne ani o deti, ktore maju a robia si dalsie a dalsie... To je odsudzovanie nezodpovednosti, nie mnohodetnosti.
Takto. Každého je veľký prd kto má koľko detí. Mne osobne je ukradnuté či má Lena jedno dieťa alebo sedem. Ale väčšinou sa na viacdetné rodiny pozerá skrz prsty kvôli pár dôvodom. Teraz sa nebudeme baviť o tých pár rodičoch, ktorí dokážu dať všetkým svojim deťom rovnakú štartovaciu pozíciu a všetko v rovnakej miere.
- žena nemá nič odpracované, väčšinou začne rodiť hneď po škole, nemá pracovné návyky a o tom, ak by zostala na všetky tie deti sama sa ani baviť nemusíme
- väčšinou sa starší súrodenci musia podieľať na starostlivosti o tých mladších a to ja neuznávam, tie deti nie sú povinné na úkor svojho detstva a dospievania kŕmiť a prebaľovať svojich súrodencov
- väčšina viacdetných rodín skrátka nemá financie na to, aby všetky deti dostali čo potrebujú, to že sú nakŕmené a čisté skrátka nestačí, dieťa potrebuje aj zážitky a rozvoj
- takisto nie je toľko času na plnohodnotné venovanie sa každému jednému dieťaťu, vždy ide ten čas pre jedno dieťa na úkor toho druhého
- počet detí je každého vec, ale keď vidím v obchode zničenú ženu, okolo ktorej bezprizorne pobehuje 5 ukričaných a divokých detí, ktoré nezvláda, tiež ma napadne prečo ich má toľko, neodsudzujem ju, ale tá myšlienka v hlave skrátka je
- ak je žena sústavne na materskej a rodí deti od 18 do 35, teda značnú časť pracovného života, razantne si znižuje šancu na prijatie do zamestnania, nemá prax, odpracované roky, pracovné návyky
Samozrejme, sú aj rodiny, kde pracujú oba rodičia a deti dostávajú všetko potrebné v rovnakej miere (vzdelanie, rozvoj, zážitky, vlastnú detskú izbu, krúžky, športové aktivity, čas svojich rodičov...). Ale väčšinou sa skrz prsty pozerá na viacdetné rodiny, ktoré som spomenula vyššie.
@anonym_bc1cf4 Ja len k "väčšinou sa starší súrodenci musia podieľať na starostlivosti o tých mladších a to ja neuznávam, tie deti nie sú povinné na úkor svojho detstva a dospievania kŕmiť a prebaľovať svojich súrodencov":
Ono záleží, či tí rodičia na staršie deti hodia všetku starostlivosť, alebo je to proste len súčasť normálnych domácich prác. Myslím si osobne, že tak do max. tak dvoch hodín domácich prác denne je pre deti prospešné, že primerane k veku si zamakajú, v živote sa im to bude veľmi hodiť. A potom už je skoro jedno, či ide o vysávanie alebo starostlivosť o súrodenca.
@anonym_1a92f0 za mna kludne 3. A viac. Aj tu v diskusiach sledujem ze ked niekto napise ze caka 3 dieta, zeny maju otrasne komentare ze naco bolo treba dalsie decko
@anonym_autor lebo dnesna doba..
Naco viac..
Mala som kamosov co len deti deti vela deti
Maju dve male a idu sa odstrelit z tej starostlivosti a o dalsom ani len pocut!
Mam jedno, zazit s dalsim to co som zazila s prvym - komlikovane tehotenstbo, kojenie, prijkrmy a choroby- hodila by som si slucku, nikdy viac, dieta bude jedinacik
@anonym_autor nemam pocit, ze by sa na nas niekto pozeral pomedzi prsty. Mozno to bude aj tym, ze V okoli je vela viacdetnych rodin. Naopak, tych, kde maju jedno dieta je minimum.
Davaju ti to ludia otvorene najavo ked ides s detmi po ulici, v obchode, ucitelia v skole ?
@anonym_bc1cf4 Ja len k "väčšinou sa starší súrodenci musia podieľať na starostlivosti o tých mladších a to ja neuznávam, tie deti nie sú povinné na úkor svojho detstva a dospievania kŕmiť a prebaľovať svojich súrodencov":
Ono záleží, či tí rodičia na staršie deti hodia všetku starostlivosť, alebo je to proste len súčasť normálnych domácich prác. Myslím si osobne, že tak do max. tak dvoch hodín domácich prác denne je pre deti prospešné, že primerane k veku si zamakajú, v živote sa im to bude veľmi hodiť. A potom už je skoro jedno, či ide o vysávanie alebo starostlivosť o súrodenca.
@hefo Ja ale nehovorím o domácich prácach ako je umyť riad alebo povysávať. To súhlasím, že sa na tom majú deti podieľať. Ja hovorím o prenesení starostlivosti o súrodencov na staršie deti. Keď dieťa nemôže tráviť svoj voľný čas po svojom na úkor rodičov, ktorí ho nútia opatrovať mladšie dieťa, zabávať ho, starať sa o neho, pretože matka sa venuje inému dieťaťu. Nie je to občasná výpomoc, pomaly sa to potom stáva zvykom a pravidlom.
Takto. Každého je veľký prd kto má koľko detí. Mne osobne je ukradnuté či má Lena jedno dieťa alebo sedem. Ale väčšinou sa na viacdetné rodiny pozerá skrz prsty kvôli pár dôvodom. Teraz sa nebudeme baviť o tých pár rodičoch, ktorí dokážu dať všetkým svojim deťom rovnakú štartovaciu pozíciu a všetko v rovnakej miere.
- žena nemá nič odpracované, väčšinou začne rodiť hneď po škole, nemá pracovné návyky a o tom, ak by zostala na všetky tie deti sama sa ani baviť nemusíme
- väčšinou sa starší súrodenci musia podieľať na starostlivosti o tých mladších a to ja neuznávam, tie deti nie sú povinné na úkor svojho detstva a dospievania kŕmiť a prebaľovať svojich súrodencov
- väčšina viacdetných rodín skrátka nemá financie na to, aby všetky deti dostali čo potrebujú, to že sú nakŕmené a čisté skrátka nestačí, dieťa potrebuje aj zážitky a rozvoj
- takisto nie je toľko času na plnohodnotné venovanie sa každému jednému dieťaťu, vždy ide ten čas pre jedno dieťa na úkor toho druhého
- počet detí je každého vec, ale keď vidím v obchode zničenú ženu, okolo ktorej bezprizorne pobehuje 5 ukričaných a divokých detí, ktoré nezvláda, tiež ma napadne prečo ich má toľko, neodsudzujem ju, ale tá myšlienka v hlave skrátka je
- ak je žena sústavne na materskej a rodí deti od 18 do 35, teda značnú časť pracovného života, razantne si znižuje šancu na prijatie do zamestnania, nemá prax, odpracované roky, pracovné návyky
Samozrejme, sú aj rodiny, kde pracujú oba rodičia a deti dostávajú všetko potrebné v rovnakej miere (vzdelanie, rozvoj, zážitky, vlastnú detskú izbu, krúžky, športové aktivity, čas svojich rodičov...). Ale väčšinou sa skrz prsty pozerá na viacdetné rodiny, ktoré som spomenula vyššie.
@anonym_bc1cf4 poznam nie "pár" viacdetných rodičov, ktorí dokážu dať všetkým svojim deťom rovnakú štartovaciu pozíciu a všetko v rovnakej miere. Minimálne 20 rodín s 3 - 5 deťmi poznám takých, čo
- pracuju obaja rodicia, aj manzelka pracuje, pracovala aj pred detmi
- deti maju zazitky, chodia na dovolenky, aj zahranicne
- deti maju volnocasove aktivity, aj financne narocne (hokej napr.)
- deti reprezentuju skolu, okres, Slovensko
- deti sa "nestaraju" o mladsie, totiz nie je medzi nimi dostatocne velky vekovy rozdiel, aby to vobec bolo mozne
Tieto rodiny (a nie je ich zopar) nedavaju ziaden dovod na to, aby sa na ne pozeralo cez prsty.
Ako sa to prejavuje, že sa niekto díva cez prsty?
Hypotetická scéna: napr. mám 4- 5 detí, som s nimi na ihrisku, teraz na mňa akože niekto zazerá? Či mi niečo povie?
Podľa mňa mať 3 deti nie je rodina s veľa deťmi, to mi príde normálny počet.
Aj dosť ľudí so 4 deťmi poznám, takže to je pre mňa ešte v norme. ( bývajú v dome, peniaze majú atd..), resp. poznám viac dospelých, ktorí pochádzajú zo 4 súrodencov.
5 členné rodiny, to poznám len jednu, deti sú už VŠ, SŠ, slušne vychované, viac kresťansky založená rodina. Ale nemyslím si, že by sa niekto díval cez prsty.
Alebo je téma skôr o rómskych rodinách ,kde o deti nie je až tak postarané, ani materiálne, ani výchovu...?