icon

Rodinné pekárstvo dnes: Ako vnímate prácu ako v Famílii?

Včera o 17:54

Minulý týždeň som pozerala Famíliu diel o rodinnom pekarstve a normálne som nad tým rozmýšľala 😅
Tá ich dcéra má 21 rokov, chodí ešte do školy a aj tak bolo automatické, že musí ísť do pekárne robiť. Otec len zavelil „dcéra, nástup, ideme piecť“ a išlo sa
Neviem si predstaviť, koľko dnešných mladých báb by chcelo takto fungovať v rodinnom biznise, hlavne pri tak ťažkej robote a nočných, škole s frajerom a v neposlednom rade jej matka otcova manželka ktorá robí ešte aj zdravotnú sestru
Ako to vnímate vy? 🙂

Strana
z2
marsmykkok
Včera o 17:57

Tak rodinný podnik je väčšinou obeta celej rodiny, pomáhajú deti, manželia/manželky, rodičia a svokrovci v dôchodkovom veku. Teda áno je to normálne tak to funguje pri poctivých rodinných firmách, že proste je to obeta celej rodiny. A deti sú tak vychované odmala že musia pomôcť a ostatná rodina pomôže lebo chce podporiť toho člena rodiny čo podniká.

autor
Včera o 18:08
@marsmykkok

Tak rodinný podnik je väčšinou obeta celej rodiny, pomáhajú deti, manželia/manželky, rodičia a svokrovci v dôchodkovom veku. Teda áno je to normálne tak to funguje pri poctivých rodinných firmách, že proste je to obeta celej rodiny. A deti sú tak vychované odmala že musia pomôcť a ostatná rodina pomôže lebo chce podporiť toho člena rodiny čo podniká.

@marsmykkok no áno lenže proste deti v dnešnom storočí už by nemali takto ťažko makať, ja som len o 3 roky staršia od tej dcéry a proste neviem si predstaviť takto pracovať proste nie ..

anonym_93dc91
Včera o 18:11

Práca ešte nikomu neublížila.

fruitys
Včera o 18:18
@anonym_93dc91

Práca ešte nikomu neublížila.

@anonym_93dc91 choďte sa pozrieť do automobiliek

marsmykkok
Včera o 18:18
@anonym_autor

@marsmykkok no áno lenže proste deti v dnešnom storočí už by nemali takto ťažko makať, ja som len o 3 roky staršia od tej dcéry a proste neviem si predstaviť takto pracovať proste nie ..

@anonym_autor Nevieš si to predstaviť, lebo si nebola tak vychovávaná. Je to presne o tom v akom prostredí vyrastáš, ak by si v takom a odmala bola zapájaná vedela by si v tom fungovať. Rovnako ako napríklad deti čo sa narodia na lazoch, od mala pomáhajú pri zvieratách, na poli, rúbať drevo a proste je pre ne aj v tom staršom veku normálne že prídu zo školy a robia okolo statku a nie ako rovesníci v meste že sedia len za FB.

anonym_e4747d
Včera o 18:20

A kto má makať? Starí ľudia? Niekto musí predsa robiť aj tie ťažké práce a neviem prečo by nemali aj mladí ľudia... ja som ešte o ďalšie 4 roky staršia od teba a kým som nemala skončenú školu a teda kvalifikáciu, robila som od 15 naozaj všelijaké brigády, len aby boli peniaze... navyše každému vyhovuje niečo iné a má iné predpoklady, niekto bude radšej robiť 8 hodín denne hlavou, niekto rukami, niekto na smeny a nočné, niekto s ľuďmi, niekto najlepšie aby bol sám... ja si tiež veľa povolaní neviem predstaviť robiť ako napríklad gastro a nočné, ale mám kamarátov, ktorí by tú prácu nemenili

zuzinka888
Včera o 18:36
@anonym_autor

@anonym_autor a ako by mali pracovat mladi ludia? Špulit pery a vytrcat 🐐🐐 a zadky na sietach a naOF? Prave naopak- vsetci by mali ist tazko makat- aby si vedeli vazit ludi co im pecu chlieb, prestali nakupocat veci co im siju a vyrabaju deti ( temu, shein......) aby si vedeli vazit upratovacku, krora upratuje verejne priestory, cestara, smetiara co odnesie ich bordel, a upratovacku co umyje a uprace ich tacku vo fastfoode.

autor
Včera o 18:36
@anonym_e4747d

A kto má makať? Starí ľudia? Niekto musí predsa robiť aj tie ťažké práce a neviem prečo by nemali aj mladí ľudia... ja som ešte o ďalšie 4 roky staršia od teba a kým som nemala skončenú školu a teda kvalifikáciu, robila som od 15 naozaj všelijaké brigády, len aby boli peniaze... navyše každému vyhovuje niečo iné a má iné predpoklady, niekto bude radšej robiť 8 hodín denne hlavou, niekto rukami, niekto na smeny a nočné, niekto s ľuďmi, niekto najlepšie aby bol sám... ja si tiež veľa povolaní neviem predstaviť robiť ako napríklad gastro a nočné, ale mám kamarátov, ktorí by tú prácu nemenili

@anonym_e4747d rozumiem, lenže nie každý mladý je stavaný na takúto ťažkú prácu lebo pekarina to je fakt strašné ťažká: karpalne tunely,chrbtica krčná aj kríže ....ale keď to niekoho baví a hlavne uživí ...a predsa len starší sú viac zvyknutí na robotu lebo my z mesta sme fakt nemakančekovia, akože hej je pravda že mám kamošky čo sú proste doma tak možno preto to tak vnímam že sa pohybujem v takomto kruhu ...

autor
Včera o 18:38
@zuzinka888

@anonym_autor a ako by mali pracovat mladi ludia? Špulit pery a vytrcat 🐐🐐 a zadky na sietach a naOF? Prave naopak- vsetci by mali ist tazko makat- aby si vedeli vazit ludi co im pecu chlieb, prestali nakupocat veci co im siju a vyrabaju deti ( temu, shein......) aby si vedeli vazit upratovacku, krora upratuje verejne priestory, cestara, smetiara co odnesie ich bordel, a upratovacku co umyje a uprace ich tacku vo fastfoode.

@zuzinka888 neviem, nie každý je stavaný na ťažkú robotu

anonym_e4747d
Včera o 18:40
@anonym_autor

@anonym_e4747d rozumiem, lenže nie každý mladý je stavaný na takúto ťažkú prácu lebo pekarina to je fakt strašné ťažká: karpalne tunely,chrbtica krčná aj kríže ....ale keď to niekoho baví a hlavne uživí ...a predsa len starší sú viac zvyknutí na robotu lebo my z mesta sme fakt nemakančekovia, akože hej je pravda že mám kamošky čo sú proste doma tak možno preto to tak vnímam že sa pohybujem v takomto kruhu ...

@anonym_autor Ty si sem prišla na silu provokovať a trolliť? Mladí by nemali makať, nemakančenovia z mesta (inak som z Bratislavy), zlatokopky. 😅 Tí starší si ako zvykli? Tiež len tak, že makali. Ja súhlasím s tým, že ťažká práca nie je pre každého, pre mňa tiež nie, preto som si vybrala také štúdium, aby som tak nemusela pracovať celý život, ale keď bolo treba, tak bolo treba a neubudlo zo mňa.

oliva276
Včera o 18:43
@anonym_autor

@zuzinka888 neviem, nie každý je stavaný na ťažkú robotu

@anonym_autor Autorka, ako si predstavuješ človeka, ktorý je stavaný na ťažkú robotu?

autor
Včera o 18:48
@anonym_e4747d

@anonym_autor Ty si sem prišla na silu provokovať a trolliť? Mladí by nemali makať, nemakančenovia z mesta (inak som z Bratislavy), zlatokopky. 😅 Tí starší si ako zvykli? Tiež len tak, že makali. Ja súhlasím s tým, že ťažká práca nie je pre každého, pre mňa tiež nie, preto som si vybrala také štúdium, aby som tak nemusela pracovať celý život, ale keď bolo treba, tak bolo treba a neubudlo zo mňa.

@anonym_e4747d nie nie niesom troll, ja píšem o tom že napr.pre mňa by taká robota nebola,vyskúšala som si pracovať no lenže hneď ma začalo bolieť brucho: operácia zlčníka, začali ma bolieť kríže hneď vyskočené platničky a musela som byť doma rok na PN ...teraz som bola na operácii s kolenami a už ma bolia ruky bola som akurát vo štvrtok na vyšetrení a už mám na obidvoch rukách karpalne tunely a to nepracujem už 4 roky ...takže moja doktorka ma dala na ID lebo nevedela čo so mnou robiť keďže som bola stále na PN s nejakým problémom a už ma mala po krk, takže som len proste doma ....noa ostatní snáď nedopadnu ako ja a budú vedieť robiť bez väčších problémov ....

autor
Včera o 18:50
@oliva276

@anonym_autor Autorka, ako si predstavuješ človeka, ktorý je stavaný na ťažkú robotu?

@oliva276 fúha netuším asi ten ktorý je proste stavaný na takúto robotu a neboli ho hneď všetko ...

anonym_0ecf93
Včera o 18:54

@anonym_autor síce nie pekárstvo, ale akurát túto stredu rozoberali “rodinné firmy” v relácii Do kríža. Skús si to pozrieť. https://www.stvr.sk/televizia/archiv/15289#931

liusa82
Včera o 19:07

@anonym_autor ja poviem narovinu že ja by som to veru nerobila... biznis rodinny nebiznis nie.Išla by som robiť niečo iné čo by ma bavilo aj keby našich roztrhá😁a presne ako vraviš kvoli tomu že pre mňa by to bola drina nie som na toto stavana ja mam 42 kg a ledva 160 cm mám čo robiť keď musim drevo hodiť do krboviek čo mi ide odvaliť paprču keď si sem tam v obyvačke zapneme a nie ešte stále byť nahnutá dakde v pekarni.Tak toto teda nie 😬

autor
Včera o 19:10
@liusa82

@anonym_autor ja poviem narovinu že ja by som to veru nerobila... biznis rodinny nebiznis nie.Išla by som robiť niečo iné čo by ma bavilo aj keby našich roztrhá😁a presne ako vraviš kvoli tomu že pre mňa by to bola drina nie som na toto stavana ja mam 42 kg a ledva 160 cm mám čo robiť keď musim drevo hodiť do krboviek čo mi ide odvaliť paprču keď si sem tam v obyvačke zapneme a nie ešte stále byť nahnutá dakde v pekarni.Tak toto teda nie 😬

@liusa82 no máš pravdu neviem si ťa predstaviť v takej práci s toľkými kilami naozaj by sa ti mohlo niečo stať ...máš teda ľahšiu prácu ? 🙂

anonym_bcab2b
Včera o 19:13
@liusa82

@liusa82 A aku pracu mas, ak teda vobec nejak pracujes.

liusa82
Včera o 19:14
@anonym_autor

@liusa82 no máš pravdu neviem si ťa predstaviť v takej práci s toľkými kilami naozaj by sa ti mohlo niečo stať ...máš teda ľahšiu prácu ? 🙂

@anonym_bcab2b
@anonym_autor tak ja som študovala som Dr mam svoju súkromnú prax

autor
Včera o 19:16
@liusa82

@anonym_bcab2b

@liusa82 no super tak sa teším že nemusíš takto často robiť 🙂

autor
Včera o 19:16
@liusa82

@anonym_bcab2b

@anonym_autor
@liusa82 tažko

autor
Včera o 19:17
@anonym_bcab2b

@liusa82 A aku pracu mas, ak teda vobec nejak pracujes.

@anonym_bcab2b nemám som na ID podľa DR. By som nezvládla robotu žiadnu lebo od 19 ako som si vyskúšala práce dopadla som tak ..a chrbát mám trvalo poškodený nemôžem ani ležať na chrbte poriadne sedieť dlho chodiť

anonym_82084b
Včera o 19:17
@anonym_autor

@anonym_autor no to máš tak. Nemakačenkov musia živiť ostatní zo svojich daní a odvodov. A nemalé percento PN/ID môže byť, slušne povedané, priohnutých na správnu stranu. Tým na nikoho konkrétneho neútočím, len konštatujem.

autor
Včera o 19:19
@anonym_82084b

@anonym_autor no to máš tak. Nemakačenkov musia živiť ostatní zo svojich daní a odvodov. A nemalé percento PN/ID môže byť, slušne povedané, priohnutých na správnu stranu. Tým na nikoho konkrétneho neútočím, len konštatujem.

@anonym_82084b ja nemám tak, ja mám právom kde by som akože mohla robiť keď mám takéto trvalé následky ?? Veď by som sa rovno mohla ísť zabiť kebyže mám ďalej ťažko robiť ...

anonym_76f89e
Včera o 19:36
@anonym_autor

@anonym_82084b ja nemám tak, ja mám právom kde by som akože mohla robiť keď mám takéto trvalé následky ?? Veď by som sa rovno mohla ísť zabiť kebyže mám ďalej ťažko robiť ...

@anonym_autor tiež sme mali rodinný podnik A vďaka tomu som mohla mať skoro byt a nebojím sa práce.Ludia majú rôzne diagnózy tebe aj vyhovuje ten ID nie?😉si predstav, že v pekárni, obchode, na nočných v nemocnici pracujú aj ľudia po 60 tke.

autor
Včera o 19:49
@anonym_76f89e

@anonym_autor tiež sme mali rodinný podnik A vďaka tomu som mohla mať skoro byt a nebojím sa práce.Ludia majú rôzne diagnózy tebe aj vyhovuje ten ID nie?😉si predstav, že v pekárni, obchode, na nočných v nemocnici pracujú aj ľudia po 60 tke.

@anonym_76f89e akože jasné lebo pracovat ísť nemôžem veď dokonca som minuly mesiac dostala 2 epi záchvaty za sebou povedali v nemocke že z vyčerpania

guiseppinka
Včera o 19:55

Autorka, podla toho, co si napisala, tak mi to vychadza, ze mas cca 23 rokov. V podstate si skoro nikde nerobila a uz si na ID, cize v podstate ta nejakych dalsich vyse 50 rokov budu zivit danovi poplatnici. A este aj epi mas z vycerpania. Prepac, ale z akeho??? Su ludia, ktori potrebuju rozne prispevky alebo invalidku, lebo robili roky rokuce a ta im priznana nie je... och...

anonym_173e67
Včera o 20:08
@anonym_autor

@anonym_autor a aky clovek je stavany na to aby fyzicky pracoval? Mlady nie, takze starsi. Starsi clovek je stavany na to aby ukladal tehly do malty? Starsi clovek je stavany na to aby stal 8 hodin denne za pasom a dotahoval skrutky na kolesach v automobilke? Starsi clovek je stavany na to aby zvihal tazkych pacientov a polohoval ich? Starsi clovek je stavany na to aby denne pretiahol stovky kil tovaru cez citacku na polkadni? To len mladi nie su stavani na tazku robotu?
Vies o tom, ze aj ti starsi boli nie tak davno mladi a makaju cele roky. Aj na tvoj ID zarabaju oni, nie tvoje kamosky, ktore sa poflakuju po meste, ale ich rodicia na neho zarabaju.

autor
Včera o 20:11
@guiseppinka

Autorka, podla toho, co si napisala, tak mi to vychadza, ze mas cca 23 rokov. V podstate si skoro nikde nerobila a uz si na ID, cize v podstate ta nejakych dalsich vyse 50 rokov budu zivit danovi poplatnici. A este aj epi mas z vycerpania. Prepac, ale z akeho??? Su ludia, ktori potrebuju rozne prispevky alebo invalidku, lebo robili roky rokuce a ta im priznana nie je... och...

@guiseppinka no proste mam svoj režim vyspať sa a vstavat okolo 10:00 a teraz som 2 mesiace musela vstávať skoro a riešiť si nejaké veci lekárov atď a zrazu som musela byť hore už od 5;00 a cestovať ráno...vyjadrili sa proste že z vyčerpania to je .....

guiseppinka
Včera o 20:14

Kazdy ma nejaky rezim a biorytmus. Nikto ti ho neberie. Len skoda, ze si ho nefinancujes sama...

anonym_90d314
Včera o 20:29

Autorka, veľké množstvo ľudí pracuje so sebazaprením, napriek zdravotným obmedzeniam. Zamyslela si sa niekedy nad tým, ako by vyzeral svet, ak by pracovali len tí ľudia, ktorým sa pracovať chce?

Byť vyčerpaná z toho, že nemôžeš spať do 10.00... superťažké rozpoloženie.

Alebo sebahýčkanie., ba až martýrstvo.

Strana
z2