Prečo sú citliví ľudia často nepochopení?
Prečo sú citlivý ľudia vnímany ako sprostí a kopnú do nich ešte viac?
@ebaba sama som vysokocitlivý človek a nevnímam to tak, nik ma za sprostú nikdy nepovažoval, možno je v tvojom prípade chyba inde.
@ebaba
- Citlivi
- Vnimani
= mnozne cislo
Sprosti uz mas napisane spravne.
Nie su vnimani ako sprosti.
Otazka je, co vnimas ako citlivost. Ak su precitliveli len na seba, ale nemaju problem byt hrubi a zli k druhym, tak nie su citlivi. Su len sprosti.
@ebaba daj priklad, lebo zase ak mi niekto kazdu chvili pili usi, ze je na nieco citlivy tak ho velmi rychlo zrusim. Ono citlivy a precitlively je dost rozdiel.
@ebaba už som sa potešila, že konečne sa nejaká žena naučila ako sa majú písať prídavné mená plurálu a vidím, že nie.
v com sa prejavuje ta "citlivost" ak ide o urevany a upistanu zensku -tak preto... alebo proste takyto ludia nevedia povedat nie..a potom vyplakavaju ze su nepochopeni.. citlivost je jedna vec a vediet stat za svojim vec druha.... vsetkeho vela skodi a tyto ludia by simali naskor vazit seba a az potom si ich vsimne aj okolie
V com nepochopení?
Citliví ľudia majú výhodu, že vedia rychlejsie so sebou pracovať aj s ich emóciami, keďže sa s tým potýkajú často
Možno asi?ide o to, že s tým nepracujes?neviem
Ja som hypersenzitivna a nemám pocit, že by ma niekto považoval za sprostu a ani nik do mňa nekope. Niektorí ľudia ma možno nechápu, ale to je ich problém. Ja svoju citlivosť nijako neprezentujem, len občas spravím niečo, čo ľudia obyčajne nerobia. A práveže mám schopnosť vcítiť sa do druhého, pochopiť, viem okamžite, ak sa niekto necíti dobre, mám dobrú intuíciu a pod.
@ebaba vacsina ludi sa povazuje za citlivych. Musela by si definovat, co presne si predstavujes pod pojmom "citlivy". Lebo to moze hranicit aj so vztahovacny, precitliveny...
Nestretol som sa s tym, ze by citlivi ludia boli vo vyznamnej miere nepochopeni, ci nebodaj povazovani za 'sprostych'.
Niekedy pomoze vysvetlit okolitym [nieco nechapajucim] ludom svoje pocity a prip. vysvetlit, zdovodnit ich.
Urcite nie su citlivi ludia vo vseobecnosti povazovani za sprostych. Asi budes musiet uviest priklad.
ono je to o tom, ze ocakavas, ze kazdy musi tvoje vnutorne pocity a stavy chapat a tolerovat... no nemusi...vela ludom to ide proste na nervy...
@ebaba lebo si vzťahovačná a nevieš slovenčinu... ?
@anonym_70725e bolo to nutné ? je ti aspoň lepšie, keď si si kopla?
Nemyslím si, že citliví ľudia sú vnímaní ako sprostí. A tiež je rozdiel aj medzi citlivým človekom a precitlivelym človekom.
Možno by bolo treba napísať pár príkladov, kde si sa s niečím takým stretla.
ono je to o tom, ze ocakavas, ze kazdy musi tvoje vnutorne pocity a stavy chapat a tolerovat... no nemusi...vela ludom to ide proste na nervy...
@anjelicek26 väčšina ľudí vôbec nevníma stavy a pocity druhých, takže to skôr ten citlivý človek môže povedať, že mu idú na nervy druhí ľudia, lebo on vníma ich stavy oveľa citlivejšie.
Podľa mňa sa v tejto diskusii pletú pojmy. Autorka by mohla trochu konkretizovať, v čom sa považuje za citlivú a kde naráža na nepochopenie.
@anjelicek26 väčšina ľudí vôbec nevníma stavy a pocity druhých, takže to skôr ten citlivý človek môže povedať, že mu idú na nervy druhí ľudia, lebo on vníma ich stavy oveľa citlivejšie.
Podľa mňa sa v tejto diskusii pletú pojmy. Autorka by mohla trochu konkretizovať, v čom sa považuje za citlivú a kde naráža na nepochopenie.
@akvi ja mam v okoli dva take samolutujuce, kazdy mi ublizuje a robi to len preto, aby ma zranil pripady 🙄 Ze mi to vzdy dviha tlak. Ja tak neznasam ufnukanych ludi, co sa len stazuju a neurobia objektivne vobec nic na zlepsenie svojej situacie a stale cakaju, ze ved zachrante ma, pochopte ma... ale tak ano bez prikladov toto tazko, co jej vlastne vadi...
@akvi ja mam v okoli dva take samolutujuce, kazdy mi ublizuje a robi to len preto, aby ma zranil pripady 🙄 Ze mi to vzdy dviha tlak. Ja tak neznasam ufnukanych ludi, co sa len stazuju a neurobia objektivne vobec nic na zlepsenie svojej situacie a stale cakaju, ze ved zachrante ma, pochopte ma... ale tak ano bez prikladov toto tazko, co jej vlastne vadi...
@anjelicek26 tiež mám v okolí takéto "citlivé" rozumej samolutujuce sa typy. Pritom s citlivosťou to nemá nič spoločné, len si mýlia pojmy
@anjelicek26 hlásim sa tiež, tiež mám v mojej blízkosti dve-tri ženy-váhy s týmto nastavením, prehlasujú aké su ony citlivé a empatické, ale citlivé a empatické sú len k sebe, žiaľ. Ten sebaľutujúci element ja osobne nevnímam ako citlivosť
@anjelicek26 hlásim sa tiež, tiež mám v mojej blízkosti dve-tri ženy-váhy s týmto nastavením, prehlasujú aké su ony citlivé a empatické, ale citlivé a empatické sú len k sebe, žiaľ. Ten sebaľutujúci element ja osobne nevnímam ako citlivosť
@anjelicek26
@0silvia0 sebalutujuci element ani náhodou nemá nič spoločné s citlivosťou. Preto píšem, že sa tu pletú pojmy.
@anjelicek26
@0silvia0 sebalutujuci element ani náhodou nemá nič spoločné s citlivosťou. Preto píšem, že sa tu pletú pojmy.
@akvi ja som zatial nestretla cloveka, co by tieto dve veci nemal skombinovane.
@anonym_70725e bolo to nutné ? je ti aspoň lepšie, keď si si kopla?
@anonym_a95616 poukázanie na pravdu je odkedy kopnutie?
Keby som si chcela kopnúť tak jej napíšem, že hej je sprostá lebo nevie slovenčinu a ešte si aj strašne namýšľa 😉
ja este rozlisujem iny druh "citlivych empatickych" ludi. To su take stvory ktore vyhladavaju ludi v zivotnych problemoch a potom sa na nich prilepia a ziju z toho ako im "pomahaju, chapu ich, vedia sa do nich vcitit" pritom oni z toho vnutorne ziju, to ich naplna donekonecna pomahat a chapat. Take spasitelky su to, nejde im o peniaze to nie, nie su nejake podvodnicky, oni potrebuju nasavat tu energiu cloveka v tazkej zivotnej situacii.
Poznate take? Kde ake nestastie uz su tam s kolacom, same ucho, vzdy nablizku, neda sa ich zbavit lebo ved pomahaju.
@anjelicek26
@akvi áno, to som písala autorke aj ja, nech uvedie príklad. Lebo častokrát o svojej citlivosti najviac rozprávajú práce tieto sebaľutujúce osoby. Skutoční, citliví empati a hypersenzitívni ľudia nemajú potrebu riešiť svoju citlivosť, lebo o nej samozrejme vedia od detstva a vedia s ňou fungovať bežne.
@akvi ja som zatial nestretla cloveka, co by tieto dve veci nemal skombinovane.
@anjelicek26 hypersenzitivita je vrodená vlastnosť, sebalutost je myšlienkový pochod. Reakcie niekedy môžu vyzerať podobne, to uznávam. Ale podľa mňa to je jasné na prvý pohľad, že niekto je zacykleny v sebalutosti a niekto reaguje na podnet citlivo. Dobrý príklad je napríklad hluk. Každý človek reaguje na hluk. Vysokocitlivy reaguje skôr, neurotypický človek reaguje neskôr. Hluk dokáže spôsobiť fyzickú bolesť od istej úrovne každému, akurát ten hypersenzitivny človek to pociťuje skôr.
@anjelicek26 hypersenzitivita je vrodená vlastnosť, sebalutost je myšlienkový pochod. Reakcie niekedy môžu vyzerať podobne, to uznávam. Ale podľa mňa to je jasné na prvý pohľad, že niekto je zacykleny v sebalutosti a niekto reaguje na podnet citlivo. Dobrý príklad je napríklad hluk. Každý človek reaguje na hluk. Vysokocitlivy reaguje skôr, neurotypický človek reaguje neskôr. Hluk dokáže spôsobiť fyzickú bolesť od istej úrovne každému, akurát ten hypersenzitivny človek to pociťuje skôr.
@akvi ano hypersenzitivita je nieco ine ako citlivost v ponimani vnimania a prezivania nejakych situacii. Mam hypersenzitivne dieta, a tam je vysoka citlivost na hluk, svetlo, pachy. Ked je tomuto vystavene prichadza bolest hlavy az silna migrena, unava, slabosť, zavraty. To nie je, ze sa rozplace alebo rozlutosti aky je svet hnusny, to je to o neschopnosti odfiltrovat tieto vplyvy, nevie pri nich fungovat a zlozi ho to ak rychlo neodide z dosahu. Je dospely, vie o tom, vie predvidat.
A co su citlivky chraneny druh ?
Vies ako sa hovori : clovek si dovoli len tolko kolko mu je dovolene …..
@akvi ano hypersenzitivita je nieco ine ako citlivost v ponimani vnimania a prezivania nejakych situacii. Mam hypersenzitivne dieta, a tam je vysoka citlivost na hluk, svetlo, pachy. Ked je tomuto vystavene prichadza bolest hlavy az silna migrena, unava, slabosť, zavraty. To nie je, ze sa rozplace alebo rozlutosti aky je svet hnusny, to je to o neschopnosti odfiltrovat tieto vplyvy, nevie pri nich fungovat a zlozi ho to ak rychlo neodide z dosahu. Je dospely, vie o tom, vie predvidat.
@tykat ano, presne.. Ja to mam tiez tak, som citliva na hluk, silne svetlo, pachy. Nikdy v zivote by som nesla napriklad na koncert modernej hudby, pretoze tam sa spaja uplne vsetko, nevydrzala by som tam ani minutu. a kedze to viem, tak sa proste na ziadny koncert trepat nebudem. Ludia, co ma poznaju, tak na zaciatku sa samozrejme cudovali a strasne ma prehovarali, nech s nimi idem, ale vysvetlila som im, ako to mam a uz vedia. Niektori ma zazili zahltenu podnetmi, ja vtedy zmlknem a ak sa da, tak unikam prec.. V autobuse sa presuvam, ak si prisadne niekto silne navonavkovany - mna napina z toho, musim proste odist. Ked zacali u nas supermarkety, zo zaciatku sa mi x-krat stalo, ze som v polke nakupu nechala kosik v obchodaku a usla von..vadili mi svetla, hrajuca hudba, vela ludi, proste totalne prehltenie nastalo..
@ebaba už som sa potešila, že konečne sa nejaká žena naučila ako sa majú písať prídavné mená plurálu a vidím, že nie.
@anonym_2aa954 ale ta logika, niekde spravne, niekde chybne.
@tykat ano, presne.. Ja to mam tiez tak, som citliva na hluk, silne svetlo, pachy. Nikdy v zivote by som nesla napriklad na koncert modernej hudby, pretoze tam sa spaja uplne vsetko, nevydrzala by som tam ani minutu. a kedze to viem, tak sa proste na ziadny koncert trepat nebudem. Ludia, co ma poznaju, tak na zaciatku sa samozrejme cudovali a strasne ma prehovarali, nech s nimi idem, ale vysvetlila som im, ako to mam a uz vedia. Niektori ma zazili zahltenu podnetmi, ja vtedy zmlknem a ak sa da, tak unikam prec.. V autobuse sa presuvam, ak si prisadne niekto silne navonavkovany - mna napina z toho, musim proste odist. Ked zacali u nas supermarkety, zo zaciatku sa mi x-krat stalo, ze som v polke nakupu nechala kosik v obchodaku a usla von..vadili mi svetla, hrajuca hudba, vela ludi, proste totalne prehltenie nastalo..
@akvi syn to riesi sluchadlami a slnecnymi okuliarmi, cez vikend ideme do divadla tak budu v povinnej vybave 🙂

citlivý je citlivý, sprostý je sprostý. samozrejme sa nevylučuje byt naraz aj citlivý aj sprostý. teda si nemyslím že všetkých citlivých vnímajú ako sprostých….