Prečo sa na viacdetné rodiny pozerá cez prsty?
Preco sa na viacdetne rodiny pozera cez prsty? Ze nie su normalni? Ze su fanstici? Najma ak je o deti dobre postarane.
@anonym_28d4f9 Deti z mnohopocetnych rodin su stigmatizovane starostlivostou o vlastnych surodencov v detskom veku.
Lebo rodicia si toho nakladli a nezvladali. Tak ich deti sa starali o ich deti. Inac by sa to nedalo zvladnut.
Tito jedinci su velmi poznaceni takymto detstvom. Boli rodicmi uz pocas detstva voci vlastnym surodencom.
A nie su vybaveni na prakticky zivot. Mnohi si potrebuju poriesit seba po takom uzasnom "detstve". Lebo to detstvo vdaka svojim nezodpovednym rodicom nemali sancu zazit.
@anonym_e570da prosim ta eozpravas o tom ako to bolo pred 20-30rokmi. Poznam kopec deti z mnohodetnych rodin v terajsej dobe a su to deti, ktore sa zaujimaju o svojich surodencov - ano, na rozdiel od jedinacikov maju aj svoje povinnosti doma, lebo inaksie by taka domacnost nemohla fungovat, ale su to deti co maju svoje konicky, ucia sa alebo neucia, maju moznosti na studium. Velka cast takychto deti su z dobre situovanych rodin - maju pomoc v domacnosti+nanny. A tie deti su velmi stastne a sudrzne. Zalezi od toho ako to beru rodicia a ake prostredie v tej ktorej rodine vladne. Ale urcite je menej bezne poznat dieta co ma 3-4 surodencov a nie je schopne fungovat v skupine deti ako jedinacika, co ma s tym dost velke problemy
@anonym_28d4f9 Deti z mnohopocetnych rodin su stigmatizovane starostlivostou o vlastnych surodencov v detskom veku.
Lebo rodicia si toho nakladli a nezvladali. Tak ich deti sa starali o ich deti. Inac by sa to nedalo zvladnut.
Tito jedinci su velmi poznaceni takymto detstvom. Boli rodicmi uz pocas detstva voci vlastnym surodencom.
A nie su vybaveni na prakticky zivot. Mnohi si potrebuju poriesit seba po takom uzasnom "detstve". Lebo to detstvo vdaka svojim nezodpovednym rodicom nemali sancu zazit.
@anonym_e570da vies kolko razy mi syn povedal,ze mu kamosi povedali,ze ma super rodicov.Aj taky jedinacik,aj kamosky,kamosi.My ked nieco robime,pridu synovi kamosi pomoct,velmi,velmi vela sa pritom zasmejeme,chalanom za pomoc dame kazdemu nejake papieriky a mozu ist na pizzu,kofolu.
@anonym_autor máme v rodine presne krásny prípad. Moja sesternica majú 6 detí, ona s manželom bola spokojná a dôvod?
Lebo tie staršie musia pracovať okolo domu, obriadiť hydinu a starať sa o menšie deti.
Ani jedno nemá VS aj keď, deti na na to majú, ale rodičia ich dali len na účňovky, aby išli do práce a pomáhali s peniazmi v domácnosti.
Ako sa len dedí oblečenie, topánky nemusím ani hovoriť, lebo však na čo kupovať nové tým menším.
Výlety absolútne nehrozili, ako ona hovorila dovolenky mali, čo chodili po rodine na pár dní.
Sesternica nikdy, ale že nikdy nepracovala
A tu je dôvod prečo BOLA spokojná. Došlo to do bodu, minulý rok jej odišli 3 najstaršie deti z domu, lepšie poviem ušli a zrazu ona má kopec roboty, treba sa deťom venovať, treba sa s menšími učiť, treba okolo domu veľa robiť, okolo domácnosti a hlavný bod je doma menej peňazí. Už zvažuje, že pôjde aj do práce, ale nikde ju nevítajú s otvorenou náručou - keď je doma vyše 20 rokov. Zrazu už nemôže len tak ísť do kina s mužom, čo predtým chodili, ale deti zobrali veľmi málo aj to zrátam na jednej ruke.
Teraz mám pocit, že jej začínajú, síce len veľmi pomaly pochádzať nejaké veci.
@anonym_dbb6ef
-netreba dat dietatku 100 kruzkov z ktorych nema nic
-netreba dat dietatu drahe zahranicne studium
-a rovnako mu netreba prispiet na hypoteku a start do zivota
Kludne aj dnes sa daju 3 deti zvladnut, len treba mysliet rozumom a nie si vychovat rozmaznaneho jedinacika co je potom na dve veci lebo skonci na fete/alkohole ked mu rodic vsetko na podnos da/donesie...
@anonym_0c8653 netreba netreba, lebo nemas na to, tak budes tvrdit, ze netreba
@anonym_0c8653 netreba netreba, lebo nemas na to, tak budes tvrdit, ze netreba
@anonym_dbb6ef Zjavne si ešte nezažila preťažené dieťa, ktoré ti pravidelne v ŠKD narieka, že nechce ísť na krúžok. Podľa mňa sú krúžky úžasná záležitosť a všetky moje deti chodili na krúžky, ktoré si sami vybrali, ale všetkého veľa škodí.
Dcéra mala viacero spolužiakov z viacdetných rodín a úprimne, bolo mi tých detí ľúto, nikdy nešli na žiaden výlet, kurz plávania, korčuľovania, často ich nepustili ani na oslavy , aby to nenarušilo rozpočet .... Dokonca nešli ani na školskú prespávačku, kde sa platilo dákych 8€ na pizzu. Chápem, že sú dôležitejšie veci, ako tie materiálne ale predsa len , aj týmto deťom by mali byť dopriate zážitky atď . Mne ako matke by bolo nesmierne ľúto, keby celá trieda niekam išla a moje deti by ostali doma . Určite sú aj viacdetné rodiny, kde deťom nič nechýba ale tých je výrazne menej .
Dcéra mala viacero spolužiakov z viacdetných rodín a úprimne, bolo mi tých detí ľúto, nikdy nešli na žiaden výlet, kurz plávania, korčuľovania, často ich nepustili ani na oslavy , aby to nenarušilo rozpočet .... Dokonca nešli ani na školskú prespávačku, kde sa platilo dákych 8€ na pizzu. Chápem, že sú dôležitejšie veci, ako tie materiálne ale predsa len , aj týmto deťom by mali byť dopriate zážitky atď . Mne ako matke by bolo nesmierne ľúto, keby celá trieda niekam išla a moje deti by ostali doma . Určite sú aj viacdetné rodiny, kde deťom nič nechýba ale tých je výrazne menej .
@kristina2412 Popravde, ani ja takú nepoznám. Už čo si pamätám z detstva, aj teraz v škole môjho dieťaťa, tie deti strádali. A to sa nebavíme o drahých veciach , mobiloch a oblečení, ale presne tých škol.akcii, kde chýbali takmer vždy. Pamätám si,ako sa mi spolužiačka zo základky sťažovala, že pred nimi rodičia zamykajú kuchyňu, aby nezjedli jedloba odomli až večer, keď prišli z práce. Jej mladšia sestra prišla raz ku mame mojej kamošky a zazvonila s prosbou :'' Teta,dáte mi chleba?'' a nemala na sebe ani nohavičky, len v zafúĺaných šatách behala. Alebo v triede môjho dieťaťa, integrované dieťa, síce už od nejakých 14 sexuje, pije, fajčí, nevadí, že ledva prelieza ročníkmi a plynulo neprečita ani jednu vetu. Žijú v byte na hromádke, vždy ide od nich krik a smrad. Verím, že sú aj mnohodetné rodiny, kde to takto nie je, len ich osobne nepoznám. Aj moja matka je zo 6.detí a pekné spomienky na detstvo moc nemá. Vyrastala v čase, keď už boli v domoch kúpeĺne a wc, ale oni mali iba latrínu a prádlo chodili prepláchať na potok. V 70.rokoch 20 st. Nie v osade .
@kristina2412 Popravde, ani ja takú nepoznám. Už čo si pamätám z detstva, aj teraz v škole môjho dieťaťa, tie deti strádali. A to sa nebavíme o drahých veciach , mobiloch a oblečení, ale presne tých škol.akcii, kde chýbali takmer vždy. Pamätám si,ako sa mi spolužiačka zo základky sťažovala, že pred nimi rodičia zamykajú kuchyňu, aby nezjedli jedloba odomli až večer, keď prišli z práce. Jej mladšia sestra prišla raz ku mame mojej kamošky a zazvonila s prosbou :'' Teta,dáte mi chleba?'' a nemala na sebe ani nohavičky, len v zafúĺaných šatách behala. Alebo v triede môjho dieťaťa, integrované dieťa, síce už od nejakých 14 sexuje, pije, fajčí, nevadí, že ledva prelieza ročníkmi a plynulo neprečita ani jednu vetu. Žijú v byte na hromádke, vždy ide od nich krik a smrad. Verím, že sú aj mnohodetné rodiny, kde to takto nie je, len ich osobne nepoznám. Aj moja matka je zo 6.detí a pekné spomienky na detstvo moc nemá. Vyrastala v čase, keď už boli v domoch kúpeĺne a wc, ale oni mali iba latrínu a prádlo chodili prepláchať na potok. V 70.rokoch 20 st. Nie v osade .
@kristina2412
@anonym_971c8d zial aj take rodiny su aj v dnesnej dobe,kde sa vzdy da nieco robit,aby sa take rodiny mali lepsie a mohli detom viac dopriat.
Ale to mate ako s romami,su aj slusni a vzdelani,dobre zarabajuci a zaroven ich spolocnost hadze do 1 vreca s osadnikmi,to iste plati aj pre mnohopocetne rodiny.Tiez si ich mnohi spajaju s chudobou a hadzu rodiny s viac detmi do 1 vreca.
Tak isto ako sa hadzu rodiny s 1 dietatom do vreca,ze bude rozmaznane,neschopne v zivote nicoho,lebo bude cakat na maminku s oteckom,ze sa postaraju,vybavia.
@kristina2412
@anonym_971c8d zial aj take rodiny su aj v dnesnej dobe,kde sa vzdy da nieco robit,aby sa take rodiny mali lepsie a mohli detom viac dopriat.
Ale to mate ako s romami,su aj slusni a vzdelani,dobre zarabajuci a zaroven ich spolocnost hadze do 1 vreca s osadnikmi,to iste plati aj pre mnohopocetne rodiny.Tiez si ich mnohi spajaju s chudobou a hadzu rodiny s viac detmi do 1 vreca.
Tak isto ako sa hadzu rodiny s 1 dietatom do vreca,ze bude rozmaznane,neschopne v zivote nicoho,lebo bude cakat na maminku s oteckom,ze sa postaraju,vybavia.
@anonym_e3b7ac Presne tak.Som tá druhá skupina a nie raz si tu otrú hubu o jedináčikov. Ale mne to neprekáža, pretože žijem ten život,aký som si vždy priala a nemenila by som s nimi. Oni so mnou rovnako a preto je život v rovnováhe. 😄
@anonym_e3b7ac Presne tak.Som tá druhá skupina a nie raz si tu otrú hubu o jedináčikov. Ale mne to neprekáža, pretože žijem ten život,aký som si vždy priala a nemenila by som s nimi. Oni so mnou rovnako a preto je život v rovnováhe. 😄
@anonym_971c8d citame tu tieto extemne odsudzovacky velmi,velmi casto,na vsetky skupiny aj na bezdetne pary,co dobrovolne deti nechcu.Ludom clovek nikdy nevyhovie,a presne preto je najlepsie tak ako chcu hlavne otec a mama.Ak ti su stastni aj deti budu stastne,ale ak ma zit hoci aj to jedno dieta,nie v milujucej rodine,kde si rodicia ani na meno nevedia prist,je to smutne aj pri 1,2,3 detoch.
Lebo dnes je ina doba. Nie je to len o tom dat detom postel, jedlo a oblecenie. Dnes maju mladí problem vobec zalozit si rodinu, lebo je problem s byvanim. A preto mat dnes viac deti ako dajme tomu 2 je riadna odvaha a ked nie si zabezpeceny, tak aj sebecke. Lebo tym detom realne nebudes vediet zabezpecit napr drahe studium v zahranici, podporit ich napr v hypoteke, starte do zivota a pod. Pri jednom sa toto realne da utiahnut z bezneho slovenskeho platu. Pri dvoch uz obtiaznejsie. A pri viacerych nerealne. Uz len kolko stoji kvalitne vzdelavanie malych deti, potom rozne mimoskolske zaujmy, doucovania, skoly v zahranici, zivot tam, a potoˇ kolko treba na rozbeh zivota a zalozenie rodiny. Ja napr mam 1 doeta lebo mu chcem so vsetkym tymto pomoct. Tak ako ma to naucili aj rodicia. My sme 2 surodenci ale rodicia toto vsetko zvladli a preto je dnes z nas to co je a sme tam kde sme.
@anonym_dbb6ef suhlasim. Svet ponuka tolko moznosti, cestovanie, dobre jedla, univerzity, podujatia...
ako, keďže mne deti nič nehovoria, každá čo má viac ako 2 deti je pre mňa zjavne iná ako ja - nevravím že divná, ale zjavne iná ..
ale vôbec ju za to neodsudzujem, lebo prečo? že je iná ako ja?
poznám však jednu rodinu s 5 deťmi, otec náhle zomrel pomerne mladý, samozrejme žiadna životná poistka lebo nevychádzalo, veľmi ťažké to mali potom ☹
@biba_18 tiez ak ma niekto viac ako dve, mi pride ina. Neodsudzujem, ale proste pride mi ina.
@biba_18 tiez ak ma niekto viac ako dve, mi pride ina. Neodsudzujem, ale proste pride mi ina.
@anonym_749c8d my sme sa s muzom bavili o detoch uz v case chodenia,obaja sme mali jasny,rovnaky pocet 4 deti.Planovali sme ich do 3r,ale teda realita bola po 2r,po 2 a pol,aj vyse 3r,najmensi 5ty,po 7r od poslednej.Sice uz neplanovany,ale ziadny sok,ziadne hups no ako sa to len stalo.Ako tu mnoho krat citame,my sme vedeli co robime,a maly je zboznovany od vsetkych.Skoro 18r sa s malym hra,saji,3ti sa zase tesi,ze si ho zoberie na prazdniny k sebe a pod.
Su rodiny,kde si aj pocet planuju,a teda do kostola nechodime.
My sme 50 tnici, 1 dieta na ZS a 2.na SS.Su sikovne, ale naštudujem v zahraničí nebudeme mat.Mame dom a auta, nesetrime im lebo neni z čoho.Zijeme zo slovenských platov, nemame ani na lepšie platené miesta v práci kvôli vzdelaniu.Cize nie každý, kto má len 1-2 deti im môže pomôcť do budúcna.Zijeme v prítomnosti a naša chyba, že sme nešetrili, teraz na to doplacame.Vsetko drahé, deti potrebuju viac a my už ťažko zarobíme veľké peniaze.Poznam rodiny, kde majú 3-4 deti a cestujú, majú rôzne krúžky. Naše deti zdedia len dom, inak sa musia starať samé o seba.Verim, že ich vychovávame k samostatnosti.
@anonym_3e67a3 prečo to beriete tak, že zdedia iba dom, to je iba? Však to je kvantum Vašej driny za celý Váš život, kde vyrastali Vaše deti. V tomto ste im ozaj není nič dlžní ako rodičia.
@anonym_379767 Tak ich tým pekne dráždite. Len vám to do očí nepovedia.
@anonym_8dd4a4 ani nie.S jednymi sa vidime 3x do roka,druhi nase deti zboznuju sami si ich pytaju.
Áno sú predsudky, blbé reči, zazeračky. Ja mám 4 deti za 4 roky. Nik z nich ( s tých ľudí) u nás nežije, nezakrýva sa našou perinou. Deti chodia všade. Škola v prírode, výlety, plavecké výcviky, tábory. Nekúpim každému byt to je samozrejme. Dám im lásku, výchovu a rodinu. Učím ich, pomáhať si navzájom. Nech má každý toľko detí, koľko chce mať. Keby sa každý staral o seba , žilo by sa oveľa lepšie. Viem aké je to túžiť po dieťati, dať tisíce za umelé oplodnenia. Čakať roky, dlhé roky na aspoň 1 dieťa....
Lebo dnes je ina doba. Nie je to len o tom dat detom postel, jedlo a oblecenie. Dnes maju mladí problem vobec zalozit si rodinu, lebo je problem s byvanim. A preto mat dnes viac deti ako dajme tomu 2 je riadna odvaha a ked nie si zabezpeceny, tak aj sebecke. Lebo tym detom realne nebudes vediet zabezpecit napr drahe studium v zahranici, podporit ich napr v hypoteke, starte do zivota a pod. Pri jednom sa toto realne da utiahnut z bezneho slovenskeho platu. Pri dvoch uz obtiaznejsie. A pri viacerych nerealne. Uz len kolko stoji kvalitne vzdelavanie malych deti, potom rozne mimoskolske zaujmy, doucovania, skoly v zahranici, zivot tam, a potoˇ kolko treba na rozbeh zivota a zalozenie rodiny. Ja napr mam 1 doeta lebo mu chcem so vsetkym tymto pomoct. Tak ako ma to naucili aj rodicia. My sme 2 surodenci ale rodicia toto vsetko zvladli a preto je dnes z nas to co je a sme tam kde sme.
@anonym_dbb6ef 🤔drahé štúdium v zahraničí má zaujalo...to naozaj by každé dieťa malo mať nárok na drahé štúdium v zahraničí ktoré mu zaplatia rodičia...osobne si myslím že toto nie je právo ale privilégium...a určite to niečo čo by každé dieťa malo dostať ... Osobne si myslím že dôležitejší je čas ktorý dokážeš dieťaťu venovať ja mám viac detičiek a toto je jediné čo niekedy mám z toho neistotu či im venujem dosť času..na rozhovor podporu porozumenie ...aby dieťa malo pevnú istotu vo svojom rodičovi a mohol munist dobrým príkladom v životných situáciách. Ale určite samozrejme je problém ak finančná gramotnosť je nízka finančné zabezpečenie tiež a zároveň bez plánovania mám viacero deti o ktoré sa nestačím a ani nemám ako postarať..
@anonym_dbb6ef 🤔drahé štúdium v zahraničí má zaujalo...to naozaj by každé dieťa malo mať nárok na drahé štúdium v zahraničí ktoré mu zaplatia rodičia...osobne si myslím že toto nie je právo ale privilégium...a určite to niečo čo by každé dieťa malo dostať ... Osobne si myslím že dôležitejší je čas ktorý dokážeš dieťaťu venovať ja mám viac detičiek a toto je jediné čo niekedy mám z toho neistotu či im venujem dosť času..na rozhovor podporu porozumenie ...aby dieťa malo pevnú istotu vo svojom rodičovi a mohol munist dobrým príkladom v životných situáciách. Ale určite samozrejme je problém ak finančná gramotnosť je nízka finančné zabezpečenie tiež a zároveň bez plánovania mám viacero deti o ktoré sa nestačím a ani nemám ako postarať..
@oskvarka rozumiem a suhlasim..to bol príklad, a takych prikladov je xy, napr choroba, ktora bude vyzadovat liecbu, konicek, ktory bude chciet dieta vykonavat a bude velmi nakladny, a pod. Poznala som a poznam vela talentovanych a sikovnych ludi, ktorí ale nemohli robit co chceli, alebo vystudovat co chceli, lebo prave rodicia na to nemali.. a to nemusi byt studium v zahranici.. mala som spoluziacku na gympli, ktora nemohla ist ani len na obycajnu vysku, lebo na to nemala, musela ist do prace a este sa postarat aj o surodenca..a je vela pripadov rodin, v ktorych by bolo menej problemov, aj tych financnych, keby mali menej deti.. zivot mame len jeden a ja zas chcem dat svojmu dietatu sancu na ten najlepsi a najkvalitnejsi zivot vo vsetkych oblastiach.. aby sa nikdy nemuselo zamysliet nad tym, preco niekto nieco moze a ono nie..
@oskvarka rozumiem a suhlasim..to bol príklad, a takych prikladov je xy, napr choroba, ktora bude vyzadovat liecbu, konicek, ktory bude chciet dieta vykonavat a bude velmi nakladny, a pod. Poznala som a poznam vela talentovanych a sikovnych ludi, ktorí ale nemohli robit co chceli, alebo vystudovat co chceli, lebo prave rodicia na to nemali.. a to nemusi byt studium v zahranici.. mala som spoluziacku na gympli, ktora nemohla ist ani len na obycajnu vysku, lebo na to nemala, musela ist do prace a este sa postarat aj o surodenca..a je vela pripadov rodin, v ktorych by bolo menej problemov, aj tych financnych, keby mali menej deti.. zivot mame len jeden a ja zas chcem dat svojmu dietatu sancu na ten najlepsi a najkvalitnejsi zivot vo vsetkych oblastiach.. aby sa nikdy nemuselo zamysliet nad tym, preco niekto nieco moze a ono nie..
@anonym_dbb6ef vidis,minuly rok muz bol na pnke vyse 6tyzdnov,a kedze mame aj hypo poistenu,vyplatili mu spät 2 splatky 2200eur,poistku zivotnu 20eur na den,a 40eur denne zo socialku.Sme mali 8000eur behom mesiaca.
Zial teraz mi je zase pn,ako sme prisli z Turecka u nas stale deti na striedacku chore,chytil to aj muz ale tak isto to pokracuje dalej,tocenie hlavy,skoro ho aj hospitalizovali takze ho caka seria kopec vysetreni.
Neviem si predstavit nemat vsetko takto zabezpecene,a triast o to,ci bude na hypo.Aj ked z mojej vyplaty,by som ju uhradila,plus ak by trebalo tak aj zo setrenia by sa vytiahlo.Ale treba vzdy na to mysliet,a je naozaj jedno ci mas 1,2,3 deti.Zle sa moze stat aj pri 1 dietati a rodina moze skoncit zle,ako aj sama zena ,ci muz moze skoncit zle ked je sam.
@anonym_dbb6ef áno samozrejme zodpovednosť a plánovanie rodičovstva je rozumné a je to veľký predpoklad toho že rodiča dajú deťom podporu ja verím že nie na všetko budú finančné prostriedky ale aj ja som tak vyrástla mali sme skôr menej ako viac ale v štúdiu ma rodičia podporili musela som popri vysokej občas na brihmgadu aby som mala aj na niečo iné ako na základnú stravu a internát ale bolo to akurát... A práve že vidím že to že som nemala v živote všetko čo sa týka materiálnej stránky vždy som asi pri spolužiakovi ťahala za kratší koniec tak veľa to človeka naučí ..ak ne to v hranici kedy sa mladý človek vie a tým popasovať jednoducho to nieje priveľa za hranicou komfortnej zóny ... Lebo keď maju deti priveľa ľahko si zvyknú že nemusia ani orst vystrčiť z komfortnejnzony a veľa sa tým neposúvaju. Aj deti treba naučiť zodpovednosti a sebestačnosti v tom v čom sú to už schopné zvládnuť.... A tiež je iné ak niekoho nečakane postihne nejaké životné nešťastie s ktorým nepočítal alebo či len nezodpovedné priviedol deti do naozaj slabého zázemia.

@hefo vsak potvrdzujes to co som napisala. To prilisne staranie sa do vztahov, organizovanie zivota a riesenie kazdej pakoviny za synceka/dcerenku aj do 20+ veku, len aby sa chudatko nestresovalo, to je to najhorsie co mozes dietatu urobit. I ked si naivne mamicky myslia, ze mu pomahaju. Preto su deti z mnohodetnych rodin vela krat omnoho lepsie vybavene na prakticky zivot ako jedinacikovia a vela krat omnoho stastnejsie.