Prečo sa staršia generácia obáva pádov detí?
Vôbec to nemyslím ako útočnú tému na staršiu generáciu. Ale skutočne ma zaujíma ako to vníma, nakoľko ste tu už mnohé babičky a ja som mladá mamina. Jedna vec, ktorú si všímam že nie je od povahy daného človeka ale generačný rozdiel je reakcia na pády dieťaťa. Myslím takého menšieho rok, dva. Moje dieťa stále nechodí úžasne a stane sa, že na ulici padne. Bežná vec, učí sa, nechávam veľa padať . Bývame na dedine a okolo je veľa babiek dôchodkýň, ktoré sú milé aj sa prihovoria. Ja som za toto rada. Ale vždy neskutočne prehnane reaguju, keď mi dieťa spadne. Naozaj dieťa padne, zdvihne sa, ide dalej, ani nezamrnčí a ony úplne híkajú a bedákajú ako si ublížílo chúďatenko moje. Neraz mi dieťa zdvihli zo zeme, zatiaľ čo som ja čakala kedy sa dvihne samo a slušne im povedala aby to nechali na ňom, že to zvládne. Na každej rodinnej oslave, keď sa malé dieťa buchne, tak sa z toho robí úplna dráma, starší vyslovene stoja centimeter od dieťaťa, ruky za ním aby sa nedajbože niečo stalo.
Staršia generácia, neútočím na vás, nespochybňujem vaše praktiky. Viete mi prosím ale niektoré, ktoré ste sa v tom našli vysvetliť, prečo to takto beriete? Lebo ja aj mamičky v mojom okolí v mojom veku nechávame dieťa veľa krát spadnúť lebo nestojíme im za zadkami celý deň a berieme, že sa tak učia.
Prveho syna som mala ako 25 rocna, druheho v 41. Uz sama na sebe vidim, ze som uzkostlivejsia, uz som toho zazila viac a akosi automaticky si predstavujem, co vsetko by sa mohlo stat, ako sa mu smykne a spadne z vysky, ako si buchne hlavu a bude mat otras mozgu.... To ale neznamena, ze synovi stojim za zadkom, ked uz viem odhadnut, co zvladne, necham ho. Lenze moja svokra jeho schopnosti nepozna, tak by ho najradsej obalila do folie a vsade vodila za ruku. Na odrazadlo by mu chcela dat spagat, aby nesiel rychlo a daleko. Tiez mi tym obcas lezie na nervy, ale aj ju uz trochu viac chapem. Uvidis, aka uzkostliva raz budes ty ako babka.
@andrea_82 dobrý postreh. Že ja poznám svoje dieťa a viem, že vie padať, že neplače, že padne 30x za deň a ony nevedia čo očakávať
padnutie tvojho decka je to najintenzivnejsie co sa tym dochodkynam za cely tyzden stane tak reaguju adekvatne tomu - moja teoria
Keď vládzeš, si mladá a máš dobre reflexy, ešte k tomu len jedno dieťa a plnú pozornosť, tak je to o inom ako keď si staršia, nevladzes, fyzicky nestíhaš, viac si toho zažila a videla a počula.. ľúto ti je, kebyže sa niečo vážne stane. Plus, stať sa niečo vážne môže hocikedy. Z učiacej veže ti spadne dieťa a ma zlomenú ruku. Beží, zakopne, zle spadne a puknuta kosť, nedá to a hlava o múr, o hojdačku, o schod a už treba niekedy aj šitie… Pri prvých 3 deťoch som reagovala ináč ako pri ďalších (nemám oči okolo celej hlavy, a menej vládzem!), tiež som už čo to zažila a pisem z vlastnej skúsenosti! :D Ani nvs kedy a stane sa blbá nehoda.. a to som ešte z tých menej uzkostlivych. Deti mi lezú na stromy, na nábytky, skáču z poschodovej postele, majú horolezeckú stenu a podobne.. ale už mali aj sadru, aj šitie, aj hrče..
@anonym_autor to nie je iba o padani, to je celkovo o učení, plus, je iné, keď je mama s dieťaťom 24/7 a keď ho nejaká babka vidí raz za čas. Moja dcéra, keď bola taká asi 6-7 ročná raz nevedela otvoriť dvere, hovorím jej: potlač silnejšie. Ale kým to stihla vyskúšať, už jej nejaká babka otvorila. Takýmto prístupom sa to dieťa jednak nič nenaučí, jednak mňa by porazilo, všetko za ňu robiť, a okrem toho je to signál: daj, ja to za teba urobím, ty to nezvládnes. Staršia generácia už nemusí vychovávať, preto sa nad ničím takýmto nezamýšľa. Na druhej strane, keď tým deťom nenaložíme na zadok vždy, keď maju zlu náladu a sú drzé, tak vychovavame citlivky. Zbytočne sa rozčuľovať podľa mňa…
@anonym_autor to nie je iba o padani, to je celkovo o učení, plus, je iné, keď je mama s dieťaťom 24/7 a keď ho nejaká babka vidí raz za čas. Moja dcéra, keď bola taká asi 6-7 ročná raz nevedela otvoriť dvere, hovorím jej: potlač silnejšie. Ale kým to stihla vyskúšať, už jej nejaká babka otvorila. Takýmto prístupom sa to dieťa jednak nič nenaučí, jednak mňa by porazilo, všetko za ňu robiť, a okrem toho je to signál: daj, ja to za teba urobím, ty to nezvládnes. Staršia generácia už nemusí vychovávať, preto sa nad ničím takýmto nezamýšľa. Na druhej strane, keď tým deťom nenaložíme na zadok vždy, keď maju zlu náladu a sú drzé, tak vychovavame citlivky. Zbytočne sa rozčuľovať podľa mňa…
@mane01 ja sa ale nerozčulujem 😀 mňa to nehnevá, len zaujíma že prečo
Prveho syna som mala ako 25 rocna, druheho v 41. Uz sama na sebe vidim, ze som uzkostlivejsia, uz som toho zazila viac a akosi automaticky si predstavujem, co vsetko by sa mohlo stat, ako sa mu smykne a spadne z vysky, ako si buchne hlavu a bude mat otras mozgu.... To ale neznamena, ze synovi stojim za zadkom, ked uz viem odhadnut, co zvladne, necham ho. Lenze moja svokra jeho schopnosti nepozna, tak by ho najradsej obalila do folie a vsade vodila za ruku. Na odrazadlo by mu chcela dat spagat, aby nesiel rychlo a daleko. Tiez mi tym obcas lezie na nervy, ale aj ju uz trochu viac chapem. Uvidis, aka uzkostliva raz budes ty ako babka.
@andrea_82 toto je mega pravda. Mam dve deti s 18 ročnym rozdielom 😀
Starší furt dačo a ja som bola v pohode.
Pri dcérke som na prášky zo všetkého 😀
Myslím si, že je to individuálne. Moja mama bola oveľa menej úzkostlivá ako môj manžel. Jediné, kedy vedome šla proti jeho názoru, bolo, keď dovolila našim dcéram loziť po stromoch, hoci on im to zakazoval (a tak som pri oberaní čerešní dokázala vyliezť na strom len ja). Ale to mal, chudák, po svokre, ktorá zase chcela, aby u nej spôsobne sedeli v kresle (deti na 1. stupni ZŠ!) na balkóne. Veď jej to stačilo, malo by aj im. Takisto sa ani ja nepovažujem za úzkostlivú starkú. Lenže ja viem, že dcéra si je vedomá toho, že opatrnosť je síce potrebná, ale je lepšie dvojročné dieťa naučiť, ako môže bezpečne zliezť z gauča, než mu tam zakazovať vyliezť. To isté platí pre schody, nožnice, nôž... Tak ich to učila, čomu som veľmi rada. A u mňa sa od 4 - 6 rokov postupne naučili obsluhovať šijací, vyšívací, zatkávací stroj... Dokonca si teraz 12 ročný vnuk odskúšal overlock.
Možno sa len staršia generácia bojí, že mladšia bude vyvádzať, pokiaľ by sa dieťaťu niečo stalo. Hoci by sa to mohlo rovnako stať pri mame ako pri starej mame (najmä, pokiaľ je to svokra).
Ja ti neviem- svoje deti som "nechavala" padat. No ked niekomu strazim dieta- sestra, svagrina, kamoska stojim 1milimeter za ich zadkom a najradsej by som ich zabalila do bublinkovej folie. A to mam" len" 43🙈🙈
Ked boli moje deti cca 6-7 rocne, radi liezli na ceresnu v zahrade aj do vysky 10 metrov, vtedy som to vnimala, ze ake su sikovne🙂 moje vnucky ked preliezaju 150 cm plot, tak uplne saliem od strachu, co vsetko sa im moze stat…..takze je to uplne normalne
prečo? lebo staršie si viac uvedomujú bolesť. mňa samú všetko bolí a to nemusím ani spadnúť… 😏
Ja ti neviem- svoje deti som "nechavala" padat. No ked niekomu strazim dieta- sestra, svagrina, kamoska stojim 1milimeter za ich zadkom a najradsej by som ich zabalila do bublinkovej folie. A to mam" len" 43🙈🙈
@zuzinka888 je rozdiel vlastné a cudzie dieťa.Pri vlastnom ťa nikto nebude obviňovať
@zuzinka888 to rozumiem. Strážim cudzie= viac sa bojím. Ale babky na ulici mi dieťa nestrážia, to isté ani vždy na rodinných oslavách. A aj vtedy zasahujú. Aj keď je tá zodpovednosť na mne.
Ked boli moje deti cca 6-7 rocne, radi liezli na ceresnu v zahrade aj do vysky 10 metrov, vtedy som to vnimala, ze ake su sikovne🙂 moje vnucky ked preliezaju 150 cm plot, tak uplne saliem od strachu, co vsetko sa im moze stat…..takze je to uplne normalne
@beataxxx ja nevravím že to normálne nie je, ale snažím sa pochopiť, prečo tomu tak je. Lebo nepovedala si prečo to tak je, iba že je to tak, čo si všímam aj ja. Prečo sa viac bojíš teraz pri vnučkách? Lebo sú to deti tvojich detí a keby sa im stane niečo, tak si na vine ty? Keby sa niečo stane vtedy deťom tak môžeš nadávať jedine sama sebe?
Neviem či ma úplne chápete baby. Nejde mi ani tak o situácie kedy strážite dieťa, to chápem že je väčšia zodpovednosť a aj ja teraz mladá keby strážim cudzie dieťa som opatrná. Skôr ozaj neviem pochopiť tie situácie na ulici, kedy mám ja zodpovednosť, ja strážim dieťa a cudzia osoba zasahuje. To by som bola rada keby sa podelíte o skúsenosť.
odpísala som prečo 😏
Neviem či ma úplne chápete baby. Nejde mi ani tak o situácie kedy strážite dieťa, to chápem že je väčšia zodpovednosť a aj ja teraz mladá keby strážim cudzie dieťa som opatrná. Skôr ozaj neviem pochopiť tie situácie na ulici, kedy mám ja zodpovednosť, ja strážim dieťa a cudzia osoba zasahuje. To by som bola rada keby sa podelíte o skúsenosť.
Nie je to otázka generacie, ale veku. Tzn.tie babičky na ulici sa ako mladé matky chovali podobne ako ty a ty sa budeš v ich veku chovat podobne ako ony. Dovod nepoznám. Bude to asi nastavením mysle, skusenostami, pohodlím, pohladím na svet okolo seba...ludia sa menia, aj ty sa zmenis, chtiac či nechtiac. A to, že reaguju len tak random na ulici? Potrebuju kontakt, prehodit aspoň pár slov. Ako už vyššie niekto pisal - možno je interakci s tebou to jediné, co sa im za ten den prihodi...
@anonym_autor som vo veku babky, ale takéto reakcie nemám ani ja, ani môj muž. Ani si ich nepamätám, že by ich mali babky nášho dieťaťa. Ani keď sme kdekade chodili, som sa s tým nestretla, ze by niekto nejako prehnane riešil, ak dieťa, ktoré ledva chodí, spadne. Samozrejme, že by nebola normálna reakcia, aby babky zakričali hurá, ale nechápem prečo a načo to riešiť.
Toto je skor o povahe rodica a rodiny ako takej. Moja mama je taka uzkostliva, svokra vobec. Ja tiez nie. Proste deti padaju, kym neleti helikoptera na zahradu, tak pohoda.
@anonym_autor som vo veku babky, ale takéto reakcie nemám ani ja, ani môj muž. Ani si ich nepamätám, že by ich mali babky nášho dieťaťa. Ani keď sme kdekade chodili, som sa s tým nestretla, ze by niekto nejako prehnane riešil, ak dieťa, ktoré ledva chodí, spadne. Samozrejme, že by nebola normálna reakcia, aby babky zakričali hurá, ale nechápem prečo a načo to riešiť.
@anonym_87982b riešim to, lebo ma to zaujíma
Toto je skor o povahe rodica a rodiny ako takej. Moja mama je taka uzkostliva, svokra vobec. Ja tiez nie. Proste deti padaju, kym neleti helikoptera na zahradu, tak pohoda.
@kiki68 no u nás v rodine sú všetky staršie ženy úzkostlivé a všetky mladé maminy sme presný opak. Vychádzala som z toho
odpísala som prečo 😏
@biba_18 ale keď je dieťa úplne okay, vysmiate a ide samé vstať? To ja nepochopim. Pri tom čo píšeš chápem skôr tú prehnanú opatrnosť vopred, nie dvíhať dieťa, ktoré nič nebolí, keď sa oň stará mama.
Chcú byť nápomocné?Neviem, ale netreba to brať vztahovacne.Ked dieťa učíš, že si musí poradiť samo nič sa nestane, keď mu niekto pomôže.A je to povahou aj nevinný pád na chodníku môže znamenať vybité zuby, prekusnutu peru, alebo zapadnutý jazyk.Cim je človek starší vie, čo sa môže stať ja som mala dieťa v 26 r vychovala som ho ani neviem ako druhé v 34 a veru viac ho obletujem.
@anonym_autor Ale ved to je len tvoj okruh starsich ludi. To neznamena , ze cela starsia generacia je takato. Moj svokor aj moj otec isto nie. Mozno skor takym ochrabarskym syndromom trpia zeny- babky. Aj ked asi je to skor povahou a neda sa to pausalizovat.
@kiki68 no u nás v rodine sú všetky staršie ženy úzkostlivé a všetky mladé maminy sme presný opak. Vychádzala som z toho
@anonym_autor tak si nevidela moju svokru 😂😂😂 ja som tiez taka Rabenmutter 🙈😀😀😀 U nas je uzkostlivy iba moj muz, ten vzdy ked sa dieta smykne “ jemine uz bude chudatko mat otras mozgu, uz vidis tie skody
@anonym_autor tak si nevidela moju svokru 😂😂😂 ja som tiez taka Rabenmutter 🙈😀😀😀 U nas je uzkostlivy iba moj muz, ten vzdy ked sa dieta smykne “ jemine uz bude chudatko mat otras mozgu, uz vidis tie skody
@kiki68 a to je lekár nie?😆Ja som dosť úzkostliva tiež ma az zaleje pot aj, keď ide o cudzie deti, ale nedávam to navonok cítiť, že lamentujem hystercim.Ja som raz videla ako dieťaťu zabehlo do krku lízatko a ťahali mu ho von, lebo chodilo a lízalo lizatko, takže moje dieťa muselo vždy sedieť na gauči.Aj som zažila, keď matka surila dieťa a zle pozulo rožok a ani dnu ani von a už bolo červené ani dole hlavou a búchať po chrbte nepomohlo sú to veci nebezpecne a zle sa stane rychlo.Kazda mama by mala prejsť kurzom prvej pomoci
@kiki68 a to je lekár nie?😆Ja som dosť úzkostliva tiež ma az zaleje pot aj, keď ide o cudzie deti, ale nedávam to navonok cítiť, že lamentujem hystercim.Ja som raz videla ako dieťaťu zabehlo do krku lízatko a ťahali mu ho von, lebo chodilo a lízalo lizatko, takže moje dieťa muselo vždy sedieť na gauči.Aj som zažila, keď matka surila dieťa a zle pozulo rožok a ani dnu ani von a už bolo červené ani dole hlavou a búchať po chrbte nepomohlo sú to veci nebezpecne a zle sa stane rychlo.Kazda mama by mala prejsť kurzom prvej pomoci
@luccija ano, ma medinu, len nerobi priamo s ludmi ako lekar. 😂😂😂 Tiez tema bakterie je u nas zaujimava 🙈
@anonym_autor tak ja mám 33 a som taká istá 😂😂😂😂už som ,, stará,, som uzkostlivá na všetko čo sa týka mojich detí a bolo to tak aj pred 15 r keď som mala prvú dcéru
Proste som taká a iná nebudem
Tak ono tie pády nie sú len tak. Mne fyzio rozprava ako chodi k ním otecko s dietatom, ktoré mu padlo z prebalovacieho pultu a zo zdravého dietata sa stalo extrémne tazko postihnuté, takze úrazy hlavy sú naozaj nebezpečne. A každý pozna v okoli takýto pripad. Rovnako je to dane evolúciou, pomôcť slabšiemu jedincovi. Nevravim, že tvoja Metoda nepomoct dietatu vstať je zla, ale ja som svojim detom pomáhala. Podľa mna som ich tým aj učila, že mama je tu vzdy pre nich a ked budú potrebovat pomôcť, tak nebudem ľahostajne pozerať na to, ako sa z akéhokoľvek problemu dostavaju sami…
Tak nie všetci sa boja - zapnite si aj zvuk https://www.facebook.com/reel/860370758877953/?...