icon

Prečo sa na viacdetné rodiny pozerá cez prsty?

10. aug 2026

Preco sa na viacdetne rodiny pozera cez prsty? Ze nie su normalni? Ze su fanstici? Najma ak je o deti dobre postarane.

anonym_f97d0f
10. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_0e763d ano, prave na toto narazam. Odkedy som na mk tak tvrdim ze nikto nezhodi matku tak ako ina matka

@anonym_autor najlepšie tieto moralistky - materialistky ignorovať, niektoré sa nedokážu bez pomoci postarať ani o jedno a matka 3-4 detí si to vie krásne zorganizovať a zvláda to lepšie ako tá jedným.

anonym_ac2a0a
10. aug 2026

Mam dobru karieru, porodila som viac deti a dovolila si byt vyse 5 rokov doma, posledne nemalo ani 1, 5 roka a uz zacinam par hodin pracovat a za par mesiacov prejdem na viac dni a potom na skoro cely tyzden. Nevidim problem v kariere a viacerych detoch. S detmi pomaha manzel a institucie. Jedna babka ked hori , tak pomoze. Inak pomoc nemam.

marianarem
10. aug 2026

@anonym_autor Ja som sa so ziadnym pozeranim cez prsty nestretla. Mam byvalu spoluziacku, ktora ma 6 deti a po tom, co jej postupne odrastli, zalozila skolku. Evidentne sa v detoch nasla a ja to praveze obdivujem, kedze mam co robit s jednym. Poznam aj vela ludi, co maju 3-4 deti a obdivujem aj ich.

nevelyn
10. aug 2026

Ja mam vo svojom okoli niekolko viacdetnych rodin, ktore im dokazu dat zivot, aky nema vacsina jedinackov (dovolenky, drahe kruzky, sukromne skoly a skolky). Ja sama som z viacdetnej rodiny d samozivitelky a mohla by som mat dvakrat viac deti nez mam, ale nemam uplne matersku povahu. Takze sa divam len s obdivon. Inak Ursula von der Leyen ma 7 deti, riaidtelka Dermacolu Věra Komárová ma 3 dcery, Ivana Tykačová 6 dětí, Petra Plemlová 4 deti (single matka, zo z nuly postavila UNUO), zakladatelka Pakety Kijonkova ma tiez 3. Kazda z tychto dam ma i velmi ambiciozneho a uspesneho manzela, (alebo ziadneho).

anonym_379767
10. aug 2026

Mam 7detí.Nikdy nikto na mna nepozeral cez prsty,asi to bude tym,ze sme zili mimo Sk.Jedno dieta konci Vš v jednom state,dve su zas v inom,ostatne su este na zš,mš.Sme normalna rodina,detom nic nechyba,byvame v dome bez hypoteky,mame jedno velke auto,dve 5miestne.A mame aj psy,ani tym nic nechyba.Zijeme v tejto dedine stvrty rok rodiny tu maju tri,styri deti.

nikoletta1712
10. aug 2026
@anonym_379767

Mam 7detí.Nikdy nikto na mna nepozeral cez prsty,asi to bude tym,ze sme zili mimo Sk.Jedno dieta konci Vš v jednom state,dve su zas v inom,ostatne su este na zš,mš.Sme normalna rodina,detom nic nechyba,byvame v dome bez hypoteky,mame jedno velke auto,dve 5miestne.A mame aj psy,ani tym nic nechyba.Zijeme v tejto dedine stvrty rok rodiny tu maju tri,styri deti.

@anonym_379767 7 detí??

anonym_110084
11. aug 2026
@anonym_0e763d

@hefo tiez som toto chcela napisat. Dcera aa napriklad 100x radsej bude hrat s drobcami, ako vysavat alebo nakladat spinavy riad do umyvacky. A vobec nejde o to, celu starostlivost hodit na starsieho, to si realne ani neviem predstavit, na to sme tu my, rodicia. Ale preco by nemali pomoct? A potom sa chlapec ozeni, spravi si dieta a nic nemusi, napriklad...a uz je, co ho ta mama naucila, ze? Deti sa maju podielat aj na domacich pracach, primerane veku a moznostiam.

@anonym_0e763d neodkazovalo sa na takuto situaciu, to je normalne. ale na situaciu, ked sa starostlivost prehodi na deti. to, ze sa to nedeje u vas, neznamena, ze sa to nedeje. Moja mama (ano, bolo to davnejsie) bola najstarsia, najmladsia sestra ju volala mama,kedze vsetko okolo surodencov zabezpecovala moja mamina, suseda z ulice bola povazovana v detstve za nie uplne najsikovnejsiu, nikto nechapal ako skoncila vs lebo ledva preliezla zakladnu, lebo sa musela starat o surodencov. nikto nehovori, ze kazda mnohodetna rodina to tak ma ale zasa nie je to ani rarita.

anonym_110084
11. aug 2026
@anonym_110084

@anonym_0e763d neodkazovalo sa na takuto situaciu, to je normalne. ale na situaciu, ked sa starostlivost prehodi na deti. to, ze sa to nedeje u vas, neznamena, ze sa to nedeje. Moja mama (ano, bolo to davnejsie) bola najstarsia, najmladsia sestra ju volala mama,kedze vsetko okolo surodencov zabezpecovala moja mamina, suseda z ulice bola povazovana v detstve za nie uplne najsikovnejsiu, nikto nechapal ako skoncila vs lebo ledva preliezla zakladnu, lebo sa musela starat o surodencov. nikto nehovori, ze kazda mnohodetna rodina to tak ma ale zasa nie je to ani rarita.

@anonym_110084 ale teda za mna doplnam, ze som nezachytila, ze by sa dakto pozeral na viacpocetne rodiny cez prsty. to skor ked tak na nejake socialne pripady, ked si narobia deti a nemaju ani na zakladne jedlo.

anonym_8dd4a4
11. aug 2026
@nikoletta1712

@anonym_379767 7 detí??

@nikoletta1712 Presne. Načo?

anonym_e3b7ac
11. aug 2026
@anonym_110084

@anonym_110084 my preto chodime na opacne smeny,ja mam 4 dni volna,muz bude mat zase buduci tyzden 4dni volna a tymto padom nam ani ocrky,pecka pri detoch netreba,mozme sa sustredit na pracu aj na deti.

anonym_379767
11. aug 2026
@nikoletta1712

@anonym_379767 7 detí??

@anonym_8dd4a4 aby sa takí ako ty cudovali
@nikoletta1712 ano 7,mam v rodine pary,ktore deti nevedia mat a trapia sa.Deticky im vo vysokom stadiu tehotenstva umieraju,my si doma povieme,ze chvalabohu za nase deti.

anonym_8dd4a4
11. aug 2026
@anonym_379767

@anonym_8dd4a4 aby sa takí ako ty cudovali
@nikoletta1712 ano 7,mam v rodine pary,ktore deti nevedia mat a trapia sa.Deticky im vo vysokom stadiu tehotenstva umieraju,my si doma povieme,ze chvalabohu za nase deti.

@anonym_379767 Tak ich tým pekne dráždite. Len vám to do očí nepovedia.

anonym_8dd4a4
11. aug 2026
@anonym_e3b7ac

@anonym_110084 my preto chodime na opacne smeny,ja mam 4 dni volna,muz bude mat zase buduci tyzden 4dni volna a tymto padom nam ani ocrky,pecka pri detoch netreba,mozme sa sustredit na pracu aj na deti.

@anonym_e3b7ac ... a kedy sa sústredíte na seba? ( Zjavne iba v noci pod perinou...)

autor
11. aug 2026
@anonym_8dd4a4

@nikoletta1712 Presne. Načo?

@anonym_8dd4a4 presne tieto komentare mam namysli….

anonym_8dd4a4
11. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ale odpovedí si sa nedočkala...

autor
11. aug 2026
@anonym_8dd4a4

@anonym_autor Ale odpovedí si sa nedočkala...

@anonym_8dd4a4 tak skus.. naco tu davas taketo komentare? Mozno mi aspon ty odpovies

anonym_8dd4a4
11. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_8dd4a4 tak skus.. naco tu davas taketo komentare? Mozno mi aspon ty odpovies

@anonym_autor Dala som, nebudem sa opakovať.

euka210
11. aug 2026
@anonym_624bcb

@anonym_autor lebo ludia su viac sebecki. a maju pocit, ze detom treba financovat vsetko pomaly do styridsiatky, k 15-tym narodeninam najnovsi iPhone a potom samozrejme k 18-ke auto, byt staci hadam aj k 21.
dovolenky na kazde rocne obdobie aspon jednu, idealne najmenej 2000 kilometrov od domu. oblecenie od novorodeneckeho veku znackove, predsa sa dieta nebude hrat v piesku v teplackoch za ubohych 50€ ako daky chudak.
do ruky bio mrkvicku a do flasky bio vodu z Himalaji.
kruzky na kazdy den aspon dva. samozrejme izbu musi mat vlastnu, idealne dve, jednu na spinkanie, nastylovanu do pastelovych farieb a druhu na hranie... i ked... aj tretia by sa hodila, taka na ucenie, vsetky tie montessori plagatiky na stenu, lebo ved ked pride navsteva, nech uz dvojrocne odrapka minimalne staty v usa...

...skratka ked je dieta tvoj zivotny projekt a zijes len pren, tam nie je priestor riesit este druhe, ci dokonca tretie dieta... manzel by sa mohol tiez odpratat z cesty, staci ked bude stedre vyzivne posielat.

...a z takychto deti potom vyrastu neschopni ludia, nepripraveni do zivota, ktori nezazili ziadne nepohodlie, frustraciu, cakanie na nieco (napr. kym si na nieco nasetrim) a ked zrazu rodicia privru kohutik, su z toho vykolajeni a maju splin...

mat viac deti je narocnejsie, financne, organizacne, treba si z vlastneho pohodlia viac ustupit, vediet sa viac obetovat, riesit viac vztahovych otazok, surodenecke peripetie... a do toho sa dnes ludom velmi nechce... surodenci su pritom do zivota pripraveni lepsie, ono to, ze museli "znasat" napr. aj surodenca, ktory im nebol vzdy po voli, im je cennou lekciou do zivota.

@anonym_624bcb perfektne vystihnute👍

anonym_193fb4
11. aug 2026

Pozerať cez prsty? Určite nie,skôr je v Tom obdiv v dnešnej dobe. Skĺbiť rodinu,prácu,školu,krúžky,rozvozy deti je problém aj pri dvoch,nieto ešte pri viacerých.
Známa ma 6 deti,zvláda všetko v rámci normy,čo sa dá. Plus má hydinu,záhradku....už len navariť pre toľkých ľudí je zaberak.....

anonym_e3b7ac
11. aug 2026
@anonym_8dd4a4

@anonym_e3b7ac ... a kedy sa sústredíte na seba? ( Zjavne iba v noci pod perinou...)

@anonym_8dd4a4 ale aj cez den,ved deti su v skole,skolke,ja idem az po obede do prace,muz zase v noci tak cele doobedia len pre nas.

euka210
11. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor lebo im zavidia, ze oni maju 7 deti a vedia sa o ne postarat a su stastni, ze maju tu "odvahu" na taky pocet, lebo niekto ma problem vychovat uz to jedno dieta.
Je to vsetko o vnutornom nastaveni cloveka, o nicom inom.
My mame 3 deti a nad 4 ja tie rodiny praveze obdivujem, lebo mam dost tie nase 3. Ale su rodiny, ktore zvladaju aj 4,5 a tie deti su podporovane v zaujmoch, nevyzera, ze by im nieco chybalo. A su to ludia s VS. Take rodiny a deti nam treba, lebo to je nasa buducnost.
Ja si nieviem predstavit mat len 1 dieta. Ked je nahodou len 1 doma, tak sa nudi, nema sa s kym hrat... ci provokovat 😃...v dome je zrazu taky divny pokoj😃

euka210
11. aug 2026
@anonym_8dd4a4

@anonym_8dd4a4 ty sa zahrab pod perinu, lebo len provokujes.

anonym_e570da
11. aug 2026
@anonym_28d4f9

Nesuhlasim s nazorom, ze jedinacik, ktoremu budes slamkou do urcitej casti tela fukat, len aby mal vsetko a mohol vsetko to bude mat omnoho jednoduchsie a bude mat lepsi start do zivota. Uz len z tch diskusii co tu citam - kazdy druhy den diskusia o tom ako jedinacik nie je schopny si najst kamaratov - no preco asi tak, lebo v drvivej vacsine pripadov, nie su zvyknuti na spoluzitie s inymi detmi. Chybaju im zakladne socialne zrucnosti. V 12-13-14r su depresivni - depresie z coho??? A to len preto, ze rodicia ich maju v bubline a snazia sa ich ochranit pred akoukolvek frustraciou. V tomto bode som naozaj fanynkou mnohoclennych rodin, lebo tie deti sa vychovavaju v spolocenstve a zvycajne maju omno vyssie socialne citenie ako deti s menejpocetnych rodin. Hovorim o rodinach, ktore sa o tie det aj staraju a venuju sa im. Nie je vsetko to materialne, niekedy spolunazivanie v rodine so4+ detmi je pre toho jedinca omnoho prinosnejsie ako vystudovany harvard

@anonym_28d4f9 Nesuhlasim s tvojim nazorom. Poznam mnohopocetnu krestansku rodinu, kde matka prakticky nikdy nepracovala a otec viacmenej tiez nie. Ziju len z pridavkov a obcasnych "zakaziek" a podpory zo "spolocenstva".
No a cuduj sa svete 3 deti hospitalizovane - samoposkodzovanie (rezanie si zil), PPP, chronicka agresivita. 2 najstarsie deti odstrihnute od rodiny, kvoli starostlivosti o mladsich surodencov v detskom veku, s cim doteraz su nie stotoznene.
Je mi to vzdialena rodina, takze viem.
Takze nie som za kvantitu namiesto kvality. Jedinacik moze byt podstatne kvalitnejsi jedinec ako zfrustrovane zanedbane dieta z mnohoclennej rodiny.

anonym_8dd4a4
11. aug 2026
@euka210

@anonym_autor lebo im zavidia, ze oni maju 7 deti a vedia sa o ne postarat a su stastni, ze maju tu "odvahu" na taky pocet, lebo niekto ma problem vychovat uz to jedno dieta.
My mame 3 deti a nad 4 ja tie rodiny praveze obdivujem, lebo mam dost tie nase 3. Ale su rodiny, ktore zvladaju aj 4,5 a tie deti su podporovane v zaujmoch, nevyzera, ze by im nieco chybalo. A su to ludia s VS. Take rodiny a deti nam treba, lebo to je nasa buducnost.
Ja si nieviem predstavit mat len 1 dieta. Ked je nahodou len 1 doma, tak sa nudi, nema sa s kym hrat... ci provokovat 😃...v dome je zrazu taky divny pokoj😃

@euka210 Obdiv možno, závisť určite nie🙂.

hefo
11. aug 2026
@anonym_e570da

@anonym_28d4f9 Nesuhlasim s tvojim nazorom. Poznam mnohopocetnu krestansku rodinu, kde matka prakticky nikdy nepracovala a otec viacmenej tiez nie. Ziju len z pridavkov a obcasnych "zakaziek" a podpory zo "spolocenstva".
No a cuduj sa svete 3 deti hospitalizovane - samoposkodzovanie (rezanie si zil), PPP, chronicka agresivita. 2 najstarsie deti odstrihnute od rodiny, kvoli starostlivosti o mladsich surodencov v detskom veku, s cim doteraz su nie stotoznene.
Je mi to vzdialena rodina, takze viem.
Takze nie som za kvantitu namiesto kvality. Jedinacik moze byt podstatne kvalitnejsi jedinec ako zfrustrovane zanedbane dieta z mnohoclennej rodiny.

@anonym_e570da Však snáď nikto netvrdí, že to je tak jednoznačne vo všetkých prípadoch. Keď si dobre zvolíme príklady, vyjde to tak ako chceme.

Aspoň čo ja vidím v okolí, typicky jedináčikovia dostávajú viac nadmernej pozornosti a "zametania cestičky" než by bolo pre ich vývoj vhodné. Jedna suseda má chlapca a až do puberty (dúfam, že už s tým prestala) spávala s ním namiesto manžela. Aj v 10-12-tich ho prísne kontrolovala, či sa dosť teplo oblieka. A skúmala jeho vzťahy so spolužiakmi, či mu náhodou niekto nekrivdí. Iste, že trochu áno, keď ho mali (a nie úplne jeho vinou) za mamičkára....

nikoletta1712
11. aug 2026
@euka210

@euka210 Závidieť niekomu sedem detí?!..

anonym_e570da
11. aug 2026
@hefo

@anonym_e570da Však snáď nikto netvrdí, že to je tak jednoznačne vo všetkých prípadoch. Keď si dobre zvolíme príklady, vyjde to tak ako chceme.

Aspoň čo ja vidím v okolí, typicky jedináčikovia dostávajú viac nadmernej pozornosti a "zametania cestičky" než by bolo pre ich vývoj vhodné. Jedna suseda má chlapca a až do puberty (dúfam, že už s tým prestala) spávala s ním namiesto manžela. Aj v 10-12-tich ho prísne kontrolovala, či sa dosť teplo oblieka. A skúmala jeho vzťahy so spolužiakmi, či mu náhodou niekto nekrivdí. Iste, že trochu áno, keď ho mali (a nie úplne jeho vinou) za mamičkára....

@hefo Ja nepoznam vyrovnaneho cloveka z viacpocetnych rodin.
A vidim to aj na najblizsich pribuznych.
Jeden z mojich rodicov je z viac ako 5 deti a druhy jedinacik. Asi nemusim napisat, ktory je stabilnejsi, vyrovnanejsi a celkovo viac v pohode. Takze mam zazite.
Ludia z viacpocetnych rosin su cely zivot ukrivdenim a nespokojni. Diagnozy celym radom.

anonym_e3b7ac
11. aug 2026
@nikoletta1712

@euka210 Závidieť niekomu sedem detí?!..

@nikoletta1712 tak ano,kolke tu pisu,ze sa snazia roky a ako im blizi na psychyke ked sa dozvedis,ze tam kamoska caka babo,dalsia kamoska a my sa snazime roky a nic.
Asi si to nezazila,ze??Precitaj si aj tu take pribehy zien.

anonym_e3b7ac
11. aug 2026
@anonym_e570da

@hefo Ja nepoznam vyrovnaneho cloveka z viacpocetnych rodin.
A vidim to aj na najblizsich pribuznych.
Jeden z mojich rodicov je z viac ako 5 deti a druhy jedinacik. Asi nemusim napisat, ktory je stabilnejsi, vyrovnanejsi a celkovo viac v pohode. Takze mam zazite.
Ludia z viacpocetnych rosin su cely zivot ukrivdenim a nespokojni. Diagnozy celym radom.

@anonym_e570da vsetko je to o povahe,najstarsi je taky flegmos a zaroven ma syndrom najstarsieho surodenca od malinkata,ako prisiel na svet jeho prvy brat a zneho sa stal uz velky bracho.Ja dodnes pusinkujem aj muz vsetky nase deti pred skolou,ked ich vozime do skoly.A tie sa veru nehanbia,ani v 9,8,5 triede.
Najstarsi ako prvacik mama ja uz som velky,ani pusa,ani za ruku ale ked nebol nikde nikdo pod lavickou pusu dal.A dnes 18r a stale ma syndrom najstarsieho aj ked ma tzv.svoj vlastny zivot,kamosi,kamoska.

anonym_28d4f9
11. aug 2026
@hefo

@hefo vsak potvrdzujes to co som napisala. To prilisne staranie sa do vztahov, organizovanie zivota a riesenie kazdej pakoviny za synceka/dcerenku aj do 20+ veku, len aby sa chudatko nestresovalo, to je to najhorsie co mozes dietatu urobit. I ked si naivne mamicky myslia, ze mu pomahaju. Preto su deti z mnohodetnych rodin vela krat omnoho lepsie vybavene na prakticky zivot ako jedinacikovia a vela krat omnoho stastnejsie.