icon

Prečo teenageri strácajú záujem o bábätká?

14. júl 2026

Ahojte, zdieľam len svoje skúsenosti.
Kedysi my ako deti sme chodili kocikovať, tešili sme sa na akékoľvek bábätko v rodine, chodili sme strážiť, zabaviť.
Teraz mám ročnú dcérku, v rodine aj u kamarátok su teenagerky a všade, kde prídeme na navstevu, tak sa pubertaci/staršie deti zdvihnú a zmiznú. Od nikoho nechcem stráženie, ani opatrovanie, len ma udivuje, že ani sa nikto na tu malú nepozrie, neprihovori...
Dokonca mám 18 ročnú neter a tá malej povie nazdar a sadne si na stoličku ku stolu, mobil do ruky.
Je to tak len u nás? Pritom v mojom okolí sa rodí strašne málo detí, nie je to o Tom, že by ich bolo veľa a stretávajú vás a otravujú na každom kroku.
Moje dieťa je jediné v takomto veku široko ďaleko aj u rodiny aj u kamosiek a deti/teenageri sú úplné otraveni a zmiznú hneď ako sa dá, po prvej minúte.
Opakujem, že nechcem žiadny babysitting, len mi chýba taký ten prirodzený záujem o malého človeka, trošku sa prihovoriť, posrandovat, ako sme to kedysi robili my.
Je to len moje vnímanie alebo je to tak aj u vás?

Strana
z3
krasneleto
14. júl 2026

@anonym_autor k comu deti vedieme, to z nich mame.... u nas na ihrisku vzdy "starsie" deti beru do partie aj mensie... aj prťatá povozia v kociku... ale su to tak deti do 12 rokov... mozno vo vyssom veku budú mať bábatká a cele ihrisku na háku... iné záujmy, velky vek a sny... tazko povedat

vikusjk
14. júl 2026

@anonym_autor ja mam tiez teenagerku a teda ona neznasa male deti. Netusim, preco je to tak, proste sa jej zdaju otravne a akonahle zacnu plakat, konecna. My sme v BA sami, zvysok rodiny je na vychode, cize nikdy s detmi nejako do styku neprichadzala, ked sme tam boli a dosla sestra, ktora ma mladsieho, tak akoze povarovala ho, ale to flfranie okolo toho 🙈 prirodzeny zaujem absolutne nehrozi, ona ma proste svoje oblasti zaujmu a aktualne tvrdi, ze ona deti mat nikdy nebude (co teda verim, ze ju prejde az trosku dozreje) 😅

cyberk
14. júl 2026

Pokym som nemala svoje, som sa k cudziemu dietatu nevedela ani prihovorit, absolutne som k cudzim detom nemala vztah, a nerozplyvala sa. Takze ja ich aj chapem 😅 ked k nam aj nejake male prislo, neznasala som, ked som ho “musela” zabavit pokym sa dospelaci porozpravaju 😵‍💫

chocolatebox
14. júl 2026

Existuje niečo ako “prirodzený záujem o malého človeka”?

autor
14. júl 2026
@chocolatebox

@chocolatebox áno, my sme taký mali...

anonym_395917
14. júl 2026

U nás v rodine je iba jedno malé dieťa,. bratranec má 5r dcéru, moja teraz uz19r dcéra sa vždy zahralas malou keď boli na návšteve, teraz už chodí do mš tak sa stretávame pomenej. Ale nemám takúto skúsenosť. Skôr niektoré matky majú obavy zveriť dieťa rodinným príslušníkom. Aj matke či svokre nieto ešte nejakým deckam z tretieho kolena
Mňa v babatkovskom to kocíkovala polka ulice, ale kým som vyrastla, tak v našom okolí bolo iba jedno malé dieťa, ktoré bolo každe poobedie u nás na pieskovisku.

autor
14. júl 2026
@chocolatebox

@chocolatebox len sa obávam, že teraz toto všetko prebila elektronika a vlastná pohodlnost

anonym_f0c345
14. júl 2026

Od detstva som nemala zaujem o deti a ani tym, ze mam svoje ten zaujem neprisiel. Svoje milujem najviac na svete, ostatne nestrazim, neprejavujem zaujem. A ked placu tak mi to stale rovnako vadi.

chocolatebox
14. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak ale asi bol prirodzený vtedy vám… u mňa prirodzený rozhodne nie je a viem ze veľa ľudí to ma rovnako. Takže niečo prieodzene by som z toho asi nerobila.

chocolatebox
14. júl 2026
@anonym_autor

@chocolatebox len sa obávam, že teraz toto všetko prebila elektronika a vlastná pohodlnost

@anonym_autor to je možné. A možno ked bude mala väčšia a bude sa s ňou dať “lepšie” hrať tak budú mať väčší záujem. Uvidíš časom.

anonym_967a8f
14. júl 2026

Ani v minulosti neboli všetci uveliceni z malých detí a teraz je to, myslim si, aj prístupom matiek. Neviem si predstaviť, že teraz dá mama malé decko kocikovat polke ulice.

anonym_eaa75c
14. júl 2026
@vikusjk

@anonym_autor ja mam tiez teenagerku a teda ona neznasa male deti. Netusim, preco je to tak, proste sa jej zdaju otravne a akonahle zacnu plakat, konecna. My sme v BA sami, zvysok rodiny je na vychode, cize nikdy s detmi nejako do styku neprichadzala, ked sme tam boli a dosla sestra, ktora ma mladsieho, tak akoze povarovala ho, ale to flfranie okolo toho 🙈 prirodzeny zaujem absolutne nehrozi, ona ma proste svoje oblasti zaujmu a aktualne tvrdi, ze ona deti mat nikdy nebude (co teda verim, ze ju prejde az trosku dozreje) 😅

@vikusjk tak to veľa šťastia, ja som bola rovnaká a deti nechcem dodnes a to už mám cez 30

anonym_27e454
14. júl 2026

Mne to pride ako celkovo povysenie vlastneho komfortu nad odriekanie ci obetu - s tym suvisi celkovy zivotny styl ktory vedieme aj k celkovej porodnosti, dobrovolnej bezdetnosti mladych parov (ktori si radsej kupia psa nez maju dieta), a proste ta kultura sa ubera urcitym smerom. Kedysi bolo babatko vacsim pozehnanim ci radostou, dnes to vacsinou byva dobre premysleny krok v pripade, ze clovek je schopny a ochotny si odriekat, obetovat sa, a to vsetko cez svoj komfort... A toto sleduju aj nase deti a v tom su vychovavani a la "zijeme len raz, zi tak aby si nelutoval, v prvom rade pozeraj na seba atd"

POZOR nehovorim ze je to zle ci dobre, samozrejme ze je len dobre ze clovek, co sa na dieta necitit alebo nechce ho, ze si radsej kupi psa. Iba komentujem fakty, co sa tykaju filozofie mnohych mladych ludi - aj rodicov - z coho mozno prameni celkovy zaujem o male deti, v com sa aj mnohe dnesne deti vychovavaju... Ale to je len nazor 🤷

anonym_e042fa
14. júl 2026

Ja tiez neznasam cudzie deti 😀 Iba moje a deti mojich surodencov.

anonym_ad4b57
14. júl 2026

Mala som rada len deti v blízkej rodine . A niekedy tak mobily neboli tak preto sa dievčatá zaujímali. Teraz sú v kuse na mobily tak sa necuduj .

mandzula
14. júl 2026

Mam 45 a nikdy v zivote ma nezaujimali male deti.

januska12323
14. júl 2026

Žiadna z mojich kamošiek sa dobrovoľne neťahala za malými deťmi, vy ste sa asi také našli a preto sa teraz čuduješ.

anonym_5f52e1
14. júl 2026

ja tiez nemam prirodzeny zaujem o babatka, ale svoje dieta milujem, neda sa to nanutit, myslim, ze je to rovnake stale, len dnesna mladez skor vie vyjadrit svoje pocity co sa jej nepaci, niekedy sa ocakaval zaujem a staranie

anonym_420297
14. júl 2026

V živote ma nezaujímali žiadne malé deti, ani keď som bola decko, ani keď som bola teenagerka, ani teraz. Skôr mi vždy liezli na nervy. Nikdy som nechodila žiadne deti kočíkovať, radšej som chodila susedom venčiť psa.

anonym_c4b58c
14. júl 2026
@anonym_27e454

Mne to pride ako celkovo povysenie vlastneho komfortu nad odriekanie ci obetu - s tym suvisi celkovy zivotny styl ktory vedieme aj k celkovej porodnosti, dobrovolnej bezdetnosti mladych parov (ktori si radsej kupia psa nez maju dieta), a proste ta kultura sa ubera urcitym smerom. Kedysi bolo babatko vacsim pozehnanim ci radostou, dnes to vacsinou byva dobre premysleny krok v pripade, ze clovek je schopny a ochotny si odriekat, obetovat sa, a to vsetko cez svoj komfort... A toto sleduju aj nase deti a v tom su vychovavani a la "zijeme len raz, zi tak aby si nelutoval, v prvom rade pozeraj na seba atd"

POZOR nehovorim ze je to zle ci dobre, samozrejme ze je len dobre ze clovek, co sa na dieta necitit alebo nechce ho, ze si radsej kupi psa. Iba komentujem fakty, co sa tykaju filozofie mnohych mladych ludi - aj rodicov - z coho mozno prameni celkovy zaujem o male deti, v com sa aj mnohe dnesne deti vychovavaju... Ale to je len nazor 🤷

@anonym_27e454 podla mna si to trochu idealizujeme. moja mama opatrovala cely zivot mladsich surodencov, lebo je rodicia museli na pole. nikto tam z babatka neodpadaval. najmladsia sestra ju osolovala mama lebo sa o nu viac stara ako matka. v dedine mali aj takych, co davali dudlovat dedom plienku napustenu v alkohole, aby bolo ticho a mohli ist robit. nechcem povedat, ze im tie deti boli ukradnute alebo co ale tiez to ruzove oblaciky neboli.proste taky bol zivot. teraz maju decka kopu kruzkov, vela povinnosti v skole a ked maju chvilu volno maju proste zaujimavejsie aktivity ako kocikovat babatko. nehovoriac o tom, ze ja by som teda nejakej 13r z ulice, co poriadne ani nepoznam, novorodenca kocikovat teda nedala.

mandzula
14. júl 2026

Ked som bola nejaka piatacka, mala som kamaratku, co chodila kocikovat deti po dedine. Ako mama sa velmi cudujem, ze sa tie zeny vtedy nebali, lebo raz sme to dieta zo zvedavosti vybrali z kocika. Samozrejme sme nevedeli, ako s nim manipulovat, zacalo jacat, tak sme ho leteli zaniest.

anonym_96aee4
14. júl 2026

Mne je skor smiesne, ze niektore matky si myslia, ze ich dieta je to naj a vsetci z neho padnu na zadok 😀. Aj tu na MK niektore davaju fotky svojich deti az je to otravne. Take ja hned blokujem. Mne tie cudzie deti dokoola fotene vadia este aj pri scrollovani. Svoje deti milujem najviac na svete. Ale na cudzie by som tiez nemala zaujem pozerat a ani zabavat ho.

valria
14. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Bola som jedináčik a stále som sa s malými deťmi rada hrala, aj ako tínedžerka či mladá dospelá. Moja mama tiež stále sa pekne prihovárala malým deťom, asi to je v rodine. Ale, priznám sa, ide to asi aj vekom, odkedy mám vlastné deti odrastené, tie cudzie má až tak nedachýnajú, hlavne ak sú urevané a nevychované.

anonym_16706b
14. júl 2026

máme to aj doma. Jedno dieťa je PAS. Deti už vyrástli a každý si myslím ako zabávajú a pomáhajú so svojim post. súrodencom. To určite.
Možno keď boli menšie , ale akonáhle prišiel vek 15- 17 rokov majú úplne iné záujmy. starosť najmä s svoje kamarátky to je asi u nich na prvom mieste.

alison11
14. júl 2026

@anonym_autor Je to ich záujmamy,moji mali radi dati bratrančekov aj ich zabavili majú moji už 15 a 12rokov pomaly sa im tá hravosť už vytráca.Ja si myslím,že je to ich dospievaním a záujmamy.Od 18ročného jasné že nečakaj že sa budú rozplívať,keď riešia brigády,školu frajerky/rov autoškolu atď.

biba_18
14. júl 2026

v živote som ako decko nebola kočíkovať malé deti, ani z rodiny, nie že susedy alebo deti maminych kamarátok… takže hovor za seba - ty si mala záujem… 😉
mňa ani moje vlastné dieťa nebavilo kočíkovať, ani teraz ma deti nenedchýnajú absolútne… 😏

mandzula
14. júl 2026
@biba_18

v živote som ako decko nebola kočíkovať malé deti, ani z rodiny, nie že susedy alebo deti maminych kamarátok… takže hovor za seba - ty si mala záujem… 😉
mňa ani moje vlastné dieťa nebavilo kočíkovať, ani teraz ma deti nenedchýnajú absolútne… 😏

@biba_18 Ja som na tom rovnako. Ked som mala 15, narodil sa mi prvy synovec. Zrejme sa cakalo, ze sa mu budem venovat, smola, akurat tak ma otravoval.

anonym_6ba9d3
14. júl 2026

myslím, že je to individuálne a závisí od záujmov a povahy jednotlivca. vezmi si aj dospelé ženy napríklad. niektoré chcú mať detí 5 a rodinný život je alfou a omegou. niektoré nechcú ani počuť o tom, aby mali vlastné dieťa. čo potom chceš od pubertiaka? a podľa mňa to nie je o tom, že predtým a teraz. ale len a len o povahe a záujmoch. nie pre každého je najdôležitejšou vecou na svete sedieť pri tvojom dieťati a čumieť naňho hodiny. napokon, niekedy záujem závisí aj od toho, ako často ste spolu. ak ste spolu každú chvíľu, ani sa pubertiakovi nečudujem, že zmizne.

anonym_88ad99
14. júl 2026

ja sa viem "rozplyvat" iba nad babatkami do max. 2-3 mesiacov, potom je to uz skor len otrava

vikusjk
14. júl 2026
@anonym_eaa75c

@vikusjk tak to veľa šťastia, ja som bola rovnaká a deti nechcem dodnes a to už mám cez 30

@anonym_eaa75c preco vela stastia? Ved koniec koncov je to kazdeho osobne rozhodnutie, ak sa to ani u dcery nezmeni, tak nezmeni, ja to akceptujem, je to jej zivot. Ja som odmietala deti uplne rovnako az raz, pred tridsiatkou to z nicoho nic prislo, ze "podme mat dieta" cize nie je to u kazdeho rovnake.

Strana
z3