Rozlúčka so sesternicou: Ako zvládnuť smrť v rodine
Na veľkú noc mi zomrela sesternica, ja ani nikto z rodiny o tom oficiálne nevieme. Cítim potrebu sa s ňou riadne rozlúčiť. Som jedináčik bola mi jednou najbližších.
Aby som to nejak rozvinula, mama pochádza z mnohopočetnej rodiny, okrem sestry dvojičky, mala ešte ďalšich sedem súrodencov z dedkovho prvého manželstva. Roky rokúce sme bývali vedľa seba, po škole sme chodili k babke, všetok čas trávili spolu. Vydávali sme sme sa s pár mesačným rozdielom, otehotneli sme sme s mesačným rozdielom. Tu však nastal zlom ona o dieťa prišla,.v tej dobe pracovala v zahraničí na čierno a keď zistila,že je problém bála sa ísť k lekárovi. Následne sa jej rozpadlo aj manželstvo. Nasledovalo odmietanie, nesilila som stretávanie, dúfala som že časom to bude lepšie a takto prešli viac ako dve desaťročia.
Moja teta sa uzavrela do seba s rodinou odmieta komunikovať. Dala iba status- sviečku na sociálnu sieť ani tam nekomunikuje. Chcem tak veľa? Napr kedže žila v zahraničí bola pochovaná tam...... alebo jej pozostatky budú prevezené po spoplnení......bola/bude zádušná omša tam a tam
a omšu tiež môžeš dať za ňu slúžiť. či?
@biba_18 ??? Oficiálne ani neviem že už nie je medzi nami. Príde teta na omšu a zrazu sa dopočuje, že sa slúži omša za jej jedinú dcéru?
Stále som v štádiu že to nemôže byť pravda
@biba_18 ??? Oficiálne ani neviem že už nie je medzi nami. Príde teta na omšu a zrazu sa dopočuje, že sa slúži omša za jej jedinú dcéru?
Stále som v štádiu že to nemôže byť pravda
@anonym_autor aha. to mi je ľúto 😔
tak by som hľadala niekoho čo najbližšie z ích okolia… všetkými kanálmi…
@biba_18 cez takýto kanál som sa dozvedela čo znamená tá svieca, ale dotyčná osoba je dlhodobo na liekoch. Niekedy hovorí veci ktorým sa ťažko verí. Robí veci nad ktorými rozum zastáva.
@biba_18 neviem presný dátum, ani miesto úmrtia, proste nič. Tieto pochybnosti ma ničia z vnútra. Zapalená sviečka ani modlitby nepomohli
Sesternica nemala ziadnych kamaratov? Vztahy s inymi bratrancami, sesternicami, surodencami? Ani jej exmanzel nevie kedy a ako umrela...? Ja by som normalne dvihla telefon a spytala sa.
A bola si sa tety osobné spýtať?
@koniarova áno, a nie raz...ani bránu neotvorila ,ľudia veď píšem že odmieta komunikovať. Za tú dobu som ju videla dva krát. Vždy bola celá v čiernom, videla som ju iba z autobusu, kým som vystúpila už jej nikde nebolo
Sesternica nemala ziadnych kamaratov? Vztahy s inymi bratrancami, sesternicami, surodencami? Ani jej exmanzel nevie kedy a ako umrela...? Ja by som normalne dvihla telefon a spytala sa.
@anonym_8796bb bola rozvedená viac ako dvadsať rokov, v tej dobe sme ani sociálne siete nemali. O jej exmanželovi viem minimum.
Všetci naši žijúci nevlastní bratranci a sesternice sú o 15-25 rokov starší čiže vekovo 70+ Kedy niečo vedeli nepýtajú sa mňa ktorá k nej býva najbližšie
@biba_18 cez takýto kanál som sa dozvedela čo znamená tá svieca, ale dotyčná osoba je dlhodobo na liekoch. Niekedy hovorí veci ktorým sa ťažko verí. Robí veci nad ktorými rozum zastáva.
@anonym_autor Je vysoko pravdepodobné, že tvoja teta znáša situáciu ešte ťažšie, ako ty. Aj ona prežíva problém a nie je to ľahké ani pre ňu. Možno raz príde deň, keď si konečne spolu poplačete. Zatiaľ ty si tá, čo je nažive a si tu. Nič v zlom, ale aj to môže byť pre ňu náročné. Môže sa "hnevať" na celý svet, na všetkých, nemusí sa chcieť s niekým baviť, nemusí sa chcieť správať sa zdvorilo a dať oznámenie, lebo sa to patrí a pod. Čo už jej to pomôže v tejto situácii? Rešpektuj jej smútok a žiaľ. Ťažko radiť.

Duše zomrelých nepotrebujú naše slzy, ani kvety na cintoríne. To, čo oni potrebujú sú modlitby a sv. omše.
Ak sa za ňu pomodlíš, dáš odslúžiť sv. omšu (môžeš dať sv. omšu odslúžiť aj niekde inde), tak to jej pomôže a Tebe sa uľaví.
Duše zomrelých nepotrebujú naše slzy, ani kvety na cintoríne. To, čo oni potrebujú sú modlitby a sv. omše.
Ak sa za ňu pomodlíš, dáš odslúžiť sv. omšu (môžeš dať sv. omšu odslúžiť aj niekde inde), tak to jej pomôže a Tebe sa uľaví.
@evienmk Tu ide skôr o to, že tí pozostalí potrebujú pomoc pri zvládaní straty blízkeho človeka. Môžeme veriť, že zosnulému pomôžeme modlitbami a sv. omšou, ale čo pomôže matke, sesternici, ktoré cítia tú prázdnotu, alebo iné emócie, ktoré nedokážu ani zdielať s inými.

Teta sa rozhodla, treba to prijat ako je. Rozlucit sa mozes a nemusis ist na hrob. Staci, ze za nu zapalis sviecku alebo jej venujes motlitbu, ak si veriaca.